logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Google Translate dla Android od teraz offline!

pseven 28 Mar 2013 13:03 11244 11
REKLAMA
  • Google Translate dla Android od teraz offline!Google udostępniło nową wersję aplikacji Google Translate dla Android, wraz z którą wprowadzono możliwość pracy offline, tj. bez konieczności połączenia z internetem.

Aplikacja umożliwia pobranie do pamięci urządzenia dowolnej liczby spośród 50 dostępnych pakietów językowych. W tym celu wystarczy w menu aplikacji otworzyć zakładkę "Offline Languages" i wskazać pożądane języki.

Google Translate dla Android od teraz offline!Tłumaczenie w trybie offline cechuje się mniejszą skutecznością w stosunku do trybu online, ale umożliwia za to korzystanie z aplikacji w miejscu znajdującym się poza zasięgiem sieci bądź za granicą bez połączenia z internetem.

Google Translate 2.6 pobrać można bezpłatnie ze sklepu Google Play.

Funkcja tłumaczenia w trybie offline dostępna jest na każdym urządzeniu pracującym pod kontrolą systemu Google Android w wersji 2.3 lub nowszej.

Źródło:
    hhttp://www.phonearena.com/news/Google-Translate-gets-offline-support-for-50-languages_id41282

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 12124766
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Pobierał ktoś te języki? Ile one zajmują? Jak chcę pobrać to mówi, że za mało miejsca ma.
  • REKLAMA
  • #3 12126149
    hexen2k
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Niemiecki 160MB
    Polski ~155MB
  • #4 12130977
    Zuliczek
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    No i chyba zapomniałeś jeszcze o pakiecie "podstawowym" (angielski) który waży około 160MB.
  • REKLAMA
  • #5 12131029
    Nathir
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Niestety tak jak WikiDroyd - dane zapisać można tylko na wew. pamięci telefonu :(
  • REKLAMA
  • #6 12131877
    Zuliczek
    Poziom 17  
    Nie wiem jak w WikiDroyd, ale Google Translate zapisał mi słowniki sam z siebie (tzn. nic nie ustawiałem ani nie wybierałem) na karcie SD.
  • #7 12131954
    Nathir
    Poziom 15  
    Hmm, na pewno?
    Mówisz o folderze sdcard?
    To jest właśnie pamięć wew.
    Karta microsd to folder externalsd.

Przynajmniej u mnie - LG L7.
  • #8 12132186
    Zuliczek
    Poziom 17  
    U mnie to folder sdcard (SE Xperia mini pro [SK17i]). Być może jest to kwestia też tego że po zainstalowaniu Google Translate, kazałem mu przenieść go na kartę SD.
    Chociaż Google Maps które miałem już zainstalowane i nie mogę kazać wykonać mu tej operacji (nie root-owany Android 4.0.1), swoje mapy w trybie offline też zapisuje na karcie SD
  • #9 12132955
    Nathir
    Poziom 15  
    A być może aplikacja instaluje się w folderze 'sdcard' tylko po prostu mój telefon taki dziwny...
    :(
  • #10 12134943
    wrublos212
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Telefony z dodatkową pamięcią wbudowaną (np. Galaxy S3 16GB lub 32GB) pod folderem sdcard mają właśnie pamięć wbudowaną a kartę SD pod externalsdcard. To po to żeby apk prawidłowo funkcjonowały z rozszerzoną pamięcią wew. urządzenia.
  • #11 12135240
    Nathir
    Poziom 15  
    Tylko że ta moja wbudowana pamięć = 2,72 GiB, a kartę microSD mam 16GiB....
    Czyli na zew. tylko muzyka, filmy, dane?
    Czytałem, że trzeba root robić by instalować aplikacje na zew. karcie... super
  • #12 12136563
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2587
    Nathir napisał:
    A być może aplikacja instaluje się w folderze 'sdcard' tylko po prostu mój telefon taki dziwny...
    :(

Niestety niektóre telefony traktują swoja pamięć wewnętrzną jako kartę SD, a właściwa karta jest widziana jako podfolder.
    Jak masz zrootowany telefon to można podmienić miejscami te pamięci.

Mam L9 i bez problemu zainstalowałem np. Wikipedię offline, kilka słowników, a także GTA Vice. Łącznie ponad 12GB, a telefon ma 4GB. Dokładnych informacji szukaj na forum androida.

Pozdrawiam.
    CMS

Podsumowanie tematu

✨ Google wprowadziło nową wersję aplikacji Google Translate dla Android, która umożliwia tłumaczenie offline. Użytkownicy mogą pobrać do 50 pakietów językowych, jednak tłumaczenia offline są mniej skuteczne niż w trybie online. Waga pakietów językowych wynosi około 160MB dla niemieckiego i angielskiego oraz około 155MB dla polskiego. Użytkownicy zgłaszają problemy z miejscem na urządzeniach, ponieważ aplikacja zapisuje dane głównie w pamięci wewnętrznej, co może być problematyczne na telefonach z ograniczoną pamięcią. W przypadku telefonów z dodatkową pamięcią wbudowaną, foldery mogą być mylone, co wpływa na lokalizację instalacji aplikacji. Rootowanie urządzenia może umożliwić przeniesienie aplikacji na kartę SD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA