logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica napięcia 12VDC na 230VAC o mocy 250W (SG 3524)

zasoby 11 Maj 2005 16:29 132421 161
REKLAMA
  • Zaprojektowana przetwornica jest układem umożliwiającym zasilanie urządzeń wymagających zasilania 220V AC w warunkach awarii sieci energetycznej lub w sytuacjach gdzie brak jest do niej dostępu. Zalety przetwornicy docenią osoby spędzające wakacje pod namiotem czy na biwaku.

Napięcie 220VAC uzyskano dzięki przemiennemu kluczowaniu uzwojeń transformatora TS1. Jako klucze pracują dwa tranzystory mocy MOSFET z kanałem typu n – T2 oraz T3. Tranzystory te sterowane są bezpośrednio przez układ scalony US3 (SG 3524). Układ ten jest scalonym generatorem PWM zaprojektowanym z myślą do wykorzystania w przetwornicach napięcia. Częstotliwość przy jakiej pracuje prawidłowo jest dość szeroka i zawiera się w przedziale od 10 Hz do 300 kHz......

Kompletny opis, schemat, płytka + montaż w załączniku

Zgoda na publikację z dnia 2005.05.29 od M.C.
    Załączniki:
    • Przetwornica na SG3524.pdf (225.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    zasoby
    Poziom 23  
    zasoby napisał 784 postów o ocenie 447, pomógł 4 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1483342
    sebo2x
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Wszystko fajnie tylko nie ma symbolu uzytego transformatora lub opisu wykonania takowego .
  • #3 1483423
    bronekp
    Poziom 12  
    W jednym z numerów Elektronika Praktyczna z 2003 lub 2004 roku był cały opis zrobienia takiej przetwornicy łącznie z zasadami doboru transformatora. Jak znajdę chwilę czasu spróbuję to odszukać.
  • #4 1483476
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    sebo2x napisał:
    Wszystko fajnie tylko nie ma symbolu uzytego transformatora lub opisu wykonania takowego .

transformator 2x10V 250W wszystko jest napisane nie widzisz ? :)

Pozdrawiam
  • #5 1483812
    sebo2x
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    No i co z tego ze 2x10V 250W ? to moze kupisz zwykłe sieciowe trafo lub toroid o takich parametrach i go tam zapodasz ? W opisie jest napisane ze przetwornica dziala z czest. 50hz wiec moze zadziala , ale co bedzie jak ktos zwiekszy czestotliwosc do 100 kHz ? Jest chyba zasadnicza roznica miedzy transformatorem impulsowym a zwykłym sieciowym , chyba ze sie myle .
    Wiec nie gadaj ze nie przydal by sie szerszy opis zastosowanego trafa.
  • REKLAMA
  • #6 1484048
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Wyraźnie jest napisane jakitransformator (załącznik) jak chczesz ziększyć Hz to sobie zwiększ nawet do 300Hz i nawiń tranfo jakie chczesz. W podstawowej wersji ma byc takie jak napisali Bo to proste i łatwe rozwiazanie dla mniej zawansowanych elektroników. Jak pamiętam wielu ma problemy z nawojem tranf i jest sporo postów na ten temat jak to zrobić.

Przetwornica napięcia 12VDC na 230VAC o mocy 250W (SG 3524)

Pozdrawiam
  • #7 1484223
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Poza tym czestotliwosc MUSI wynosic 50hz zeby mozna bylo za jej pomoca zasilac wiekszosc urzaden elektrycznych.
  • #8 1484370
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Moim zdaniem regulacja PWM w przetwornicy na zwykłym trafie 50hz to przerost formy nad treścią. Niedawno robiłem przetworkę 250W na "pająka" przy użyciu bramki NOT (4069 - CMOS), rezystora i kondensatora. No i oczywiście 2x IRFZ44N. Bez problemu wyciąga 250W mimo użycia włanoręcznie nawiniętego (dosyć kiepsko) :) trafa. Gościu, który ją ma obecnie, jest z niej bardzo zadowolony.
  • #9 1484421
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 147
    TABSIOR a możesz przedstawić schemat tej przetwornicy ?
  • #10 1484443
    BAL
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Jestem ciekawy jak zachowa się mój akumulator w samochodzie przy rozruchu, po kilkunastu godzinach oglądania TV. Tylko 48W przy 12V, to prąd płynący z rzędu 4A. Np."Maluch" posiada "aku" 36A/h - co stanie się już po 9-ciu godzinach?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 1484503
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    zgodnie z życzeniem
    Załączniki:
    • Przetwornica napięcia 12VDC na 230VAC o mocy 250W (SG 3524) 4069.gif (10.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1484533
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 147
    BAL - do pewnego momentu pewnie przetwornica napięcia w TV bedzie nadrabiać spadek napięcia wejściowego przez wbudowany stabilizator, a potem - któż to wie. pewnie zacznie niepoprawnie/niestabilnie działać. A ten TV nie da się zasilić z +12VDC ?
  • #13 1486685
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam.Co do zastosowanego transformatora to sprawa jest chyba jasna w opisie jest napisane,że użyty transformator jest toroidalny o dwóch napięciach symetrycznych 2x10 V oraz jednym 1X220 V.Jest także w wykazie elementów TS (co oznacza Transformator sieciowy) U sec 2x10 V U pri220V.Błąd jest tylko jeśli chodzi o nazwanie uzwojeń 2x10 V wtórnym a uzwojenia 220 V pierwotnym,powinno być odwrotnie,zgodnie z zasadą ,że uzwojeniem pierwotnym jest to do którego energia (napięcie) jest dostarczane,a uzwojeniem wtórnym jest to z którego energia (napięcie) jest pobierane.Sprawy zmiany częstotliwości wogule nierozumiem po co ją zmieniać skoro z przetwornicy chcemy zasilać te urządznia,które zasilamy z sieci energetycznej to częstotliwość musi być 50 Hz.Oczywiście jak ktoś sobie chce zmienić częstotliwośc wyjściową to proszę bardzo.O częstotliwości decydują elementy C6 oraz R15. Modulacja fali prostokątnej PWM została w przetwornicy wykorzystana do stabilizacji napięcia wyjściowego na poziomie 220V.Oczywiście możliwe jest zbudowanie takiego prostego schematu jak na rysunku,który zamiescił TABASIOR, jednakże napięcie wyjściowe z takiego układu jest niestabilne.Zależy od dwóch czynników wartości napiecia zasilającego oraz obciążenia.W praktyce wartość napięcia może się wachać od 160 V do 240 V (Są urządzenia którym to wcale nie przeszkadza)
    Na temat współpracy przetwornicy z akumulatorem też jest napisane parę słow.Przetwornica w żadnym przypadku nie bedzie niestabilnie działać.Zakładając nawet najgorszą sytuację tj.maksymalne obciążenie 250 W oraz wartość napięcia zasilania na pozimie 10,5 V,będzie działać stabilnie i napięcie nie spadnie poniżej 220 V.Przetwornica ma układ zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora i nie uszkodzi go.Jesli chodzi o zależność jaka jest pomiędzy czasem pracy przetwornicy,mocą obciążenia a pojemnością akumulatora sprawa jest chyba jasna.(podstawy fizyki szkoła podstawowa)
    Pozdrawiam Autor
  • #14 1487383
    mega
    Poziom 12  
    Jeśli chciałbym w samochodzie używać, niewiem, jakiegoś wentylatora który jest zasilany z sieci 220V. To czy nie będzie problemów z zasileniem go przez ową przetwornice? Chodzi mi o przebiegi które nie są sinusoidalne lecz prostokątne.
  • #15 1488636
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    mega nie sądzę aby były problemy z zasilaniem silników.Przeprowadzone przezemnie próby z silnikiami wykazły,że przetwornica współpracuje z silnikami.
  • #16 1488760
    zasoby
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    w załączniku rozwiązanie przetwornicy ~150W na SG3526N, dwa tranzystory wykonawcze IRFP054N (IRF), opis w języku angielskim
    Załączniki:
    • 12v na 220v.pdf (368.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #17 1489635
    koval_s
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Ale kombinujecie, PWM jest również stosowany we wszystkich prawie falownikach przemysłowych, przy takiej indukcyjności itp. bajerach i odpowiedniej częstotliwości PWM, fala prostokątna + wypełnienie (tzn. PWM) stają się prawie sinusoidą, czyli to o co nam chodzi w takich układach na "zwykłym" trafo sieciowym, kiedyś robiłem układ zasilania 60Hz, gdy do USA produkowaliśmy maszynę, to sobie jakiś tam falownik obciążyłem trzema trafo 230/230VAC i nawet się dało przetestować w ograniczonym zakresie, no bo maszyna miała grzały na 15kW, to bez nich jakoś poszło i do dziś w NY maszyna cyka, Mr TABSIOR, ten Pana układ rzeczywiście jest bardzo prosty ale cyfrowe wyjście trochę nie odpowiada parametrom jakich potrzebuje trafo, trafo chce głównie sinusa, nie krytykuję, bo skoro chodzi to jadnak chodzi, jednak na pseudo sinusie (PWM) + reszta elektroniki lepsze ma parametry... pozdrawiam, osobiście jadąc na camping zbuduję sobie ten prościejszy, nawet w pająku...
  • #18 1536788
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    Hej jakimi tranzystorkami mozna zastąpić te w przetwornicy na początku (IRFP 240 ) czy np IRFZ44N by sie nadawały????
  • #19 1628030
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    Oczywiście,że tranzystory IRFP240 możesz zastapić IRFZ44.Ten ostatni jest nawet "lepszy" na większy prąd drenu oraz mniejsza rezystancję dren-zródło.
  • #20 1641228
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    czy można używać zamiennie SG3524 i SG3525 ?
  • #21 1641880
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    Układy są podobne oby dwa sa stosowanie w przetwornicach,zasilaczach impulsowych itp.Jednakże różnią się wyprowadzeniami poszczególnych sygnałów jesli chodzi o nóżki scalaka.SG 3524 może pracować do 100kHz a SG3525 do 400kHz.Ogólnie jeden można zastapić drugim ale trzeba uwzglednic inne wyprowadzenia.Ściągni sobie z elenoty tam jest o nich wszystko.
  • #22 1747125
    m4rcin_
    Poziom 2  
    A ile wyniesie koszt zbudowania dokładnie takiej przetwornicy ?
  • #23 1753987
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Noszę się z zamiarem wykonania takiej przetwornicy i chciałbym aby była ona "uniwersalna".
    Czy będzie ona współpracować z kompem?
    Bo słyszałem, że komp. nie lubi jak się go zasila prostokątem.
    Prawda to?
    P.S. Jakie są koszty wykonania bez trafa ?
  • #24 1755158
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    Przetwornica poradzi sobie z zasilaniem komputera.Przeciez wszystkie ups-y (z wyjatkiem typu on-line) także przy pracy awaryjnej daja na wyjściu prostokat lub trapez.Zasilacz komputerowy na wejściu na układ Graetza który to prostuje napięcie zmienne.To czy bedzie on prostował sisnusoide czy prostokąt nie ma dla niego większego znaczenia.
    Nie wiem gdzie kupujesz elementy ale koszt wykonania bez transformatora nie powinien byc wiekszy niż 30 zł.
  • #25 1755210
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    MICHAŁ napisał:
    Przetwornica poradzi sobie z zasilaniem komputera.Przeciez wszystkie ups-y (z wyjatkiem typu on-line) także przy pracy awaryjnej daja na wyjściu prostokat lub trapez.Zasilacz komputerowy na wejściu na układ Graetza który to prostuje napięcie zmienne.To czy bedzie on prostował sisnusoide czy prostokąt nie ma dla niego większego znaczenia.
    Nie wiem gdzie kupujesz elementy ale koszt wykonania bez transformatora nie powinien byc wiekszy niż 30 zł.

Dzięki za odp.
    Poskładam sobie tą przetwornicę :)
  • #26 1756006
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Witam ! Ja osobiście robiłem przetwornicę używając SG3525, IRFZ44N oraz trafa toroidalnego 300W. SG3525 chodził bezregulacji wypełnienia, częstotliwość oraz czas martwy określony elementami RC. Wykorzystany soft start, tranzystory do wyjść układu przez rezystory 10Ω. Transformator uzyskałem ze zwykłego toroida 230V/12V odwijając parę zwojów wtórnego tak aby uzyskać ok. 10,5V. Transformatory te są przeważnie nawijane dwoma drutami jednocześnie więc wystarczy je odpowiednio połączyć aby uzyskać idealnie symetryczne uzwojenia (2*10,5V). Reszta nie stanowi już kłopotu.
  • #27 1756013
    Piotrek15
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Witam!
    Ja za elementy dałem 40zł (bez trafa) do tego wentylator z radiatorem 10zł (allegro)
    slaslo- Możesz wykonać tą przetwornice to że ma 250W to znaczy że może dostarczyć taką moc bez przegrzania się itp. Zbudowałem ją i nie mam narazie z nią żadnych problemów.
  • #28 1758917
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    Witam !
    Właśnie pobrałem pdf ze schematem. Moje wrażenia? Do EdW, szkoła konstruktorów klasa II - co tu nie gra.

Układ będzie działał, ale kilka niedoróbek jest. Napewno lepiej jest zastosować SG3525 - wyjścia są przystosowane do sterowania mosfetami. Brak rezystorów (dwóch) w układzie pomiaru napięcia - bzyczenie przekaźnika zasilania na granicy zadziałania. To samo w układzie sterowania wentylatorem. Jak widziałem gulson wysłał pdf-a z układem gdzie tą sprawę potraktowano profesjonalnie.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.
  • #29 1919086
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Złożyłem przetwornicę z pierwszego postu - działa poprawnie z żarówką 200W, mikserem do ciasta, serwerem (pentium 2). Wzmacniacz z tunerem chodzi, tylko lekko brzęczy. Za to przetwornica nie radzi sobie z desktopem (komputer się ciągle resetuje) ani z monitorem (leci napięcie po włączeniu się pętli rozmagnesowującej). Z konstrukcji jestem ogólnie zadowolony, tylko szkoda że komputer na niej nie chodzi...
  • #30 1919912
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    moze twój komputer pobiera za duzo prądu. Mój stary monitro 17 cali brał 120W, jak sie rozmaknesowywał to az światło przygasało wiec w sumie wcale sie nie dziwie..:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przetwornicy napięcia 12V DC na 230V AC o mocy około 250W, opartej na układzie scalonym SG3524, stosowanej do zasilania urządzeń w warunkach braku sieci energetycznej. Przetwornica wykorzystuje transformator toroidalny 2x10V/220V oraz klucze w postaci tranzystorów MOSFET (np. IRFZ44N, IRFP240, IRF540). Układ generuje przebieg prostokątny o częstotliwości 50 Hz, sterowany PWM, co pozwala na regulację napięcia wyjściowego, jednak przebieg ten nie jest sinusoidalny, co powoduje ograniczenia w zasilaniu niektórych urządzeń, zwłaszcza komputerów i urządzeń indukcyjnych. Wiele użytkowników zgłasza problemy z uszkodzeniami tranzystorów przy włączaniu, co może wynikać z braku soft-startu, namagnesowania rdzenia transformatora toroidalnego lub niewłaściwego doboru elementów. Zalecane jest stosowanie układu SG3525 zamiast SG3524 ze względu na lepsze wyjścia do sterowania MOSFET-ami oraz wbudowany soft-start. Dyskutowano także o konieczności odpowiedniego doboru transformatora impulsowego zamiast sieciowego, regulacji czasu martwego kluczy oraz o możliwościach zwiększenia mocy poprzez równoległe łączenie tranzystorów. Wskazano, że przetwornica dobrze radzi sobie z zasilaniem prostych odbiorników (żarówki, miksery, serwery), ale ma problemy z komputerami i monitorami CRT ze względu na charakterystykę przebiegu i duże prądy rozruchowe. Poruszono także kwestie zabezpieczeń przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora, które w oryginalnym schemacie działały nieprawidłowo i wymagały modyfikacji. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z montażem, doborem tranzystorów, transformatorów oraz modyfikacjami układu w celu poprawy stabilności i trwałości przetwornicy. Wskazano, że prostota układu jest zaletą dla początkujących, ale wymaga kompromisów w jakości przebiegu i niezawodności. W dyskusji pojawiły się także propozycje alternatywnych rozwiązań, takich jak użycie mikrokontrolera Atmega8 czy falowników o wyższej częstotliwości pracy dla uzyskania lepszego przebiegu sinusoidalnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA