logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miniaturowy miernik indukcyjności

drzasiek 18 Lis 2011 18:58 47610 47
  • Miniaturowy miernik indukcyjności
    Witam.
    Przedstawiam kolejny mały projekt na Atmega8 i LCD z Nokii 3310.
    Tym razem jest to miernik indukcyjności.

Założenia:
    Celem było zbudowanie projektu na zaliczenie Techniki mikroprocesorowej.
    Skoro miałem już zainwestować w kilka elementów, to postanowiłem zrobić coś przydatnego.
    No więc jest i działa :) A jak? O tym niżej.
    Następnym założeniem była miniaturyzacja.
    Duże układy na elementach przewlekanych wg mnie są nudne i przejedzone.

Budowa
    Łącznie zajęło mi to ok. półtora tygodnia, z tym że tylko po parę chwil dziennie.
    Atmega8, LCD z Nokii 3310, 2 przyciski, wzmacniacz operacyjny, parę rezystorów i kondensatorów.

Zasada działania
    Postanowiłem wykorzystać może nie do końca najlepszy sposób, ale przynajmniej go przetestowałem i wiem, jak działa.
    Pomiar opiera się na pomiarze częstotliwości generowanego przebiegu przez generator LC.

Sprzętowo:
    Stosując podwójny wzmacniacz operacyjny AD8092ARZ, może wykazałem się marnotrawstwem, ale takie kostki akurat mam i bardzo je lubię :)
    Atmega pracuje na wewnętrznym oscylatorze na częstotliwości 2 MHz.
    Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać kwarc.
    Ale nie o to w tym projekcie chodziło.
    Co jeden pomiar uC jest usypiany na ok. pół sekundy w celu zmniejszenia poboru energii.
    Średni pobór przy pracy ciągłej to ok. 1-2 mA.
    Program obsługuje zarówno oryginalne LCD z telefonu, jak i te kiepskie podróby.
    Ja zastosowałem oryginalny LCD ze względu na lepsze parametry i kontrast.
    Dla podróbek jest opcja ustawiania kontrastu. Ale o tym też niżej.

Obsługa
    Urządzenie posiada 2 klawisze.
    Jeden służy do uruchamiania i wyłączania urządzenia poprzez przytrzymanie.
    Drugi klawisz jest klawiszem kalibracyjnym.
    Uruchomienie urządzenia poprzez przytrzymanie obydwu klawiszy powoduje uruchomienie w trybie kalibracji indukcyjności.
    Po uruchomieniu w trybie kalibracyjnym można lewym klawiszem ustawić wartość pomiaru dla jakiejś indukcyjności wzorcowej.
    W trybie zwykłym lewy klawisz służy do regulacji kontrastu.

Wyłączanie odbywa się na zasadzie odłączenia zasilania wszystkich peryferii przez uC i przejście w tryb POWER DOWN.
    Pobór prądu wynosi mniej niż 1 uA.

Zasilanie - CR2025
    Czas pracy - nie mierzyłem dokładnie, ale ok 1,5-2h.

Miniaturowy miernik indukcyjności Miniaturowy miernik indukcyjności
    Miniaturowy miernik indukcyjności Miniaturowy miernik indukcyjności Miniaturowy miernik indukcyjności Miniaturowy miernik indukcyjności

Schemat:

Strona Projektu

W załącznikach wzory płytek, pliki z Eagle i wsad do uC, gdyby ktoś chciał.

Filmik:

Załączniki:
    • Inductance_meter.rar (7.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PCB.rar (173.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Z wykształcenia mgr inż. w kierunku elektronika i telekomunikacja. Z Zawodu Konstruktor - Elektronik. Z Zamiłowania - konstruktor maszyn i urządzeń.
    Specjalizuje się w: avr, arm embedded systems, maszyny cnc
    drzasiek napisał 2212 postów o ocenie 3233, pomógł 106 razy. Jest z nami od 2009 roku.
  • #2 10154224
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    W jakim zakresie możesz mierzyć indukcyjności ??
    Bardzo ciekawy projekt, podoba mi się to, że jest maksymalnie zminiaturyzowany.
  • #3 10154230
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    10 uH - 1 H.
  • #4 10154272
    Kamis47
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    A jak z dokładnością ??
  • #5 10154485
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Kamis47 napisał:
    A jak z dokładnością ??

