Witam.
Po skończeniu projektu dwóch dużych DR postanowiłem zbudować trzecią małą, nadającą się do zabawy w domu. Jako że po poprzednim projekcie zostało większość elementów na kolejną, co wynikło z minimalnych ilości, jakie można zamówić, zabrałem się za budowę. Jedyne, co musiałem dokupić, to elementy na predikter - około 150 zł oraz 2 elektrolity dużej pojemności na 350 V - około 40 zł i rdzenie ferrytowe za łączną sumę 20 zł. Tak więc wydatki zamknęły się w kwocie 210 zł.
Konstrukcja jest raczej typowa - MMC składa się z 6 szt. kondensatorów 150 n/2 kV, sprzężenie prądowe to przekładnik 1:50 na ferrycie 3E25, rozmiar TN32. Elektronika mocy to 2 IGBT GA200SA60UP + dwie ultraszybkie diody. Całość sterowana z prediktera za pośrednictwem dodatkowego mostka na mosfetach i GDT, czyli układ żywcem wyjęty z dużych DR. Prąd w pierwotnym to około 170 A w impulsie, natomiast same tranzystory były testowane do 800 A w impulsie przy katalogowych 200 A, tak więc mają bardzo duży zapas. Rezonansowa to około 180 kHz. Tranzystory i sterownik bez problemu radzą sobie z tak wysoką częstotliwością.
Były pewnie problemy z układem wyprzedzenia, ale wystarczyło dobrać elementy LR o innych wartościach i wszystko gra. Początkowo testy robiłem z diodami 400 V i wpuszczeniem 320 V na zasilanie - skończyło się uszkodzeniem jednej diody i jednego IGBT. Po wymianie diod na 600 V nie pojawiają się żadne problemy. Nie ma także żadnych szpilek napięcia na elementach wykonawczych. Najdłuższa iskra, jaką udało się uzyskać, to około 70 cm, więc jak na mój gust - wynik całkiem niezły, choć powinno dać się uzyskać więcej - nawet do 1 m, więc będę jeszcze pracował nad strojeniem.
Załączam kilka fotek i filmików.
Fajne? Ranking DIY