Kolejny wzmacniacz, ale z nową ciekawszą wersją sterownika.
Zachęcony dobrym brzmieniem wzmacniacza tranzystorowego opisanego tutaj: Link postanowiłem zbudować coś o mocy większej niż 1,5W.
Zastosowanie - sypialna i raczej ciche słuchanie muzyki. Szukałem schematu końcówek na parze tranzystorów irfp9240/irfp240 na podstawie Holtona.
Znalazłem schemat i zabrałem się już do projektowania płytki. "Niestety" szczęście mi dopisało i znalazłem portali Al...ro.pl dwa gotowce wykonane niemal wg identycznego schematu. Lenistwo zwyciężyło! Zakupiłem 2 gotowe sztuki po 60zł.
Pozostało wykonać panel przedni oraz sterownik wejść/wyjść. Teoretycznie wszystko miałem już zaprojektowane (opisany tutaj: Link ), jednak niestety wymiary nie pasowały do standardowej obudowy, którą chciałem wykorzystać. Trzeba było troszkę poprzerabiać. Przy okazji przeróbek okazało się, że na płytce jest już ciasno i trzeba nieco zmienić koncepcję. Zmieniłem rodzaj przekaźników oraz CPU z AT89c2051 na ATTiny2313. Jego zalety są takie, że nie wymaga zewnętrznego kwarcu oraz ma już wbudowaną pamięć eeprom. Udało się poprzestawiać elementy i zaoszczędzić troszkę miejsca. Finalnie powstał sterownik, do którego kompletny projekt załączam pod postem. Wyjaśnienia wymaga jeszcze zastosowanie taniej obudowy uniwersalnej... Przyczyna takiego wyboru jest prosta. Koszty i czas wykonania "dedykowanej" obudowy są nieporównywalnie większe, a w przypadku, kiedy wzmacniacz jest jedynie "eksperymentem", to uznaję to za wydatek zbędny natomiast czas za zmarnowany. Być może po dłuższym czasie "obsłuchiwania" konstrukcja zasłuży na ładniejszy "domek".
Funkcje sterownika to :
- [ OK ] Softstart
- [ OK ] Zasilacz symetryczny
- [ OK ] Selektor wejść 1, 2
- [ OK ] Wskaźnik wysterowania 2x5LED
- [ OK ] Wyjście słuchawkowe
- [ OK ] Opóźnione załączanie głośników
- [ OK ] Szybkie wyłączanie głośników
- [ OK ] Selektor wyjść A, B, A+B
- [ OK ] Dioda zasilania
- [ OK ] Dioda "READY"
- [ OK ] 2x Dioda wyboru źródła
- [ OK ] LED OUT A, LED OUT B,
- [ OK ] Odłączanie głośników po zwarciu termostatu.
Panel przedni:
- wskaźnik wysterowania;
- wyprowadzenia na potencjometr głośności;
- diody informacyjne o selektorze wejść (2x led);
- diody informacyjne o selektorze wyjść (2x led);
- wyjście słuchawkowe;
- przycisk selektora wejść;
- przycisk selektora wyjść;
- wejście termostatu;
- dioda/y Power.
Parametry techniczne :
We wzmacniaczu zastosowałem transformator toroidalny 2x24V 200VAC. Transformator zalałem żywicą epoksydową w pozostałości po metalowym kubku. Niestety z braku technicznych możliwości nie zalałem tego z podciśnieniem, jednak celem było wyciszenie "bzyczenia" uzwojenia i ten efekt został w 100% osiągnięty. Jest cisza!
Wyniki pomiarów mocy RMS.
- 1x4R7 => 17,9V RMS => ~66W RMS
- 1x8R => 19,2V RMS => ~46W RMS
- 2x4R7 => 15,4V RMS => ~51W RMS
- 2x8R => 17,6V RMS => ~39W RMS
1x4R7:
2x8R
Odsłuch :
Wzmacniacz gra ładniej niż wszystkie końcówki, które do tej pory złożyłem (może z wyjątkiem estradowej końcówki na takich samych tranzystorach ). Jako swój mały sukces uważam to, że udało mi się całkowicie wyeliminować brum i przydźwięk.
Słuchając na tym wzmacniaczu zdecydowanie słychać różnicę podczas odtwarzania muzyki poprzez różne karty dźwiękowe / DAC'e.
Kod programu sterownika
Kod: C / C++
Uwagi :
Finalnie wzmacniacz otrzymał 2x większy radiator, bo ten ze zdjęć nie nadążył odprowadzać ciepła nawet przy cichym graniu.
Video :
Projekty płytek oraz kod źródłowy udostępniam także w załączniku.
- Płytki zaprojektowane w KiCad.
- Program skompilowany w AtmelStudio 7.
Fajne? Ranking DIY