Witam,
po dość długiej przerwie powracam z moimi kolejnymi konstrukcjami. Jako, że ostatnio sprawiłem sobie oscyloskop, potrzebowałem generatora funkcji. I tak powstało pierwsze urządzenie, które chciałbym przedstawić. Jest to generator funkcji z EdW 5/97. Jest to bardzo prosty generator, łatwy i tani w budowie. Nie było żadnych problemów z jego uruchomieniem - ruszył od pierwszego włączenia.
Konstrukcja:
Jak pisałem wcześniej, schemat i wzór płytki pochodzą z EdW 5/97. Myślę, że tu nie potrzeba większego komentarza . Transformator to 2VA TS Indela 2x12V. Płytka wykonana metodą termotransferu, wytrawiona w B, powiercona - standard. Obudowa to kupna, plastikowa Z3 z otworkami wentylacyjnymi. Naklejki na panele zostały wykonane w programie Front Panel Designer, wydrukowane, zalaminowane, naklejone taśmą dwustronną. Myślę że całość wygląda dość estetycznie.
Podsumowanie:
Generator do moich zastosowań jest wystarczający jednak jego przebiegi nie są idealne. Ale myślę, że wynika to z prostoty układu i użycia niezbyt wyrafinowanych części. Ma służyć głównie w stanowisku pomiaru mocy wzmacniaczy audio a do tego się nadaje.
MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI:
Jako, że chciałem na bieżąco wiedzieć "co się generuje" a ciągłe przełączanie jednego kanału oscyloskopu z wyjścia wzmacniacza na sygnał z generatora było dość irytujące, poza tym ciągłe przeliczanie działek oscyloskopu i podstawy czasowej doprowadzało mnie do szału, to postanowiłem temu zaradzić. Po "przeguglowaniu" Internetu wpadł mi w ręce miernik częstotliwości kolegi Manekinen, który lekko zmodyfikowałem.
Konstrukcja:
Całość pracuje na Attiny 2313 z LCD 2x16 znaków, zasilanie transformatorem Zatra 2VA 12V (z zasilacza od anteny

Na koniec mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z zestawu, spełnił moje oczekiwania i jest dla mnie wystarczający. Koszt całości myślę, że nie przekroczył 100 zł za oba urządzenia. Kilka zdjęć urządzeń, oraz fotki przykładowych przebiegów: pierwsze 3 są przy 1kHz, kolejne 3 przy częstotliwości maksymalnej tj. 17.9kHz (widać niedoskonałości). Liczę na konstruktywną krytykę co mogę poprawić/zmienić.
Pozdrawiam,
Tomek

Cool? Ranking DIY