logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3 fazy do 3 odbiorników i jeden Neutralny ?

wilk2002 29 Gru 2018 22:39 13515 25
  • #1 17661687
    wilk2002
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

muszę przerobić gniazda w mieszkaniu. Obecnie mam 3 gniazda na jednej fazie (przewód 3x2,5mm). Instalacja standardowa i typowa jak w nowych blokach (TN-S). Do tych trzech gniazd chcę podłączyć odbiorniki: dwie lodówki, piekarnik, mikrofalę i radio. Oczywiście jedna faza tego nie wytrzyma, zatem muszę zmodyfikować. Z rozdzielnicy chcę pociągnąć 3 fazy i wykorzystać je następująco: pierwsza faza dla lodówek (zwykłe lodówki domowe), druga faza dla piekarnika, trzecia faza dla mikrofali i radia. I teraz przechodzę do części pytającej. Ponieważ miejsca w rozdzielnicy jest mało, ciasno przewody ułożone to czy mogę obecny przewód 3x2,5mm zastąpić przewodem 5x2,5mm i wykorzystać jedną żyłę Neutralną dla wszystkich odbiorników ? Doprecyzowując pytanie: jakiego prądu mogę się spodziewać na żyle neutralnej, nie umiem tego policzyć niestety samodzielnie. Czy taka instalacja zagraża bezpieczeństwu lub może nie funkcjonować prawidłowo ?
  • #2 17661714
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Prąd na neutralnym to suma geometryczna prądów fazowych. Z tego wynika, że czym bardziej zbliżone do siebie jest obciążenie na każdej fazie tym mniejszy jest sumaryczny prąd na żyle neutralnej. Więc jeśli wszystkie trzy pradyy będą równe to suma geometryczna będzie wynosić zero.
  • #3 17661758
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2685
    Taki układ będzie pracował, a teoretycznie prąd płynący przewodem neutralnym nie powinien nigdy być większy od największego prądu płynącego w którejś z faz.
    W przypadku zasilania 3-fazowego jeżeli każda z faz jest obciążona takim samym prądem to przewodem neutralnym nie płynie prąd. Wtedy przewód neutralny jest niepotrzebny.
    W praktyce wartość prądu w przewodzie N może być wyższa jeżeli podłączone urządzenia będą wprowadzały przesunięcia fazowe oraz dodatkowe harmoniczne.

Tylko po co tak kombinować? Takie podłączenie niesie szereg problemów, włącznie z uszkadzaniem urządzeń podłączonych do gniazd 1-fazowych, jeżeli obwody mają być zabezpieczone różnicówką 3-fazową. Niestety tak wykonanej instalacji nie zabezpieczysz różnicówkami 1-fazowymi, a zabezpieczenie tej instalacji jedną różnicówką 3-fazową może uszkadzać urządzenia zasilane napięciem 230V.
  • #4 17661770
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    wilk2002 napisał:
    Dzień dobry,

muszę przerobić gniazda w mieszkaniu. Obecnie mam 3 gniazda na jednej fazie (przewód 3x2,5mm). Instalacja standardowa i typowa jak w nowych blokach (TN-S). Do tych trzech gniazd chcę podłączyć odbiorniki: dwie lodówki, piekarnik, mikrofalę i radio. Oczywiście jedna faza tego nie wytrzyma, zatem muszę zmodyfikować. Z rozdzielnicy chcę pociągnąć 3 fazy i wykorzystać je następująco: pierwsza faza dla lodówek (zwykłe lodówki domowe), druga faza dla piekarnika, trzecia faza dla mikrofali i radia. I teraz przechodzę do części pytającej. Ponieważ miejsca w rozdzielnicy jest mało, ciasno przewody ułożone to czy mogę obecny przewód 3x2,5mm zastąpić przewodem 5x2,5mm i wykorzystać jedną żyłę Neutralną dla wszystkich odbiorników ? Doprecyzowując pytanie: jakiego prądu mogę się spodziewać na żyle neutralnej, nie umiem tego policzyć niestety samodzielnie. Czy taka instalacja zagraża bezpieczeństwu lub może nie funkcjonować prawidłowo ?

Żadne kombinacje z przewodem 5x2,5 z rozdzielnicy należy wyprowadzić osobne obwody jednofazowe. Skoro zmieści się zabezpieczenie przewodu 3 fazowego to zmieści się również 3 zabezpieczenia 1 fazowe.
  • #5 17661779
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Nie rozumiem Twojego toku myślenia jak podłączenie trójfazowej RCD ma uszkadzać urządzenia? Uszkodzenie podłączanych urządzeń może wystąpić jedynie gdy wystąpi przerwa na głównym neutralnym. Trzeba jedynie zadbać o to by coś takiego nie mogło się zdarzyć no i oczywiście o prawidłowy dobór zabezpieczeń nadpradowych.
  • #6 17661788
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Jak kolega mawerix123 pisze: jeżeli masz remont to masz wybór,więc zrób to dobrze.
    Jeżeli rozdzielnia jest za mała to ją wymień- od razu na większą...
    Teraz masz mały problem, a jak coś się zwali to potem będzie duży problem.
  • #7 17661859
    wilk2002
    Poziom 10  
    Dziękuję za tak szybką reakcję, dopowiem kilka zdań aby rozwiać wątpliwości i doprecyzować sytuację:
    - pomysł wziął się stąd, że od rozdzielnicy idą już tak gęsto przewody, że wciśnięcie tam kolejnych dwóch jest na prawdę problematyczne praktycznie. Położone przewody wymuszałyby ich odkucie i przełożenie ich aby zrobić miejsce na nowe albo alternatywnie podkucie pod istniejącymi przewodami (w żelbecie :/) i wyciągnięcie nowych przewodów krzyżowo pod istniejącymi. Podsumowując: jest gęsto.
    - całe pytanie odnosi się tylko do tych trzech konkretnych gniazd (dla wspomnianych odbiorników), pozostała instalacja wykonana jest w systemie bezpuszkowym "po bożemu" czyli każda L ma swoją N w jednym przewodzie (3x2,5mm)
    - w rozdzielnicy na wejściu jest różnicówka trójfazowa z jednym N
    - Na mieszkanie są puszczone przewody (3x2,5mm) z różnych faz i wszystkie ich N'ki są zebrane w rozdzielnicy w jedną szynę. "Puszczone z różnych faz" to znaczy, że L'ki są wyprowadzone z zabezpieczeń nadprądowych spiętych szyną trójfazową, zatem co trzecie zabezpieczenie nadprądowe ma tę samą fazę i taka instalacja właśnie rozprowadzona jest po mieszkaniu.
    Mam nadzieję, że te dodatkowe informacje rozjaśniają kontekst, jeśli coś przeoczyłem to proszę mi wytknąć.
  • #8 17662116
    Plumpi
    xury napisał:
    Nie rozumiem Twojego toku myślenia jak podłączenie trójfazowej RCD ma uszkadzać urządzenia? Uszkodzenie podłączanych urządzeń może wystąpić jedynie gdy wystąpi przerwa na głównym neutralnym. Trzeba jedynie zadbać o to by coś takiego nie mogło się zdarzyć no i oczywiście o prawidłowy dobór zabezpieczeń nadpradowych.

RCD 3-fazowe rozłącza także przewód N. Często do wnętrza dostają się pyły, zwłaszcza pył gipsowy, odrobiny tynku. Jeżeli taka drobina dostanie się między styki N to zaczyna się "dyskoteka". O skutkach chyba nie muszę pisać, bo chyba wiesz co się dzieje? Chyba nie muszę dodawać, że taka róznicówka 3-fazowa nawet nie zareaguje na brak ciągłości przewodu N, także na stykach wewnątrz różnicówki.

Dla typowych urządzeń 3-fazowych taki stan nie jest problemem, bo dla takich urządzeń przewód N nie jest potrzebny do prawidłowej pracy.
    Problemy natomiast są, kiedy obwody 1-fazowe zabezpiecza się różnicówkami 3-fazowymi.

To nie są żadne rozważania teoretyczne, ale z takimi sytuacjami już się spotykałem wielokrotnie. Ostatnia miała miejsce na początku tego miesiąca. Na skutek takiej awarii RCD, padła elektronika kotła gazowego.
  • #9 17662764
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3546
    Plumpi napisał:
    To nie są żadne rozważania teoretyczne, ale z takimi sytuacjami już się spotykałem wielokrotnie. Ostania miała miejsce na początku tego miesiąca. Na skutek takiej awarii RCD, padła elektronika kotła gazowego.
    Tylko elektronika pieca - a pozostałe odbiorniki nie uległy uszkodzeniu ?
    Elektronika pieca gazowego potrafi ulec uszkodzeniu z niekreślonego powodu.
    Te urządzenia "tak mają".
  • #10 17662813
    Plumpi
    CYRUS2 napisał:
    Plumpi napisał:
    To nie są żadne rozważania teoretyczne, ale z takimi sytuacjami już się spotykałem wielokrotnie. Ostania miała miejsce na początku tego miesiąca. Na skutek takiej awarii RCD, padła elektronika kotła gazowego.
    Tylko elektronika pieca - a pozostałe odbiorniki nie uległy uszkodzeniu ?
    Elektronika pieca gazowego potrafi ulec uszkodzeniu z niekreślonego powodu.
    Te urządzenia "tak mają".

Akurat cały dom zasilony jest z innej skrzynki i z innej różnicówki. Niestety też 3-fazowej.
    Ta różnicówka, która nawaliła jest w kotłowni i zasila tylko kotłownię. Gdyby z niej zasilany był cały dom to zapewne straty byłyby większe.
    Różnicówkę prawdopodobnie wykończył kurz i pył węglowy oraz z popiołu, bo wcześniej użytkowany tam, był kocioł miałowy.
  • #11 17663072
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 431
    Ja co prawda nie miałem styczności z uszkodzeniami stricte przez RCD czy rozłączniki 4-polowe, ale raz połączenie z różnicówki z listwą odejściową N poluzowało się po kilkunastu latach i były straty w niektórych sprzętach.
  • #12 17664085
    wilk2002
    Poziom 10  
    Drodzy Panowie,
    dziękuję za Wasze odpowiedzi. Pomóżcie mi proszę tylko je zrozumieć, bo mam wątpliwości. Niektórzy z Was napisali, że mam poprowadzić 3 osobne przewody do trzech gniazd tak aby każde gniazdo miało swój Neutralny, ale czy możecie podać proszę przyczyny tego zalecenia ? Czy jeśli tak nie zrobię to według Was uszkodzę odbiorniki teraz lub kiedyś ? Czemu według Was nie powinienem ciągnąć 5x2,5mm i z trzech faz zasilić trzy gniazda prowadząc od nich tylko jeden Neutralny ?

Inni z Was natomiast zwrócili uwagę na ewentualne problemy z różnicówką trójfazową. Tylko, że pozwolę sobie zauważyć, że byłby to osobny problem w mieszkaniu, bo dokładnie taka instalacja została dostarczona przez dewelopera w mieszkaniu. Jest różnicówka na wejściu trójfazowa z jednym N. A wszystkie trzy fazy zostały "losowo" rozprowadzone po mieszkaniu, po prostu szyna w nadprądowych rozprowadza fazy 1, 2, 3 w cyklu po zabezpieczeniach nadprądowych i w ten sposób trafiają fazy do instalacji, z których potem wszystkie ich N'ki zbierane są na jedną szynę neutralną, zatem już teraz bez żadnych moich modyfikacji deweloper dostarczył w rozdzielnicy właśnie taki schemat, że Neutralne żyły z różnych faz zbierane są na jednej szynie i przez różnicówkę łączą się z "wyjściem" Neutralnym z mieszkania. Czy zatem według niektórych z Was instalacja od dewelopera może przysporzyć problemów ?
    Jeśli coś pominąłem lub źle zrozumiałem to proszę mnie poprawić. Mogę prosić o Wasze komentarze co sądzicie o powyższym podsumowaniu ? Czyli:
    1) Czy mogę podłączyć trzy gniazda do trzech faz i dla wszystkich tych trzech gniazd użyć jednej żyły Neutralnej ? - to pytanie oryginalne tego wątku
    2) Czy według Was instalacja od dewelopera jest "wadliwa" lub może taka być ?
  • #13 17664110
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    wilk2002 napisał:
    Czemu według Was nie powinienem ciągnąć 5x2,5mm i z trzech faz zasilić trzy gniazda prowadząc od nich tylko jeden Neutralny ?

Po to, żebyś kiedyś nie zasilił urządzeń podłączonych do tych gniazd napięciem międzyfazowym. Czemu nie słuchasz starszych skoro dobrze Ci radzą?
    wilk2002 napisał:
    że Neutralne żyły z różnych faz zbierane są na jednej szynie
    Właśnie. Wszystkie łączą się dopiero na szynie. Nie jest tak że prowadzisz jedną po całej chacie.
  • #14 17664175
    wilk2002
    Poziom 10  
    retrofood napisał:
    wilk2002 napisał:
    Czemu według Was nie powinienem ciągnąć 5x2,5mm i z trzech faz zasilić trzy gniazda prowadząc od nich tylko jeden Neutralny ?

Po to, żebyś kiedyś nie zasilił urządzeń podłączonych do tych gniazd napięciem międzyfazowym. Czemu nie słuchasz starszych skoro dobrze Ci radzą?

Słucham jak najbardziej, po prostu chcę zrozumieć i się nauczyć.
    Czy zatem jeśli we wszystkich trzech żyłach poprowadzę tę samą fazę, ale użyję jednej żyły N to będzie już ok ? Nie muszę pchać 3 faz, mogę wybrać jedną (po prostu uznałem, że tak będzie lepiej bo rozłożę obciążenie po fazach).
    Tam jest na prawdę ciasno jak w ... ;) ... musiałbym przerabiać całą rozdzielnie tylko po to żeby mieć te trzy gniazda na osobnych Neutralnych, demolka na 2-3 dni zamiast robota na 2-3h.
  • #15 17664237
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    wilk2002 napisał:
    ale czy możecie podać proszę przyczyny tego zalecenia ?

Przykład.... Planujesz jedno gniazdo dla piekarnika a przepisy mówią jasno, każde urządzenie powyżej 2kW ma mieć osobny obwód... (OBWÓD czyli L+N+PE) a nie przewód fazowy.
    Inna sprawa to zabezpieczenie.... zostanie zastosowany wyłącznik 3P który przy zadziałaniu na jednej z faz wyłączy wszystko :?:

wilk2002 napisał:
    musiałbym przerabiać całą rozdzielnie tylko po to żeby mieć te trzy gniazda na osobnych Neutralnych, demolka na 2-3 dni zamiast robota na 2-3h.

A smoki latali nad miastem.
  • #16 17664241
    retrofood
    wilk2002 napisał:

Czy zatem jeśli we wszystkich trzech żyłach poprowadzę tę samą fazę, ale użyję jednej żyły N to będzie już ok ?
    Nie będzie! Wraz z każdą żyłą fazową masz poprowadzić oddzielne przewody N i PE! I nie próbuj wycierać rzyci szkłem, bo to nie kończy się przyjemnością.

Dodano po 52 [sekundy]:

wilk2002 napisał:
    ... musiałbym przerabiać całą rozdzielnie
    To jest rozdzielnica a nie rozdzielnia.

Dodano po 1 [minuty]:

wilk2002 napisał:
    musiałbym przerabiać całą rozdzielnie tylko po to żeby mieć te trzy gniazda na osobnych Neutralnych, demolka na 2-3 dni zamiast robota na 2-3h.
    Ty masz wykonać dobrze, a skoro Ci to nie odpowiada, to po co pytasz?
  • #17 17664473
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 17664493
    retrofood
    plum1978 napisał:
    Nie popieram tego co chcesz zrobić , bo na pewno nie jest to dobre rozwiązanie , ale z drugiej strony demonizowanie RCD 3-fazowego do instalacji 1 fazowych jest dla mnie śmieszne.
    Zechciej zauważyć, że kolega chce prowadzić od tego RCD 3-fazowego 1 (słownie: jeden) przewód N i rozgałęziać go po trasie. I to jest problem, który raczysz nie zauważać. Może będzie mniej śmiesznie.
  • #19 17664710
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 17664781
    retrofood
    plum1978 napisał:
    Jestem już ślepy od monitora ( w przyszłym roku kupię Eizo albo Nec-a ) , ale nie jestem do końca myślący . Oczywiście, że pomysł autora postu nie jest najlepszy/poprawny , ale zadaj sobie pytanie czy On/ jego żona będzie wykorzystywał te urządzenia przemysłowo jak na kuchni w stołówce , czy może sporadycznie tak jak każdy z nas i czy mimo niesymetrycznego obciążenia N doprowadzi do temperatury granicznej destrukcyjnej dla izolacji. Ja w tym przypadku bardziej martwił bym się dobrym połączeniem 4 szt żył N , jak uszkodzeniem RCD w torze N.

Ja się nie martwię o temperaturę lecz o przerwę w przewodzie N w instalacji 3-fazowej. Poza tym w wypowiedziach Autora nie ma ani śladu PE. A RCD ma być...
    Teraz spoważniałeś?
  • #21 17664872
    wilk2002
    Poziom 10  
    Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję za dyskusję i wszystkie uwagi. Cenię sobie szczególnie podejście praktyczne do mojego problemu. Jasne jest dla mnie, że zgodnie ze sztuką należałoby wykonać trzy osobne obwody oparte o trzy przewody 3x2,5mm. Zwracam się natomiast z prośbą oceny wykonania takiej instalacji na jednej żyle Neutralnej abym mógł zaoszczędzić mnóstwa pracy a otrzymać efekt bezpieczny i funkcjonujący w domowych warunkach dla wymienionych odbiorników. Aby rozwiać wątpliwości co do moich zamiarów pozwoliłem sobie sklecić schemat planowanego połączenia. W moich zamiarach PE nie zginie, wszystkie trzy obwody będą zabezpieczone nadprącowym, a "mostkowanie" N'ki i PE nastąpi w pierwszej puszcze do której doprowadziłbym 5x2,5mm.
    "Schemat" znajduje się pod adresem https://prnt.sc/m1gfci
    PS: Oczywiście na schemacie wdarła się literówka, zamiast RDC powinno być RCD. Zrobiła się już późna godzina i to dlatego :/
  • #22 17664886
    Plumpi
    wilk2002 napisał:
    retrofood napisał:
    wilk2002 napisał:

Słucham jak najbardziej, po prostu chcę zrozumieć i się nauczyć.
    Czy zatem jeśli we wszystkich trzech żyłach poprowadzę tę samą fazę, ale użyję jednej żyły N to będzie już ok ? Nie muszę pchać 3 faz, mogę wybrać jedną (po prostu uznałem, że tak będzie lepiej bo rozłożę obciążenie po fazach).
    Tam jest na prawdę ciasno jak w ... ;) ... musiałbym przerabiać całą rozdzielnie tylko po to żeby mieć te trzy gniazda na osobnych Neutralnych, demolka na 2-3 dni zamiast robota na 2-3h.

Jakie ma znaczenie demolka 2-3 godziny czy 2-3 dni skoro robisz to na kilkadziesiąt lat?
    Prowadzenie wspólnego neutralnego dla 3 przewodów fazowych (różnych faz) sprawia te problemy, o których pisałem i jest niepraktyczne, bo będziesz musiał robić dodatkowe puszki rozgałęźne i dbać o to, żeby połączenia były pewne.
    Jak poprowadzisz przewód 5 żyłowy od gniazdka do gniazdka do kolejnego gniazdka łącząc przewody na zaciskach gniazd to w razie poluzowania się przewodu N w którymś z gniazdek popalą Ci się wszystkie urządzenia w kuchni.

Ale prowadzenie wspólnego przewodu neutralnego oraz 3 przewodów podłączonych pod tą samą fazę to już skrajna głupota i igranie z losem.

Zapewne jesteś teraz zdziwiony - dlaczego?
    Widzisz z prądem jest tak, że jak masz wspólny przewód neutralny dla 3 obwodów zasilanych z 3 różnych faz to powracający przewodem neutralnym prąd nigdy nie będzie większy od największego prądu którejś z faz. Jeżeli zaczniesz obciążać kolejne fazy to prąd w przewodzie N maleje.
    Dla przykładu mamy obciążenia:

1 żyła fazowa L1 - 10A
    2 żyła fazowa L2 - 10A
    3 żyła fazowa L3 - 10A
    N = 0A (zero)

Po prostu przewodem neutralnym nie będzie płynął żaden prąd.

Ale weźmy teraz identyczną sytuację, ale

1 żyła fazowa L1 - 10A
    2 żyła fazowa L1 - 10A
    3 żyła fazowa L1 - 10A
    N = 30A (suma prądów z wszystkich przewodów fazowych)

Zabezpieczenia nadmiarowoprądowe nie tylko służą do zabezpieczenia instalacji w razie zwarć, ale także ograniczają wartość prądu płynącego w przewodach, czyli także zabezpieczają przewody przed przeciążeniem/przegrzaniem.
    Niestety w takiej sytuacji jak wyżej może nastąpić przeciążenie przewodu neutralnego i upalenie styków, które w przypadku standardowych gniazd mają wytrzymałość 16A. Przewód ten może się upalić gdzieś w puszcze lub w rozdzielni.

Kilka lat temu zostałem poproszony o naprawę instalacji w domku jednorodzinnym wybudowanym przez dewelopera. Okazało się, że o mało cały dom nie spłonął. Skrzynka rozdzielcza została zabudowana szafą, a w szafie wisiały ubrania.
    Elektryk, który wykonywał tam instalację wykonał je dokładnie tak jak Ty chcesz to zrobić tzn. cała instalacja była podzielona na obwody oświetlenia i gniazd.
    Tyle, że zarówno do oświetlenia jak i do gniazd poprowadzone było po kilka przewodów fazowych, każdy z oddzielnym zabezpieczeniem 20A oraz po jednym przewodzie neutralnym. Niestety dom zasilany był 1-fazowo, bo tak było taniej. Deweloper "jechał" maksymalnie po kosztach.
    W efekcie tego upaliła się listwa zaciskowa przewodu neutralnego w skrzynce rozdzielczej. Pojawiły się kłęby dymu. Dzięki temu, że stało się to podczas obecności domowników, zdążyli wyrzucić z szafy wszystkie ubrania i w porę odłączyć zasilanie zanim doszło do pożaru. Ale ściana pozostała okopcona. W całym domu był wyczuwalny zapach spalenizny.
    Jak to zobaczyłem to włosy mi się zjeżyły. Zadzwoniłem do tego elektryka, który robił tą instalację. Tłumaczył się, że tak kazał mu robić deweloper. Niestety wybudował tam kilka domków i w każdym ten sam problem.
    Prawdopodobnie gdzieś mam zdjęcia tej skrzynki. Jak odnajdę to wrzucę.
  • #23 17664924
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3546
    mawerix123 napisał:
    Przykład.... Planujesz jedno gniazdo dla piekarnika a przepisy mówią jasno, każde urządzenie powyżej 2kW ma mieć osobny obwód... (OBWÓD czyli L+N+PE) a nie przewód fazowy.
    wilk2002 napisał:
    ale czy możecie podać proszę przyczyny tego zalecenia ?
    To zalecenie "czysto" eksploatacyjne.
    Jak na obwodzie z odbiornikiem powyżej 2kW włączysz dodatkowe
    odbiorniki, to przez nieuwagę może wyłączyć bezpiecznik - przypadkowe przeciążenie. Tylko tyle.
    Nie ma zakazu włączania do dowolnego gniazdka na obwodzie wielogniazdowym odbiornika o mocy powyżej 2kW.
    wilk2002 napisał:
    Zwracam się natomiast z prośbą oceny wykonania takiej instalacji na jednej żyle Neutralnej abym mógł zaoszczędzić mnóstwa pracy a otrzymać efekt bezpieczny i funkcjonujący w domowych warunkach dla wymienionych odbiorników.
    Jeżeli są to obwody jednofazowe,to tak zrobić nie można ,bo żyła N musi mieć taki sam przekrój jak żyła N.
    Obwód 3+N to WLZ 3 fazowy.
    Sytuacja niebezpieczna. Jak N się poluzuje w puszce, to uszkodzisz odbiorniki.
    WLZ zrobić można, ale wymaga to doświadczenia i zastosowania elementów dobrej jakości.
    To stwarza niebezpieczeństwo awarii także w rozdzielnicy.
    Ogólnie przewody N można bezkarnie odłączać - tego N od WLZ akurat nie.
  • #24 17674135
    wilk2002
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie odpisywałem ze względu na okres sylwestrowy :)
    Wszystkie Wasze komentarze wezmę sobie do serca.

Mam jeszcze pytanie odnośnie poniższego:
    Plumpi napisał:
    Taki układ będzie pracował, a teoretycznie prąd płynący przewodem neutralnym nie powinien nigdy być większy od największego prądu płynącego w którejś z faz.

Plumpi napisał:
    Dla przykładu mamy obciążenia:

1 żyła fazowa L1 - 10A
    2 żyła fazowa L2 - 10A
    3 żyła fazowa L3 - 10A
    N = 0A (zero)

Po prostu przewodem neutralnym nie będzie płynął żaden prąd.

To zapewne elementarna wiedza, ale niestety powyższego nie rozumiem. Logiczne jest dla mnie sumowanie się obciążenia N'ki kiedy użyłbym jednej fazy, ale nie wiem czemu "znosić się" będzie obciążenie przy pełnym obciążeniu trzech różnych faz. Co powinienem doczytać żeby to zrozumieć ? Czego szukać żeby dojść czemu tak właśnie się dzieje ? Czego muszę się douczyć żeby to umieć samemu wyliczyć lub przynajmniej zrozumieć ?
  • #25 17674692
    Plumpi
    wilk2002 napisał:

To zapewne elementarna wiedza, ale niestety powyższego nie rozumiem. Logiczne jest dla mnie sumowanie się obciążenia N'ki kiedy użyłbym jednej fazy, ale nie wiem czemu "znosić się" będzie obciążenie przy pełnym obciążeniu trzech różnych faz. Co powinienem doczytać żeby to zrozumieć ? Czego szukać żeby dojść czemu tak właśnie się dzieje ? Czego muszę się douczyć żeby to umieć samemu wyliczyć lub przynajmniej zrozumieć ?

Bo sieć trójfazowa składa się z trzech faz o przebiegach sinusoidalnych, których napięcia przesunięte są względem siebie o 120°
    Tak wygląda wykres tych przebiegów:
    https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_gfIDFnITNVbs7El3wtCrP6xUubtsnn8D.jpg

Jeżeli weźmiemy jakikolwiek dowolny punkt czasowy tego wykresu i zsumujemy napięcia wszystkich faz to zawsze będzie 0 (zero).
    Poniżej środkowej osi wykresy mają znak ujemny, a powyżej znak dodatni.
    Tak samo się dzieje z prądami jeżeli wszystkie fazy obciążymy odbiornikami o takiej samej mocy.
  • #26 17674707
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6433
    wilk2002 napisał:
    Czego muszę się douczyć

Nie musisz nic się douczać, po prostu rób to co potrafisz a elektrykę zostaw elektrykom.

Ty też Plumpi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje przerobić instalację elektryczną w mieszkaniu, aby podłączyć trzy gniazda do trzech różnych faz, z zamiarem zasilania lodówek, piekarnika, mikrofalówki i radia. Zastanawia się, czy może użyć przewodu 5x2,5mm, aby połączyć wszystkie odbiorniki z jedną żyłą neutralną. Odpowiedzi wskazują, że takie rozwiązanie może prowadzić do problemów z bezpieczeństwem, w tym ryzykiem uszkodzenia urządzeń w przypadku przerwy w przewodzie neutralnym. Zaleca się prowadzenie osobnych obwodów dla każdego gniazda, aby uniknąć przeciążeń i zapewnić prawidłowe działanie różnicówki. Użytkownik jest zachęcany do przemyślenia wymiany rozdzielnicy na większą oraz do przestrzegania zasad dotyczących obwodów dla urządzeń o mocy powyżej 2kW.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA