logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy długość przewodu ładowarki ma wpływ na czas ładowania?

gruby777 28 Maj 2016 15:29 16077 25
REKLAMA
  • #1 15704776
    gruby777
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam!
    Jestem posiadaczem telefonu Galaxy S5 Mini, który ma bardzo krótki przewód od ładowarki. Kupiłem sobie przedłużacz USB 1,5m, ale szybkość ładowania telefonu drastycznie spadła. Mierzyłem spadek napięcia na przedłużaczu i wynosi on około 0,03V czy taki przedłużacz ma prawo mieć taki wpływ na czas ładowania?
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15704779
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    nie ma prawa, kup kabel odpowiedni do twojego telefonu zamiast kombinować z przedłużaczami.
  • #3 15704834
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    gruby777 napisał:
    Mierzyłem spadek napięcia na przedłużaczu i wynosi on około 0,03V czy taki przedłużacz ma prawo mieć taki wpływ na czas ładowania?

Standard USB to napięcie 5 V +/- 5% a zatem urządzenie powinno dobrze działać przy spadku napięcia do 4,75 V. U ciebie spadek na kablu to jedyne 30 mV - czyli niedużo. Zmierz dokładnie jakie jest napięcie na zaciskach telefonu w trakcie ładowania. Albo podłącz inny telefon pod przedłużacz i zobacz czy też tak wolno ładuje.
  • #4 15704882
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 417
    gruby777 napisał:
    Kupiłem sobie przedłużacz USB 1,5m, ale szybkość ładowania telefonu drastycznie spadła.
    Przedłużać jest dobrej jakości? Masz chiński kabel?
  • #5 15704886
    gruby777
    Poziom 11  
    Sprawdzałem inny telefon mianowicie Galaxy Mini 2 i tez tak wolno się ładuje, pożyczę od kolegi dłuższy przewód od Samsunga i sprawdzę czy będzie to samo. A przedłużacz kupiłem za 10 zł jakiś noname bo marka nie jest podana.
  • REKLAMA
  • #7 15704895
    gruby777
    Poziom 11  
    Na gnieździe bez obciążenia.
  • #8 15704903
    rafbid
    Poziom 33  
    gruby777 napisał:
    Trzeba z obciążeniem podczas ładowania.
  • REKLAMA
  • #9 15704910
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1654
    Zatem pomiar nie jest miarodajny. Musisz zmierzyć napięcie w trakcie ładowania telefonu.
  • #10 15704974
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    gruby777 napisał:
    To co Ty mierzyłeś? Napięcie na gnieździe telefonu? 30mA spadku na samym przewodzie to dużo. Musisz zmierzyć spadek napięcia na przewodzie podłączonym do telefonu, podczas ładowania.
  • #11 15705041
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 147
    Fajnie jak byś podał napięcie i prąd odczytując przynajmniej z tego cuda.
    Wkładasz to do ładowarki a do tego dopiero Twój przewód.

Jeśli na krótkim ładuje poprawnie a na dłuższym już nie to raczej jednoznacznie oznacza słabą jakość przedłużacza USB.
  • #12 15705060
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    gruby777 napisał:
    czy taki przedłużacz ma prawo mieć taki wpływ na czas ładowania
    Tak może, taki przedłużacz nie ma odpowiednich rezystorów, bądź zworek ustalajacych prąd. Standardowy prąd z USB to 0,5A.
    Do tego dochodzi kiepska jakość przewodów (za cienkie).
  • #13 15705074
    rafbid
    Poziom 33  
    Freddy napisał:
    Tak może, taki przedłużacz nie ma odpowiednich rezystorów, bądź zworek ustalajacych prąd.
    To jest w ładowarce dodatkowe przedłużenie przewodu od ładowarki tylko zwiększa opór kabla.
  • #14 15705083
    pt13
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Większość przedłużaczy USB (chińczaków) nie nadaje się do ładowania mimo, że przesyłają dane.
    Zainstaluj jakąś apkę/widget do monitorowania baterii i popatrz jakie pokazuje napięcie po podpięciu kabla (oczywiście bateria nie może mieć 100%, powiedzmy nie więcej niż 90%). Jeśli po chwili ładowania nie zobaczysz napięcia powyżej 4V to daj sobie spokój z tym kablem.
    Bateria potrzebuje min. 4,2V do pełnego naładowania.
  • REKLAMA
  • #16 15705160
    weryfany
    Poziom 27  
    Taaaa jasne!

Super aplikacja ja jej nie polecam.

Zaraz dam coś co was przekona i da do myślenia dajcie mi chwilkę wrzucę filmik zaraz i pokażę (waga 2 filmów prawie 500MB)

Dodam że ten niebieski "CHARGER Doctor" nie jest to legalizowany miernik napięcia ale wynik pomiaru jest dość dokładny (sprawdzałem jego wskazania żeby nie mieć co do niego wątpliwości) nie mniej lepszy taki niż wskazania pokazywane przez aplikację którą poleca kolega "Krzychu K." Tylko co ona mierzy ... na pewno nie prąd ;)

Do rzeczy:
    Przedłużacz USB pokazany na filmie ma długość 2m i nie zagwarantuje że nie pochodzi z chin ale zapewniam że żyły są w nim grube i masy/ekrany wtyczek są ze sobą połączone co nie jest praktykowane w najtańszych przewodach z Chin.
  • #17 15705360
    pt13
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Pomiar prądu niewiele daje - prąd ładowania jest regulowany układem ładowania w urządzeniu. Ma na niego wpływ np. temperatura baterii, jej kondycja itp. Przy wyładowanej baterii chwilowy prąd ładowania może być spory nawet przy napięciu zasilania niespełna 4V. Nie ma natomiast możliwości pełnego naładowania jeśli napięcie zasilania nie jest wystarczające - wtedy naładuje się do jakiegoś poziomu i zatrzyma.
  • #18 15705364
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    weryfany napisał:
    Wkładasz to do ładowarki a do tego dopiero Twój przewód.
    I co tym zmierzy? Prąd całości. Więc w jaki sposób zmierzy spadek napięcia na przewodzie?

weryfany napisał:
    Dodam że ten niebieski "CHARGER Doctor" nie jest to legalizowany miernik napięcia ale wynik pomiaru jest dość dokładny
    Porównywałeś do czego?
  • #19 15705387
    weryfany
    Poziom 27  
    Porównałem z tym:

maurycy123 napisał:
    I co tym zmierzy? Prąd całości. Więc w jaki sposób zmierzy spadek napięcia na przewodzie?

Wyobraź sobie że natężenie jest w całym układzie takie samo (nic nowego nie wymyśliłem bo fizyki i pewnych praw nie oszukasz) ale oczywiście napięcia się zmieniają.

A zrobiłem/nagrałem ten filmik dla porównania że aplikacja nie pokazuje prawidłowych wartości. Proszę czytaj ze zrozumieniem chyba że ja piszę niezrozumiale to przepraszam za to.

Podpinasz przy ładowarce a potem za przedłużaczem i wiesz jakie są napięcia i jaki spadek występuje.

Na przewodzie 2m przy ładowarce zmierzone napięcie ma wartość 5.09V za przedłużaczem 4.73V, prąd jednakowy w całym układzie. Dodam że takie niebieskie świecidełka mam w ilości 3 sztuk. Włożyłem w każdym miejscu i stąd wiem jakie są napięcia i natężenia.
  • #20 15705505
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    weryfany napisał:
    Wyobraź sobie że natężenie jest w całym układzie takie samo
    Nie muszę. Wiem to od ponad 30 lat.

weryfany napisał:
    ale oczywiście napięcia się zmieniają
    I właśnie takiej informacji zabrakło.

weryfany napisał:
    A zrobiłem/nagrałem ten filmik dla porównania że aplikacja nie pokazuje prawidłowych wartości.
    Trzeba było też pokazać jednocześnie pomiar za pomocą miernika.

weryfany napisał:
    Proszę czytaj ze zrozumieniem chyba że ja piszę niezrozumiale to przepraszam za to.
    Ja to potrafię zrozumieć. Ale ktoś kto podstaw elektroniki nie zna tego nie zrozumie.

weryfany napisał:
    Podpinasz przy ładowarce a potem za przedłużaczem i wiesz jakie są napięcia i jaki spadek występuje.
    Tego nie opisałeś i nie wytłumaczyłeś.

Przyjmijmy, że ten post jest dokończeniem wcześniejszego. Zostało już wszystko wyjaśnione.
    Poza tym, przyjemnego weekendu ;-)
  • #21 15705520
    gruby777
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc ;) biorę się za pomiary i zobaczę co z tego wyjdzie :D
  • Pomocny post
    #22 15705565
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 411
    Przewód ma duże znaczenie. Im jest tańszy tym gorzej. Im tańszy przewód tym żyły przewodu są cieńsze maja dużą rezystancję przez co prąd ładowania telefonu jest niższy. Z kolei na dobrym przewodzie wszystko jest w normie.
  • #23 16050460
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 182
    kassans napisał:
    Przewód ma duże znaczenie. Im jest tańszy tym gorzej. Im tańszy przewód tym żyły przewodu są cieńsze maja dużą rezystancję przez co prąd ładowania telefonu jest niższy. Z kolei na dobrym przewodzie wszystko jest w normie.

A czy można z takiego taniego chińczyka coś zrobić żeby lepiej ładował, coś dolutować? :) ? Mam 1.8m kabel, który na ładowarce Lenovo 2A ładuje tylko z 1A, a porównując oryginalny kabel Lenovo, na tej samej ładowarce ładuje 1,6A.
  • #24 16050642
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Nic nie zrobisz, kableki w środku są bardzo cieniutkie i wystepuje na nich spadek napięcia.
  • #25 16050797
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    Przewodłużacze USB bywają bardzo kiepskie, kiedyś potrzebowałem na szybko, kupiłem w pobliskim sklepie (jedyny jaki mieli i wcale nie tak tanio) okazał sie tak marny że nieco bardziej prądożerne urządzenia peryferyjne (ale <0,5A) nie chciały na nim działać.

Pomierzyłem rezystancję na 1,5m miał kilka omów ( nie jest to błąd miernika), odizolowałem przy obu końcach i przewody zasilające "wzmocniłem" dwoma dolutowanymi na zewnątrz zaczeło działać - jak nie ma nic lepszego pod ręką to i chińskie badziewie da się poprawić.

Zaciekawiło mnie jak chińczykom udało sie zrobić aż taką tandetę i po pomierzeniu przekroju okazało się że rezystywność tego czegoś jest znacznie większa od miedzi.
  • #26 16104502
    gruby777
    Poziom 11  
    Kupiłem inny przewód i problem się rozwiązał, tamten wadliwy rozciąłem i żyły są tak cienkie, że szkoda gadać. Dzięki wszystkim za udzieloną pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu długości przewodu ładowarki na czas ładowania telefonu Galaxy S5 Mini. Użytkownik zauważył, że po podłączeniu przedłużacza USB o długości 1,5 m czas ładowania znacznie się wydłużył, mimo niewielkiego spadku napięcia wynoszącego 0,03V. Uczestnicy forum sugerują, że jakość przewodu ma kluczowe znaczenie, a tańsze, chińskie kable mogą mieć zbyt cienkie żyły, co prowadzi do większej rezystancji i spadku prądu ładowania. Rekomendowane jest przeprowadzenie pomiarów napięcia pod obciążeniem oraz użycie lepszej jakości kabla, aby poprawić efektywność ładowania. Użytkownik ostatecznie zakupił nowy przewód, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA