logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla

KJ 10 Kwi 2011 19:36 10770 29
REKLAMA
  • DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla
    Witam.
    Po skończeniu projektu dwóch dużych DR postanowiłem zbudować trzecią małą, nadającą się do zabawy w domu. Jako że po poprzednim projekcie zostało większość elementów na kolejną, co wynikło z minimalnych ilości, jakie można zamówić, zabrałem się za budowę. Jedyne, co musiałem dokupić, to elementy na predikter - około 150 zł oraz 2 elektrolity dużej pojemności na 350 V - około 40 zł i rdzenie ferrytowe za łączną sumę 20 zł. Tak więc wydatki zamknęły się w kwocie 210 zł.

Konstrukcja jest raczej typowa - MMC składa się z 6 szt. kondensatorów 150 n/2 kV, sprzężenie prądowe to przekładnik 1:50 na ferrycie 3E25, rozmiar TN32. Elektronika mocy to 2 IGBT GA200SA60UP + dwie ultraszybkie diody. Całość sterowana z prediktera za pośrednictwem dodatkowego mostka na mosfetach i GDT, czyli układ żywcem wyjęty z dużych DR. Prąd w pierwotnym to około 170 A w impulsie, natomiast same tranzystory były testowane do 800 A w impulsie przy katalogowych 200 A, tak więc mają bardzo duży zapas. Rezonansowa to około 180 kHz. Tranzystory i sterownik bez problemu radzą sobie z tak wysoką częstotliwością.

Były pewnie problemy z układem wyprzedzenia, ale wystarczyło dobrać elementy LR o innych wartościach i wszystko gra. Początkowo testy robiłem z diodami 400 V i wpuszczeniem 320 V na zasilanie - skończyło się uszkodzeniem jednej diody i jednego IGBT. Po wymianie diod na 600 V nie pojawiają się żadne problemy. Nie ma także żadnych szpilek napięcia na elementach wykonawczych. Najdłuższa iskra, jaką udało się uzyskać, to około 70 cm, więc jak na mój gust - wynik całkiem niezły, choć powinno dać się uzyskać więcej - nawet do 1 m, więc będę jeszcze pracował nad strojeniem.

Załączam kilka fotek i filmików.

DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    KJ
    Poziom 31  
    Specjalizuje się w: mikrokontrolery, cewki tesli
    KJ napisał 2370 postów o ocenie 945, pomógł 68 razy. Mieszka w mieście Mikołów. Jest z nami od 2001 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9384533
    Piglet11
    Poziom 12  
    Ocena: 73
    Piękna konstrukcja :D Warto zwrócić uwagę na żarówkę na drugim zdjęciu :D mieni się niczym lampa plazmowa :D Około 70 cm z takiej samej wielkości jak SSTC, z której wykrzesać można 30cm :D Na jaki prąd ustawiony jest ogranicznik?
    Niedługo postaram się swoją skończyć :D
  • #3 9384801
    Otaku9
    Poziom 23  
    Ocena: 125
    Miała być mini DR, ale wyszło jak zwykle :) Jedyne co jest mini tutaj to półmostek. Piglet, kto z SSTC na półmostku wykrzesał iskre 30cm? Chyba nikt.
    Działa, elegancko wygląda, schludnie skonstruowana i dobrze zestrojona. Brawa.
    Mógłbyś trochę oszukać i zrobić zdjęcia z długim naświetlaniem matrycy, wtedy efekty wychodzą bajeczne :)
  • #4 9384881
    Piglet11
    Poziom 12  
    Ocena: 73
    Otaku9 napisał:
    Piglet, kto z SSTC na półmostku wykrzesał iskre 30cm? Chyba nikt.

W odniesieniu chodziło mi o SSTC KJ na pełnym mości, stojąca obok :D:D
  • #5 9385130
    slu_1982
    Poziom 26  
    Ocena: 333
    Otaku9 napisał:
    Miała być mini DR, ale wyszło jak zwykle :) Jedyne co jest mini tutaj to półmostek. Piglet, kto z SSTC na półmostku wykrzesał iskre 30cm? Chyba nikt.
    Działa, elegancko wygląda, schludnie skonstruowana i dobrze zestrojona. Brawa.
    Mógłbyś trochę oszukać i zrobić zdjęcia z długim naświetlaniem matrycy, wtedy efekty wychodzą bajeczne :)

A ja to pies ? :(
  • #6 9385377
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 9385415
    Ele_Tronik
    Poziom 13  
    Ocena: 70
    Coś pięknego szczególnie 2 filmik ;) Gratuluje udanej konstrukcji.
  • #8 9385475
    virus91
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Co się stanie jak się dotknie tej "iskierki" ?
  • #9 9385504
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    To zależy :) a więcej na ten temat tutaj: Link
  • REKLAMA
  • #10 9385976
    EAndrzej
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Porażenie, porażeniem - przy HV z niskim prądem sprawa może być niebagatelna w przypadku np. uszkodzenia systemu nerwowego - takie tam np. niedowłady czy upośledzenia z powodu uszkodzenia przekaźników neuronowych, można też liczyć na uszkodzenia delikatnego przewodnictwa w sercu skutkujące arytmiami i to w odległym czasie - serce posiada tak zwany efekt pamięci - trudno uleczalny - ale od czego są stymulatory i ablacje drug przewodzenia w sercu :D. Ale jest jeszcze inna ciekawostka o której mało kto zdaje sobie sprawę - znacznie groźniejsza przy takich zabawach - promieniowanie X ale przy takich dawkach to skutki są stochastyczne i odległe w czasie za kilka, kilkanaście lat dopiero można liczyć na glejaka mózgu - ciężki nieuleczalny rak mózgu itp. - także na razie nie ma się co martwić na zapas - nauka wymaga poświęceń.:D
  • #11 9386355
    KJ
    Poziom 31  
    Skąd promieniowanie x w tych warunkach ? Prosił bym o wyjaśnienie mechanizmu powstawania promieniowania x w powietrzu ? Po drugie kolega chyba wierzy w liniową teorię wpływu promieniowania na organizm o której od dawna wiadomo że jest nieprawdziwa.
  • REKLAMA
  • #12 9386729
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 242
    Rozumiem w lampach, ale w tesli promieniowanie X?
  • #13 9387254
    Phaeton
    Poziom 19  
    Ocena: 165
    Kolego nie histeryzuj, to nie forum teorio-spiskowe, lecz przynajmniej w teorii opierajace sie na wiedzy. Wplyw promieniowania EM zalezy bardzo mocno od natezenia i czestotliwosci dlatego ciezko wyniki badan przy pewnej czestotliwosci i natezeniu rozszerzyc na inne i dlatego wyniki sa mocno kontrowersyjne. Przykladanie komorki do glowy 5min dziennie i ciagle narazenie na pole 50Hz z sieci domowej wrzucasz do jednego worka.
  • #14 9387443
    Otaku9
    Poziom 23  
    Nie wiem kolego coberr, dlaczego infradźwięki zaliczyłeś do fal elektromagnetycznych, kiedy są to ewidentnie fale mechaniczne.
    Ogólnie, zgadzam się z teorią szkodliwości fal elektromagnetycznych na zdrowie człowieka, oraz tuszowanie tego i innych podobnych jemu faktów(plastikowe opakowania żywności), ale nie wierze, że możliwe jest uniknięcie tego.
    Aż boli mnie stwierdzenie kolegi KJ, informujące o tym, że teoria szkodliwości fal elektromagnetycznych na zdrowie organizmów żywych jest od dawna nieprawdziwa, gdzie spór wśród jak to sie zwykło uogólniać, naukowców, trwa nadal.
    Generalnie, sadzę że bardziej znaczącym i szkodliwym skutkiem ubocznym działania TC jest promieniowanie UV. Co prawda, włączając TC na kilka minut nie napromieniujemy się do tego stopnia, aby dostać raka skóry, choć sadzę że żaden z nas zajmujących się konstrukcjami TC nie przeprowadził na ten temat badań.
  • #15 9387452
    lodzik1990
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    (Można też liczyć na uszkodzenia delikatnego przewodnictwa w sercu skutkujące arytmiami i to w odległym czasie - serce posiada tak zwany efekt pamięci - trudno uleczalny - ale od czego są stymulatory i ablacje drug przewodzenia w sercu) akurat to co napisał EAndrzej może być prawdą.
    Nie będę ukrywał, że od porażenia prądem do dnia dzisiejszego występują u mnie objawy takie jakie podał kolega wyżej ale nie było to spowodowane porażeniem z rezonatora Tesli.
  • #16 9387849
    KJ
    Poziom 31  
    Nieźle walnąłeś z tym tekstem:

Cytat:
    Jeżeli tak bardzo wierzysz w te brednie, które sam głosisz - to proponuje wybuduj sobie gdzies domek pod linią WN

Tak się składa ze od zawsze żyję pod linia 2x 110kV. Żadnych negatywnych skutków tego faktu puki co nie doświadczyłem. liniowa teoria wpływu promieniowania jonizującego na organizm człowieka jest nieprawdziwa i są na to naukowe dowody koniec kropka. Jeżeli ktoś wieży w teorie liniową to chyba jest tak tępy że nie zdaje sobie sprawy z tego ile izotopów promieniotwórczych ma wokół siebie i w sobie oraz sieje w społeczeństwie niczym nie uzasadnioną panikę atomową. Oczywiście nie neguję tutaj ewidentnego wpływu promieniowania jonizującego i fal elektromagnetycznych na zdrowie mówię tylko że PONIŻEJ PEWNEJ DAWKI wpływu negatywnego niema. Więcej są nawet dowody na to że istnieje wpływ pozytywny promieniowania jonizującego - w rejonach gdzie naturalne tło jest wyższe zachorowalność na nowotwory złośliwe okazuje się być znacząco mniejsza niż w innych rejonach świata.
  • #17 9388068
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Az się łezka w oku kreci jak się widzi taki piękny projekt. W dodatku zbudowany w naszym pięknym kraju! :) BRAWO :D
  • REKLAMA
  • #18 9388146
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Niepotrzebne posty usunąłem.
    Proszę trzymać się tematu.
  • #19 9391485
    komatssu
    Poziom 29  
    Ocena: 166
    Gratuluję wykonania tej ładnej cewki... Mam pytanie - czy tranzystory HGTG30N60A4D będą wystarczające do uzyskania podobnych efektów? Oraz czy możesz podzielić się dokumentacją sterownika midi użytego w drugim z klipów wideo?
  • #20 9393507
    KJ
    Poziom 31  
    HGTG30N60A4D powinny się nadać. Trudno mi powiedzieć ile zniosą ogranicza cię w ich wypadku obudowa. Puki schłodzisz i nóg nie po upalasz to będzie dobrze :D Co do sterownika midi to na pewno go nie udostępnię bo sam mam problem z tym uzyskać od kogokolwiek pomoc w jego dokończeniu.
  • #21 9395629
    farrix
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Czy mógłbyś dać przynajmniej jakąś fotkę i filmik z sterownika midi?
  • #22 9396235
    KJ
    Poziom 31  
    To ci i tak nic nie da. Tam jest mikrokontroler tylko + parę drobiazgów typu potencjometry i wyjścia optyczne, interfejs do midi taki sam jak w każdym urządzeniu sterowanym przez ten standard.
  • #23 9501538
    Matracz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czym zabezpieczyłeś uzwojenie wtórne? I tak z ciekawości - ile czasu zajęło ci jego wykonanie?
  • #24 9501636
    KJ
    Poziom 31  
    To uzwojenie jest akurat pechowe ;) nawijałem je 3 razy bo się osypało :/ Lakier jest zwykły do podłóg z dodatkiem zielonego barwnika. Czas nawijania w moim przypadku to jakieś 3-4godziny. Lakierowanie zajmuje zwykle kilka dni ponieważ nakładam wiele warstw zwykle 7-8 z przerwą 10-12h. Tym razem chciałem przyspieszyć sobie prace i nałożyłem dwie grube warstwy - nie udało się i wygląda koszmarnie.
  • #26 9501770
    KJ
    Poziom 31  
    Tak i nie ;) Sama zasada działania cewki tesli jest nieco inna niż zasilacza do lampy plazmowej. Natomiast tak samo otrzymujesz wyładowania do otaczającej terminal przestrzeni jednak w lampie plazmowej jest specjalnie dobrana mieszanina gazów pod obniżonym ciśnieniem która sprzyja tworzeniu wyładowań przy stosunkowo niskim napięciu: 5-10kV. Natomiast cewka tesli tworzy wyładowania w powietrzu uzyskując przy tym napięcia rzędu setek kV dodatkowo prądy płynące przez wyładowanie w tesli sięgają nawet kilku A - oczywiście w bardzo krótkich impulsach natomiast prądy płynące przez lampę plazmową są znikome - mniej niż 1mA co za tym idzie cewki tesli są znacznie bardziej niebezpieczne - zdarzało mi się oberwać z wyładowania czy nawet wkładać tam rękę celowo ale nikomu nie polecam takich zabaw pomimo tego że częstotliwość pracy tej tesli to prawie 130kHz wiec powinno być to bezpieczne ze względu na efekt naskórkowy - nie jest pomimo tego że nie powoduje objawów typowych dla porażenia prądem może np uszkadzać nerwy gdyż prąd jednak wnika wgłąb organizmu ze względu niejednorodną budowę ciała.
  • #27 9502654
    Qba-da-Intrepid
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wybaczcie, ze zadam moze noobowskie pytanie - ale chyba mozna? - chcialbym zrobic jakis bardzo prosty, mozliwie prosty, transformator tesli, zeby sie nauczyc. Chcialbym Was zapytac czy ta strona wystarczy?

http://www.myzlab.pl/hv/ttesli/index.html

Czy cos jeszcze musze wiedziec? Przede wszystkim chodzi mi o bezpieczenstwo no i nie chcialbym, zebym uszkodzil jakos instalacje elektryczna w domu.
  • #28 9503191
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Qba-da-Intrepid napisał:
    chcialbym zrobic jakis bardzo prosty, mozliwie prosty, transformator tesli, zeby sie nauczyc.
    Nie ma prostych transformatorow tesli. Moim zdaniem bedzie latwiej zrobic mala SSTC niz klasyczny transformator tesli z iskiernikiem. Zobacz tu: http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=hv/sstc SSTC moze byc wzglednie mala i nie wymaga strojenia rezonansow. Ta z linka nie wymaga zadnego strojenia bo sama sie stroi. Do uruchamiania niezbedny jest oscyloskop (zakladajac ze nie bedzie dziala od pierwszego wlaczenia i trzeba bedzie znalezc co jest nie tak). Tego typu zabawki zawsze sa niebezpieczne, w tej SSTC z linka wystepuje napiecie sieci w czesci elektronicznej oraz oczywiscie wysokie napiecie na uzwojeniu wtornym.
  • #29 9505126
    Otaku9
    Poziom 23  
    Straszysz chłopaka, że będzie mu potrzebny oscyloskop. U wielu osób układ rusza za pierwszym razem, a nie wszyscy dysponują tym sprzętem.
    Też uważam że SSTC jest najłatwiejszym do wykonania transformatorem tesli. Oczywiście na pierwszy projekt sugerowany był by półmostek, ograniczy to moc układu i będzie łatwiejszy do sterowania nawet z wolniejszymi tranzystorami falownika.
    W razie jakichkolwiek problemów możesz poszukać pomocy na polskim forum wysokich napięć itp. www.myhv.org
  • #30 9883637
    KJ
    Poziom 31  
    Dodaję kilka nowych fotek wyładowań. Są trochę zaszumione ale i tak ciekawe - niestety więcej z posiadanego aparatu nie wycisnę ...

DRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna TeslaDRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna TeslaDRSSTC3 by dżejwor - jeszcze jedna Tesla

Podsumowanie tematu

✨ Dżejwor zaprezentował projekt małej cewki Tesli (DRSSTC3), która została zbudowana z wykorzystaniem pozostałych komponentów z wcześniejszych projektów. Koszt budowy wyniósł około 210 zł, a konstrukcja opiera się na typowym układzie MMC z sześcioma kondensatorami 150 nF/2 kV oraz IGBT GA200SA60UP. Uczestnicy dyskusji chwalą projekt, zwracając uwagę na estetykę i efektywność działania. Pojawiły się pytania dotyczące bezpieczeństwa, wpływu wysokiego napięcia na zdrowie oraz porównań do innych urządzeń, takich jak lampy plazmowe. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami i radami dotyczącymi budowy oraz działania cewek Tesli, a także omawiają różne aspekty techniczne, w tym zastosowanie tranzystorów HGTG30N60A4D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA