logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupno auta z 1 kluczykiem -

Pepsi89 25 Gru 2017 22:53 48177 21
REKLAMA
  • #1 16913539
    Pepsi89
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam, mam możliwość kupna auta ale właściciel posiada tylko jeden kluczyk i mówił że jak go sprowadzał rok temu z niemiec to dostał tylko jeden kluczyk. Czy opłaca się kupić auto z 1 kluczykiem ? podobno jeśli auto posiada 1 kluczyk to znaczy że było bite i ubezpieczyciel zabrał 1 kluczyk albo poprzedni właściciel po prostu zgubił kluczyk. Zastanawiam się nad kupnem takiego auta, niby jest "bezwypadkowe".
  • REKLAMA
  • #2 16913543
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Nad opłacalnością musisz się sam zastanowić skoro podajesz tyle szczegółów a kluczyk dorobisz z immo za 120 pln :)
  • #3 16913579
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 779
    Wszystko zależy od tego jakie to auto i który rok, silnik itp? Bo może się okazać że kluczyk nawet taki jak org. kosztuje 500 lub więcej nie korzystając z ASO.
  • #4 16913592
    Pepsi89
    Poziom 7  
    Tak, tylko ciekawe czy jak nie ma tego kluczyka to na pewno było bite
  • #5 16913607
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4171
    Pepsi89 napisał:

Nie jest to regułą.
  • #6 16913706
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    T5 napisał:
    Pepsi89 napisał:

Nie jest to regułą.

Jest tak naprawdę czy to bardziej "urban legend"?
  • REKLAMA
  • #7 16914029
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4171
    Co ma brak kluczyka do bezwypadkowości auta? Ubezpieczyciel nie na prawa zatrzymać kluczyka co by nie było zapasowego. Autocasco nie wypłaci odszkodowania za skradziony pojazd jak stan kluczyków będzie mniejszy niż zgłoszony.
  • #8 16914037
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Ciekawe kto ma drugi kluczyk i czy po kupnie auto z pod domu nie odjedzie z drugim kluczykiem...
    Większość aut ma kartkę z numerem kodu do kluczy i to się przydaje w wypadku jego zgubienia. Dzięki tym numerom po uszkodzeniu zamka ASO było mi w stanie z Niemiec ściągnąć nawet pasujący do kluczy zamek.
    Moje auto pewnie było bite ale kupując go w Niemczech dostałem 2 klucze, nie słyszałem nic o odbieraniu klucza przez ubezpieczycieli.
    Pozdrawiam świątecznie.
  • REKLAMA
  • #9 16914089
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 253
    Pepsi89 napisał:
    podobno jeśli auto posiada 1 kluczyk to znaczy że było bite
    To jakaś podpucha?
  • #10 16914138
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6402
    Pepsi89 napisał:
    Witam, mam możliwość kupna auta ale właściciel posiada tylko jeden kluczyk i mówił że jak go sprowadzał rok temu z niemiec to dostał tylko jeden kluczyk.

A czego się spodziewałeś że jest niebitym rodzynkiem, weź przestań.
  • #11 16914147
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Wykodować klucze poza tym co masz. Dopisać drugi nowy. To pozbędziesz się możliwości potencjalnej kradzieży. A czy było bite i jak bardzo to każdy blacharz ci powie
  • REKLAMA
  • #12 16914209
    Pepsi89
    Poziom 7  
    Wujek rozmawiał z handlarzem bo kupował auto od niego z Niemiec i On mu powiedział żeby szukać auto z 2 kluczykami bo tam jak auto miało wypadek ubezpieczyciel zabiera 1 kluczyk a później auto przyjeżdża do polski i tu je robią ale czy to jest mit czy tak to działa to nie wiem. Może lepiej się wstrzymam z kupnem auta z 1 kluczykiem :D
  • #13 16914239
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6402
    Kolego jak chcesz kupić bezwypadek to sam jedż za granice i kup coś, tylko weź dużo więcej szmalu niż rynkowa cena w Polsce.

Zgadnij dlaczego?
  • #14 16915376
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Kolego jak chcesz kupić bezwypadek to sam jedż za granice i kup coś, tylko weź dużo więcej szmalu niż rynkowa cena w Polsce.

Zgadnij dlaczego?

\
    Nie bite to mają kilka km dalej w salonie:)
  • #15 16915704
    Kune
    Poziom 24  
    Ocena: 212
    Pepsi89 napisał:
    Wujek rozmawiał z handlarzem bo kupował auto od niego z Niemiec i On mu powiedział żeby szukać auto z 2 kluczykami bo tam jak auto miało wypadek ubezpieczyciel zabiera 1 kluczyk a później auto przyjeżdża do polski i tu je robią ale czy to jest mit czy tak to działa to nie wiem. Może lepiej się wstrzymam z kupnem auta z 1 kluczykiem :D

Nie wiem nawet jak to skomentować. A co ubezpieczyciel robi z tym jednym kluczykiem? Zupy gotuje?
    Jak widzę taki poziom logiki, to nie dziwie się, że tutaj jest jak jest. Na pewno jesteś kolejnym wojownikiem bezwypadkowego auta z przebiebiem <200kkm, za 10 000 zł, gdzie takie auto to minimum 50% więcej.

Może chodziło o to, że czasem jak auto trafia na aukcję i ktoś nie dopilnuje (tzn nie odbierze od użytkownika/właściciela) brakuje klucza i/lub książek serwisowych.

Często tak jest w autach z Francji (z ubezp), że jest tylko jeden klucz.
  • #16 16915707
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 417
    Kune napisał:

Który bardzo często ginie "w transporcie" więc na miejscu jest dorabiany komplet dwóch :) I jesteśmy w punkcie wyjścia.
  • #17 16915715
    Kune
    Poziom 24  
    Ocena: 212
    sk700 napisał:
    Kune napisał:

Który bardzo często ginie "w transporcie" więc na miejscu jest dorabiany komplet dwóch :) I jesteśmy w punkcie wyjścia.

Dlatego to żaden wyznacznik i jeszcze mniejszy problem. Do Talismana z tego roku też miałem jeden kluczyk, bo drugi który dosłali okazał się do innego egzemplarza, a w Renault nie ma (nie było) możliwości doprogramowania raz przypisanej (uzywanej) karty.
  • #18 16915728
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2979
    Kupiłem w zeszłym roku stareńką (z 2002 roku) Micrę z jednym kluczykiem.
    Za dorobienie drugiego kluczyka w UK życzyli sobie 170GBP co było dla mnie ceną zaporową. W Polsce moźe być taniej. Ponieważ drugi kluczyk warto mieć to zdecydowałem się tylko na docięcie ostrza w drugim kluczyku, a z pierwszego wyjąłem chip immobiliajzera, na stałe przytwierdziłem pod osłoną kolumny w okolicach stacyjki i samochód można było juź odpalać obydwoma kluczykami.
    Wiem, że w ten sposób pozbawiłem samochód zabezpieczenia antykradziezowego ale zrobiłem to świadomie. A ewentualna utrata jednego posiadanego kluczyka byłaby równoznaczna w moim przypadku z decyzją o złomowaniu samochodu.

A tak to nawet za dobrą kasę przehandlowałem ten samochód dilerowi przy zakupie nowego. I niestety chcieli dwa kluczyki. I je dostali :-)
  • #19 16915748
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 417
    @sanfran Na jednym z branżowych portali przewinęło mi się ogłoszenie o kradzieży busa kluczykarza w Londynie. Podsumowując straty były na jak dobrze pamiętam około 200 000GPB wliczając ok dzisięcioletniego busa. Myślę, że już wiesz skąd się biorą takie ceny :) I to nie jest tak, że w UK ceny za dorobienie kluczyków są wysokie tylko u nas panuje totalna patola pompowana chińskimi klonami :) W Twoim przypadku gdybyś zgubił kluczyk zawsze mogłeś iść w stronę immooff :)
  • #21 16915763
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    sanfran napisał:

A tak to nawet za dobrą kasę przehandlowałem ten samochód dilerowi przy zakupie nowego. I niestety chcieli dwa kluczyki. I je dostali :-)

I tam nas z DOBREJ strony poznają........ ;)
    Często jak to kolejny właściciel to kluczyka nie ma.....

Ktoś gdzieś zapodział i tyle.
  • #22 16916267
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zakupu samochodu z jednym kluczykiem, co budzi wątpliwości dotyczące jego historii i stanu technicznego. Użytkownicy zwracają uwagę, że brak drugiego kluczyka niekoniecznie oznacza, że auto było bite, a sytuacja ta może być wynikiem zgubienia kluczyka przez poprzedniego właściciela. Koszt dorobienia kluczyka może się różnić w zależności od modelu i roku produkcji pojazdu, a niektóre kluczyki mogą być drogie. Wiele osób podkreśla, że brak drugiego kluczyka nie powinien być decydującym czynnikiem przy ocenie bezwypadkowości auta. Wskazano również na możliwość dorobienia kluczyka oraz na ryzyko związane z kradzieżą pojazdu, jeśli nie ma odpowiednich zabezpieczeń. Użytkownicy sugerują, aby przy zakupie zwracać uwagę na dokumentację oraz historię pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA