logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik trójfazowy jak podłączyć grzybek

Cr!s 23 Mar 2018 20:34 14412 10
REKLAMA
  • #1 17123447
    Cr!s
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie,
    dostałem zadanie podłączenia silnika 3-fazowego do pilarki w warsztacie (jestem elektronikiem w stanie spoczynku :) ). Instalacja jest 4 żyłowa, 3 fazowe i jeden uziemiający/neutralny. Mam stycznik schneider 16A, przełącznik starego typu (taka wajcha przekręcana), grzybek bezpieczeństwa i silnik. Powiedzcie mi proszę, jak podłączyc grzybek jednofazowy do stycznika (wejścia na nim L1,L2,L3,NO,A), by w razie czego grzybkiem rozłączyć stycznik? Mój koncept był taki, (a nie bardzo znam się na styczniku) by fazę puścić na wejścia L, neutralny przez grzybka do wejścia NO (z tego co rozumiem normalnie otwarty, czyli musi byc jakos zasilony - tu mam problem właśnie) i wyjść dalej do przełącznika.

nie wiem czy dobrze myślę, dlatego proszę o wyrozumiałość.

pozdrawiam serdecznie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17123463
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Grzybkiem przerywasz obwód cewki stycznika, co powoduje wyłącznie silnika.
  • #3 17123474
    Cr!s
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    czyli puszczam przez A1 przewód do grzybka i z grzybka do A2 tak?
  • REKLAMA
  • #4 17123508
    oldking
    Poziom 33  
    Nie tak zrobisz zwarcie.
    Zasilanie do A1 idzie przez grzybek i tyle , a A2 do zasilania.
  • REKLAMA
  • #5 17123509
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    @Cr!s Jakiego ,,Grzybka" ? Toruńskiego ? To sie nazywa ,,przycisk bezpieczenstwa". Łączysz go szeregowo jego stykami NC z cewką stycznika. To co napisałeś, to połączenie równoległe, zupełnie bez sensu. Poza tym, ten schemat jest takze nonsensowny, bo wykorzystujesz tylko stycznik do rozłaczenia awaryjnego. I teraz ktoś zostawi właczony wyłącznik trojfazowy w pozycji ,,załączony, a inny odblokuje wcisniety ,,grzybek." Stosuje się przyciski ,,start" , ,,stop'', przekaźnik termiczny nadprądowy, dobrany do mocy silnika, a styki pomocnicze stycznika zapewniają jego samopodtrzymanie. Schematów połączen wszedzie mnóstwo, na Forum także. :D
  • REKLAMA
  • #6 17123521
    oldking
    Poziom 33  

Moderowany przez Krzysztof Reszka:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady,
    Kolego przycisk nie może być zabudowany w tej konfiguracji . Stanowi zagrożenie dla użytkownika. Wstrzymaj się z takimi doradami .

• #7 17123606
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Kolego Autorze, silnik musi mieć swoje zabezpieczenie od przeciążeń i zwarć. Przycisk wyłącz musi skutecznie wyłączyć zasilanie silnika .
    Brak przycisku załączanie . Tu schemat .

• #8 17123681
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 939
    Ja bym zmodyfikował ten schemat -w zależności od konstrukcji maszyny - zamiast osobnych przycisków STOP AWARYJNY i STOP , zastosować jeden pełniący podwójna funkcję, można zastosować przycisk STOP AWARYJNY z blokada lub bez.
  • #9 17124181
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    mychaj napisał:
    Ja bym zmodyfikował ten schemat -w zależności od konstrukcji maszyny - zamiast osobnych przycisków STOP AWARYJNY i STOP , zastosować jeden pełniący podwójna funkcję, można zastosować przycisk STOP AWARYJNY z blokada lub bez.

Tylko że to nie jest zgodne zarówno z dyrektywą maszynową, jak i przepisami.
    Co innego STOP maszyny przy normalnej pracy, co innego STOP awaryjny.
  • #10 17124410
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 939
    A sam wyłącznik silnikowy w obudowie z klawiszami start - stop?
    Mało co która maszyna dostępna w marketach czy w innych lokalizacjach ma wyłącznik stricte awaryjny.
    Czasami nie ma nawet zabezpieczenia silnikowego tylko wyłącznik typu ŁK 0-1.
    Bezpieczeństwo maszyny to nie tylko przysłowiowy ,,grzybek"...
  • #11 17124579
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Oczywiście jak byś sobie robił do własnego domu to mógłbyś zrezygnować z dodatkowego stopu. Ale dla użyteczności publicznej należy go tak wyposażyć. W dobrych urządzeniach stosuje się kompaktowe rozwiązanie na przykład.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia silnika trójfazowego do pilarki, z wykorzystaniem stycznika Schneider 16A oraz przycisku bezpieczeństwa (grzybka). W odpowiedziach wyjaśniono, że grzybek powinien być podłączony szeregowo do cewki stycznika, co pozwoli na wyłączenie silnika w razie potrzeby. Zwrócono uwagę na konieczność zastosowania dodatkowych zabezpieczeń, takich jak wyłącznik silnikowy oraz przekaźnik termiczny, aby zapewnić bezpieczeństwo urządzenia. Wskazano również na różnice między przyciskiem awaryjnym a standardowym przyciskiem stop, podkreślając znaczenie zgodności z przepisami bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA