logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka kondensacyjna z pompą ciepła czy bez?

axpl 25 Paź 2014 10:38 474597 1248
Najlepsze odpowiedzi

Czy do Bosch WTW85460PL lepiej wybrać suszarkę kondensacyjną z pompą ciepła czy bez pompy, jeśli bardziej zależy mi na jakości suszenia i trwałości niż na samym zużyciu prądu?

Jeśli priorytetem są trwałość i prostota, forumowicze częściej polecają zwykłą suszarkę kondensacyjną bez pompy ciepła, a pompę ciepła raczej do małej, ciepłej i zamkniętej pralni [#14176503][#16074574][#16075550] Bezpompa suszy dobrze i szybciej, ale grzeje mocniej; modele z pompą ciepła suszą łagodniej dla ubrań, lecz zazwyczaj dłużej [#16052176][#17903189][#17904050] Przeciw pompie padają argumenty o drogiej naprawie (np. 1000–1850 zł), zapychaniu wymiennika i spadku sprawności wraz z zabrudzeniem [#15135750][#15325669][#16069129] Oszczędność prądu bywa realna, ale nie zawsze zwraca wyższą cenę zakupu, zwłaszcza przy mniejszej liczbie suszeń; przy intensywnym użyciu może mieć sens [#14466912][#17068373] Konkretnie Bosch WTW85460PL zebrał też pozytywne, wieloletnie opinie — jeden użytkownik pisał po 4 latach, że działa bezawaryjnie [#17585771]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1021 19838619
    jonaszsz4
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam
    Planuję zakup suszarki. Głównie zależy mi na:
    -oszczędność energii (klasaA+++);
    -niezawodność;
    -silnik inwerterowy;
    -mniej wygniecione ubrania po suszeniu;
    -koniecznie musi posiadać dużo programów suszenia w tym "Outdoor";
    -dodatkowy kosz do suszenia wełny, butów;
    -pojemność 9kg;
    -czujnik wilgotności;
    -samoczyszczący wymiennik ciepła.

Nie potrzebuję bajerów typu: sterowanie smartfonem, ustawiania godziny suszenia itp, itd
    Powinna być to suszarka kondensacyjna z pompą ciepła oraz z funkcjami parowymi.
    Na zakup mam przeznaczoną kwotę do ok 3500zł. Czy jest jakiś konkretny model który się wyróżnia w tej kwocie?
    Myślałem o modelu SIEMENS WQ33G2CXPL. Czy to dobry wybór czy w tej kwocie znajdę coś lapszego?
    Czy ktoś używa modelu Amica AD2C93KiStVAD? Może nie warto przepłacać?
    Bardzo proszę o pomoc oraz sugestie
  • #1022 19838833
    Dorilll
    Poziom 17  
    Ocena: 67
    Jeśli chodzi o suszarki i bezawaryjność to raczej ciężko bo jest to najbardziej podatny sprzęt na awarie chyba ze wszystkich sprzętów agd. Nie warto dopłacać krocie za jeden plus więcej, nigdy się to nie zwróci, chyba ze suszarka działałaby z 20 lat A to jest przy codziennym użytkowaniu niemozliwe;) ja osobiście polecam electroluxa, którego mam prawie 4 lata i jest bardzo intensywnie użytkowany.
  • #1023 19838864
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    Dorilll napisał:
    Jeśli chodzi o suszarki i bezawaryjnosc to raczej ciężko bo jest to najbardziej podatny sprzęt na awarie chyba ze wszystkich sprzętów agd.
    Suszarki bez pompy ciepła działają bezawaryjnie dziesięciolecia, a w prostych modelach jak już przytrafi się awaria to jest łatwa i tania do usunięcia.
  • #1024 19838986
    Dorilll
    Poziom 17  
    Za suszenie rzeczy W 80 stopniach gdzie większość piorę na 30 serdecznie dziękuję;) miałem do czynienia z takową i za skarby świata bym nie wrócił, już chyba prędzej bym wrócił do sznura i klamerek...

Dodano po 1 [minuty]:

Tym bardziej ze cena suszarek z pompa znacznie spadła i nie jest to wydatek rzędu 3-4 tysięcy. Za 2 tysiące mamy już dobry sprzęt.
  • #1025 19839025
    freebsd
    Poziom 42  
    Dorilll napisał:
    Za suszenie rzeczy W 80 stopniach gdzie większość piore na 30 serdecznie dziękuję mialem do czynienia z takową i za skarby świata bym nie wrócił, juz chyba prędzej bym wrócił do sznura i klamerek...
    Dowód takich twierdzeń poproszę.
  • #1026 19839099
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6852
    jonaszsz4 napisał:
    Myślałem o modelu SIEMENS WQ33G2CXPL

Jeśli spełnia twoje wymagania to kupuj.

jonaszsz4 napisał:
    Czy ktoś używa modelu Amica AD2C93KiStVAD? Może nie warto przepłacać?

Rasowy chińczyk.
  • #1027 19839258
    Dorilll
    Poziom 17  
    Jonaszsz tylko sprawdź jak kupisz Siemensa czy nie grzeje mocno. Bosche i Siemensy maja wiele modeli, które susza w zdecydowanie wyższej temperaturze jak pozostałe suszarki z pompa ciepła...;) bęben w takiej suszarce na każdym etapie suszenia powinien być jedynie letni, nigdy gorący... pozdrawiam;)
  • #1028 19839320
    freebsd
    Poziom 42  
    Dorilll napisał:
    Jonaszsz tylko sprawdź jak kupisz siemensa czy nie grzeje mocno. Bosche i siemensy maja wiele modeli, które susza w zdecydowanie wyższej temperaturze jak pozostałe suszarki z pompa ciepła... bęben w takiej suszarce na każdym etapie suszenia powienien byc jedynie letni, nigdy gorący... pozdrawiam;)
    Sprawź też czas suszenia. Możesz porównać z wykresem numer 30 z tej strony: https://jackiewiczowie.blogspot.com/2014/10/zuzycie-pradu-przez-urzadzenia-domowe-i.html
  • #1029 19839365
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    I pilnuj gwarancji, bo niektóre Siemensy nie doczekają końca trzyletniej gwarancji.
  • #1030 19839514
    jonaszsz4
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Z Państwa odpowiedzi wynika iż Siemens nie będzie najlepszym wyborem. Rozumiem że ciężko o bezawaryjność jeśli chodzi o suszarki z pompą ciepła. Po prostu źle sformułowałem wymagania. Może nie tyle chodzi mi o niezawodność co o samą markę. Która firma bryluje w produkcji suszarek, tzn. której firmy będą najbardziej "pewne". Z tego co wyczytałem dużo ludzi kupuje Electrolux. A może inne firmy: Bosch, LG, Samsung,AEG? Znalazłem też taką suszarkę: HAIER I-Pro 7 HD90-A3979-S. Podoba mi się tylko nie wiem co to za firma. Używa ktoś urządzenia marki Haier? Może być pojemność 8kg - pralkę mam taką.
    Electrolux EW7H578SP, Electrolux EW9H378SP PerfectCare? Tylko one nie mają funkcji parowych.
  • #1031 19839592
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6852
    jonaszsz4 napisał:
    której firmy będą najbardziej "pewne"

Najbardziej pewne są właśnie sprzęty z rodziny Bosch / Siemens.

jonaszsz4 napisał:
    Znalazłem też taką suszarkę: HAIER

Chińczyk.

Generalnie, jeśli chcesz się dopytywać o modele to załóż swój temat w odpowiednim dziale, bo to generalnie Off Topic względem tematu tego wątku, który jest o wyższości pompy nad grzałką i na odwrót.
  • #1032 19839967
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 411
    jonaszsz4 napisał:
    Z Państwa odpowiedzi wynika iż Siemens nie będzie najlepszym wyborem.

Nie chodzi o to, że jest zły. Tylko że prawie nikt go nie ma. Poza tym ciężko będzie znaleźć osobę, która używa kilku suszarek i wskaże tę jedyną słuszną. Każdy coś tam sobie kupił i w tym wątku rekomendacji zakupowych jest sporo.
    Co do awaryjności, to suszarki są coraz lepsze i większość problemów leży po stronie użytkowania niezgodnie z instrukcją.
    Dotyczy czyszczenia filtrów zgodnie z zaleceniami instrukcji, jak i rozumnego doboru wsadu. Bywa że jeden chiński plastikowy sweterek zniszczy filtr i przyczyni się do trwałego uszczerbku w sprawności wymiennika.
    We wskazanym Siemensie producent nie opisuje systemu automatycznego czyszczenia wymiennika. Na pierwszy rzut oka filtry wyglądają jak AutoClean w Boschu. To z pewnością jest dobry system automatyki czyszczenia. Jednak rekomendacja odkurzania wymiennika jest dla mnie zastanawiająca, ponieważ w systemie AutoClean wymiennik jest zawsze mokry.
  • #1033 19840052
    Dorilll
    Poziom 17  
    Ja z kolei mogę powiedzieć że mojego electroluxa w przeciągu 4 lat polecilem ponad 10 osobom. Ponad 10 tych samych suszarek na przestrzeni kilku lat. Jeszcze żadna nikogo nie zawiodła A dodam że większość jest intensywnie używana i to przez cały rok. Jednak każdy z nas zamontowal dodatkowy filtr na wymiennik, mysle ze dzięki temu zapchanie sie wymiennika bardzo sie opozni albo w ogóle do niego nie dojdzie bo zdąży zepsuć sie cos innego. Nie mniej jednak moj electrolux ani trochę nie suszy gorzej niż jak byl nowy, tak jak pisałem pracuje 7-10 razy w tyg A bywają maratony ze leci 5 suszen pod rząd. Mam też psa, który gubi sierść plus raz w tyg zawsze jest prane i suszone jego legowisko...wiec jakos tam to wszystko sprawnie funkcjonuje...sam wymiennik czyszcze jedynie raz w miesiącu
  • #1034 19842609
    SAWEK101
    Poziom 32  
    Ocena: 318
    A ja mam dwie, jedną wywiewną, zużycie teraz to na 7kg ok 2,5kWh i nowa z pompą jest to najtańszy model indesit kupiłem za 1400zł, zużycie 1,6kWh na taki sam wsad, oczywiście pomiary są po przetestowaniu kilku suszeń i wybraniu najsensowniejszej opcji bo jak wiemy można suszyć różnie i tak pierwsza suszy 110min druga 180min i nie prawdą jest że pompa nie nagrzewa mocno ubrań, co mogę jeszcze powiedzieć niestety suszarka z pompą wypuszcza trochę wilgoci na mieszkanie (taka specyfika).
    Moja wywiewna niema żadnej elektroniki (tylko taki model był) i chyba jak będę się nudził to założę jej dodatkowy termostat sterowany temperaturą powietrza na wyjściu by wyłączył czasem jedną grzałkę pod koniec suszenia myślę że może to zaoszczędzić 0,2-0,3kWh choć i tak ubrania się nie kurczą.
    Suszarkę wywiewną mam dłuższy czas i wiem że zostanie z nami do puki totolotek będzie się kręcił :), dałem za nią 800zł i niestety widzę że obchodzi się z ubraniami lepiej niż ta nowa(godzinę krócej suszy i ma lepiej wyprofilowane drzwiczki i przednią grodź on środka), no cóż jakbym nie miał starej to bym kochał nową :)

Kolega pisze o siemensie z pompą, oglądałem i jakoś nie przemawia to do mnie, wybrałem w miare sprawdzone rozwiązanie jeśli chodzi o filtry bo u mnie są dwa i widzę ze to jednak dobry wybór (chodzi o nieszczelności obudowy filtrów). auto clean to porażka.

Natomiast mam pralkę siemens iQ300 na inwerterze i jestem mega zadowolony.
  • #1035 19842655
    Borutka
    Poziom 29  
    SAWEK101 napisał:
    co mogę jeszcze powiedzieć niestety suszarka z pompą wypuszcza trochę wilgoci na mieszkanie (taka specyfika).

Coś chyba nie działa prawidłowo. Przecież to jest jak lodówka nofrost.
    SAWEK101 napisał:

auto clean to porażka.

Czemu kolega tak uważa? jakieś doświadczenia serwisowe? To jest na rynku jest ze 2 lata, w tym ja mam taką półtora roku.
  • #1036 19842763
    Dorilll
    Poziom 17  
    Dlatego twierdze ze Electroluxy są jedne z najbardziej delikatnych suszarek. U mnie pranie nigdy nie jest gorące, na żadnym etapie suszenia. No może na bawełnie potrafi przygrzać ale tego programu praktycznie nie używam.

Dodano po 2 [minuty]:

Myślę że droższe modele suszarek pracy biorą jeszcze mniej. Ja przy tylu suszeniach poszedłbym w takim bądź razie z torbami. 2.5 kWh to baaardzo dużo
  • #1037 19843194
    SAWEK101
    Poziom 32  
    2,5kWh to dużo ?, u mnie około 100prań rocznie licząc nawet 1zł za suszenie więcej, to się różnicy w zakupie 600zł nie zwróci! a co dopiero jak ktoś płaci 2500zł za suszarkę.

Moja suszarka z pompą też ma opcję suszenia w niższej temperaturze ale co z tego jak jeszcze dłużej jej to zajmuje.
    Każda suszarka kondensacyjna produkuje trochę pary na mieszkanie tak już jest i nie jest to wada, żadna nie jest idealnie szczelna i para ucieka, widać to czasem w okolicach zbiorniczka z wodą.
  • #1038 19843555
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Dorilll napisał:
    2.5 kWh to baaardzo dużo

To może nie pierz i nie susz, 2,12zł wafelki kitkata są droższe.
  • #1039 19843611
    dprzyb
    Poziom 22  
    Ocena: 119
    Strumien swiadomosc... napisał:
    To może nie pierz i nie susz, 2,12zł wafelki kitkata sa droższe.

Durny komentarz... A Ty zjadasz 300-400 kitkatów rocznie?
  • #1040 19843663
    freebsd
    Poziom 42  
    SAWEK101 napisał:
    2,5kWh to dużo ?, u mnie około 100prań rocznie licząc nawet 1zł za suszenie więcej, to się różnicy w zakupie 600zł nie zwróci! a co dopiero jak ktoś płaci 2500zł za suszarkę.
    Dokładnie, szacunkowo 600 zł różnicy i pytanie, po ilu latach zepsuje się suszarka z pompą ciepła. I będzie trzeba kupić kolejną.

Dodano po 1 [minuty]:

dprzyb napisał:
    Durny komentarz... A Ty zjadasz 300-400 kitkatów rocznie?
     Kolega suszy 400 razy w roku?
  • #1041 19843673
    Dorilll
    Poziom 17  
    Tak ja dla przykładu mam 400 suszen w roku spokojnie jak nie więcej... często 10 suszen w tyg A to by dało 25 kwh tygodniowo A 100 miesięcznie.

Dodano po 3 [minuty]:

Panowie tutaj piora okazjonalnie z tego wychodzi wiec nawet jakby suszarka brała 5kwh to różnicy w rachunkach by nie bylo
  • #1042 19843691
    freebsd
    Poziom 42  
    @Dorilll Czy nie jesteś przypadkiem handlowcem AGD? Sprzedajesz te suszarki, o których piszesz?
    26 % wpisów w AGD co kupić.
    71 % w AGD użytkownicy.
    Do tego, to konto wygląda, jak drugie konto @Borutka
  • #1043 19843725
    Dorilll
    Poziom 17  
    A nie jestem chociaz chyba mógłbym być, bo gdzieś 15 osób namowilem na suszarke... ;)

Dodano po 1 [minuty]:

Swojego eluxa mam prawie 4 lata i przy tej ilości suszen jakie zrobila moge sie cos tam już wypowiedziec na temat awaryjności;)
  • #1044 19844031
    Borutka
    Poziom 29  
    Chyba niepotrzebne jest takie założenie, że zaraz się zepsuje.
    Ciągniecie w nieskończoność tę mitologię, a najdłużej ci co im się nie zepsuła. Urządzenie jest po prostu wrażliwe na błędy obsługi i to wszystko. Zupełnie jak automatyczna skrzynia biegów w samochodzie. Swoją czteroletnią suszarkę oddałem w rodzinie. Czystą i pełnosprawną. Umrze jeśli ją sami zakatują.
    Zaleta suszarki tradycyjnej jest tylko jedna... można ją zepsuć jedynie młotkiem.
    Kto raz kupi suszarkę z pompą, to choćby mu padła tydzień po gwarancji, raczej nie wróci do tradycyjnej.
    freebsd napisał:

Do tego, to konto wygląda, jak drugie konto @Borutka

Za to u kolegi 2/3 postów to zacne "pozostałe". Ale ja nie dociekam.
  • #1045 19845065
    SAWEK101
    Poziom 32  
    Wiesz co , ja mam obie i jakoś częściej suszę wywiewną :), bo jest szybciej i obsługi mniej.
    Ale chciałem tu powiedzieć że widzę jakie temperatury skraplania katują sprężarkę w każdej suszarce i nie wróży to jej długowieczności, a jak ktoś nie dba i zabije wymienniki po 2-3latach to już w ogóle masakra się tam dzieje także dużo zależy od użytkownika , po 3 latach raczej przymusowa rozbiórka w drobny mak i potraktowanie wszystkiego myjką, jak ktoś jest w stanie zrobić to sam to jakoś na tym zyska ale jak ma zapłacić 300-400zł to już cała ekonomia bierze w łeb.
  • #1046 19846365
    freebsd
    Poziom 42  
    Sprawdziłem ile mnie kosztuje energia elektryczna zużywana przez pralkę i suszarkę w 2015 roku: https://jackiewiczowie.blogspot.com/2015/01/zuzycie-pradu-przez-suszarke-do-ubran-i.html
    (już to wstawiałem na elektrodę)

Sprawdziłem również teraz, za kilka ostatnich miesięcy. Inna pralka, ale ta sama suszarka: https://youtu.be/GW1y390Q1eo
    ( Pralkę kupiłem zgodnie z poradami z poniższego wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3629334-30.html#18301397 )

Oraz dzisiejszy artykuł, w tym temacie, ponieważ na koszt urządzenie składa się również:
    - Koszt jego zakupu.
    - Nasz czas poświęcony ma zakup i obsługę: codzienną i okresową.
    - Materiały eksploatacyjne i energia.
    https://zielona.interia.pl/eko-technologie/ne...sie-psuje-planowane-postarzanie-t,nId,5793931
  • #1047 19976635
    freebsd
    Poziom 42  
    Zmierzyłem kamerą termowizyjną temperaturę suszenia ubrań w suszarce kondensacyjnej BEZ pompy ciepła.
    Wykonałem ten pomiar w mojej suszarce, którą użytkuję od lat i nie mam problemu z kurczeniem się ubrań od temperatury - jak to niektórzy w tym wątku insynuują.
    Moja suszarka: https://jackiewiczowie.blogspot.com/2014/04/suszarka-kondensacyjna-do-ubran-jaka.html
    Pomiar kamerą termowizyjną:

• #1048 19976765
    Borutka
    Poziom 29  
    freebsd napisał:
    Zmierzyłem kamerą termowizyjną

Nie trzymałbym się kurczowo tej temperatury i akurat nigdy twierdziłem że to największym problem, chociaż ta temperatura bywa wysoka. Zresztą porównanie temperatury obudowy daje do myślenia, a i wiele suszarek potrafi ogrzać nieduże pomieszczenie.
    Istotne jest to, że wysuszona tkanina z suszarki z pompą ma inną konsystencję i pachnie intensywniej. I wynika to z całkowicie różnej technologii
    pozbywania się wilgoci z tkaniny.
  • #1049 19977168
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    Borutka napisał:
    Istotne jest to, że wysuszona tkanina z suszarki z pompą ma inną konsystencję i pachnie intensywniej. I wynika to z całkowicie różnej technologii

Kazda suszarka kondensuje wilgoć i ja odprowadza do zbiornika bez znaczen8a czy z pompa ciepla czy bez.
  • #1050 19977226
    freebsd
    Poziom 42  
    Borutka napisał:
    Tak zachwala sprzedawca. To marketingowy bełkot, by ogłupić klienta, gdy rzetelnych argumentów brakuje
    Suszarka z pompą ciepła i "klasyczna" działają dokładnie identycznie - są to suszarki kondensacyjne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru suszarki do prania: kondensacyjnej klasycznej z grzałką czy kondensacyjnej z pompą ciepła. Porównywano głównie koszty zakupu, zużycie energii, czas suszenia, awaryjność, żywotność oraz wygodę obsługi. Część uczestników odradzała pompę ciepła ze względu na bardziej złożoną konstrukcję, drogie naprawy, zabrudzanie wymienników i dłuższy czas cyklu, wskazując że klasyczna suszarka jest prostsza, tańsza i łatwiejsza w czyszczeniu. Inni podkreślali niższe zużycie prądu, niższą temperaturę suszenia i mniejsze ryzyko niszczenia ubrań w modelach z pompą ciepła. Pojawiły się też praktyczne uwagi o wpływie temperatury pomieszczenia, automatycznym czyszczeniu wymiennika, czujniku wilgotności, głośności, ustawieniu suszarki na pralce oraz konieczności regularnego czyszczenia filtrów i wymiennika. W końcowych wpisach dominowała opinia, że przy małej liczbie cykli i priorytecie niezawodności lepsza może być suszarka bez pompy ciepła, natomiast modele z pompą ciepła wybierano głównie dla oszczędności energii i niższej temperatury pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA