Witam, ostatnio prezentowałem zegar binarny na Atmedze8 (LINK), dzisiaj kolejny projekt dotyczący mikrokontrolerów. Tym razem coś większego – płytka startowa.
Wykonywanie prototypów na płytkach stykowych szybko stało się uciążliwe, postanowiłem wykonać zestaw startowy.
Na początku szukałem gotowych projektów, jednak żaden mi nie pasował, postanowiłem więc wykonać płytkę wg. własnego projektu.
I tak na płytce jest:
-Atmega32 + piny na moduł z innym procesorem
-Wyświetlacz LCD HD44780
-4x Wyświetlacz 7seg WA
-Klawiatura matrycowa 4x4
-RTC PCF8583
-EEPROM 24cXX
-Napięcie odniesienia na TL431
-ULN2803
-Złącze kart SD
-Fototranzystor
-Buzzer
-6x LED
-Złącze USB
-Zasilacz 5V i 3V3
-Impulsator i potencjometr (niewlutowane)
Płytka jednostronna, wymiary ok. 29cm x 18cm, ok 750 otworów, niewielka część elementów SMD, reszta THT, zaprojektowana w Eagle, wykonana termotransferem, po naniesieniu warstwy opisowej nałożone 2 warstwy lakieru bezbarwnego.
Dla niektórych może się wydawać że zestaw jest okrojony, jednak jest wszystko co potrzebuję. Założenie było takie aby nie umieszczać elementów których nigdy nie użyję, a płytka jest celowo trochę za duża, jednak dzięki temu jest przejrzysta.
Domyślnie na płytce siedzi Atmega32, jednak za pomocą modułów można użyć innego procesora, niekoniecznie AVR. Narazie mam wykonany tylko moduł dla Atmegi8 (jest w załączniku).
Klawiatura oraz wyświetlacze LCD i LED można połączyć z procesorem za pomocą Dip-Switchy, bardzo wygodne rozwiązanie, podpatrzone z jakiś płytek testowych dla PICów. Wyświetlacze oraz klawiatura mogą być jednocześnie podpięte pod mikrokontroler, wolne pozostają porty PB0-PB7. Zestaw może być zasilany z wbudowanego stabilizatora 5V lub z portu USB, dodatkowo na płytce znajduje się stabilizator 3V3, docelowo wykonany dla zasilania karty pamięci.
W załączniku wszystko co potrzeba do wykonania płytki oraz modułu dla Atmegi8 DIP, tj. schematy i pcb z naniesionymi już poprawkami (Eagle 6.1).
EDYCJA 14.05.2012 22:23:
Dodane nowe, poprawione pliki projektu: naniesione wartości elementów, poprawiony reset i dodana filtracja układów RTC, EEPROM, ULNa i mikrokontrolera.
EDYCJA 22.05.2015
Re-upload pliku Moduł Atmega8.rar
Fajne? Ranking DIY