Trudno określić.
    Nie mam profesjonalnego miernika, żeby porównać wartości mierzone.
    A kod paskowy na dławikach nie oznacza ich dokładnej wartości więc nie wiem w jakich granicach może się mylić.
  • #6 10155046
    Dugi89
    Poziom 10  
    Witam bardzo fajna konstrukcja. Interesował by mnie sposób mechanicznego podpięcia wyświetlacza. Czy jest to wersja z nadrukowanymi pinami na "szkło" ? bo nie wygląda jak ta z pinami "na docisk". Kolega w jakiś sposób lutował go czy jest on tylko przyłożony do płytki pcb ?
  • #7 10155310
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 762
    Co do dławików fabrycznych mają podaną tolerancję i można to odczytać z ostatniego paska. Zastosowanie wewnętrznego oscylatora nie wydaje się dobrym rozwiązaniem w przyrządzie pomiarowym chociaż można by pokusić się o jego kalibrację w celu kalibracji przyrządu (rejestr osccal jak dobrze pamiętam). Tak czy inaczej projekt ciekawy i starannie wykonany.
  • #8 10155362
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Dugi89 napisał:
    Witam bardzo fajna konstrukcja. Interesował by mnie sposób mechanicznego podpięcia wyświetlacza. Czy jest to wersja z nadrukowanymi pinami na "szkło" ? bo nie wygląda jak ta z pinami "na docisk". Kolega w jakiś sposób lutował go czy jest on tylko przyłożony do płytki pcb ?

Ten LCD ma taką tasiemkę na szkle z miedzianymi padami.
    Mocowanie jest na docisk poprzez zastosowanie pomiędzy LCD a płytką konektora dociskowego z telefonu.
    satanistik napisał:
    Co do dławików fabrycznych mają podaną tolerancję i można to odczytać z ostatniego paska. Zastosowanie wewnętrznego oscylatora nie wydaje się dobrym rozwiązaniem w przyrządzie pomiarowym chociaż można by pokusić się o jego kalibrację w celu kalibracji przyrządu (rejestr osccal jak dobrze pamiętam). Tak czy inaczej projekt ciekawy i starannie wykonany.

Dokładność muszę sprawdzić jak będę miał dostęp do profesionalnego miernika, może po niedzieli.
    Kwarc byłby dobry, ale nie miałem akurat takiego miniaturowego.
    Mam w SMD ale te i tak były za duże do tego projektu.
    Nie chciałem specjalnie płacić przesyłki po jeden malutki kwarc :)
  • #9 10155557
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Jaka jest zasada pracy generatora? Nie spotkałem się z takim układem. Możesz podać jakieś szczegóły?
  • #10 10155897
    olinek2
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Slawek, najprostszy generator LC .
    Na wskazania miernika znaczny wpływ będą miały wahania temperatur, bo widzę, że kolega zastosował ceramika 10nF, a tutaj jest on newralgicznym elementem...
  • #12 10156072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 10156173
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Ocena: 1518
    T1 i T2 to jest właśnie układ generatora LC.
  • #14 10156253
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Co do generatora, to jest to najprostszy jaki znalazłem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic710736.html
    Mało elementów, dość szeroki zakres i w dodatku "podobno" nie najgorszy.

Komar91 napisał:
    Witam

Mam pytanie odnośnie wspaniale wykonanej PCB. Czy była ona robiona termo-transferem? jeśli tak to można by było prosić o opis tej metody?

Tak, płytka wykonana termotransferem.
    Nie uważam, żeby była jakaś wspaniała.
    Mam dość kiepski papier kredowy, kupiłem jakiś czas temu najtańszy jaki był na allegro, więc póki jest to z niego korzystam, ale jak się skończy na pewno kupię lepszy, bo ścieżki mają nierówne krawędzie i lubią się zlewać po transferze na laminat.
    Co do metody, to nie za bardzo wiem co opisywać.
    Opisów jest chyba sporo w sieci, można poszukać.
  • #15 10157644
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Cóż, jak zwykle fajny "drzaśkowy" projekt - ciekawy jestem dokładności.
    Dlaczego akurat taki LCD graficzny? Ze względu na cenę (tańszy niż hd44780) czy z innych powodów (napięcie zasilania, inne)?
  • #16 10158162
    drzasiek
    Specjalista CNC
    piotrva napisał:

Dlaczego akurat taki LCD graficzny? Ze względu na cenę (tańszy niż hd44780) czy z innych powodów (napięcie zasilania, inne)?

Dlaczego? A bo te alfanumeryczne klocki do pięt nie dorastają temu LCD.
    Co tam można wyświetlić? Tyle co nic.
    Na potrzeby tego projektu akurat by wystarczyło ale żeby Wyświetlacz ze sterownikiem był 2-3 razy większy od reszty?

LCD z Nokii jest płaski i mały, sterownik miniaturowy (na szkle), ma programowo regulowany kontrast a przede wszystkim jest graficzny, co jest nie do przecenienia wg mnie.
    Noi cena, 6-7 zł za LCD, konektor, ramkę i jeszcze głośniczek dodatkowo.

Szkoda tylko, że za taka cenę są jakieś Chińskie podróby, ale kilka tricków i można z nich normalnie korzystać.
    Oby tylko nie zaprzestano produkować tych LCD.

Ale póki co można za parę zł dorwać na allegro jakąś starą nokię i jest oryginalny LCD.

Co do dokładności:
    Zależy od samego generatora i w tym przypadku jeszcze wewnętrznego oscylatora Atmegi (to drugie jest do ominięcia stosując kwarc).
    Ja tutaj się jakoś specjalnie nie przejmowałem dokładnością, jak mówiłem projekt na zaliczenie więc pokazywał będę program (szczególnie jego pliki źródłowe w asm).
    Wykorzystałem dość szeroki zakres (stąd WO, bo amplituda dla minimalnej indukcyjności była zbyt mała) więc przypuszczam, że nie w pełnym zakresie będzie jakaś dokładność.
    Gdyby zrobić to na przełączanych kondensatorach, myślę, że całkiem dokładnie by było.
  • #17 10161261
    mario832
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam ,projekt bardzo ładny i przydatny. Na pewno zmontuję.
    Co do generatora to próbowałeś na układzie LM311??? ,schemat poniżej:

co do kondensatora to najlepiej foliowy ,ja mam taki ze starego radia Unitra ,są najlepsze jeśli chodzi o zakres pracy w dużych częstotliwościach i bardzo stabilne.

Zauważyłem też ,że trudno je dostać w sklepach ,a jak są to na zamówienie i drogie. Dziwne???
  • #18 10163952
    maliniak80
    Poziom 17  
    Ocena: 377
    Cytat:
    Szkoda tylko, że za taka cenę są jakieś Chińskie podróby, ale kilka tricków i można z nich normalnie korzystać.

możesz coś wiecej o tych trickach? Pozatym projekcik super, płytka wyszła Ci bardzo fajnie
  • #19 10164166
    komatssu
    Poziom 29  
    Ocena: 166
    Po co jest ten napis "Inductance" i symbol cewki? Ode mnie masz ocenę negatywną za nieekonomiczne wykorzystanie wyświetlacza - obecnie właściwy wynik zajmuje mniej niż 1/4 pola odczytowego. Dobrze, że nie wpadłeś na pomysł umieszczenia tam dodatkowo zegarka albo kalendarza... Pomyśl też o obudowie dla tego mierniczka, bez niej długo nie wytrzyma w warunkach warsztatowych. Z tego co widać na filmiku włącza się aż 7 sekund, niech sobie logo pokazuje przy wyłączaniu (tak jest np w kalkulatorach Casio), a nie przy włączaniu, gdzie każde dodatkowe oczekiwanie na wynik pomiaru jest irytujące.
  • #20 10165748
    drzasiek
    Specjalista CNC
    maliniak80 napisał:

możesz coś wiecej o tych trickach? Pozatym projekcik super, płytka wyszła Ci bardzo fajnie

Tutaj jest to fajnie opisane:
    http://www.easy-soft.net.pl/artykuly/podzespo...icznego-nokii-3310-problemy-i-ich-rozwiazania

komatssu napisał:
    Po co jest ten napis "Inductance" i symbol cewki? Ode mnie masz ocenę negatywną za nieekonomiczne wykorzystanie wyświetlacza - obecnie właściwy wynik zajmuje mniej niż 1/4 pola odczytowego. Dobrze, że nie wpadłeś na pomysł umieszczenia tam dodatkowo zegarka albo kalendarza... Pomyśl też o obudowie dla tego mierniczka, bez niej długo nie wytrzyma w warunkach warsztatowych. Z tego co widać na filmiku włącza się aż 7 sekund, niech sobie logo pokazuje przy wyłączaniu (tak jest np w kalkulatorach Casio), a nie przy włączaniu, gdzie każde dodatkowe oczekiwanie na wynik pomiaru jest irytujące.

No dobrze Panie projektancie, ale podaj jakiś przykład jak wg Ciebie powinien być wykorzystany ten LCD, żeby było ekonomicznie?
    Krytyka? Owszem. Bardzo dobrze. Ale powinna być czymś podparta więc czekam na propozycję.
    Większa czcionka?
    Wtedy nie zmieści się cały wynik wraz z jednostką.
    Wynik wyżej, jednostka niżej? Ale jak to będzie wyglądało?
    No chyba, że czcionka taka jak teraz a reszta ekranu pusta będzie lepiej wyglądało i będzie bardziej ekonomicznie?

Co do uruchamiania, to nie wiem jaki filmik oglądałeś ale na tym zamieszczonym przeze mnie widać, że uruchamianie trwa ok 4 s.
    (tyle też jest ustawiony czas na logo startowe w programie).

Miernik się włącza, mierzy co trzeba i wyłącza a nie włącza i wyłącza co 5 sekund, żeby ten czas miał jakiekolwiek znaczenie.
  • #22 10173513
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2423
    drzasiek napisał:
    maliniak80 napisał:

Tutaj jest to fajnie opisane:
    http://www.easy-soft.net.pl/artykuly/podzespo...icznego-nokii-3310-problemy-i-ich-rozwiazania

komatssu napisał:

No dobrze Panie projektancie, ale podaj jakiś przykład jak wg Ciebie powinien być wykorzystany ten LCD, żeby było ekonomicznie?
    Krytyka? Owszem. Bardzo dobrze. Ale powinna być czymś podparta więc czekam na propozycję.
    Większa czcionka?
    No chyba, że czcionka taka jak teraz a reszta ekranu pusta będzie lepiej wyglądało i będzie bardziej ekonomicznie?

Ja bym się nie przejmował tym co napisał komatssu. Typowe krytykanctwo, dość popularne w tym kraju. Ja dla równowagi daję "Fajne"!

drzasiek napisał:

Co do uruchamiania, to nie wiem jaki filmik oglądałeś ale na tym zamieszczonym przeze mnie widać, że uruchamianie trwa ok 4 s.

Na filmie to przecież dokładnie widać, też nie wiem skąd się wzięło 7s.

Poza tym na wstępie było wspomniane:
    Cytat:
    Celem było zbudowanie projektu na zaliczenie Techniki mikroprocesorowej.

więc to chyba zrozumiałe dlaczego układ ma dodatkowy "bajer" w postaci pojawiającego się logo i wyświetlacza graficznego :)
  • #23 10173940
    komatssu
    Poziom 29  
    Ocena: 166
    Przepraszam, popełniłem błąd o całą sekundę, na filmiku z pierwszego postu wyraźnie słychać kliknięcie mikrostyku podczas włączania miernika na 27 sekundzie, najpierw pojawiają się śmieci na wyświetlaczu, później logo, a w 33 sekundzie układ zaczyna właściwą pracę. 33-27 = 6 (sekund).
    Nie rozumiem dlaczego wszystkie komentarze koniecznie muszą być pozytywne, same uch ach jakie fajne, super i w ogóle... To nie jest krytykanctwo Panie speedy9 - ja jedynie wskazuję słabe (moim zdaniem) punkty w/w konstrukcji. Sam wyświetlacz graficzny w niczym mi nie przeszkadza, wersja na zaliczenie w szkole może mieć nawet powiadamianie sms-em o wyniku pomiaru, ale w warsztacie urządzenie ma być przede wszystkim praktyczne :)
  • #24 10174308
    drzasiek
    Specjalista CNC
    kamatssu
    Oczywiście, tak jak mówiłem krytyka mile widziana.
    Ale nadal jej nie uzasadniłeś.
    Skrytykowałeś nieekonomiczne wykorzystanie wyświetlacza, dlatego ponawiam prośbę o podanie sposobu na ekonomiczne wykorzystanie tego LCD w tej konstrukcji.
    Co do czasu włączania, ja liczę czas opóźnienia logo.
    Czas przytrzymania klawisza jest konieczny, żeby urządzenie nie włączało się samo od byle zakłócenia.
    Ale pewnie większość urządzeń w warsztacie włącza się w dłuższym czasie niż to. (pomijając zasilacz)
    Zauważyć też trzeba, że nie jest to urządzenie warsztatowe, ale taka zabawka podglądowa.
  • #25 10180372
    narasta
    Poziom 21  
    Ocena: 219
    Bardzo fajnie to zrobiłeś. jest malutkie.

Na ile starcza bateria?

Jeśli chodzi o wykorzystanie wyświetlacza, to mógłbyś ew. zrobić tak, żeby pokazywał poprzednie pomiary, wtedy zapełniłbyś sensownie cały lcd.

Popraw tylko 'out range' na 'out of range' :)
  • #26 10180754
    drzasiek
    Specjalista CNC
    narasta napisał:

Popraw tylko 'out range' na 'out of range' :)

Wiem, ale nie mieściło się w jednej linii..
  • #27 10183290
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    komatssu napisał:
    (...) niech sobie logo pokazuje przy wyłączaniu (tak jest np w kalkulatorach Casio), a nie przy włączaniu, gdzie każde dodatkowe oczekiwanie na wynik pomiaru jest irytujące.

A po cholerę? Logo jest na obudowie cały czas :).

drzasiek napisał:
    Większa czcionka?

Tak, większa czcionka, to przede wszystkim. Jednostka się nawet nie musi wyświetlać wprost, może to być ruchoma kropka, a opis na obudowie. Ważne żeby dało się łatwo rozróżnić i było to jednoznaczne. Dla takich prostych urządzeń nauczenie się rozpoznawania tego wizualnie (nie czytania) zajmuje poniżej minuty.
    Moja propozycja, po lewej w pikselach 1:1 (DPI powinno być tam zapisane, ale nie znaczy że przeglądarka to zakuma), po prawej wersja przeskalowana, z zachowanymi proporcjami LCD.

drzasiek napisał:

To o 3,7 s za dużo, a czas wyświetlania logo jest o 4 s za długi.
    Są ludzie którym to nie przeszkadza, dla nich są strony internetowe z intro (można pisać "z intrem"?) we flashu i muzyką w tle.
    Są też ludzie którzy zwracają uwagę na takie rzeczy i ich to irytuje, ponieważ jest bezcelowe.
    Złota zasada projektowania: Urządzenie ma spełniać funkcje do których zostało przeznaczone, nie ma robić nic innego, dopóki użytkownik sobie tego nie życzy.

drzasiek napisał:
    Miernik się włącza, mierzy co trzeba i wyłącza a nie włącza i wyłącza co 5 sekund, żeby ten czas miał jakiekolwiek znaczenie.

W praktyce nie ma większego znaczenia, po prostu jest irytujący (dla niektórych). Wyobraź sobie, że miałbyś drzwi do łazienki i za każdym razem gdy chciałbyś wejść, musiałbyś po naciśnięciu klamki odczekać 4 sekundy aż się otworzą.
  • #28 10183827
    drzasiek
    Specjalista CNC
    shg napisał:

Moja propozycja, po lewej w pikselach 1:1 (DPI powinno być tam zapisane, ale nie znaczy że przeglądarka to zakuma), po prawej wersja przeskalowana, z zachowanymi proporcjami LCD.

Nie zmieści się, musi być 4 znaki wraz z kropką/przecinkiem.
    Chyba, że kropkę/przecinek robić nie jako znak tekstowy, tylko jako namalowana kropa po prostu.
    shg napisał:

To o 3,7 s za dużo, a czas wyświetlania logo jest o 4 s za długi.
    Są ludzie którym to nie przeszkadza, dla nich są strony internetowe z intro (można pisać "z intrem"?) we flashu i muzyką w tle.
    Są też ludzie którzy zwracają uwagę na takie rzeczy i ich to irytuje, ponieważ jest bezcelowe.
    Złota zasada projektowania: Urządzenie ma spełniać funkcje do których zostało przeznaczone, nie ma robić nic innego, dopóki użytkownik sobie tego nie życzy.

Toż właśnie to urządzenie spełnia założenia.
    Miało być małe i mierzyć indukcyjność.
    Nie jest małe?
    Nie mierzy?
    :)
    Z drugiej strony.
    Wyobraź sobie, kupujesz telefon komórkowy, włączasz a tam w ułamku sekundy pokazują się 2 napisy:
    -zadzwoń
    -napisz sms
    Przecież do tego jest przeznaczony.
    Myślisz, że ktoś by kupował takie telefony?
    To samo z każdym innym urządzeniem.
    shg napisał:

W praktyce nie ma większego znaczenia, po prostu jest irytujący (dla niektórych). Wyobraź sobie, że miałbyś drzwi do łazienki i za każdym razem gdy chciałbyś wejść, musiałbyś po naciśnięciu klamki odczekać 4 sekundy aż się otworzą.

Nie.
    Bo nie chodzę co minutę do łazienki :)
    Ale zdecydowanie bardziej by mnie irytowało, gdybym otworzył drzwi do łazienki a tam tylko np wanna na środku i nic więcej...
    Może wam się takie coś podoba, mi nie.
    Projektanci wszystkich urządzeń jakoś zadają sobie ogromny trud, żeby wyglądało wszystko estetycznie, ostatnio coraz bardziej graficznie.
    Takich ludzi z podejście "praktycznym" jak wy jest zdecydowanie mniej, niż z podejściem "estetyczno-praktycznym".
    Jeśli mam z czymś trafić do kogoś, to wolę do większości, niż do mniejszości.

Taki jest moje zdanie, oczywiście się można z tym nie zgadzać.
    Ten projekt akurat nie jest dobrym przykładem, bo tak jak już mówiłem i powtarzam po raz kolejny, nie miał mieć on jakichś specjalnych wartości użytkowych.
    Miał po prostu być; logo i obrazki jest dla bajeru.
    Ot tak, było miejsce, był czas więc wrzuciłem.
  • #29 10192960
    przemyslw
    Poziom 15  
    Ocena: 86
    Napisz co i jak z innymi pomiarami np. dużych cewek, dławików i dokładnością. Ja bym to kupił.
  • #30 10196563
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji przedstawiono projekt miniaturowego miernika indukcyjności opartego na mikrokontrolerze Atmega8 i wyświetlaczu LCD z Nokii 3310. Użytkownik opisał proces budowy, który zajął mu około półtora tygodnia, oraz zasady działania miernika, który wykorzystuje pomiar częstotliwości generowanego sygnału przez generator LC. Uczestnicy forum zadawali pytania dotyczące zakresu pomiaru (10 uH - 1 H), dokładności, mechanicznego podłączenia wyświetlacza oraz zastosowanych komponentów, takich jak wzmacniacz operacyjny AD8092ARZ. Pojawiły się również sugestie dotyczące rozwoju projektu, w tym dodania pomiaru pojemności. Krytyka dotyczyła m.in. długości czasu uruchamiania oraz wykorzystania wyświetlacza. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z problemami z wyświetlaczem oraz jego kontrastem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA