Witam
Właśnie rozpocząłem projektowanie i wstępne oprogramowywanie sterownika centralnego ogrzewania.
Ale mój projekt jest zdecydowanie inny od spotykanych na forum.
Otóż owy sterownik będzie sterował:
-pompami obiegowymi C.O. -4(każda 40-110W)sztuki
-pompą wody użytkowej (około 10W)
-zestawem solarów z wymiennikiem (czyli kolejna pompa 4W)
-elektrozaworami ogrzewania podłogowego (8sztuk*1W)
-nadmuchem dystrybutora gorącego powietrza (~10-50W)
-przepustnicą dolotu powietrza (stan 1/0 otwarta/zamknięta)
-grzałką bojlera elektrycznego o mocy 2650W
Oczywiście moduł będzie posiadał:
-LCD2*16 znaków
-klawiaturę 5 przyciskową
-około 10 czujników DS18B20
-i co najważniejsze będzie się komunikował poprzez RS485
W tym momencie moim ogrzewaniem od ponad dwóch lat steruje inny sterownik. Działa całkiem dobrze ale brakuje mu dużo funkcji . No i soft pisany w Bascomie więc na Atmga16 nie weszło mi tyle funkcji ile zamierzałem oprogramować.
Teraz zacząłem pisać w C i zabieram się za porządną wersję na M32(myślałem o M128 ale to byłby przerost formy)
Umieściłem ten temat na forum aby w nim poruszać każdy aspekt zarówno oprogramowania jak i elektroniki. Jako że jestem jeszcze troszkę raczkujący w C to będę potrzebował pewnie wsparcia bardziej doświadczonych kolegów .
W chwili obecnej testuję bloki oprogramowania na zestawie uruchomieniowym i dopiero po poprawnym działaniu oprogramowywanych funkcji dostosowuję elektronikę.
Jedno w ważniejszych założeń tego projektu to chęć pozbycia się klekoczących przekaźników.
I tu właśnie rozpoczynają się moje pytania.
Zatem:
Mam do wysterowania grzałkę bojlera elektrycznego o mocy 2500W /230V .
Pomyślałem o sterowaniu poprzez optotriak=>triak.
Ale czy triak się nie będzie gotował przy takim obciążeniu?
Czy muszę używać do tego detekcji zera sieci?
Jeśli tak to czy wystarczy że użyję optotriaka z detekcją?
Sterować będę na zasadzie Włącz/Wyłącz. Żadnej regulacji PWM.
Także chciałbym sterować pompy poprzez triaki.
Tu sprawa jest prostsza gdyż pompa pobiera max 110W/230V.
Ale i tu mam zagadkę z tym zerem sieci.
Nie chcę rozbudowywać układu do niewiadomo jakich rozmiarów. Chcę to zrealizować maksymalnie prosto ale tak aby było bezpiecznie i poprawnie.
Sterownik ma być zrobiony tak jak należy , dlatego założyłem ten temat aby wspólnie z doświadczonymi kolegami zrobić to dobrze.
Zatem jeśli ktoś z kolegów robił (używa) sterowania grzałek i pomp poprzez triaki i mógłby się podzielić wiedzą to proszę aby się wypowiedział. Każda wskazówka będzie bardzo pomocna.
Będę na bieżąco umieszczał schematy i kod aby temat ten przydał się innym użytkownikom.
edit:
Myślałem o zastosowaniu optotriaka MOC 3041 i triaka BTA16/600 aby wysterować grzałkę bojlera o mocy 3000W.
W sumie triak będzie miał już nieduży zapas mocy ale powinien wytrzymać . Ewentualnie zastosować triak BTA25 ale tu już się komplikuje PCB i rośnie nieadekwatnie cena.
Właśnie rozpocząłem projektowanie i wstępne oprogramowywanie sterownika centralnego ogrzewania.
Ale mój projekt jest zdecydowanie inny od spotykanych na forum.
Otóż owy sterownik będzie sterował:
-pompami obiegowymi C.O. -4(każda 40-110W)sztuki
-pompą wody użytkowej (około 10W)
-zestawem solarów z wymiennikiem (czyli kolejna pompa 4W)
-elektrozaworami ogrzewania podłogowego (8sztuk*1W)
-nadmuchem dystrybutora gorącego powietrza (~10-50W)
-przepustnicą dolotu powietrza (stan 1/0 otwarta/zamknięta)
-grzałką bojlera elektrycznego o mocy 2650W
Oczywiście moduł będzie posiadał:
-LCD2*16 znaków
-klawiaturę 5 przyciskową
-około 10 czujników DS18B20
-i co najważniejsze będzie się komunikował poprzez RS485
W tym momencie moim ogrzewaniem od ponad dwóch lat steruje inny sterownik. Działa całkiem dobrze ale brakuje mu dużo funkcji . No i soft pisany w Bascomie więc na Atmga16 nie weszło mi tyle funkcji ile zamierzałem oprogramować.
Teraz zacząłem pisać w C i zabieram się za porządną wersję na M32(myślałem o M128 ale to byłby przerost formy)
Umieściłem ten temat na forum aby w nim poruszać każdy aspekt zarówno oprogramowania jak i elektroniki. Jako że jestem jeszcze troszkę raczkujący w C to będę potrzebował pewnie wsparcia bardziej doświadczonych kolegów .
W chwili obecnej testuję bloki oprogramowania na zestawie uruchomieniowym i dopiero po poprawnym działaniu oprogramowywanych funkcji dostosowuję elektronikę.
Jedno w ważniejszych założeń tego projektu to chęć pozbycia się klekoczących przekaźników.
I tu właśnie rozpoczynają się moje pytania.
Zatem:
Mam do wysterowania grzałkę bojlera elektrycznego o mocy 2500W /230V .
Pomyślałem o sterowaniu poprzez optotriak=>triak.
Ale czy triak się nie będzie gotował przy takim obciążeniu?
Czy muszę używać do tego detekcji zera sieci?
Jeśli tak to czy wystarczy że użyję optotriaka z detekcją?
Sterować będę na zasadzie Włącz/Wyłącz. Żadnej regulacji PWM.
Także chciałbym sterować pompy poprzez triaki.
Tu sprawa jest prostsza gdyż pompa pobiera max 110W/230V.
Ale i tu mam zagadkę z tym zerem sieci.
Nie chcę rozbudowywać układu do niewiadomo jakich rozmiarów. Chcę to zrealizować maksymalnie prosto ale tak aby było bezpiecznie i poprawnie.
Sterownik ma być zrobiony tak jak należy , dlatego założyłem ten temat aby wspólnie z doświadczonymi kolegami zrobić to dobrze.
Zatem jeśli ktoś z kolegów robił (używa) sterowania grzałek i pomp poprzez triaki i mógłby się podzielić wiedzą to proszę aby się wypowiedział. Każda wskazówka będzie bardzo pomocna.
Będę na bieżąco umieszczał schematy i kod aby temat ten przydał się innym użytkownikom.
edit:
Myślałem o zastosowaniu optotriaka MOC 3041 i triaka BTA16/600 aby wysterować grzałkę bojlera o mocy 3000W.
![[AVR][C] Projekt sterownika C.O. (koncepcja i wykonanie). [AVR][C] Projekt sterownika C.O. (koncepcja i wykonanie).](https://obrazki.elektroda.pl/8008089400_1327824725_thumb.jpg)
W sumie triak będzie miał już nieduży zapas mocy ale powinien wytrzymać . Ewentualnie zastosować triak BTA25 ale tu już się komplikuje PCB i rośnie nieadekwatnie cena.