logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Graficzny analizator napięć - OSCYLOGRAF cyfrowy MINI

drzasiek 09 Lut 2011 21:27 41235 104
  • #31 9162431
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    Co do waszych problemów to nie próbujecie przypadkiem ominąć OSCYLATORA? Kod jest tak napisany, że musi pracować z zewnętrznym Oscylatorem 16MHz, inaczej cały program nie będzie działał prawidłowo, przyciski też (zmienią się czasu oczekiwania na przycisk, na zwolnienie przycisku itd).
  • #33 9162880
    tksk2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    U mnie problem z przyciskami rozwiązało jednak wgranie programu pony progiem.
  • #35 9167496
    tksk2
    Poziom 11  
    I jak mlassota rozwiązałeś problem z tymi przyciskami? Bo u mnie dalej też występuje, wydawało mi się że jest ok, a to się akumulatorek rozładował poniżej 4V i wtedy było dobrze, a może coś z fusami jest nie tak, i dlaczego przy niskim napięciu jest dobrze? Czy u Ciebie jest tak samo?
  • #36 9167730
    mlassota
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Cześć
    Jak do tej pory nie udało mi się rozwiązać - fusebity nie mają wpływu na odczyt przycisków. Jedyną grupę bitów którą trzeba zmienić w tym projekcie to bity odpowiedzialne za źródło taktowania.
    Dziś chyba skończę wersję w SMD i wtedy zrobię jeszcze testy pod innym procesorem - może to wersja DIP warunkuje takie działanie - choć nie powinna. Na pewno dam znać jak skończę.
    Wykonałem kilkanaście projektów na AVR'ach i jak do tej pory nie miałem takich problemów - ale zawsze musi być pierwszy raz...
    Pozdrawiam
    M
  • #37 9171934
    tksk2
    Poziom 11  
    Cześć.
    Wgrałem program do procka smd i zachowuje się tak samo, wiec to nie może być wina wersji obudowy procka, chyba coś jest z programem. Gdybyś drzasiek mógł to sprawdzić bylibyśmy wdzięczni.
  • #38 9172432
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ale co mam sprawdzić.. U mnie wszystko działa, program został zczytany już z zmontowanego działającego urządzenia dla pewności. pokażcie ustawienie fusebitów.
  • #39 9172516
    tksk2
    Poziom 11  
    Jeżeli możesz to zerknij może faktyczni coś jest nie tak.Graficzny analizator napięć - OSCYLOGRAF cyfrowy MINI
  • #40 9172541
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Masz, zrób wg tego opisu:
    http://www.drzasiek.cba.pl/fusebity.php
    Potem wgraj program też ponyprogiem:
    File>Open Program (FLASH) File...
    Wybierasz program i klikasz Otwórz
    A następnie klikasz w programie ikonkę: Write Program Memory (FLASH)
  • #41 9175759
    mlassota
    Poziom 18  
    Witam Kolegów
    Skończyłem wersję w SMD i... problem pozostał...
    Moje ustawienie fusebit'ów to:
    Graficzny analizator napięć - OSCYLOGRAF cyfrowy MINI

Przy 5V - przyciski nie działają. Jak wstawiłem dławik 3900uH który obniżył napięcie do 3,9V - działają wszystkie przyciski - więc elektrycznie wszystko jest ok.
    Kwarc 16MHz kondensatory 22pF Filtracja - taka jak na schemacie.
    Chyba pobawię sie w przeliczenie dzielnika - żeby miał referencje 3,9V i będzie ok... Co wy na to?
  • #42 9176802
    tksk2
    Poziom 11  
    Cześć.
    Po ustawieniach dokładnie takich ja opisałeś na swojej stronie i wgraniu Ponyprogiem, efekt jest nadal taki sam.
  • #43 9176834
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Gdybym wiedział co może być przyczyną, że przyciski nie działają przy 5V to bym zmienił kod i wrzucił inny flash do pobrania ale nie mam pomysłów.. Jak chcecie to mogę przerobić kod na inne napięcie, tzn nic się nie zmieni oprócz definicji napięcia Referencyjnego i wtedy powinno mierzyć dobrze (oczywiście kosztem dużej straty rozdzielczości pomiaru), bo dzielnikiem raczej tego się nie da nadrobić, przy danym napięciu da się skalibrować a przy innym będą odchyły.
    Przyciski przy 5V nie działają wogóle? nawet jak się dłużej przytrzyma?
  • #44 9176909
    tksk2
    Poziom 11  
    Przyciski nie działają wcale a przy niższym napięciu 3.6V działają normalnie, i nie pomaga dłuższe trzymanie. Jak możesz to zmień napięcie referencyjne np na i spróbujemy czy działa.
  • #45 9179142
    mlassota
    Poziom 18  
    To już jestem po mikro-testach więc opiszę co i jak...
    U mnie podobnie jak u kolegi tksk2 przyciski nie działały w ogóle w wersji SMD - w DIP działał tylko +
    To co wykonałem:
    Włączenie w gałąź zasilania z 5V rezystora 75Ω - co spowodowało spadek napięcia zasilania procesora do 3,89-3,90V
    To napięcie zgodnie z programem jak i schematem stało się napięciem odniesienia.
    Wymieniłem więc rezystor 230kΩ na 300kΩ co spowodowało, że przy 62,5V napięcia mierzonego do procesora dociera 3,91V czyli prawie ideał.
    Testy:
    Przeprowadzone zasilaczem regulowanym wykazały niewielką odchyłkę wartości mierzonej od rzeczywistej.
    1,00V - +0,05V
    5,00V - +0,12V
    9,00V - +0,22V
    30,00V - +1,3V
    Błąd pomiaru jest więc w granicach 5% - a taka jest tolerancja użytych do budowy dzielnika rezystorów - mogło być więcej bo błędy przecież się sumują :)

Zastanawia mnie jeszcze jeno zachowanie urządzenia:
    Po przekroczeniu 32V (chyba z groszami) następuje ponowne mierzenie napięcia do 0 czyli przy 33V jest ok 1V na wyświetlaczu.
    Troszkę się wystraszyłem, że mogłem coś pokopać w dzielniku ale po pomiarach wyszło że napięcie na ADC to ok 2V więc wszystko ok... Co może być przyczyną?
    Czy Wasze egzemplarze też tak mają?

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomył. Jedyną różnicą jaka jest pomiędzy naszymi egzemplarzami a Autora to tranzystory - których u nas nie ma. Może podciągnięcie do VCC lub masy portów które sterują tranzystorami coś zmieni?
    Czy to może być przyczyną - nie powinno ale...

Pozdrawiam
    M
  • #46 9191359
    tksk2
    Poziom 11  
    Jednak po testach nawet z obniżonym napięciem i tak zachowuje się dziwnie, woltomierz pokazuje prawidłowe napięcia przebiegi też, a przyciski raz działają raz nie,najlepiej działa plusowy "+",nie wie od czego to zależy.
  • #47 9191410
    mlassota
    Poziom 18  
    U mnie po "kilku" testach działa ok. Schemat zasilania w moim przypadku to" 9V - zasilacz/bateria stabilizowane przez 7805 do 5V z wyjścia 75Ω na zasilanie pod obciążeniem daje 3,89-3,90V. Przy takim napięciu nie zdarzyło mi się żeby się zablokowały przyciski
    Co do 2 części pytania... tego chyba nie wie nikt - dlatego prosiłem autora o informację które porty sterują bazami tranzystorów przełączających dzielniki ale niestety - cisza...
  • #48 9192358
    Jacek M
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam
    Obserwuje problemy mlassoty i tksk2 z przyciskami (sam przymierzam się do układu) i przychodzi mi jeszcze jedno potencjalne wytłumaczenie (choć niby nie powinno to mieć znaczenia) - autor zastosował nowego Atmega 8A. A jak u was - czy przypadkiem nie jest to związane z zastosowaniem starszej wersji Atmegi 8 (bez literki A choć wtedy byłby problem z zasilaniem poniżej 4,5V) lub wersji Atmega 8L (wtedy dla odmiany problem z kwarcem).
    Jacek
  • #49 9192593
    tksk2
    Poziom 11  
    No nie wiem jak mlassoty ja mam Atmegę8-16PU i z nim robiłem próby czyli z kwarcem OK, bez literki "A" czy to może być przyczyna?.Ktoś musi zrobić próbę by była pewność że tu leży wina. No i nalazłem taką z literką "A" i jednak taka też musi być. Teraz działa. Dzięki. Że nikt nie wpadł na to wcześniej? Jednak jest jakaś różnica w tych prockach:]
  • #50 9194460
    Jacek M
    Poziom 13  
    Witam
    Tak - są pewne różnice: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/AVR523.pdf Między innymi drobne różnicę w logicznym 0 i wewnętrznym napięcie odniesienia (stąd może problemy). I jeszcze jedno - nowa Atmega pracuje w napięciach 2,7-5,5V http://www.atmel.com/dyn/products/product_car...3&family_id=607&subfamily_id=760&part_id=4585 .
    Atmegę8-16PU może pracować przy 16 MHz problem byłby przy SMD Atmegę8L (ta tylko do 8 MHz za to bez problemu daje sobie radę z obniżonym napięciem zasilania 2,7-5,5V) http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/2486S.pdf .
    A tak przy okazji prośba do autora - nie przekompilowałbyś wsadu na „starą” Atmegę8 (bez literki A) – posiadam takich jeszcze 4 (nie musiałbym kupować nowej) .
    Pozdrawiam
    Jacek

Zmieniłem linki - były niepotrzebnie kropki na końcu.
  • #51 9194822
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    Jacek M napisał:

...
    A tak przy okazji prośba do autora - nie przekompilowałbyś wsadu na „starą” Atmegę8 (bez literki A) – posiadam takich jeszcze 4 (nie musiałbym kupować nowej) .
    Pozdrawiam
    Jacek

Stara i nowa ATMega niczym się nie różnią. Kompilacja jest taka sama.
    Zobacz na dokument http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/AVR523.pdf Migration from ATmega8 to ATmega8A.
  • #52 9195113
    Jacek M
    Poziom 13  
    Też tak myślałem – ale problem z przyciskami tksk2 może jednak świadczyć o czymś innym (po zastosowaniu wersji nowej układ zaczął mu działać prawidłowo) – sam już zgłupiałem. Prośba byłą bardziej nadzieją (może autor wie skąd te różnice i jak je naprawić) – ja nawet nie mam pomysłu co by trzeba było zmieniać :D.
    Musze „zdobyć” wyświetlacz i samemu poeksperymentować :)
    Pozdrawiam
    Jacek
  • #53 9195128
    mlassota
    Poziom 18  
    Ja robiłem beż A - z zapasów ale podobnie jak Freddy - nie spotkałem żadnych różnic - Do tej pory wszystkie programy działa (w zależności od zegara) na Mega8 Maga8L a nawet kiedyś przez przypadek Mega8L wsadziłem pod kwarc 16MHz i też poszła - nie wiem jak z jej trwałością ale... poszła i działa do dziś - była w SMD i nie chciało mi sie już jej przekładać - zorientowałem się dopiero przy ewidencji zapasów.
    Jeśli Maga8 miałaby mieć problem z pracą poniżej 4,5V to dlaczego u mnie Mega8-16PU chodzi na 3,9V i wtedy nie ma problemów a przy 5V - czyli napięciu znamionowym - problemy są?
    Jeśli chodzi o odniesienie - Tu i tak odniesieniem jest VCC więc wewnętrzne nie ma żadnego znaczenia.
  • #54 9195193
    Jacek M
    Poziom 13  
    mlassota napisał:

Jeśli Maga8 miałaby mieć problem z pracą poniżej 4,5V to dlaczego u mnie Mega8-16PU chodzi na 3,9V i wtedy nie ma problemów a przy 5V - czyli napięciu znamionowym - problemy są?
    Jeśli chodzi o odniesienie - Tu i tak odniesieniem jest VCC więc wewnętrzne nie ma żadnego znaczenia.

I to jest właśnie ciekawe - kiedyś w jednym z moich układów (ze „starą” Atmegą) gdy zastosowałem napięcie 4,2V układ był bardzo niestabilny i nieprzewidywalny. Z „nowymi” Atmegami nie miałem jeszcze do czynienia (zapasy „starych :D ).

mlassota napisał:

Fakt - mój błąd - przeoczyłem.

Pozdrawiam
    Jacek
  • #55 9196895
    tksk2
    Poziom 11  
    A jednak coś w tym musi być, bo jak to wytłumaczyć?
    "cytat mlassota"
    U mnie podobnie jak u kolegi tksk2 przyciski nie działały w ogóle w wersji SMD - w DIP działał tylko +

I dlaczego teraz u mnie układ działa poprawnie. Przypadek? Może ktoś jeszcze to potwierdzi?
  • #56 9196983
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    tksk2 napisał:
    A jednak coś w tym musi być, bo jak to wytłumaczyć?
    "cytat mlassota"

I dlaczego teraz u mnie układ działa poprawnie. Przypadek? Może ktoś jeszcze to potwierdzi?

Jakieś bzdury, co ma wersja SMD do przewlekanej, czym się różni ?
  • #57 9197087
    mlassota
    Poziom 18  
    Wersja SMD od DIP nie powinna się niczym różnić - i pewnie się nie różni - Jedyna różnica u mnie mogła wynikać z tego, że w smd wersja jest zalutowana na PCB a DIP było na płytce stykowej - wiec ewentualne zaburzenia kontaktu mogły mieć miejsce...
  • #58 9198915
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Sorki, że się nie odzywałem ale trochę byłem zawalony, mam inny projekt na głowie i tak zeszło..
    Z wersja DIP czy SMD nie kombinujcie, układ cały składałem na płytce testowej z Atmegą DIP, urządzenie wykonane jest z atmegą w SMD więc to nie to na pewno. Fakt, ja tylko stosuję atmegi A więc jedna jak i druga były z literką A.
    Ktoś prosił żebym przekompilował pod starą atmegę, ale kompilacja niczym się nie różni, MAKE jest po prostu pod atmegę8. Skoro wiadomo, że z AtmegąA działa to nie kombinujcie tylko 8 zł + 5 liścik i macie atmegę nową z alle..
    Mogę ewentualnie zrobić wersję, że przyciski będą podłączone do Vcc a nie do masy ale musiałbym w kodzie dużo zmieniać, może wyzwalanie poziomem wysokim dałoby jakiś efekt. Ale to jeśli znajdę czas w sobotę to podrzucę.
  • #59 9205284
    Aimeiz
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Drzasiek.
    Piękny projekt.
    Dorzuciłbyś do kompletu kod źródłowy oprogramowania.
  • #60 9250007
    Aimeiz
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Na moim procku ATMega8-16PI wyświetlaczu - podróbka kod nie chce działać wcale tzn. na wyświetlaczu nic się nie pojawia.
    Zmieniłem kwarc na 8MHz i wtedy ruszył, ale nie działają przyciski i nic nie mierzy. Z kwarcem 4MHz też wyświetla.
    Napisałem podobny program w Bascomie na Atmega 168, ale w Atmega8 się nie mieści. Miałem podobny problem z wyświetlaniem, gdy przeszedłem z kwarcu 8MHz na 16MHz.
    Pomogło spowolnienie transmisji do wyświetlacza poprzez włożenie kilku pustych instrukcji w procedurę przesyłania danych:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

To procedurka zamieniająca Bascomową komendę spiout, z którą również miałem kłopoty przy takich nieoryginalnych wyświetlaczach.
    Te wyświetlacze mają górne ograniczenie prędkości transmisji ale wolniej dane zawsze można wysyłać.
    Prośba do autora o taką drobną poprawkę, to parę innych osób może uniknie podobnych kłopotów.
    Przydał by się również kod w bardziej popularnym formacie hex.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu graficznego analizatora napięć, opartego na mikrokontrolerze ATmega8A i wyświetlaczu LCD z Nokii 3310. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z budową, programowaniem oraz problemami z przyciskami i pomiarami. Wskazują na trudności z automatycznym przełączaniem dzielników napięcia oraz na błędy w pomiarach, szczególnie przy wyższych napięciach. Autor projektu planuje udostępnić schematy i kod źródłowy, a także rozważa poprawki w oprogramowaniu, aby zwiększyć funkcjonalność urządzenia. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, takie jak zastosowanie potencjometrów do kalibracji oraz zmiany w konfiguracji przycisków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA