logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faza po lewej w gniazdku - dlaczego stara maszyna szycia działa?

orlicki12 30 Mar 2018 21:39 58581 123
REKLAMA
  • #1 17138936
    orlicki12
    Poziom 6  
    Ocena: 20
    Witam.
    Pamiętam ze szkoły jak nauczyciel powtarzał, że "fazę w gniazdku należy podłączać z lewej strony gdy bolec uziemienia jest u góry ponieważ niektóre urządzenia mogą nie działać prawidłowo". Nigdy się nie spotkałem z takim urządzeniem, a o odwrotne podłączenie łatwo patrząc na gniazdka podwójne aż do dziś. Podczas podłączania starszej maszyny do szycia babci okazało się że działa ona tylko gdy faza jest po lewej stronie, natomiast gdy jest po prawej silnik albo nie rusza albo bardzo słabo. Jest to stara niemiecka maszyna. I tu pojawia się moje pytanie z czystej ciekawości dlaczego właśnie tak może być? Czym może różnić się budowa takiego silnika od innych powszechnie stosowanych? Przeglądałem internet ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, a wręcz spotkałem się z opiniami że faza powinna być z prawej strony co w tym przypadku wygląda na nieprawidłowe podłączenie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17138985
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    To nie jest przepis a raczej przyjęte zwyczajowo rozwiązanie. Pralki też potrafią mieć taką przypadłość. Wiesz coś więcej o tej maszynie?
  • REKLAMA
  • #4 17139003
    fuutro
    Poziom 43  
    Najlepszy schemat, może coś wyjaśnić.
  • REKLAMA
  • #5 17139064
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17139119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17139167
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    orlicki12 napisał:
    "fazę w gniazdku należy podłączać z lewej strony gdy bolec uziemienia jest u góry ponieważ niektóre urządzenia mogą nie działać prawidłowo".

Bzdura, każde urządzenie zakończone wtyczką musi być dostosowane do różnej polaryzacji. Jeśli tak nie jest, mamy do czynienia z bublem.
    Jeśli urządzenie wymaga polaryzacji musi być podłączane na stałe, wtedy producent nie wyposaża go we wtyczkę.
  • REKLAMA
  • #9 17139185
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5163
    kpp_jacek napisał:
    Może regulacja obrotów warunkowała położenie wtyczki.
    Przestańcie tu Panowie klechdy i bzdury pisać, w dodatku niebezpieczne dla użytkownika maszyny. Czy faza jest z prawej, czy z lewej strony gniazda nie ma to żadnego znaczenia. Najprawdopodobniej ktoś błędnie podłączył wtyczkę sieciowa do przewodów zasilania maszyny i tyle. Teraz maszyna dostaje zasilanie z L i PE. :!: Rozebrać wtyk sieciowy, sprawdzić połączenia i tyle.
  • #10 17139379
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4792
    Krzysztof Kamienski napisał:
    kpp_jacek napisał:
    Może regulacja obrotów warunkowała położenie wtyczki.
    Przestancie tu Panowie klechdy i bzdury pisać, w dodatku niebezpieczne dla użytkownika maszyny. Czy faza jest z prawej, czy z lewej strony gniazda nie ma to żadnego znaczenia. Najprawdopodobniej ktoś błędnie podłączył wtyczkę sieciowa do przwodów zasilania maszyny i tyle. Teraz maszyna dostaje zasilanie z L i PE. :!: Rozebrać wtyk sieciowy, sprawdzić połączenia i tyle.

Mam podobne przemyślenia. To błąd w połączeniach - może być nawet w tym gniazdku, nie tylko we wtyczce, a nie jakieś cuda wianki.
  • #11 17149513
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1551
    Temat warunkowo odblokowany na prośbę autora.
  • #12 17149521
    orlicki12
    Poziom 6  
    Wydaje mi się że połączenie jest wykonane poprawnie sprawdzałem połączenie przewodu PE we wtyczce i był on podłączony na obudowę, co do instalacji w gniazdku jestem w 100% pewny że jest wykonana poprawnie dlatego właśnie założyłem ten temat.
  • #14 17149595
    orlicki12
    Poziom 6  
    W samej maszynie też jest w porządku natomiast nie sprawdziłem podłączenia w pedale od regulacji obrotów bo jest on zanitowany, z relacji babci wynika że maszyna działała dobrze tylko podłączona do niektórych gniazdek co by się pokrywało z tym że w jednym gniazdku faza była z lewej strony a w drugim z prawej
  • #15 17149605
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5163
    @orlicki12 Wiesz co? Zamiast ,,gdybać i dywagować", omomierz do reki i przemierzyć to. Stare kable, sparciała guma, o zwarcie nietrudno.

orlicki12 napisał:
    relacji babci wynika że maszyna działała dobrze tylko podłączona do niektórych gniazdek co by się pokrywało z tym że w jednym gniazdku faza była z lewej strony a w drugim z prawej
    Dobrze, że Babcia jeszcze może coś relacjonować, bo Jej wczesniej nie zabiło :cry: . Pomierzyć to, mówię raz jeszcze ! To stwarza poważne zagrożenie
  • #16 17198446
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    Jak wgniazdku i we wtyczce będzie poprawnie podłączone to musi chodzić prawidłowo.Zadam pytanie masz dwie maszyny z systemem zerowania na obudowie czyli przewód neutralny jest podłączony do bolca i do zera N po prawej stronie wgniazdku a drugą maszynę źle połączoną czyli fazę po prawej stronie w gniazdku neutralny po lewej stronie i do też do bolca uziemienia. No i dalej babcia zacznie używać dwóch maszyn razem koło siebie i dotknie ich niechcąco jednocześnie jak myślisz co będzie? A przy okazji masz odpowiedź dlaczego faza ma być po lewej stronie.
  • #17 17198477
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 965
    A jak ma gniazdko "podwójne" - to akurat w Polsce i sporej części świata zresztą też będzie miał w jednej części "fazę" po lewej, w drugiej po prawej - ze względu na budowę gniazdka
    Faza po lewej w gniazdku - dlaczego stara maszyna szycia działa?
    i na tym gniazdku są przecie odtryśnięte symbole zgodności z normami dotyczącymi bezpiecznego użytkowania: PN, B, CE - czyżby one się myliły kolego Adamie12 :D
  • #18 17198544
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4296
    adam12 napisał:
    Jak wgniazdku i we wtyczce będzie poprawnie podłączone to musi chodzić prawidłowo.Zadam pytanie masz dwie maszyny z systemem zerowania na obudowie czyli przewód neutralny jest podłączony do bolca i do zera N po prawej stronie wgniazdku a drugą maszynę źle połączoną czyli fazę po prawej stronie w gniazdku neutralny po lewej stronie i do też do bolca uziemienia. No i dalej babcia zacznie używać dwóch maszyn razem koło siebie i dotknie ich niechcąco jednocześnie jak myślisz co będzie? A przy okazji masz odpowiedź dlaczego faza ma być po lewej stronie.

A smoki w tej bajce były?
  • #19 17198553
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Faza zwyczajowo po lewej.
    Jak jest odwrotnie i maszyna nie działa to coś z maszyną.
  • #20 17198621
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4296
    keseszel napisał:
    Jak jest odwrotnie i maszyna nie działa to coś z maszyną.
    Jeśli poprawna praca uzależniona jest od biegunowości to urządzenie takie należy przyłączać bez użycia wtyczki.
    Takiego "zwyczaju" się trzymać należy.
  • #21 17198795
    fuutro
    Poziom 43  
    Tu jest bardziej coś nie tak z maszyną niż prawnym nakazem takiego a nie innego ulokowania styku fazowego jakiego nie ma. Może warto przeglądnąć maszynę w końcu. Pomału i na spokojnie odrysować dokładny schemat połączeń oraz nie zaszkodzi sprawdzić, czy ktoś czasem nie dłubał.
    Z tym gniazdem faktycznie nie da się trzymać tej zasady ale ważne jest połączenie styku PE a pozostałe ułożenie N i L nie powinno mieć znaczenia dla działania urządzenia.
  • #22 17198858
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    Mój profesor zadał mi pytanie dlaczego bolec w gniazdku jest nieco wyżej umieszczony a nie pomiędzy fazą a zerem w linii prostej i udzielił mi odpowiedzi jak w moim poście powyżej dlatego go przytoczyłem. Było to 25lat temu do tego czasu normy i systemy zasilania się trochę zmieniły. Maszyna babci jest z podobnego okresu. Może twój nauczyciel też miał racje z tym po której stronie ma być faza itp. Ja bym sprawdził jaki masz układ zasilania w mieszkaniu gniazda doprowadził do porządku i sprawdzić maszynę pod kątem bezpieczeństwa. Poczytaj jeszcze to; https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2529057.html
  • #23 17199108
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 965
    Kolego Adamie12 - 25 lat temu - akurat gniazdka podwójne były takie same jak teraz.

Cóż - powoli przyzwyczajaj się do myśli - że twój "profesor" był bęcwałem...
  • #24 17199507
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 17199535
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    WojcikW napisał:
    W Polsce czy ma być faza z prawej czy z lewej strony nie jest i nie było nigdy normalizowane.

I to nie tylko w Polsce, np. w Niemczech jest to też dowolne.
  • #26 17199727
    Krzysztof Reszka
    WojcikW napisał:
    W Polsce czy ma być faza z prawej czy z lewej strony nie jest i nie było nigdy normalizowane

Nie prawda kolego stare normy to regulowały od zawsze . Nowe dopiero zaniechały.
  • #27 17199734
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 17199779
    Krzysztof Reszka
    WojcikW napisał:
    Pokaż mi taką normę.

PN-90 E-01242 (IEC-445)-"Oznaczenia identyfikacyjne zacisków urządzeń i zakończeń przewodów oraz ogólne zasady systemu alfanumerycznego" par.6
    Nie jestem pewny na 100% ale zeszyty PBUE też to chyba regulowały. Jak rozpoczynałem edukację elektryczną na przełomie lat 60 i 70 wszystkie książki instalatorskie nakazywały takie montowanie przewodów by faza była po lewej stronie.
  • #29 17199813
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2594
    @adam12 a kiedy robimy zerowanie w urządzeniu zasilanym z wtyczki? Chyba wtedy kiedy oczekujesz spadku bo babci... Czegoś takiego nie wolno robić. Przewody L i N w urządzeniu nie mogą mieć połączenia z obudową, w przeciwnym wypadku oznacza to awarię i RCD powinien zadziałać. Przy jednej fazie zamiana L z N nie robi znaczenia. Tylko w przypadku wrażliwej elektroniki i instalacji bez RCD, jeżeli będzie ona zabezpieczona bezpiecznikami ale umieszczonymi po stronie N, to niestety zwarcie do PE upali wszystko a bezpieczniki w urządzeniu pozostaną całe. Na takie ewentualności niektóry producenci stosują bezpieczniki na obu przewodach zasilających. Tylko w standardach spolaryzowanych jak np. we wtyczkach brytyjskich, stosowanie bezpiecznika na L jest skuteczne.
    A gniazda i wtyczki siłowe 2- i 3- pinowe, one też nie są spolaryzowane dla AC? Tylko w 5-pinowych jest wydzielony N.
  • #30 17199817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z podłączeniem starej maszyny do szycia Veritas Zickzack, która działa tylko przy fazie podłączonej po lewej stronie gniazdka. Uczestnicy forum wymieniają się doświadczeniami i teoriami na temat polaryzacji w gniazdkach, wskazując, że niektóre urządzenia, w tym maszyny do szycia i kotły gazowe, mogą wymagać określonego położenia fazy dla prawidłowego działania. Wiele osób podkreśla, że brak norm dotyczących umiejscowienia fazy w gniazdku w Polsce sprawia, że nie ma jednoznacznych zasad, a problemy mogą wynikać z błędnych połączeń lub uszkodzeń w urządzeniach. Wskazano również na konieczność sprawdzenia połączeń w maszynie oraz w pedale regulacji obrotów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA