logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mój Pedalboard (DIY)-Coś na plątaninę kabli

sernikos 03 Cze 2012 12:17 13347 9
  • Witam....
    Wiem,że na forum było już mnóstwo tematów tego typu....Ale zakładam osobny temat...ponieważ chcę pochwalić się Wam moim pedalbordem jaki niedawno zbudowałem...

Co mnie do tego skłoniło...?
    Pewnie jak większość kolegów gitarzystów....Odruchy wymiotne związaniem z plątaniną kabli....Wieczny problem z "łamiącymi" się przewodami....Uszkodzenie jacków...itd.itp...

Generalnie skrzyneczkę skleciłem z tego co miałem pod ręką...jakieś listwy...płyta OSB bodajże 10mm.
    Wszystko dokładnie spasowane...Obowiązkowo łączenia obficie smarowane wikolem...Na koniec wkręty do drewna.
    To wszystko tworzy bardzo mocną i sztywną konstrukcję.
    Po zmontowaniu i oczyszczeniu całej skrzynki przyszedł czas na "tapicerkę..."
    Oczywiście wybór padł na koc...taki standardowy jak na tego typu konstrukcje...
    Płytę obowiązkowo najpierw należy smarować klejem polimerowym...Na to koc...dobrze go "rozprowadzić" i "strzelamy" takerem... ;)

Na "podestach roboczych" mojego pedalboarda spoczęły kolejno od prawej: kaczor Cry Baby-oczywiście Dunlop,następnie Line-selector,który wykonałem sam...,Metal Master Digitecha-rewelacyjny przester do mocnych brzmień...Nie tam jakieś Bossy... ;P
    Kolejna zabawka to "multiefekt" Digitech RP-50...Dlaczego multi. napisałem w cudzysłowie...? Ano dlatego,że jest to chyba najniższa półka cenowa...taka niby zabawka...Ale....Kupiłem go tylko i wyłącznie ze względu na pogłosy,chorusy,delay-e...które ma REWELACYJNE!!!!
    Ostatnim "efektem" jest tuner chromatyczny Behringer-a...Lepszy nie jest mi potrzebny....Chodzi o szybkie i co ważne ciche dostrojenie gitary podczas koncertu...

Efekty do "podłogi" przymocowane są dedykowanymi do tego rzepami...

Wszystkie przewody które drzemią wewnątrz pedalboarda są firmy Klotz...Wtyki jak widać w większości to jakiś badziew...Mam już zakupione Neutrik-i...
    Kiedy tylko znajdę chwilę czasu zostaną wymienione....

Ok.
    To chyba tyle jeżeli chodzi o opis...Teraz zdjęcia:
    Mój Pedalboard (DIY)-Coś na plątaninę kabli Mój Pedalboard (DIY)-Coś na plątaninę kabli

Praktyczne uchwyty ułatwiające przenoszenie pedalboarda

Miejsce na zasilacze efektów... :)

Pod "podłogę" Cry Baby wchodzą dwa przewody 5-cio metrowe... ;)
    Jeden gitara pedalboard...drugi pedalboard piec... ;)

Kratki wentylacyjne...odprowadzające ciepło z zasilaczy....(może wrzucę kiedyś wentylatory...)

Line-Selector mojej konstrukcji... ;) Jednym "kliknięciem" przełącza pomiędzy Metal Masterem a "pogłosem"....Znacznie ułatwia granie.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    sernikos
    Poziom 13  
    Specjalizuje się w: konstrukcje audio
    sernikos napisał 167 postów o ocenie 99. Jest z nami od 2009 roku.
  • #2 10963572
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    A do czego to wszystko podłączasz?
  • #3 10963979
    sernikos
    Poziom 13  
    Ocena: 99
    Jeżeli chodzi o salę prób to używam Marshall-a MG 100 watowego. Jestem z niego zadowolony.
    Gitara to Cort X2. Szału niema. Ale da się grać. Zresztą, znam ludzi, którzy mają fendery USA, czy Gibson-y i na tym się kończy że je mają... hehe ;)

Tak to gra

;)

Ostatni raz poprawiłem kolegi wypowiedź. Jeśli ma kolega problem z przyciskiem "." to sugeruję wymienić klawiaturę.
    CMS
  • #4 10973035
    darlon
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Wtyki są dobre. Jest to jedyny wtyk który pozwala na upchnięcie w pedalboardzie więcej efektów. W moim przypadku gdzie stosowałem amphenole lub neutriki jak mam w pedalboardzie ok 8 do 12 efektów to dość szybko okazuje się, że spłaszczając wtyk - dając właśnie takie jak masz, zyskujesz w szeregu miejsce na kolejną kostkę wielkości bossa. strat wielkich nie ma na tych wtykach a o ile nie przepinasz się często, nie masz co się martwić o uszkodzenia. jedynie co to dobrze łączki robić na dobrym drucie. Klotz AC106 to minimum. ja robię czasem na AC110, ale wtedy łączki są bardzo sztywne więc trzeba albo przykręcić efekty albo mieć mocne rzepy :)
  • #5 10974310
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    sernikos napisał:
    Jeżeli chodzi o salę prób to używam Marshall-a MG 100 watowego. Jestem z niego zadowolony.
    Gitara to Cort X2. Szału niema. Ale da się grać. Zresztą, znam ludzi, którzy mają fendery USA, czy Gibson-y i na tym się kończy że je mają... hehe ;)

Tak to gra

;)

Ostatni raz poprawiłem kolegi wypowiedź. Jeśli ma kolega problem z przyciskiem "." to sugeruję wymienić klawiaturę.
    CMS

Co ma znaczyc to video ? Czyja to prezentacja, Twojego pedalboardu ?? Jakos mi na to nie wygląda.
  • #7 10986998
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    sernikos napisał:
    Czytaj ze zrozumieniem poprzednie posty.......

Czytam i nic nie mogę znaleźć !
  • #8 10996101
    sernikos
    Poziom 13  
    Witam...
    W pedalboardzie pojawił się problem z "brumem"...Jak nie trudno się domyśleć jest to wynik...(tak myślę) pętli mas... Walczę z tym od kilku dni i nic...Dalej "brum"...
    Niby banalna sprawa...a jednak...
    Jeżeli byłby ktoś tak miły i miał chęć mi pomóc,byłbym bardzo wdzięczny...

Konfiguracja jest taka jak na zdjęciach.Pod klapką,która na jednym jest uniesiona są 4 zasilacze stabilizowane 9v z których z każdego wyjście 9v podłączone jest do osobnego efektu.Natomiast "zera" od strony 230v połączone są razem i przylutowane do gniazda z tyłu pedalboardu...Identycznie jest z przewodem napięciowym.

Gniazdo na przewód zasilający wymontowane jest z zasilacza komputera.

Zrobiłem na szybkiego rysunek poglądowy w paincie

• #9 10998593
    flp
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Trochę bez sensu to oklejenie kocykiem, biorąc pod uwagę że ma być deptany mniej lub bardziej. Nie myślałeś żeby zrobić to na wzór pedalboard'ów tworzonych przez pete cornish'a? Na samych wtyczkach i kablach do połączeń można już wtedy sporo zaoszczędzić + zasilanie wszystkiego z jednego zasilacza. Co do brumu to kup sobie kilka baterii i wykluczaj kolejne zasilacze. Możesz spróbować też spróbować podłączyć piec do gniazdka bez bolca.
  • #10 10999066
    sernikos
    Poziom 13  
    Hmmmm...Dziwna wypowiedź.? Bez sensu są takie komentarze.Dlaczego mam deptać po kocu.?
    "Deptam" po włącznikach efektów a nie po nim.Koc można odkurzyć.A kiedy będzie już mocno zabrudzony.Wanisch,i jest jak nowy.

Jeden zasilacz.? Myślę,że to jest źródło generowania pętli mas.?
    Chyba,że masz na myśli kilka osobnych sekcji w jednej obudowie.?

Ponawiam prośbę w sprawie pomocy wyeliminowania brumów w moim pedalboardzie.

Uprzedzałem kolegę kilka postów wcześniej...
    Udzielam ostrzeżenia.
    Nie zwalnia to jednak kolegi z obowiązku poprawienia swojej wypowiedzi.
    Gdy następnym razem tu zajrzę i stwierdzę, że kolega się logował, a błędów nie poprawił, poleci kolejne ostrzeżenie, żeby nie było że nie uprzedzałem.
    Sugeruję także wnikliwą lekturę regulaminu.
    CMS

Edit

Przypominam Panu Mod. że wielokropek jest w języku polskim znakiem interpunkcyjnym :idea:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zaprezentował swój własnoręcznie zbudowany pedalboard, który ma na celu uporządkowanie plątaniny kabli i zminimalizowanie problemów z uszkodzeniami przewodów. Konstrukcja została wykonana z materiałów dostępnych w domu, takich jak płyta OSB i listwy, a całość została pokryta standardowym kocem. W dyskusji poruszono również kwestie związane z podłączeniem efektów do wzmacniacza Marshall MG 100 oraz gitarą Cort X2. Użytkownicy wymienili doświadczenia dotyczące wtyków, sugerując użycie wtyków Amphenol lub Neutrik, które pozwalają na oszczędność miejsca w pedalboardzie. Pojawił się problem z "brumem", który użytkownik stara się rozwiązać, podejrzewając pętlę mas. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali różne metody eliminacji brumów, w tym testowanie zasilania z baterii oraz podłączenie wzmacniacza bez bolca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA