logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrale i sieci kablowe telefonii stacjonarnej

30 Cze 2015 23:25 485997 5196
Najlepsze odpowiedzi

Jak nazywa się stary telefoniczny słupek kablowy TP z pomarańczową „puszką” na górze i co znajduje się w jego środku?

To jest TSK, czyli telefoniczny słupek kablowy; nie istniał jeden jednolity model, bo stosowano różne wykonania zależnie od okresu montażu i producenta [#14855492] [#14818901] W środku znajduje się głowica kablowa / zakończenie kabla rozdzielczego, a w opisywanym przykładzie słupek był podłączony do szafy kablowej M1B i miał 10 par, czyli 10 łącz [#14820560] W innym wątku pokazano też, że takie słupki bywają po prostu zakończeniem kabla rozdzielczego, a kable z nich biegną do abonentów w okolicy [#14955527] Na większych osiedlach lub w innych rejonach mogły stać różne warianty takich punktów dostępowych, także z oznaczeniami MP1D/1, więc lokalny wygląd i oznaczenia nie muszą być identyczne [#14955906] [#15034160]
Wygenerowane przez model językowy.
  • Pomocny post
    #121 14956753
    matrix0606
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Ogarniamy z chłopakami naprawdę duży obszar, na obszarze tym jest conajmniej 10 central plus kilka szaf SDA. Na całym tym obszarze nie ma ani jednego takiego słupka z jakimś hot spotem czy konwerterem... Słupek to słupek, zakończenie kabla rozdzielczego czyli drugiej klasy a połączenie z kablem abonenckim.

Do tego Netia może tylko dzierżawić łącze od TP SA więc nie ma opcji montowania hotspotów przez wspomnianą netię w takowych słupkach...
  • #122 14956763
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #123 14956770
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    matrix0606 napisał:
    Do tego Netia może tylko dzierżawić łącze od TP SA więc nie ma opcji montowania hotspotów przez wspomnianą netię w takowych słupkach...

Netia zanim uzyskąła mozliwość dzierżawy od TPSA to pobudowała nieco własnej sieci, choćby na Górnym Ślasku. Istnieją szafy własne Netii, ale w starych betonowych słupkach TPSA to Netia raczej hotspotów nie instaluje.

Wyklęty napisał:
    Możliwe że w mieście znajdowały się dwie centrale? Ten budynek na :(owej 7 to siedziba jakiejś firmy produkującej obuwie... Nie pasuje mi to do miejsca na centralę miejską. Poza tym, bardzo daleko od centrum:

Częśc z lokalizacji to mogą być aparatownie przy dawnych masztach Centertela NMT. Na Google Maps widać spory maszt na terenie tej posesji, może to taki właśnie przypadek.
  • #124 14956901
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #125 14956993
    pc majster
    Poziom 15  
    Wyklęty napisał:
    Nie zauważyłem że z tyłu (za budynkiem firmy Oscar) znajdują się też inne budynki i tenże maszt :D Więc zaczyna być możliwe, że ta centrala się tam znajduje.

Centrala to za mało powiedziane, w starych budynkach na których jest wiele anten parabolicznych działają szafy pełen serwerów :D
    Słychać ten piękny szum, a na zewnątrz żadnych tabliczek :D
  • #126 14957003
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #127 14957015
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    pc majster napisał:
    Wyklęty napisał:
    Nie zauważyłem że z tyłu (za budynkiem firmy Oscar) znajdują się też inne budynki i tenże maszt :D Więc zaczyna być możliwe, że ta centrala się tam znajduje.

Centrala to za mało powiedziane, w starych budynkach na których jest wiele anten parabolicznych działają szafy pełen serwerów :D
    Słychać ten piękny szum, a na zewnątrz żadnych tabliczek :D

Nie jest to przypadkiem stara stacja czołowa jakiejś lokalnej kablówki?
  • #128 14957023
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #129 14957058
    pc majster
    Poziom 15  
    Światłowody tam były doprowadzone :)
    W końcu gdzieś muszą neta doprowadzić na sieć lte która jest przeciążona, w takich budynkach jest sporo miejsca na serwerownie chostingowe itp.
  • #130 14957094
    jdubowski
    pc majster napisał:
    w starych budynkach na których jest wiele anten parabolicznych działają szafy pełen serwerów

Wyklęty napisał:
    Przy serwerach stosuje się transmisję światłowodami - transmisja satelitarna ma za duże opóźnienia jak na serwery. Coś kolega się za dużo filmów chyba naoglądał

Ależ antena paraboliczna nie zawsze jest anteną satelitarną.
  • #131 14957107
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #132 14957114
    pc majster
    Poziom 15  
    Właśnie o takie naziemne na pasma 900mhz-1800mhz.
  • #133 14957149
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #134 14957483
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5473
    Prawdopodobnie chodzi o RSŁA, na wikipedi można znaleźć szczątkowe informacje (są także podane częstotliwości na jakich pracowało to rozwiązanie): Radiowe Stacjonarne Łącze Abonenckie.
    W praktyce było tak, że RSŁA pracujące na 164/170MHz były często odbierane przez okoliczne odbiorniki radiowe FM o słabej selektywności, co powodowało że rozmowy telefoniczne nie zawsze były prywatne (natrafiłem na żartobliwą nazwę dla systemu RSŁA - "radio sołtys" ;) ).
  • #135 14957525
    pc majster
    Poziom 15  
    Takie radio sołtysa to można legalnie zbudować na samochodowych transmiterah fm :D
    Tylko jak podpiąć linię telefoniczą, a raczej ją zasymulować?
    Fajne byłoby połączenie dial up XD
    Zasięg transmitera może wynieść 2km ale tylko po odpowiednim zestrojeniu.
  • Pomocny post
    #136 14957540
    Kpc21
    Poziom 23  
    Ocena: 101
    TechEkspert napisał:
    Prawdopodobnie chodzi o RSŁA, na wikipedi można znaleźć szczątkowe informacje (są także podane częstotliwości na jakich pracowało to rozwiązanie): Radiowe Stacjonarne Łącze Abonenckie.
    W praktyce było tak, że RSŁA pracujące na 164/170MHz były często odbierane przez okoliczne odbiorniki radiowe FM o słabej selektywności, co powodowało że rozmowy telefoniczne nie zawsze były prywatne (natrafiłem na żartobliwą nazwę dla systemu RSŁA - "radio sołtys" ;) ).

Tych systemów było więcej. Gdzieś w tym PDF-ie (polecam, swoją drogą, do czytania) one wszystkie są rozpisane: https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=684343

Pod sam koniec, kilka ostatnich akapitów. Z tym, że NMT, jeśli się nie mylę, już dawno jest wyłączone. Co z RSŁA, nie wiem. Generalnie TPSA nie ma już od kilku lat obowiązku podłączania telefonu każdemu obywatelowi, więc równie dobrze mogli ich po prostu poodłączać.
  • #137 14957542
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Dla mnie prawdziwe piękno starej telekomunikacji to drutowe linie napowietrzne.
    Linie zasuwające gdzieś poprzez pola i lasy do leśniczówki na końcu świata.
    Miedziane tory łączy wielokrotnych, przeploty na widlicach w celu uzyskania symetrii...
    No i to granie muzyki na wietrze.
    Teraz żal na to patrzeć, co drugi słup ma otwartą skrzynkę lub wręcz zgubioną pokrywę. Wygląda to opłakanie. Zero regulacji linii, czasami wręcz trzeba schylać głowę aby przejść pod kablami.
  • #138 14957568
    pc majster
    Poziom 15  
    UL7855 napisał:
    Dla mnie prawdziwe piękno starej telekomunikacji to drutowe linie napowietrzne.
    Linie zasuwające gdzieś poprzez pola i lasy do leśniczówki na końcu świata.
    Miedziane tory łączy wielokrotnych, przeploty na widlicach w celu uzyskania symetrii...
    Teraz żal na to patrzeć, co drugi słup ma otwartą skrzynkę lub wręcz zgubioną pokrywę. Wygląda to opłakanie. Zero regulacji linii, czasami wręcz trzeba schylać głowę aby przejść pod kablami.

Nie ma się czemu dziwić, w końcu weszło lte i gsm mogliby podpiąć gigabitowe dsl i nawet serwerownię tam odpalić :D
  • Pomocny post
    #139 14957733
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1141
    UL7855: napisał:
    Dla mnie prawdziwe piękno starej telekomunikacji to drutowe linie napowietrzne. Linie zasuwające gdzieś poprzez pola i lasy do leśniczówki na końcu świata.

Jestem w posiadaniu jednego izolatora z takiej linii napowietrznej:

• Pomocny post
    #140 14958318
    matrix0606
    Poziom 15  
    jdubowski napisał:
    Netia zanim uzyskąła mozliwość dzierżawy od TPSA to pobudowała nieco własnej sieci, choćby na Górnym Ślasku. Istnieją szafy własne Netii

Może w jakichś regionach Netia ma własne szafy, ale na "moim terenie" nie ma ani jednej a wszelkie łącza dzierżawi jak napisałem wyżej od dawniejszej TP SA a dzisiejszego Orange.

Wyklęty napisał:
    Widzę że kolega pracuje przy telefonii stacjonarnej :) Jeszcze bardziej zapraszamy do dzielenia się wiedzą! :)

Pytajcie o co chcecie a jeśli będę znał odpowiedź i mógł odpowiedzieć to napiszę...
  • Pomocny post
    #141 14959094
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    Ocena: 158
    W jaki sposób Orange zabezpiecza swoje centrale przed przepięciami podczas burzy ? U mnie i u sąsiada pobliskie wyładowania zniszczyły telefon i router. Po telefonie do Orange pojawili się technicy aby przebadać stan linii. Gdy się ich zapytałem, czy nie mogliby założyć jakiegoś zabezpieczenia, stwierdzili że to nie możliwe bo sygnał ADSL uległby wielkiemu wytłumieniu. A przecież raczej Orange nie wymienia po każdej burzy DSLAMu ani centrali telefonicznej :D
  • #142 14959214
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #143 14959277
    jdubowski
    Wyklęty napisał:
    Bardzo ciekawe pytanie :) Mnie interesuje, jak najskuteczniej zabezpieczyć centralkę abonencką przed wyładowaniami. Chodzi 24/7 w piwnicy, nie chcę żeby ją szlag trafił i wszystkie telefony też :(

Zobacz do wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3067711.html
  • Pomocny post
    #144 14959299
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    Jedna z burz tego lata wywołała takie skutki w routerze:

Przepaliło się nawet trafko ADSL, na przerwę. Telefon też poległ.
    Dlatego zakupiłem ochronnik i po kolejnej burzy która go uszkodziła, nieco przerobiłem go. Opis jest tutaj:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3067711.html

Po burzy która miała miejsce 15 sierpnia przepaliły się tym razem tylko obie wkładki 80 mA ;)
  • #145 14959300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #147 14959370
    matrix0606
    Poziom 15  
    elektronik123456789 napisał:
    W jaki sposób Orange zabezpiecza swoje centrale przed przepięciami podczas burzy ?

Nie ma takich zabezpieczeń. Aby wyposażyć centrale w bezpieczniki tylko teren na jakim działam kosztowało by to Orange około pół miliona złotych. Oni nie mają na bieżące naprawy, więc o inwestycjach w cokolwiek nie wspomnę...
  • #148 14959395
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    Czyli wychodzą z założenia, że taniej będzie kupić nowy DSLAM lub centralę niż założyć zabezpieczenia ? A jeżeli powiedzmy mieliby te 500 000 PLN to jakie zabezpieczenia montuje się profesjonalnie na centrali ?
  • #149 14959410
    matrix0606
    Poziom 15  
    Czyli wychodzą z założenia, że taniej będzie kupić nowy DSLAM lub centralę niż założyć zabezpieczenia ?

Nie wiem z jakiego założenia wychodzą ale nigdy nie leci cały dslam. Jedna karta, pamiętam była taka sytuacja, ale karta została zrestartowana a uszkodzona wymieniona na drugą. Koszt znikomy (jak dla Orange, na pewno taniej niż setki bezpieczników), operacja trwała może 10 minut.

Poza tym bezpieczniki miały by chronić same porty a nie abonenta. Piorun jak wali to wali w linię a ładunek rozchodzi się zarowno w stronę abonenta jak i w stronę centrali, więc bezpieczniki na centrali chroniły by porty neostradowe a nie abonenta.

Pisząc o braku zabezpieczeń miałem na myśli głowice kabla magistralnego na centrali. Nie wszędzie też brak takowych zabezpieczeń. Tam gdzie są bezpieczniki to są.

A jeżeli powiedzmy mieliby te 500 000 PLN to jakie zabezpieczenia montuje się profesjonalnie na centrali ?

Nie wiem jak miało by wyglądać takie profesjonalne zabezpieczenie bo nie wiem jakie zakupili by te bezpiczniki. Wiem jak wyglądają dzisiejsze bezpeczniki więc pewnie zakupione nie różniły by się od tych co widziałem.
  • #150 14959443
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    matrix0606 napisał:
    Wiem jak wyglądają dzisiejsze bezpeczniki więc pewnie zakupione nie różniły by się od tych co widziałem.

Więc jak wyglądają ?

Ciekawi mnie też inna kwestia:

Dokopałem się do takiej mapki sieci telekomunikacyjnej i w kilku blokach w Kaliszu zaznaczone są punkty dystrybucyjne i dostępowe (zielone kropki) połączone światłowodem (żółta linia) z budynkiem przy Asnyka 71A Teltech. Zresztą obok tego budynku na Asnyka 65 jest DSLAM. Czy to prawda ? W miejscu tej akurat kropki nie ma żadnej dużej szafy, jedynie studnia teletechniczna. Więc co to może być ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła identyfikacji starego słupka przyłączeniowego TP/Orange stosowanego w sieci telefonii stacjonarnej. Ustalono, że jest to telefoniczny słupek kablowy (TSK), a w różnych regionach występowały różne wykonania i brak było jednego standardu. Opisano budowę takich punktów: metalowa rura lub betonowy słupek z głowicą kablową, łączówkami i oznaczeniami kierunku do szafy kablowej, często z pojemnością rzędu 10 par. Omówiono też szafy kablowe, głowice kablowe GKM, KRONE i starsze rozwiązania typu Onus, a także zależność między szafą magistralną a rozdzielczą oraz sposób prowadzenia kabli do abonentów. W dalszej części rozmowy poruszono zagadnienia central telefonicznych, numeracji abonenckiej, planu adresowego, wybierania lokalnego i strefowego, ISDN, SDI, ADSL/VoIP, modemów dostępowych oraz historycznych usług takich jak teleks, telegraf i radiofonia przewodowa. Wspomniano również o ochronie katodowej kabli ołowianych i stalowych, punktach pomiarowych, starych centralach elektromechanicznych oraz o przechodzeniu sieci na rozwiązania cyfrowe i światłowodowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA