To już jestem po mikro-testach więc opiszę co i jak...
U mnie podobnie jak u kolegi
tksk2 przyciski nie działały w ogóle w wersji SMD - w DIP działał tylko +
To co wykonałem:
Włączenie w gałąź zasilania z 5V rezystora 75Ω - co spowodowało spadek napięcia zasilania procesora do 3,89-3,90V
To napięcie zgodnie z programem jak i schematem stało się napięciem odniesienia.
Wymieniłem więc rezystor 230kΩ na 300kΩ co spowodowało, że przy 62,5V napięcia mierzonego do procesora dociera 3,91V czyli prawie ideał.
Testy:
Przeprowadzone zasilaczem regulowanym wykazały niewielką odchyłkę wartości mierzonej od rzeczywistej.
1,00V - +0,05V
5,00V - +0,12V
9,00V - +0,22V
30,00V - +1,3V
Błąd pomiaru jest więc w granicach 5% - a taka jest tolerancja użytych do budowy dzielnika rezystorów - mogło być więcej bo błędy przecież się sumują
Zastanawia mnie jeszcze jeno zachowanie urządzenia:
Po przekroczeniu 32V (chyba z groszami) następuje ponowne mierzenie napięcia do 0 czyli przy 33V jest ok 1V na wyświetlaczu.
Troszkę się wystraszyłem, że mogłem coś pokopać w dzielniku ale po pomiarach wyszło że napięcie na ADC to ok 2V więc wszystko ok... Co może być przyczyną?
Czy Wasze egzemplarze też tak mają?
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomył. Jedyną różnicą jaka jest pomiędzy naszymi egzemplarzami a Autora to tranzystory - których u nas nie ma. Może podciągnięcie do VCC lub masy portów które sterują tranzystorami coś zmieni?
Czy to może być przyczyną - nie powinno ale...
Pozdrawiam
M