logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Danfoss Link - błąd przy projektowaniu rozwiązania?

konradsonic 13 Gru 2017 23:52 33642 526
Najlepsze odpowiedzi

Czy Danfoss Link jest źle zaprojektowany do instalacji z własnym kotłem gazowym bez by-passu, przez co po zamknięciu głowic kocioł nie ma przepływu i pracuje nieprawidłowo?

To nie jest wyłącznie wada samego Danfoss Link, tylko efekt niedopasowania systemu do konkretnej instalacji: Link ma sterować kotłem przez przekaźnik BR, ale przy własnym kotle trzeba zapewnić minimalny przepływ, np. przez by-pass albo jeden grzejnik bez głowicy, bo zawory Living Connect nie zamykają się całkowicie [#16889235][#17387034] Danfoss sam pisał, że w układzie zawsze zostaje lekki przepływ, a system działa poprawnie głównie z nowszymi kotłami; przy starszych piecach bez takiego obejścia mogą pojawiać się trzaski, bulgotanie i taktowanie [#17387034] Jednocześnie wielu użytkowników zgłaszało, że w trybie „W domu” BR/CC zbyt długo trzymają kocioł włączony mimo osiągnięcia temperatury, a Danfoss tłumaczył to priorytetem komfortu i opóźnieniami komunikacji, choć część osób uważa to za błąd oprogramowania centralki [#17688094][#18350708] W mieszkaniach z miejskim CO, gdzie nie ma problemu sterowania kotłem, system był oceniany jako działający poprawnie [#17632488]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #331 18402491
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    bumble napisał:
    A takich żeby powodowały zapiekanie zaworu. Jeśli wcześniej była zamontowana głowica termostatyczna to pracowała.

Nadal nie rozumiem o jakich temperaturach mowa.
    Im większa temp na zewnątrz tym większe prawdopodobieństwo zapiekania iglicy,nie zaworu.Specyfika pracy zwykłej głowicy jest inna,ale to mogę wyjaśnić dopiero wtedy,gdy Ty wyjaśnisz co masz na myśli :)
    bumble napisał:
    Zresztą bez sensu dalsze udowadnianie sobie oczywistych rzeczy

Oczywiście,że bez sensu bo Ty możesz mieszkać w super ocieplonym domu a kolega wyżej nie,więc pisanie,że mieszkanie nagrzeje się w kilkadziesiąt minut jest nie na miejscu,gdy nie znamy ani zapotrzebowania na ciepło/budowy domu,mieszkania ani temp zasilania i zewnętrznej.
    A to,że Ty po kilkudziesięciu minutach czujesz ciepełko nie oznacza,że tak jest,gdy wszystko wkoło jest wychłodzone.
  • #332 18402689
    plastifon
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    bumble napisał:
    Nie ma "away mode"

No jest
    WSTRZYMANIE
    Albo tryb WAKACJE do ok 15 st

Dodano po 1 [minuty]:

bumble napisał:
    Jak to możliwe jak nie wyłączałeś?

No wyłączałem na tryb Wakacje do 15 stC

Pewnie nowy dom
    Dobrze ocieplony
    Ostatnie pietro
    Okna od wschodu
    Klatka pewnie grzeje

Dodano po 3 [minuty]:

bumble napisał:
    Jaka jest temperatura zasilania?

A skąd ja mam to wiedziec skoro mam miejskie CO
    Chyba ze zapytam gospodarza
  • #333 18402938
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    plastifon napisał:
    Albo tryb WAKACJE do ok 15 st

Można edytować.
    plastifon napisał:
    A skąd ja mam to wiedziec skoro mam miejskie CO

W szachcie pionowym powinien być miernik energii. Pomiar temperatury zasilania, powrotu i przepływu. Jeśli nie to na jakiej zasadzie rozliczacie ciepło? Na rurze zasilania temperatura a albo na zasilaniu pierwszego grzejnika jak zawór jest otwarty możesz zmierzyć.
  • #334 18406803
    plastifon
    Poziom 14  
    No i wrocilem po 2 dniach na ustawieniu WAKACJE do 15 st
    Odpalilem ogrzewanie ok 8.00 jak wstalem, wlasnie wszedlem i w salonie jest tylko 21.5 stopnia
    Na zaworze 21.9 i wciaz grzeje, ale grzejnik ledwo cieply

Ponad 7 h i nie nagrzalo salonu z kuchnia.

Zmieniam dzis ustawienia na proponowane wyzej
    A wiec jak zaleca producent dla CO miejskiego wolne reagowanie z brakiem prognozowania
    I zobaczymy czy bedzie lepiej
  • #335 18406811
    bumble
    Poziom 40  
    plastifon napisał:
    w salonie jest tylko 21.5 stopnia

A ile ma być? Może więcej się da osiągnąć przy tej temperaturze czynnika, stratach i wielkości grzejnika? Ja u siebie jak nastawię 20 to nagrzewa ok godziny ale jak nastawię 21 to się nie wyłącza . Mimo, że temp pokazuje 21 i nastawiona 21 to kocioł jest załączony bo nie jest w stanie dogrzać. dopiero podniesienie temperatury czynnika pomaga ale u ciebie nie da się tego zrobić.
  • #336 18406812
    plastifon
    Poziom 14  
    Tem wody mysle zalezy tez od temp zewnetrznej jest dosc cieplo prawie 9 st na zewnatrz moze dlatego woda w systemie jest ledwo ciepla.?

Dodano po 1 [minuty]:

bumble napisał:
    A ile ma być?

No tak jak pisalem wczesniej ustawione mam na 22 w salonie i lazience
    Oraz 21 w sypialniach

W nocy 17
  • #337 18406830
    bumble
    Poziom 40  
    plastifon napisał:
    Tem wody mysle zalezy tez od temp zewnetrznej jest dosc cieplo prawie 9 st na zewnatrz moze dlatego woda w systemie jest ledwo ciepla.?

Na pewno zależy od temp zew bo pewnie sterowanie pogodowe kotła. Jak niska temp na zasilaniu to się nie dziw że nie dogrzewa. Można dołożyć żeberka do grzejnika albo grzejnik .

Dodano po 1 [minuty]:

Tego pewnie nie przewidzieli bo grzejniki powinny być policzone na niższe parametry zasilania. Ja mam kondensat i mam grzejniki liczone na 40-20 jak dobrze pamiętam. Są sporo przewymiarowane. tu w uk natomiast jak dam na kotle 70st dopiero dogrzeje mi salon do 21 st
  • #339 18407004
    bumble
    Poziom 40  
    Jeśli sterowanie kotłem jest pogodowe a piszesz ze jest 9 st to ok. Nie masz na to wpływu. Natomiast przy tej temperaturze znacznie obniża się moc nominalna grzejnika. Jeśli został policzony dla 70-50 to przy takiej temp zasilania może być za mały. Czy cały grzejnik grzeje? Jest odpowietrzony? Jeśli głowica wykryje ze temperatura nie rośnie w odpowiednim tempie system powinien ja otwierać co jakiś czas celem zwiększenia przepływu aż do otwarcia. Jaki masz metraż salonu i jakie wymiary grzejnika?
  • #340 18407029
    plastifon
    Poziom 14  
    Jakim kotłem...
    Wciaz powtarzam ze mam miejskie CO....😂

Grzejnik grzeje caly i jest odpowietrzony, sprawdzam to codziennie

Pokoj z aneksem ok 25 mkw
    Ale plus korytarz bez grzejnika ok 9 mkw

Grzejnik podwojny 160/60
  • #341 18407039
    cichy koksik
    Poziom 17  
    plastifon napisał:
    Ponad 7 h i nie nagrzalo salonu z kuchnia

Prawidłowo.Nie spodziewaj się 70°C w instalacji miejskiej.
    Instalacja jest liczona na ciągłą pracę a nie na taką jaką masz.Zapewne jak pokój się wygrzeje to grzejnik zacznie grzać cyklicznie.
    plastifon napisał:
    Zmieniam dzis ustawienia na proponowane wyzej

Wstrzymaj się.Ja zmieniłem na Twoje ustawienia i w zasadzie jest tylko jedna różnica.A mianowicie przy moich ustawieniach (ogrzewanie miejskie) termostat otwiera się dopiero po około 30min od ustawionej godziny podwyższenia temperatury,natomiast przy ustawieniu systemu na grzanie c.o (kocioł) system startuje 30min szybciej od ustawionej godziny podwyższenia temperatury.
    Odnoszę wrażenie,że system przy moich ustawieniach grzeje zaraz,gdy temp spadnie poniżej zadanej lub nawet wtedy,gdy system nie pokazuje,że jest włączone grzanie a realnie jest-to jest na plus bo temp jest w miarę stała.
    plastifon napisał:
    W nocy 17

Żadna oszczędność,chyba że robisz to dla komfortu lub bo lubisz taką temp.
    bumble napisał:
    Tego pewnie nie przewidzieli bo grzejniki powinny być policzone na niższe parametry zasilania

Założenia ogrzewania miejskiego są zupełnie inne.Grzejniki są dobierane na stałą pracę-gdyby były źle dobrane to temp w pomieszczeniu by nie drgnęła:)
    bumble napisał:
    system powinien ja otwierać co jakiś czas celem zwiększenia przepływu aż do otwarcia.

W danfosie jest trochę inaczej przy ustawieniu na własne ogrzewanie,kocioł (tak ma kolega).Głowica początkowo otwiera się na maksa po czym zostaje przymykana.
  • #342 18407055
    plastifon
    Poziom 14  
    cichy koksik napisał:
    Wstrzymaj się.Ja zmieniłem na Twoje ustawienia i w zasadzie jest tylko jedna różnica.A mianowicie przy moich ustawieniach (ogrzewanie miejskie) termostat otwiera się dopiero po około 30min od ustawionej godziny podwyższenia temperatury,natomiast przy ustawieniu systemu na grzanie c.o (kocioł) system startuje 30min szybciej od ustawionej godziny podwyższenia temperatury.
    Odnoszę wrażenie,że system przy moich ustawieniach grzeje zaraz,gdy temp spadnie poniżej zadanej lub nawet wtedy,gdy system nie pokazuje,że jest włączone grzanie a realnie jest-to jest na plus bo temp jest w miarę stała.

Juz za pozno... zmienilem godzine temu

Wylaczone prognozowanie
    Wolne reagowanie tzn na Miejskie CO

Oraz grzejniki za male tzn P3 , ale tu zmieniaja sie tylko czasy kontroli temp na bardziej czeste... moze to szybciej wydoic baterie... ale zobaczymy

Prosze napisz mi to jeszcze raz po ludzku... bo przeczytalem 3 x i ja nic z tego nie qmam...
  • #343 18407086
    cichy koksik
    Poziom 17  
    plastifon napisał:
    Prosze napisz mi to jeszcze raz po ludzku...

Chyba raczej botem nie jestem...
    plastifon napisał:
    bo przeczytalem 3 x i ja nic z tego nie qmam...

Czytaj spokojnie,daj sobie szanse:)
    Jak nie zrozumiesz to trudno,ale wydaje mi się że jest dość klarownie napisane.Celowo nie piszę swojego harmonogramu bo każdy ma inny-taka wskazówka:)
  • #344 18407127
    bumble
    Poziom 40  
    plastifon napisał:
    Jakim kotłem...
    Wciaz powtarzam ze mam miejskie CO....😂

A no tym w kotłowni. Chyba, że reaktor jest albo ogniwo plazmowe.
  • #345 18407151
    plastifon
    Poziom 14  
    cichy koksik napisał:
    mianowicie przy moich ustawieniach (ogrzewanie miejskie) termostat otwiera się dopiero po około 30min od ustawionej godziny podwyższenia temperatury,natomiast przy ustawieniu systemu na grzanie c.o (kocioł) system startuje 30min szybciej od ustawionej godziny podwyższenia temperatury.

Powaznie ja nie czuje tu różnicy
    Jakby 2x to samo....😜

Ale ja chciałbym poznać Twoje ustawienia wg Ciebie najlepsze i uslyszec dlaczego tak uwazasz
  • #346 18407154
    cichy koksik
    Poziom 17  
    plastifon napisał:
    Powaznie ja nie czuje tu różnicy
    Jakby 2x to samo....😜

Hmmm.
    30min po to to samo co 30min przed? :)

Dodano po 9 [minuty]:

Zlituję się :)
    Temperatura podwyższenia (komfortowa),czyli ta większa np po nocy lub po dłuższej nieobecności (po pracy).
    Np. u mnie o 6 rano startuje grzejnik z tą większą temperaturą według harmonogramu,ale realnie przy moich ustawieniach start następuje o 6:30,natomiast przy Twoich (kocioł c.o) o godzinie 5:30
    Tak to na tą chwilę wygląda,głupie ale prawdziwe.
  • #348 18407310
    cichy koksik
    Poziom 17  
    plastifon napisał:
    Ale prognozowanie jest Wylaczone? Czy włączone?

Wyłączone.
    plastifon napisał:
    Czyzby sie szerzej otwieral zawor?

Myślę,że to zasługa ustawienia P3 na głowicy.
  • #351 18407907
    plastifon
    Poziom 14  
    Ja oczekuje zeby system pracowal mozliwie najefektywniej i oszczednie

Dlatego pytam o Twoje ustawienia aby przetestować

Skoro to najlepszy system na miejskie CO no to musi miec jakies najlepsze ustawienia
    I chce to ustalic...
  • #352 18408139
    bumble
    Poziom 40  
    plastifon napisał:
    Skoro to najlepszy system na miejskie CO

A skąd takie stwierdzenie?
  • #353 18408143
    cichy koksik
    Poziom 17  
    plastifon napisał:
    Ja oczekuje zeby system pracowal mozliwie najefektywniej i oszczednie

No i jak chcesz to sprawdzić? Lub dlaczego uważasz,że w tym momencie tak nie jest?
    plastifon napisał:
    Skoro to najlepszy system na miejskie CO

Wyciągasz daleko idące wnioski.
    System wypadł najlepiej z testowanych przeze mnie głowic bez czujników zewnętrznych/termostatów pokojowych bo gdybyśmy mieli je dołożyć to raczej by spadł na ostatnią pozycję.
    Co do systemu to dzisiaj wystartował równo o 6 otwierając głowicę na maksa,więc ok.
    Ogólnie wkurzająca jest jego taka losowa praca-system czasami żyje swoim życiem.
  • #354 18408172
    Artus
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    cichy koksik napisał:
    Ogólnie wkurzająca jest jego taka losowa praca-system czasami żyje swoim życiem.

Dokładnie to jest irytujące. Wolałbym żeby system nie był taki "inteligentny" i ograniczył się do otwierania i zamykania głowic w najprostszy sposób. Za zimno - otwiera na max, nagrzało się - zamyka i wyłącza kocioł.
  • #355 18408183
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Ja i tak uważam,że stosowanie danfossa do kotła gazowego to błąd. Raczej szedłbym w sterownik,który uwzględnia temp zewnętrzną (krzywa grzewcza) wraz z temp wewnętrzną,ale to odrębny temat :)
  • #357 18408203
    Artus
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    cichy koksik napisał:
    Ja i tak uważam,że stosowanie danfossa do kotła gazowego to błąd. Raczej szedłbym w sterownik,który uwzględnia temp zewnętrzną (krzywa grzewcza) wraz z temp wewnętrzną,ale to odrębny temat :)

A mnie nie interesuje temp. zewnętrzna. Ochłodzi się to kocioł dłużej popracuje i tyle.
  • #358 18408204
    plastifon
    Poziom 14  
    U mnie dzisiaj mial grzac od 8...
    no i na aplikacji grzal.... ale grzejnik jeszcze o 8.10 zimny
    8.15 letni

Ustawilem na wolne reagowanie... tzn. Miejskie CO

Moze jednak lepiej jak ma to uczenie sie... to wystartuje wczesniej?
    Tylko wciaż nie rozumiem tej metodologii uczenia się...

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Salon do 22 st nagrzewalo do 10.45
    Aplikacja przestala grzac ale grzejnik wciaz grzeje

Dopiero restart glowicy zamknal przeplyw

To Wolne reagowanie jest na prawde wolne....😜
  • #359 18408471
    cichy koksik
    Poziom 17  
    plastifon napisał:
    Przy jakich ustawieniach tak wystartował?

Szybkie reagowanie.
    plastifon napisał:
    Moze jednak lepiej jak ma to uczenie sie... to wystartuje wczesniej?

Ja myślę,że wniesie to kolejny zamęt :)

Dodano po 3 [minuty]:

Artus napisał:
    A mnie nie interesuje temp. zewnętrzna. Ochłodzi się to kocioł dłużej popracuje i tyle.

A w ogóle występuje modulacja grzania,gdy danfoss jest spięty z kotłem?
    Czy działa to jedynie na zasadzie włącz/wyłącz?
  • #360 18408477
    plastifon
    Poziom 14  
    plastifon napisał:
    Grzejnik grzeje caly i jest odpowietrzony, sprawdzam to codziennie

Pokoj z aneksem ok 25 mkw
    Ale plus korytarz bez grzejnika ok 9 mkw

Grzejnik podwojny 160/60

No i co z tym grzejnikiem? Jest ok na ta powierzchnie?
    Za mały . Za duży?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów związanych z systemem Danfoss Link, szczególnie w kontekście jego integracji z kotłami gazowymi oraz miejskim ogrzewaniem. Użytkownicy zgłaszają trudności z działaniem przekaźnika BR, który nie wyłącza pieca pomimo zamkniętych głowic termostatycznych. Wiele osób zauważa, że system nie reaguje odpowiednio na zmiany temperatury, co prowadzi do przegrzewania pomieszczeń. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, sugerując różne ustawienia, takie jak P1, P2, P3, oraz wyłączanie funkcji prognozowania, aby poprawić efektywność systemu. Wskazują również na potrzebę lepszej komunikacji między głowicami a centralą oraz na problemy z kalibracją i działaniem zaworów. Wiele osób rozważa alternatywne systemy, takie jak Honeywell, w obawie przed dalszymi problemami z Danfossem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA