cefaloid napisał:RitterX napisał:Podane wzmocnienie jest wartością minimalną czyli taką do analizy najgorszego przypadku. W praktyce można dostać element o lepszym wzmocnieniu. Czyli masz fart.
Moje dane pochodzą z katalogu z 1989r.
Moc wyjściowa 75W;400MHz;28V;+40C
Ale zauważ że:
1. inne (mniejsze) będą moce wyjściowe przy 400MHz jak przy 100MHz.
2. wzmocniene = 4 o którym mówisz to wzmocnienie prądowe, a nie mocy
Dane, ktore podałem są zaczerpnięte z podanego źródła. Także boleje nad tym, że nie posiadam bardziej rozbudowanego katalogu np. posiadającego dodatkowo charakterystyki wzmocnienia czy wykresów kołowych Schmitta. Nie wiem tylko czy ktokolwiek ma tak dokładny katalog?
Podane dane, choćby napięcie zasilania 28V, to dane optymalne zalecane przez radzieckiego producenta a Uce max.=50V. Wzorując się na podobnych tranzystorach produkcji zachodniej choćby ST czy Motorola, które mają podobne parametry oraz więcej danych można ustalić z grubsza jak wyglądają charakterystyki 2T930. Jak ktoś używa programu symulacyjnego to bedzie miał skąd wziąć model. Trzeba sobie jakoś radzić.
Wzmocnienie pradowe jak najbardziej wpływa na moc wyjściową. Współczynnikiem proporcjonalności jest w tym przypadku napięcie. Taki mały przykład:
Masz tranzystor, który ma wzocnienie prądowe 4. Jeśli go wysterujesz 100mA to mnożąc to razy 4 uzyskasz na wyjściu 400mA i ani trochę więcej. Jeśli zasilasz urządzenie z 28V i mnożąc razy 0.4A uzyskasz 11.4W czyli tyle maksymalnie będzie możliwe, w najlepszym razie, do wydzielenia na odbiorniku. Czyli masz ograniczenie mocy wyjściowej od góry.