logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektor lcd własnej roboty planyza darmo - lycos

xml2000 03 Wrz 2005 10:17 13479 16
REKLAMA
  • tak jak w temacie udostępniam plany projektora lcd dla elektrody
    mam pytanie gdzie zdobyć taki wyświetlacz do projektora

_________
    Przeniosłem - toż to czyste DIY.
    tom
    Załączniki:
    • ProjektorLCD.zip (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    xml2000
    Poziom 17  
    Specjalizuje się w: komputery hardware hv
    xml2000 napisał 298 postów o ocenie 19, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Łomża. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1788664
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1788672
    xml2000
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    mam wielką prośbę do wielkich tego forum żeby pomyśleli na stwożeniem forum dotyczącego twożenia projektorów istnieje jedno takie ale trzeba najpierw płacić a dopiero potem można kozystać z jego zasobów a na naszym wszystko było by za free
    4 punkty to nie duzo za plany projektora za które trzeba płacić a ja wcale nie zarabiam pieniędzy na tym tyko po 1 punkcie i to wcale nie jest dużo
    jeżeli kogoś uraziłem tym postem to najmocniej przepraszam
    w diy powinny być skończone projekty ale moderator tak zdecydował i tak musi być
  • #4 1789957
    xml2000
    Poziom 17  
    do dj popak administrator tom przeniósł mojego posta do diy a ja pisząc go nie wiedziałem że tak będzie ( na początku było w komputery hardware ) a tam nie ma takich ograniczeń będe miał troche czasu to w rzuce na lycos-a żeby można było pobrać za darmo
    tak jak obiecałem jest za darmo przypominam że to są plany projektora lcd a nie gotowe urządzenie moderator tom wrzucił to tutaj i tak już zostało http://members.lycos.co.uk/karololszewski/
  • #5 1790083
    Andy11

Poziom 17  
    Ocena: 22
    Czy to możliwe żeby w tym projekcie była zastosowana matryca lcd np ze standardowego PC?
    Pytam bo mam monitor Fujitsu-Siemens 15" i jestem w stanie poświęcić go w imię nauki do stworzenia tego typu urządzenia.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Sklep - Serwis RTV Artur Banasik
    Piłsudskiego 23, Końskie, 26-200
  • REKLAMA
  • #6 1790429
    xml2000
    Poziom 17  
    tak jak najbardziej tylko pamiętaj wszystko robisz na własną odpowoeidzialność
  • #7 1794270
    TTOM
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    u nas budowanie projketorów w oparciu o lcd nie jest i chyba nie bedzie na razie popularne z powodu przelozenia zarobkow do cen wyświetlaczy - jest to niezwykle popularne w usa, kanadzie i australii - wiadomo maja wiecej kapusty i cena 17 benq nie robi tam na nikim wiekszego wrażenia. polecam forum http://www.lumenlab.com/ - kopalnia wiedzy na ten temat - jednoczesnie moze ktoś z kasa zdecyduje sie zbudowac taki projektor i przedstawic na elektrodzie ? 2 sprawa to dotepnosc soczewek fersnela - u nas tylko chyba w e sklepach tez zachodnich - w polsce to możemy sobie wydlubać ze starych rzutnikow jak ktoś taki ma albo znajdzie w jakiejs szkole.

Dodano po 5 [minuty]:

aha jeszcze jedno - jednym z drozszych elementow takiego projektora jest źródło światla - specjalna żarówka - tez sporo kosztuje i dośc szybko sie wypala. Innym problemem jest odprowadzenie nadmiaru ciepla taki metalohalogen grzeje sie jak diabli - zatem wenty albo 2 albo 3 - stad halas i podobne problemy. Ale najwiekszym jest koszt matrycy. Teraz tak piszac przypomina mi sie że można dostać matryce jako zestaw serwisowy /jest to przedstawione na lumenlab/ zamiast kupowac nawet uzywany monitor - podobno jest spora roznica w cenach. pozdrawiam i zachecam zapalenców do konstuowania cudeńka.
  • #8 1794373
    Andy11

Poziom 17  
    Ocena: 22
    Zbieram już materiały.Soczewki fersnela można nabyć w allegro (15zł-60zł).Szukałem uszkodzonych rzutników na folię,niestety tutaj jest gorzej.
    Konto firmowe:
    Sklep - Serwis RTV Artur Banasik
    Piłsudskiego 23, Końskie, 26-200
  • #10 1810603
    dothan
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    więc czekamy na osobę która zbuduje i pokaże co potrafi jego projektor na allegro mówią ze można się zmieścić w 250 zł ale to chyba przesada części sa warte znacznie więcej
  • REKLAMA
  • #13 2162216
    Newelco
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Do zainteresowanych ,temat jest już przeklepany i to nie raz,wg mnie najlepiej wyszło to Panu uzytkownikowi Marecki - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic302326.html pełni opisany cały projekt,super zdjęcia i bardzo dobra jakość,popatrzcie i oceńcie sami[/url]
  • REKLAMA
  • #14 2194645
    misiuele
    Poziom 11  
    witam znalazlem w necie monitorek do kupienia .. chcialbym sie zapytac czy bedzie odpowiedni do budowy projektora ??

monitor ma 2,5 cala i rozdzielczosc 1440 x 234 (480 x 231)

prosze o kilka opini
    Załączniki:
    • Projektor lcd własnej roboty planyza darmo - lycos 3.jpg (44.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor lcd własnej roboty planyza darmo - lycos 2.jpg (50.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor lcd własnej roboty planyza darmo - lycos 1.jpg (23.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2284869
    c64club
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    co do monitorka to całkiem dobry - projektorek będzie wielkości fabrycznego lub nieco większy. ale nadaje się toto tylko do gier i filmów :(

co do monitorów od PC:
    TAK, ale większość ma z tyłu małą taśmę "L", której nie widać bez rozebrania obudowy. niestety trzeba będzie ją przedłużyć, czego w domowych warunkach się nie wykona, a usługa kosztuje 100-150 zeta. są dostępne typy monitorów bez tej taśmy, w tematach o projektorach na forum elektrody jest prakrtcznie cała ich lista
  • #16 2459309
    jgrupa
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Gdzie można kupic tv 2"?? lcd oczywiscie
  • #17 2459757
    wowo72
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ten telewizorek to kupuje ktos??
    Bo juz go kilka razy widzialem i wszyscy sie zastanawiaja czy go kupic czy nie.
    Jak co to dajcie namiary na niego i go lykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy udostępnienia darmowych planów do budowy projektora LCD własnej konstrukcji oraz poszukiwania odpowiedniego wyświetlacza LCD do tego celu. Wskazano, że można wykorzystać matryce LCD ze standardowych monitorów komputerowych, jednak wiąże się to z koniecznością modyfikacji taśmy sygnałowej, co może być kosztowne i wymagać rozebrania obudowy. Poruszono także kwestie dostępności soczewek Fresnela, które można kupić na Allegro lub pozyskać ze starych rzutników, oraz problemów z kosztownym i szybko zużywającym się źródłem światła (metalohalogen) i koniecznością efektywnego chłodzenia projektora. Wskazano, że budowa projektorów LCD jest popularna w USA, Kanadzie i Australii, gdzie ceny wyświetlaczy są niższe. Podano linki do zasobów i forów tematycznych, gdzie można znaleźć szczegółowe opisy projektów i zdjęcia gotowych urządzeń. Dyskutowano również o kosztach części, które często przekraczają 250 zł, oraz o dostępności małych telewizorów LCD 2" i monitorów o różnych rozdzielczościach, które mogą być użyteczne w projektach DIY.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA