Witam. Przedstawiam dziś kolejne urządzenie z serii: Atmega8 + LCD z nokii 3310.
Jest to graficzny rejestrator napięć oparty na mikrokontrolerze ATMEGA8A - AU i jego wewnętrznym Przetworniku A/C. Jest to coś ala oscyloskop cyfrowy, jednak do oscyloskopu sporo mu brakuje głównie ze względu na ograniczenia częstotliwościowe przetwornika jak i samego uC. Mega taktowana jest zewnętrznym kwarcem 16MHz. Urządzenie miało być po prostu przenośnym kieszonkowym urządzeniem diagnostycznym. Służy jako oscylograf ale też może służyć jako woltomierz.
Zakres pomiarowy
Na początku w planie był przełączany dzielnik napięcia z przekładnią 1/25, 1/12.5, 1/5 oraz 1/1 i tak też została zaplanowana płytka ale zabrakło mi miejsca w kodzie na automatyczne przełączanie dzielników, tranzystorowe przełączanie nie zdało egzaminu więc zrezygnowałem z dzielonego dzielnika a pozostawiłem jeden o przekładni 1:12,5 i tym sposobem zakres pomiarowy wynosi od 0 do 62V. Zastosowanie jednego dzielnika kosztowało stratą rozdzielczości pomiaru do ≈ 0.06V.
Ze względu na ograniczenia częstotliwościowe przy 10 bitach rozdzielczości próby wykazały prawidłowe wskazania czasu do ok 2KHz (mało ale do rejestracji napięć w samochodzie np, do sprawdzania jakości stabilizacji itp wystarczy).
Funkcje
Urządzenie po uruchomieniu pokazuje ekran startowy (nazwa urządzenia, autor projektu
Budowa
Program napisany jest w języku C, Atmega w obudowie TQFP-32, Płytka wykonana termotransferem, elementy SMD lutowane ręcznie, Obudowa Z92, zasilanie baterią 9V stabilizowane na 5V, pobór prądu ok 10mA. Z wykończeniem jak zwykle sienie popisałem, jestem zbyt niecierpliwy i na końcu już nie wytrzymuję i robię końcówkę byle jak, bo chcę po prostu skończyć
Na filmie niewiele widać no ale niestety taki mam sprzęt, po wgraniu na youtube jakość jeszcze się o połowę pogorszyła.
EDIT:
dorzucam jeszcze filmik pod lupą, było widać wyraźnie ale na youtube ten też stracił na jakości, no ale może ciut lepiej:
Koszty
atmega - 8 zł
obudowa - 3zł
bateria - 2zł
LCD- 6zł
Elementy SMD kosztują grosze, kupuję rzadko ale duże ilości więc jeśli wykorzystałem jakieś 5 (z czego większość to stabilizator) zł to max więc całość to ok 25zł.
Zapraszam do komentowania
drzasiek
Aktualizacja oprogramowania
Zwiększony zakres częstotliwości i dodana synchronizacja
Nie wiem czemu nie mogę teraz dodać tutaj już pliku z softem, więc dodam gdzieś w którejś z odpowiedzi.
Fajne? Ranking DIY