Chciał bym wam przedstawić mój nadajnik który budowałem chyba z 5 lat
i od razu zaznaczam że nie jest to dobra konstrukcja przede wszystkim dla tego że była ze 100 razy przebudowywana, modyfikowana ulepszana itp. Mimo że sporo jest nie przemyślana i całość nie wygląda dobrze to działa perfekcyjne.
Na pierwszy ogień pójdzie nadajnik
Generator to ta srebrna puszka. W środku BF199/ph jako generator dalej jest separator na bf964, modulator jest zrobiony na jakiejś niskoszumnej diodzie jak dobrze pamiętam to na bb529
Dalej są stopnie w.cz kolejno na 2n4124, 2T606A (wojskowa wersja KT606A) i ostatni KT922B (rosyjskie W) wychodzi z tego niecałe 30W ale kiedyś jak miałem dobry egzemplarz tego tranzystora to wychodziło prawie 40W. oczywiście wersji było kilka kiedyś pracował tam kt904 później kt907 przez jakiś czas był też KT922b (rosyjskie B) moc się zwiększała i jak widać było dokręcane nowe radiatory. Po zastosowaniu wentylatora i regulatora obrotów nie ma problemów z odprowadzaniem ciepła. Wiatraka praktycznie nie słychać. Filtry to standardowe 3x pi. Na końcu jest przekaźnik który przełącza antenę do tunera. Bardzo przydatne podczas nocnych rozmów na UKF-ie
Tufie tutaj PLL na SAA1057 i sterownik na atmega8.
Koder stereo na 2x cd4053, cd4015, cd4069, 2x OPA602, OPA2228. generatorem jest LC ale o dziwo stabilny z ciekawości sprawdziłem dziś f pilota i było prawie idealnie 19Khz dziwi mnie to tym bardziej jak sobie przypominam jak dobierałem ten obwód
ponad rok temu mając do dyspozycji chiński miernik do 20Khz i dławiki niewiadomej wartości z magnetowidu. Miało być tak tylko tymczasowo żeby audycja wieczorem była już w stereo
niestety brakuje układy premfazy ale z tym sobie radzę sprzętowo. Nie ma też ograniczania pasma poniżej 30hz i czasami synteza się „buntuje” ale z tym również sobie radzę sprzętowo. Przydało by się również ograniczyć pasmo do 15Khz ale jakiś negatywnych skutków braku takiego nie obserwuje.
Zasilacz 12V 15V i 1,2 – 24V do zasilania 2T606A
Zasilacz impulsowy wyciągnięty z jakiejś starej drukarki kiedyś był na 24V teraz jest na 16-37V wydajność ok. 3A. Nadajnik zasilam z 28V
Panel przedni tu chyba nie ma co wyjaśniać.
Dopał 100W
na 2T964A (wojskowa wersja KT964A) nie mam jak dokładnie zmierzyć mocy więc przyjmuje że wychodzi z tego 100W ale podejrzewam że może być nawet 140W. Jak widać jest możliwość pomiaru prądu i napięcia tranzystora, temperatury i orientacyjnie mocy. Jest również zabezpieczenie termiczne po przekroczeniu 95 st zasilanie zostanie wyłączone. Tutaj wentylatory nie mają już regulacji obrotów bo i tak się sakramencko grzeje
chłodzenie ledwie wydala, związane jest to z tym że pierwotnie był tu kt931A później kt970A. Cudo pobiera 6,5 – 6A ( jak się nagrzeją tranzystory) przy ok. 42V. Jak widać zrobione jest dopasowanie typu T więc odpada problem z trymerami. Na końcu filtr 3x PI. Niestety w necie niewiele jest info o tym tranzystorku tyle co znalazłem to że ma 150W zasilanie 50V i f graniczna 80Mhz ale na 95Mhz pracuje bardzo ładnie.
Zasilacz 50V w środku trafo 300AV mostek i 2x 4700uF 63V. stabilizacji brak jałowo ma 51V pod obciążeniem ok. 42V.
Sztuczne obciążenie zrobione z puszki po ananasach i rezystorów 2W. Wytrzymuje ok. 10min chłodzone wiatrakiem później zaczyna się kopcić
rezystory nie są idealnie rezystancyjne i SWR wynosi ok. 1,2 ale i tak spodziewałem się gorszego wyniku.
Nie mam jak zrobić fotki bo pada śnieg
ale jest jeszcze dipol ½ fali z dopasowaniem gamma.
Na koniec chciał bym podziękować Andrzejowi który się udziela czasami na forum za pomoc w wykonaniu nadajnika.
Na pierwszy ogień pójdzie nadajnik
Generator to ta srebrna puszka. W środku BF199/ph jako generator dalej jest separator na bf964, modulator jest zrobiony na jakiejś niskoszumnej diodzie jak dobrze pamiętam to na bb529
Dalej są stopnie w.cz kolejno na 2n4124, 2T606A (wojskowa wersja KT606A) i ostatni KT922B (rosyjskie W) wychodzi z tego niecałe 30W ale kiedyś jak miałem dobry egzemplarz tego tranzystora to wychodziło prawie 40W. oczywiście wersji było kilka kiedyś pracował tam kt904 później kt907 przez jakiś czas był też KT922b (rosyjskie B) moc się zwiększała i jak widać było dokręcane nowe radiatory. Po zastosowaniu wentylatora i regulatora obrotów nie ma problemów z odprowadzaniem ciepła. Wiatraka praktycznie nie słychać. Filtry to standardowe 3x pi. Na końcu jest przekaźnik który przełącza antenę do tunera. Bardzo przydatne podczas nocnych rozmów na UKF-ie
Tufie tutaj PLL na SAA1057 i sterownik na atmega8.
Koder stereo na 2x cd4053, cd4015, cd4069, 2x OPA602, OPA2228. generatorem jest LC ale o dziwo stabilny z ciekawości sprawdziłem dziś f pilota i było prawie idealnie 19Khz dziwi mnie to tym bardziej jak sobie przypominam jak dobierałem ten obwód
Zasilacz 12V 15V i 1,2 – 24V do zasilania 2T606A
Zasilacz impulsowy wyciągnięty z jakiejś starej drukarki kiedyś był na 24V teraz jest na 16-37V wydajność ok. 3A. Nadajnik zasilam z 28V
Panel przedni tu chyba nie ma co wyjaśniać.
Dopał 100W
Zasilacz 50V w środku trafo 300AV mostek i 2x 4700uF 63V. stabilizacji brak jałowo ma 51V pod obciążeniem ok. 42V.
Sztuczne obciążenie zrobione z puszki po ananasach i rezystorów 2W. Wytrzymuje ok. 10min chłodzone wiatrakiem później zaczyna się kopcić
Nie mam jak zrobić fotki bo pada śnieg
Na koniec chciał bym podziękować Andrzejowi który się udziela czasami na forum za pomoc w wykonaniu nadajnika.