rsv6 napisał: tplewa napisał: @rsv6
No co ja moge powiedziec. Jak twierdzisz ze analogi to syf to kupuj tania cyfre, zobaczysz jak taki sprzet sie sprawuje... ...ale niestety prawda jest taka ze na cyfre na ktorej mozna w miare bezproblemowo pracowac trzeba dosc sporo wydac. Dlatego przy braku kasy dobra opcja jest analog, a w niektorych zastosowaniach wrecz lepszy niz tanie cyfry (jedna z sensowniejszych opcji jest Rigiol o ktorym w watku pisalismy).
BTW lampa od lezenia raczej nie padnie... przyczyna musiala byc inna....
Tu problem z awaryjnościa tych lamp dlatego się zrazilem tym a naprawić tego się już nie da...
Lampę można wymienić i zazwyczaj nie jest to aż tak kosztowne.
Wystarczy model lampy i szukać.Oscyloskopy opisywane jako "Niesprawdzony ale lampa świeci" można użyć jako dawców.
Zazwyczaj w przypadku oscyloskopów analogowych jest też możliwość znalezienia schematu. O ile dobrze szukam to do OS360 akurat nie ma.
Natomiast do popularniejszych modeli czyli np. C1-112 nie ma problemu ze schematem.
Do mojego niszowego C1-107 też znalazłem. Sama instrukcja zawiera schemat blokowy + listę elementów(lista według numerków na płycie drukowanej).W internecie mam schemat toru analogowego dla oscyloskopu. Jedynie brakuje schematu multimetru (mam uszkodzony, jest on oddzielnym blokiem więc nie wpływa na pracę części oscyloskopowej).
Jak kolegę zastanawia czemu te hanteki się nie nadają to niech popatrzy jakie prędkości próbkowania ma dla przykładu oscyloskop Rigol DS1052E. 2 Kanały po 50MHz mają prędkość próbkowania 500MSa/s, ten hantek 48MSa/s.
Coś nie sądzę aby przy ponad 10-krotnie niższej prędkości próbkowania działało to dobrze.
Z tego co kiedyś czytałem to stosuje się algorytmy które przy tak ograniczonej ilości próbek starają się wygenerować przybliżenie przebiegu.
Upoluje kolega sprawnego C1-112 czy coś w ten deseń i będzie dobrze.
Do tych modeli można dostać schematy, części zamienne oraz masę opisów działania.Związek radziecki często klonował układy scalone żywcem więc dopasowanie czegokolwiek wśród współczesnych podzespołów nie stanowi problemu.