Witam.
Wstęp:
Dziś chciałbym pokazać Wam szybki sobotni projekcik. Z racji zbliżającej się zabawy sylwestrowej i wolnej soboty postanowiłem udoskonalić moją wytwornicę dymu. Dobudowałem jej dołączalny timer. Na urządzeniu ustawia się żądaną długość odstępu pomiędzy dymieniami oraz czas dymienia. Timer posiada dwa zasilania: z baterii 9V lub ładowarki USB do smartfona. Żyjemy w takich czasach, że na imprezie jak wyczerpie się bateria, to ładowarkę zawsze ktoś ma.

Konstrukcja:
Wstępnie założyłem:
* jak najmniejsze wymiary zewnętrzne
* maksymalne wykorzystanie przestrzeni w obudowie
* prostota konstrukcji
* bezawaryjność
* uniwersalność (pasujące do różnych dymiarek)
* jak najtaniej
* procesor ATmega8
* wyświetlacz 2x16 znaków
Zastosowałem obudowę Z7A. Jest niewielka, lecz wystarczająca, żeby zmieścić wszytko to, co potrzebne. Jak wspomniałem - całość jest oparta na mikrokontrolerze Atmega8 pracującym na 1MHz z minimum elementów dodatkowych. Na wyświetlaczu pokazywany jest czas przerywy i pracy oraz odliczanie czasu. Całością steruje się 3 przyciskami. Jeden do wyboru, który czas chcemy modyfikować, następnym dodajemy, ostatnim odejmujemy. Pompka załączana jest małym przekaźnikiem z cewką 5V. Naklejka wydrukowana na zdjęciach jest tymczasowa, będzie porządnie wydrukowana, docięta oraz zalaminowana. Lecz na razie nie mam odpowiedniego stempelka do wycięcia otworów na guziki.
Program:
Prosty programik napisany w C w Atmel Studio 6.1. Pewnie nie jest idealny, ale działa jak trzeba.

Kod: c
Z takich ogólnych rzeczy to by było na tyle. Załączam schemat, płytkę, projekt panelu w Front panel designer, PDFy z wszystkiego oraz program w Atmel Studio i HEX. Jestem autorem ww. materiałów i udostępniam je do niezarobkowego używania i budowania własnych urządzeń. Bierzcie i dzielcie się!!

Fajne! Ranking DIY