elektronik123456789 napisał: Czyli wychodzą z założenia, że taniej będzie kupić nowy DSLAM lub centralę niż założyć zabezpieczenia ?
Nie wiem z jakiego założenia wychodzą ale nigdy nie leci cały dslam. Jedna karta, pamiętam była taka sytuacja, ale karta została zrestartowana a uszkodzona wymieniona na drugą. Koszt znikomy (jak dla Orange, na pewno taniej niż setki bezpieczników), operacja trwała może 10 minut.
Poza tym bezpieczniki miały by chronić same porty a nie abonenta. Piorun jak wali to wali w linię a ładunek rozchodzi się zarowno w stronę abonenta jak i w stronę centrali, więc bezpieczniki na centrali chroniły by porty neostradowe a nie abonenta.
Pisząc o braku zabezpieczeń miałem na myśli głowice kabla magistralnego na centrali. Nie wszędzie też brak takowych zabezpieczeń. Tam gdzie są bezpieczniki to są.
elektronik123456789 napisał: A jeżeli powiedzmy mieliby te 500 000 PLN to jakie zabezpieczenia montuje się profesjonalnie na centrali ?
Nie wiem jak miało by wyglądać takie profesjonalne zabezpieczenie bo nie wiem jakie zakupili by te bezpiczniki. Wiem jak wyglądają dzisiejsze bezpeczniki więc pewnie zakupione nie różniły by się od tych co widziałem.