wieswas napisał:1. ORGANY 53BE
Do programu organy dodałem obsługę AY3. Całkiem ładnie gra. Aż prosi się, aby dodać ornamenciki, wówczas dźwięk będzie piękniejszy.
Uruchomienie jak zwykle G:F070.
Ciekawe czy zadziała ten AY na wersji COLOR?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamwieswas napisał:1. ORGANY 53BE
miki1406 napisał:Czy ktoś ze składających Cobre Color miał problem z AY3?
wieswas napisał:Czy ORGANY w wersji AY3-8910 da się uruchomić z emulatora COBRY?
wieswas napisał:Sprawdziłem na emulatorze - działa.
zdzis_ek napisał:Przeprojektowałem płytę główną na AY3-8910, gdyż są dużo tańsze, ale nieco większe
zdzis_ek napisał:Nie wiem jakie program "ORGANY" wydaje dźwięki, gdyż moje emulatory zamilkły jakiś czas temu, nie wiem z jakiego powodu, nawet wcześniejsze wersje, na których grała mi Katarynka.
sq2bvn napisał:wieswas napisał:Czy ORGANY w wersji AY3-8910 da się uruchomić z emulatora COBRY?
Da się. Start i uruchomienie od 0x5000.
wieswas napisał:Emulator oryginalny bez żadnych modyfikacji.
wieswas napisał:Emulator oryginalny bez żadnych modyfikacji.
wieswas napisał:Dane dla animacji o długości 6336 bajtów zostały spakowane do długości 2638 bajtów i są rozpakowywane "w locie" podczas wyświetlania. Zajętość pamięci po spakowaniu wynosi 41,6% pierwotnej długości.
Do rozpakowania służy podprogram UNPACKER zawarty w tym programie.
Napisałem go specjalnie dla tego programu, ale może być wykorzystany przez innych użytkowników nawet jako procedura wywoływana z BASICA. Zajmuje 24 bajty. Przed wywołaniem należy w HL umieścić adres docelowy (np. miejsce na ekranie) a w DE adres początku spakowanych danych.
Na końcu danych należy umieścić znak 2E. Aby rozpakować nie znak 20hex jak stosuję w tym programie należy zmienić jeden bajt procedury.
7E LD A,(HL)
FE CP A,2E
2E
C8 RET
FE CP A,00
00
28 JR Z,05
05
12 LD(DE),A
13 INC DE
23 INC HL
18 JR F3
F3
23 INC HL
46 LD B,(HL)
3E LD A,20 20 to kod ASCII spacji. Można zmienić na inny
20
12 LD(DE),A
13 INC DE
10 DJNZ FC
FC
23 INC HL
18 JR E8
E8
atmeg8 napisał:Sterowanie wyborem , standardCHAR / ramCHAR bitem 7 portu dotychczas używanego do przełączania generatorów.
zdzis_ek napisał:Pamięć tą trzeba traktować raczej jako Rom znaków.
128 przełączanych generatorów semigrafiki będzie wystarczająca.
Teraz raczej powstawać będą semigrafiki w pisanych programach pod DualRam.
zdzis_ek napisał:Ja natomiast chciałem się dopytać w innej sprawie, rozrysowałem organizację pamięci w Cobrze1 color i w Cobrze1 color Dual-Ram.
Wygląda na to, że wszystkie napisane wsady do tej pory na Cobre1 przestaną działać.
sq2bvn napisał:Moja sugestia jest taka, aby dodać natywny interfejs SPI obsługi kart SD. W takim przypadku z poziomu aplikacji będzie możliwe ładowanie kolejnych GZ i GRAM z karty SD.
sq2bvn napisał:Kolejnym krokiem do uproszczenia układu będzie doprowadzenie sygnału zegarowego z bloku wizji np. 1,6 MHz. Ma to sens w kontekście ujednolicenia brzmienia nut na wszystkich egzemplarzach kobry.
sq2bvn napisał:W celu poprawienia sytuacji z powtarzaniem się adresów przy komendach IN/OUT można zastąpić układ 1 z 8 na GALa, który będzie pełnym dekoderem adresów. Niewiele więcej ścieżek wyjdzie, ale będzie można mieć dużo więcej urządzeń do zaadresowania.
sq2bvn napisał:Dobrym pomysłem będzie też dodanie zmian związanych z obsługą przerwania maskowanlego INT, które jest nieodzowne do odtwarzacza muzyki, która jest odtwarzana w tle nawet programu w BASIC.