Witam Szanownych Kolegów,
Mam niezmierną przyjemność zaprezentować Wam moją płytkę ewaluacyjną przeznaczoną do tworzenia i testowania aplikacji na różnych mikrokontrolerach. Oprócz wielu wbudowanych modułów, płytka zawiera również port rozszerzeń do umocowania dodatkowych płytek. Do tej pory opracowałem płytki z mikrokontrolerem Atmel Atmega168 , NXP LPC1114 , oraz płytkę z podstawkami DIP40 oraz DIP28 w których umieściłem i przetestowałem procesory PIC18F453, PIC18F250.
Dzięki umieszczeniu na płytce 80 pinowego gniazda możliwa jest praca na znacznie większych mikrokontrolerach z wyprowadzeniem wszystkich portów.
Na płytce znajduje się:
- 80 pinowe dniazdo gold-pin w rastrze 2,54mm (100mils)
- 40 Pionowe gniazdo rozszerzeń do opcjonalnych modułów
- Gniazdo 2x10 do łatwego przyłączania graficznych wyświetlaczy, modułów, lub programatorów
- Przetwornica Step-Down 12V/5V 3A z gniazdem Power-Jack 2.1mm
- Stabilizator LDO 3,3V/1,5A
- Wyświetlacz tekstowy 16x2 LCD/ LED (HD44780 standard)
- Wyświetlacz graficzny 128x32 pixel OLED UG-23832HSWEG04
- Wyświetlacze LED 6 x 7 segment multipleksowane wraz z tranzystorami
- 16 ultra-jasnych diod LED
- 2 Diody RGB 5050
- Dioda Osram Ostar SMT RGBW
- 16 klawiszowa klawiatura matrycowa
- 2 pojemnościowe pola dotykowe
- Suwak pojemnościowy (slider)
- 3 potencjometry montażowe wraz gałkami
- Enkoder ze switchem
- Gniazdo baterii CR2032 3V
- Nadawcza dioda podczerwieni
- Odbiornik podczerwieni
- Gniazdo USB
- Konwerter USB do pełnego RS232 (FTDI232)
- Gniazdo karty Micro-SD z wyrzutnikiem
- Stereofoniczny wzmacniacz klasy D o mocy 2*6W
- Głośniczek dynamiczny
- Buzzer
- Rezonator kwarcowy 8Mhz 10ppm wraz z kondensatorami
- Podstawka precyzyjna wraz z kondensatorami do rezonatorów THT
- Kwarc "zegarkowy"
- 7 wyjść 500mA (ULN2003)
- Termometr cyfrowy I2C Microchip TC77 -55'C +125'C
- Akcelerometr 3 osiowy 12 bit Freescale MMA8450Q
Płytkę można zasilać przy pomocy zasilacza 12V DC z wtykiem typu Power Jack 2.1, lub przy pomocy portu USB.
Z początku planowałem tak zaprojektować tę płytkę by móc ją samodzielnie wytrawić, jednak szybko z tego zrezygnowałem gdy pomyślałem o wierceniu setek otworów (chociażby pod listwy gold-pinów). Płytka została wykonana metodą profesjonalną, jednak załączam pełną dokumentację produkcyjną (pliki gerber + wiercenia) która pozwoli na swobodne jej zamówienie w dowolnym zakładzie zajmującym się produkcją płytek PCB.
Załączam też pełną wersję źródłową wraz z plikami projektu i biblioteką komponentów by każdy miał możliwość dowolnej modyfikacji, jednak zastrzegam sobie wszelkie prawa autorskie do wykorzystywania tego projektu lub jego części w celach komercyjnych. Zachęcam Was również do dalszego rozwijania tego projektu i tworzenia nowych nakładek z prockami i płytek rozszerzeń.
Projekt w całości stworzyłem w środowisku Altium Designer 10, lecz w razie potrzeby można go przekonwertować do jego starszych wersji.
Niestety nie jestem w stanie podać kosztów płytki, ponieważ wiele komponentów miałem pod ręką lub otrzymałem w ramach darmowych sampli.
Niebawem opublikuję płytki z mikrokorolerami.
Uprzejmie proszę o uwagi i pytania.
Tu miało się wyświetlić serduszko, ale na nagraniu słabo je widać
Fajne? Ranking DIY