logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć urządzenie zakłócające dźwięk głośników sąsiada?

xzwierzux 07 Sie 2005 14:18 39601 29
REKLAMA
  • #1 1713809
    xzwierzux
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mój problem jest natury społecznej. Mam strasznie nie miłego sąsiada mieszkającego nade mną, miał sprawę sądową którą przegrał, ale to go nie rusza, nadal bardzo głośno słucha muzyki,
    Pomyślalem, że istniala by możliwość stworznia urządzenia które indukowałoby zakłócenia w jego głośnikach, kablach, wzmacinaczu itp, ażeby odechciało mu się grać. Dodać musze, że nie słucha on radia, więc w grę nie wchodzi zwykly nadjanik FM. Jego zestaw głośnikowy stoi na podłodze w znanym mi miejscu, co może być pomocne w uzyskaniu odpowiednich zakłóceń.
    Próby wytłumienia pokoju, też nie dały odpowienich rezultatów.
    Bardzo proszę o pomoc, nie dasię dłużej wytrzymac z tym kre.....
    Bardzo dziękuje wszystkim pomysłodawcom!
  • REKLAMA
  • #2 1713879
    izaur
    Poziom 11  
    witam
    wykrec mu bezpiecznik na klatce
    chyba najprościej hehe
    powodzenia
  • #3 1713977
    szon
    Poziom 19  
    Ocena: 197
    ja miałem kiedyś problem z sąsiadem z dołu kolumny do podłogi i ogień,pomagało
  • #4 1714156
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Niestety na takie "coś" nie ma rady...elektronika jaszce nie opracowała sposobów leczenia hamstwa.
    jk
  • #5 1714250
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    podrzuć mu pipka-dreczyciela :) pewnie nie sciszy muzyki, ale bedziesz miał satysfakcje :D
    A do tego w newidocznym miejscu (na przykład na parapecie) zainstaluj zdalnie serowany nadajnik podczerwieni i seruj jego zesawem HIFI :D
  • #6 1719418
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    kup wiertarke udarową, kawalek balchy 20cm/20cm drut grubosci 10mm i dlugoscie 3cm.
    Przyspawaj drut na srodku blachy, blache przykrec na 4 sruby do sufitu, na pret zamocuj wietarke i jazda :D jestem przekonany ze nie bedzie nic slyszal........ tzn muzyki :D jest tylko problem ze wierarka musi byc docisnieta do sufitu, kawalek detki zalatwi sprawe :P koszt max 50zł efekt gwarantowany :D . Ciekawe jaką ma podłogę jak deski to super szczegolnie jezeli slucha muzyki z CD wtedy wiercisz dziure w stropie ale nie przebijasz podłogi :) jak slucha glosno wsadzasz pret w dziure i puk mlotkiem i cisza na chwile :D ROBISZ TO NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC :)!!!!!!!!!!!!

Dodano po 46 [sekundy]:

jak zrobisz zamiesc w dziale DIY :P
  • #7 1719639
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Podejżewam że w tedy xzwierzux nie zazna spokoju a tego chyba chciał. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 1720437
    Goraca Niunia
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Najlepszym sposobem bedzie zastosowanie bezpiecznika topikowego z wlaczona do neigo dioda prostownicza duzej mocy. Wkrec sasiadowi taki bezpiecznik. Powstanie skladowa stala. Wszystkie urzadzenia z transformatorami padna odrazu a koles nie bedzie wiedzial o co chodzi. Pomysl od wykladowcy Teorii pola magnetycznego :D
    pozdro
  • #9 1720453
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    czy moglbys opisac to zjawisko:>? jakie nastąpi po zrobieniu takiego "korka" ?
  • #10 1720467
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    fakt dioda w bezpieczniku to na takiego .... to najlepszy sposob
    wszystko co ma zasialnie przez trafo wlacznie w silnikami np lodowki i pralki spala sie
    pojawia sia skladowa stala trafa sie grzeja i dymek
    tak robia niektore adm w piwnicach
  • #11 1720472
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 391
    Dobry pomysł, tylko dioda musi być na 800V i musi być zabezpieczona przed przepięciami.
    Telewizory, monitory, komputery, transformatory elektroniczne, żarówki energooszczędne będą działały, żarówki będą świecić ciemniej, świetlówki oraz lampy wyładowcze z konwencjonalnym statecznikiem spalą się.
  • #12 1720630
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Możesz zaryzykowaźć i wtedy kiedy on słucha jak dzikus wrzasku. uruchom na całą moc kiepskie radio CB z anteną w pobliżu jego okna od tego pokoju gdzie szaleje (radio możesz pożyczyć od kogoś) jest dosyć duże prawdopodobieństwo, że ma trochę długie i zwinięte kable od głośników. Jest wtedy szansa, że twój głos może być słyszany w jego głośnikach. W ten sposób głos mojego kolegi był słyszany w głośnikach w kościele na mszy. Proboszcz go jednak ścignął Hi. Pozdrawiam Tylko nie mów, że wiesz to ode mnie
  • #13 1720699
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Można też zbudować generator w.cz. dużej mocy. Jak będziesz miał dostateczną moc, i generator umieścisz np. pod sufitem to u niego zaindukują się duże prądy w przewdach od głośników i w całym zresztą sprzęcie Hi-Fi, powodując naturalnie zniszczenie wszystkiego. Jednak to tylko teoria, bo cos takiego musiaoby miec moc kilka KW i musialoby byc zaekranowne. Bo inaczej popalisz sobie wszystko u siebie w domu. Jedynym slusznym pomyslem jest dioda ukryta we wkladce topikowej i niepostrzerzenie wkrecona na korztarzu. Kolego Moon voyager to co mowisz jest wprost niedorzeczne. To nie mozliwe. W kosciele byl pewnie radiowy mikrofon i stad pewnie te zaklocenia.
  • #14 1720804
    Moon voyager
    Poziom 21  
    [code]Kolego Moon voyager to co mowisz jest wprost niedorzeczne. [code]To nie mozliwe. W kosciele byl pewnie radiowy mikrofon i stad pewnie te zaklocenia.[/[/code[/code]]quote]

Odp.
    Mylisz się, jest możliwe. A swoją drogą w kościele rzeczywiście mógł wchodzić gdzieś na wzmacniacz czy tor mikrofonowy. Kiedy jeszcze miałem CB moi sąsiedzi słyszeli mnie prawie ze wszystkiego. Sąsiad z dołu zaklinał się, że widział mnie w lodówce:D:D:D. Teraz nie pójdę do nich po podpis i zaświadczenie:D:D bo to nie ma znaczenia. Tak naprawdę nie chce mi się szukać wyjasnienia w podręcznikach jak usuwać właśnie takie zjawiska.
  • REKLAMA
  • #15 1720839
    maciej_333
    Poziom 38  
    Te zjawiska to harmoniczne. Wytłumia się je filtrami. W sprzęcie RTV można usłyszeć różne "dziadostwo" od sprzętu CB. Jednak jak w aparaturze audio ma być słyszalny przebieg w.cz. ? Nawet jak zaindukowałby się ten przebieg w przewdach głośników, to i tak nic nie usłyszysz, bo trzeba przeprowadzić detekcję, więc to możliwe na zasadzie jak mówiłem. Ponadto na CB masz najczęściej modulację amplitudy, a mikrofony radiowe pracują z modulacją zapewne FM.
  • #16 1720877
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Cytat:
    bo trzeba przeprowadzić detekcję, więc to możliwe na zasadzie jak mówiłem. Ponadto na CB masz najczęściej modulację amplitudy, a mikrofony radiowe pracują z modulacją zapewne FM.[/quote
    ]

odp.
    Detekcja jest mozliwa na warstwach tlenku. Zresztą sprawdzę dokładnie przyczynę powstawania tego zjawiska. Natomiast CB ma i AM i FM ma także SSB.
  • #17 1722083
    kura999
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    a gdyby zastosowac jakis taki zwykly zaklucacz w.cz. mi nie chcialoby sie sluchac muzyki szczegolnie glosno jak ktos akurat w poblizu dzwonilby z koma na te czestotliwosci czule sa wszystkie wzmacniacze... nic sie nie uszkodzi ale uniemozliwi sluchanie... :)
  • #18 1737261
    xzwierzux
    Poziom 2  
    Wydaje mi sie ze spośród przedstawinych pomysłów poszedłbym w kierunku zakłócania CB + wzmacniacz (gdyby bylo mało), może zna ktos więcej szczegółów
  • #19 1737307
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 157
    Witam- może tak
    Znasz sąsiada z góry: To
    Paweł i Gaweł . -problem stary i znany jak swiat.
    Kto czytał lepsze?.
    A z tym kochankiem to Ci sie nie podoba? -i pożwól mu grać.
    Zakłócenia bedziesz tez szłyszał.:D
  • #20 1738407
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ten pomysł z kochankiem jego żony to najciekawszy ze wszystkich pomysłów. Nie da się ukryć. Ten z Pawłem i Gawłem napewno też. Można też kombinować z załócaczami "sieciowymi". Chodzi tu o podpięcie do sieci energetycznej jakiegoś układu impulsowego dużej mocy bez filtra. Jednak jak mieszkanie tego gościa jest na innej "fazie" niż twoje to nic z tego. Ponadto załócenia byłyby też i u innych ludzi. To napewno zaśmieci napięcie, ale i u Ciebie będą załócenia. Najlepszy jest pomysł z diodą.
  • #21 1739167
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    Dzwoń do niego- rono ,wieczór .w nocy. Z komórki nr-nieznany.
  • REKLAMA
  • #22 1745135
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    mam lepszy pomysł kup na allegro płyte "głośny sąsiad" jest tam tyle odgłosów ze głowa mała
  • #23 1755821
    noiro
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Starsze CB ewentualnie + wzmacniacz w.cz. (dopała 50-100W) +antena samochodowa. Idealnie wchodzi w sprzęt audio 10-50m a pewnie i dalej (nawet w sam wzmacniacz +głośniki - w zmacniaczu są półprzewodniki tam zachodzi dedekcja, oczywiście podłączone przewody do wejść wzmacniacza potęgują efekt).
    Swego czasu musiałem zrezygnować z CB -sąsiedzi nie dawali żyć wchodziłem we wszystko: radia, telewizory, CDki, magnetofony, nawet silnik w młynku do kawy się wzbudzał i gadał do sąsiada. Pomogło zainstalowanie anteny stacjonarnej na dachu dopasowanie kabla i zjechanie z mocą do ok 1W.

W gre wchodzi też generator wysokiego napięcia 15kV, ale chyba zbyt skąplikowane -dioda proste i skuteczne. Jeżeli nie poprzepala traf w sprzęcie RTV, to napewno wywali w nich bezpieczniki.

Dzięki za pomysł z diodą w bezpieczniku dobrze wiedzieć (przewaga technologiczna to potęga).

aha kiedyś do przestrajania radyjek FM zbudowałem sobie generator na 74als00 opisany w EP ok 94 roku, prążkowało to harmonicznymi (przebieg prostokątny) i właziło też we wzmacniacz Diory z 7 metrów

Pozdrawiam
  • #24 1755968
    leszek.b
    Poziom 29  
    Witam
    Daj teraz sąsiadowi adres (www.elektroda .itd) do przeczytania ,- nasze posty.
  • #25 3800560
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Z tym wysokim napieciem to nie glupie bo jak bawilem sie transformatorem tesli w 2 pokoju to zresetował mi sie bios w komputerze i radyjko w kuchni padło na amen :D
  • #26 3800880
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    ugotuj mu ten sprzet magnetronem kuchenki mikrofalowej.
    Drugi pomysl to mojego ojca jak wyganial krety z dzialki-tzn chcial zadnego nie wykonczyl,
    taki stroboskop tyle ze zamiast lampy blyskowej cewka wysokiego napiecia od samochodu- stare typy , jak kondensator naladowany do prawie 400V jest rozladowywany poprzez pierwotne uzwojenie cewki to na wyjsciu jest takie napiecie i troche mocy , ze podpiecie jednej elektrody na wysokim napieciu do kraty w oknie (druga do drugiego okna ) chce ja prawie wyrwac - takie glosne strzelanie ze sasiada na pewno przekrzyczy , efekty w dodatku sa strasznie nieprzyjemne.
    Moze poprostu naklej kawalki folii jako elektrody na preciwleglych koncach sciany i odpal urzadzenie :)
  • #27 3800916
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3848
    z niektórych komorek można wysłać sms na tel stacjonarny...proponuję codziennie o 3 nad ranem podziekować mu smsem za wspaniałą muzykę...
    a drugi pomysł to solidny elektromagnes podłączony pod 50 Hz pod jego sprzętem audio...powinno niezły brum wygenerować :)
  • #28 3838932
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Jeśli nie pomogą ani prośby, ani groźby. To wyślij mu codziennie podziekowania o 4_tej rano a kiedy już sprzeda swój telefon, to spróbuj podmienić mu bezpiecznik z dobra diodą i opisem dlaczego ona tam się znalazła. Jest tylko jedno "ale" . Jesli dioda wytrzyma, to na pewno poleci mu połowa wyposażenia domu a to może ciebie drogo kosztować jesli Ci udowodnią. Tak więc jeśli wojna, to ostrożnie. Sam nienawidzę takich sąsiadów, którzy uważają, że wszyscy muszą lubić taką muzykę jak i oni.
  • #29 3839040
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Właśnie przeczytałem na forum że energetyka oskarżyła klienta o kradzież prądu przy użyciu magnesu, czyli najprościej w twoim przypadku podrzuć magnes na licznik sąsiada i zadzwoń do ZE że kradnie prąd, jak mu sypną z 5000zl to się może na jakiś czas uspokoi. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy problemu uciążliwego sąsiada głośno słuchającego muzyki i poszukiwania sposobu na zakłócenie jego sprzętu audio. Proponowane rozwiązania obejmują metody elektroniczne i mechaniczne, takie jak: zastosowanie bezpiecznika topikowego z wbudowaną diodą prostowniczą dużej mocy, co powoduje powstanie składowej stałej w sieci i uszkodzenie transformatorów w urządzeniach sąsiada; użycie zakłócaczy wysokiej częstotliwości (np. CB radio z wzmacniaczem mocy i anteną samochodową) do indukowania zakłóceń w przewodach głośnikowych; budowę generatora wysokiej częstotliwości dużej mocy pod sufitem, co jednak wymagałoby dużej mocy i ekranowania; mechaniczne metody jak wiertarka udarowa zamocowana do sufitu generująca hałas i wibracje; elektromagnes podłączony do sieci 50 Hz generujący brum; a także pomysły bardziej humorystyczne lub ryzykowne, jak podmiana bezpiecznika na uszkadzający sprzęt czy użycie magnesu na liczniku prądu. Dyskusja zawiera również uwagi o skuteczności i ryzyku tych metod, w tym możliwość uszkodzenia własnego sprzętu i konsekwencje prawne. Wspomniano o zjawiskach elektromagnetycznych, detekcji sygnałów w sprzęcie audio oraz modulacjach AM, FM i SSB w kontekście zakłóceń. Podsumowując, najczęściej rekomendowanym technicznym rozwiązaniem jest zastosowanie diody w bezpieczniku topikowym, choć z zachowaniem ostrożności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA