logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DIY Listwa LED do oświetlenia blatu kuchennego z Arduino Nano

biscent12 09 Sty 2016 00:50 6678 13
  • #1 15315380
    biscent12
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Cześć :)

Przedstawiam Wam moją konstrukcję - jest to listwa oświetlająca blat kuchenny.
    Musiałem ją zrobić ponieważ moja kuchnia jest ułożona tak, że stojąc przy blacie zasłaniamy światło z sufitu, co też przy dłuższych działaniach kulinarnych jest trochę uciążliwe.

Do jej budowy wykorzystałem wszystko to, co miałem pod ręką:

- 5 szt białych diod LED
    - listwa maskująca przewody
    - ogniwo 18650 ze starej baterii od laptopa
    - Przetwornica step-up 5V
    - Microswitch
    - Trochę przewodów

Za sterowanie listwą odpowiada Arduino Nano,mam kilka takich w domu i od dłuższego czasu zalegają mi w szafie czekając na jakieś pomysłowe zastosowanie - jest to włącznik bistabilny sterowany microswitchem

Całość sprawdza się znakomicie.
    Chętnie odpowiem na pytania :)

Załączam kilka zdjęć.

DIY Listwa LED do oświetlenia blatu kuchennego z Arduino Nano DIY Listwa LED do oświetlenia blatu kuchennego z Arduino Nano DIY Listwa LED do oświetlenia blatu kuchennego z Arduino Nano DIY Listwa LED do oświetlenia blatu kuchennego z Arduino Nano DIY Listwa LED do oświetlenia blatu kuchennego z Arduino Nano
  • #2 15315435
    rekombinator
    Poziom 2  
    Czy mógłbym prosić o przybliżenie kosztów takiej instalacji? Sam planuję stworzyć podobne, ciut bardziej futurystyczne oświetlenie w łazience. Powiem szczerze... poczułem się zainspirowany. :-)

Edycja:
    Przy okazji pragnę zwrócić uwagę na zwrot "dioda LED". LED znaczy "light-emitting diode", więc "dioda LED" to takie "roślinne masło maślane". Zamiast tego proponuję używać zwrotu DEL (skrót od dioda elektroluminescencyjna).

Pozdrawiam.
  • #3 15315439
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Bateryjne podświetlanie blatu roboczego? Arduino do włączania światła... Jakieś ograniczenie prądu zastosowałeś do tych ledów?
  • #4 15315444
    xerxes931
    Poziom 11  
    Trudno było napisać program na Arduino? I czy da się zrobić takie samo ale na jakimś innym procesorze na przykład Atmega8? Też bym chciał sobie coś takiego zbudować bo teraz jest moda na te diody LED i energooszczędność, ale nie mam Arduino bo jest dla mnie za drogie.
  • #5 15315463
    biscent12
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    web69 napisał:
    Bateryjne podświetlanie blatu roboczego? Arduino do włączania światła... Jakieś ograniczenie prądu zastosowałeś do tych ledów?

Nie,wszystko idzie bezpośrednio z portu Arduino.

rekombinator napisał:
    Czy mógłbym prosić o przybliżenie kosztów takiej instalacji?

Listwa - jakieś 4-5 zł
    Diody - ok 5 zł kupując w lokalnym sklepie elektrycznym
    Microswitch - rozejrzyj się,masz ich pełno wokół siebie - w sklepie internetowym wyjdzie jakieś 8,20 z przesyłką
    Andruino - sciągałem z pewnego chińskiego portalu - 7 zł
    Ogniwo - stara bateria do laptopa,ew takie ogniwa są w powerbankach,możesz wyciągnąć samo ogniwo i przełożyć albo wsadzić gotowy powerbank bo ma wewnątrz przetwornice i układ ładujący - taki najzwyklejszy kosztuje max 20 zł
    Całość : ok 40 zł
  • #6 15315478
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15315538
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Ja myślę że jako włącznik lepiej by się nadawał jakiś dobrze wypasiony komputer.
  • #8 15315542
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Wawrzyniec napisał:
    Ja myślę że jako włącznik lepiej by się nadawał jakiś dobrze wypasiony komputer.

Ja bym poszedł dalej i dał raspbery pi do tego z jakimś wypasionym monitorem na hdmi. Wtedy będzie widać czy na pewno listwa jest włączona czy nie.

A na poważnie to przecież ten włącznik na arduino weźmie więcej prądu niż sama listwa. Do tego co to za pomysł aby listwe zasilać akumulatorem?
  • #9 15315558
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Bardzo fajna konstrukcja. biscent12 czy można prosić wsad do arudinio?
  • #10 15315575
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15315598
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    pier napisał:
    Ja bym poszedł dalej i dał raspbery pi do tego z jakimś wypasionym monitorem na hdmi. Wtedy będzie widać czy na pewno listwa jest włączona czy nie.

Monitor dotykowy z wyświetlonym mikrosłiczem ;D

Nie no ludzie, prosicie o wsad do Arduino na pstryczek i led'a? Mam nadzieję że to sarkazm...
  • #12 15315620
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Ciekawy pomysł, można przy okazji wykorzystać jako oświetlenie awaryjne. W związku tym mam pytania:
    - jak ładujesz akumulatorki w swojej konstrukcji (czytałem o power banku, ale go nie wymieniłeś w opisie),
    - jak długo listwa świeci na jednym ładowaniu,
    - ile prądu pobiera cały układ w stanie czuwania.
    Zamieść program wiele wyjaśni.
  • #13 15315642
    Refusek
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Twój pierwszy lub chociaż jeden z pierwszych projektów? Mi się tam podoba, bardzo fajny i ciekawie zrobiony, tak z ciekawości zapytam - ta listwa jakie ma wymiary?
  • #14 15315775
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Cóż, Autor zrobił włączanie na Arduino, bo widocznie zastosowanie zwykłego włącznika go po prostu przerosło - trzeba wiedzieć pod które styki podłączyć przewody, a instrukcji (zwłaszcza obrazkowej) do włączników nie dają.
    Co innego jest z Arduino - można wykorzystać gotowy moduł i gotowy program z jakiegoś kursu Arduino. Nie trzeba do tego żadnej wiedzy.

Jaki poziom Autora, taki poziom konstrukcji.
    Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował projekt DIY listwy LED do oświetlenia blatu kuchennego, wykorzystując Arduino Nano jako sterownik. Konstrukcja składa się z 5 białych diod LED, ogniwa 18650, przetwornicy step-up 5V oraz microswitcha. Koszt całkowity projektu wynosi około 40 zł. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące kosztów, możliwości zastosowania innych procesorów, a także optymalizacji konstrukcji. Użytkownicy zadawali pytania o programowanie Arduino, zasilanie akumulatorowe oraz czas pracy listwy na jednym ładowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA