logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw Old

Deamon :) 06 Wrz 2005 09:27 932510 1362
Najlepsze odpowiedzi

Czy zbyt słaby zasilacz może powodować błędne wskazania baterii w laptopie i jej niedoładowanie?

To raczej nie zasilacz, tylko zużyte ogniwa z dużą rezystancją wewnętrzną albo elektronika baterii, bo pod obciążeniem napięcie spada u Ciebie dużo bardziej niż w sprawnym pakiecie, a ogniwa wyraźnie się grzeją [#1795321][#1797925] Porównanie z dobrą baterią pokazało spadek tylko ok. 0,3 V, więc wynik 3,72→3,1 V i szybkie nagrzewanie wskazują na słabe ogniwa [#1795426][#1797108] Jeśli ogniwa okażą się jednak w porządku, winna może być elektronika/pamięć baterii, bo w wątku opisywano przypadki, gdzie kontroler zaniżał „Full Charge Capacity” i odcinał pakiet po krótkim czasie mimo wskazania 100% [#1814922][#1850733] Zasilacz 19,5 V / 3,5 A może co najwyżej ograniczać ładowanie podczas pracy laptopa, ale nie tłumaczy ładowania do 100% w kilka minut i pracy tylko przez 2 minuty po odłączeniu sieci [#2037837] Najrozsądniej najpierw sprawdzić napięcia każdego pakietu pod obciążeniem, a potem ewentualnie zająć się resetem/naprawą kontrolera baterii; w tym przypadku sama wymiana zasilacza nie wygląda na rozwiązanie [#1845667][#1819280]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #752 3084952
    all510
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Co sie stanie jakby, przełożyć całą elektronikę z innej baterii o tym samym napięciu i układzie ogniw ? Czy laptop wie jakie ma przyjmować baterie?
  • #753 3085189
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Ja mam trochę inny problem. Posiadam Asus F7400, w którym ogniwa były już dość słabe. Trzymały kilkanaście minut. Jednak pewnego razu gdy laptop zaczął pikać i padła bateria, nie można już było go z nią uruchomić. Po włączeniu pojawiał się komunikat, że system zostanie zatrzymany, aby nie doprowadzić do uszkodzenia sprzętu. bez baterii uruchamia się normalnie. mam zainstalowany WinXP
    Czy kto wie co się dzieje, a jeszcze lepiej, jak to naprawić?
  • #754 3086772
    arik
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam
    :arrow:Do all510 Było już takie pytanie też chciałem sie tego dowiedzieć .
    Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi .
    Postanowiłem przeprowadzić eksperyment .
    I tak baterie z odzysku dobrane według pojemności i napięcia z opakowania starej baterii,elektronika z giełdy nawet nie wiem od czego ,
    ale ważne kupiłem z takimi elementamni podstawowymi jaki były
    u mnie w oryginalnej bat. Czyli bq2060 i 24c02 myślę dziś ze jak by były
    inne układy to też by działało.
    Wszystko poskładałem zrobiłem reset wsadu i w piwnicy wszysko podłączyłem z bateri wyprowadziłem kabelki do pomiarów .
    Cykl ładowania przebiegł normalnie .Roaładowałem do zera ale względem
    miernika windows owskiego czyli około 3,20 v na ogniwo i powtórnie ładowałem około 10 h na wyłączonym lapie .
    Bq ma możliwość samo kalibracji pisze tak w opiśie i tak jest w rzeczywi
    stości.
    Bateria trzymała około 2 h 50 min mało mi było .
    Teraz przeprowadzam doświadczenie .Przeładowałem wsad ze starej baterii .Ale uwaga dodałem stary układ termiczny ze starej bat .
    Wszystko narazie działa bat trzyma okolo 3 h 10 min.
    Po tygodniu napisze czy to się sprawdziło jeżeli nie napiszę to wiadomo
    co ale odpukać w niemalowane .

UWAGA
    Przoszę tego opisu nie traktować jako instrukcji są to moje doświadczenia.
    Taka mała bareryjka posada pojemność jak u mnie około 4000 mAh
    czyli teoretycznie 4 A na h czyli w zwarciu prosze sobie przeliczyć ile
    się może wydzielić energi i przeliczyć to naciepło mały granat .
    Piszę tego posta jako opis co zrobiłem .

NIE ponoszę żadnej odpowiedzialności w przypadku kiedy ktoś będzie
    się obchodził niewłaściwie z ogniwami Li on .
    Przeładowanie takich ogniw jest niebezpieczne ,jak i zastosowanie
    nie odpowiedniego wsadu do danych baterii .
    Ja edytowałem stary wsad i doświalnie ustawiłem niektóre parametry .

Chciałem tylko napisać co jest ważne laptop widzi całkiem inną baterię jako swoją np BATO0001 z całkiem inną elektroniką i na początku innym wsadem .
    Parametry w elektronice są dobierane do bat i możliwości ładowariki przy laptopie .

Podsumowując
    all510 jest to możliwe u mnie to chodzi .
    Jeżeli u mnie by się coś działo od razu poinformuje
    Bateria pracuje u mnie już 4 dni.
    Jest jesze jeden problem też bardzo ważny upakowania nowej elektoniki
    do pudełka lub opakowania starej bat ,ale tu w grę wcodzi jedynie
    pomysłowość.

Poza tym Wszystim dziękuje którzy stworzyli ten temat , wnieśli wkład
    do obalenia tabu na temat baterii li on ,które można było tylko kupić po
    zużyciu , jak dla mie za bardzo wysoką cenę .

Może za niezbyt dokładny opis sory ,ale chodziło tu czy można coś
    takiego zrobić, można.

pozdrowienia arik .
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw OldŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw Old
  • #755 3087725
    all510
    Poziom 14  
    No bardzo ciekawe ,zachęciłeś mnie do dalszych eksperymentów :D
    Wielkie dzięki za taką wypowiedż .
    Zastanawiam sie jeszcze , dlaczego jedne baterie do armady E500 maja 11, 1V ,a inne 14,4V ,( a multibay nawet 10,8V ) czy mógłbym przełożyć bebechy z baterii 14,8V ?Bo takich jest dużo więcej .
  • #756 3088013
    malykazio
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Witam. Czytalem cale forum ale neistety nie bylo nic co dolega mojemu komputerowi... Otoz mam go od nie dawna jest to fujitsu-seimens 5033 starszy sprzet ale jedank. Problem tkwil w tym ze bateria byla "martwa". Postanowilem ja rozebrac i pomierzyc. Okazalo sie ze na ogniwach jest napiecie al ejuz na wyjsciu "na pinach" nie ma. Odlutowalem przewod "+" z bateri i ominalem jeden uklad (ma on 8 nozek po 4 z kazdej strony - 4S35 W936 taki ma symbol) i okazalo sie ze laptop dzial a na bateri i laduje. LOadowanie zaczelo sie od 5% i skonczylo na 100%. Na drugi dzien zalaczylem komputer i okazalo sie ze bateria ma 0% a laptop dzialal tylko swiecilo ze trzeba go naladowac, po podpieciu zasilacza, bateria sie naladwoala ale juz od tej pory caly czas pokazuje stan naladowania 0%. Bardzo prosze o pomoc.
  • #757 3091941
    slimax
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam ponownie, po dość długich bojach coś udało się zrobić. Zamieszczam instrukcje, schemat programator-a, i gotowe wsady pamięci do baterii IBM-a z serii T2X opartych na AS358D oraz pamięci SL394. Wsady są z wyzerowanymi licznikami, przeznaczone dla różnej pojemności ogniw. Zrobiłem gotowce dla pojemności (mWh) 3000, 3500, 3888_3.6Ah, 4000, 4100, 4200, 4320_4Ah, 4400, 4536_4.2Ah, 4752_4.4Ah. (4,4Ah to 2 ogniwa 2,2Ah:)) Polecam wgranie troszkę wiekszego wsadu od pojemności ogniw, aby procek baterii miał z czego sobie tą pojemność "skalibrować" w dół do precyzyjnego określenia czasu wyładowania.
    Mam nadzieje że będzie to pomocne.
    Zachęcam również do rozgryzienia pozostałych paramerów zaszyfrowanych w tych wsadach...
    Data produkcji baterii to np 2 pierwsze bajty wsadu.
    Ustawiłem ją na 2006 rok a pierwsze użycie baterii na 1988:)
    Pozdrawiam!
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw Old.Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw Old
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
    Załączniki:
    • instrukcja.zip (125.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #758 3098247
    malykazio
    Poziom 13  
    Bardzo prosze pomozcie mi jezeli ktos wie co jest grane z moja bateria. Jeszce raz bardzo prosze.
  • #759 3103517
    arik
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam

Do malykazio

To jest taka bateryjka Li-ion 14,4 Volt 2700mAh
    co tam jeszcze są za układy .

pozdrowienia arik .
  • #760 3105344
    malykazio
    Poziom 13  
    Jest to Bateria Ni-Mh 12V---3500mAh. Posiada 10 ogniw TOSHIBA. Zamieszczam zdjecie układu ktory tu jest. Zdjecia jes bardzo nie wyrazne ale moze ktos z Was mial podobny problem. Chdzi o ten ukladzik pomiedzy dwoma czerwonymi przewodami. Jezeli te przewody zmostkuje do bateria dziala do ok. poltora godziny tylko ze pokazuje tak jak juz pisalem 0% Naladowania ciagle.Wylutowalem ten uklad i z jednej strony od strony ogniw ma zmostkowane wszystkie 4 nozki a od strony pinow ma zmostkownae na plytce tylko 3 Bardzo prosze o pooc i tym samaym dziekuje.
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw Old
  • #761 3105961
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Pewnie tranzystor MOSFET który włącza zasilanie. Nie widzę symboli.
    4-ta noga niezmostkowana z niczym idzie pewnie gdzieś do jakiejś kości która włącza go. A może na gniazdo baterii...
  • #762 3106092
    malykazio
    Poziom 13  
    Symbole na tym ukladzie to

4S35
    AOA
    .W936

Przed symbolem AOA jest jeszce taki jeden znaczek w kstalcie literyB lub S ale nei ma go na klawiaturze:). Ta 4 nozka idzie do hmmm rezystora(R10 na plytce drukowanej) Jezeli cos trzeba bedzei pomierzyc to BARDZO PROSE prowadzic mnei jak "dziecko za raczke" bo nei wiem czy mam ktorys element wylutowac badz nie. Posiadam jedynie zwykly multimetr za 99pln. Zadnego profesionalnego sprzetu neistety nie mam. Dziekuje serdecznie.[/b]
  • #763 3108248
    scrappy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Naprawił ktoś baterie od HP nx6110, jak w niej wyczyścić dane z pamięci??
    Pozdrawiam
  • #764 3118001
    -gh0st-d0g-
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    IBM TP 600x + nieoryginalna bateria.
    ja miałem taki problem:
    pólroczna bateria na łeb na szyje trzymła coraz krócej, na początku 2h40min potem mniej mniej mniej, az w koncu 10 min.
    naprawiła sie tak:
    powywalalem wszystkie zabezpieczenia z windowsa i rozladowywalem ja, na stanie 0% trymala 2h i 5 min az laptop sie wylaczyl. Naladowalem ja (ladowala sie dlugo, nie to co przed ladowaniem - szybkie ladowanie, szybkie rozladowanie) no i juz dziala OK! a co najwazniejsze wskaznik w windzie tez juz nie wariuje, wszystko znormalnialo :)
  • #765 3118158
    spacemen
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Mam baterię p/n 1691p od della latitude cpi.W jaki sposób ją zregenerować ? Jak ją otworzyć aby obudowy nie uszkodzić.Przydałyby się jakieś opisy itd.
  • #766 3122428
    malykazio
    Poziom 13  
    Witam serdecznie. Zamieszcam dokladniejsze fotki "mojego" ukladu. Jezeli chodzi o symbole to takjak wcesneij napisalem sa one widoczne tylko pod swiatlo wiec moj aparat nie dal sobie z tym rady. Jezeli ktos moze pomoc to BARDZO WAS PROSZE.
    Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw Old.Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw Old
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
  • #767 3124573
    marzenka78
    Poziom 1  
    Mam laptopa Compaq presario 1650! Jest on w 99% sprawny, ponieważ po zakupie laptopa jako uszkodzonego okazało się ze jest uszkodzone gniazdo zasilacza zrobiłem i bateryjak naładowała się w 100%, kiedy go odłączyłem od zasilania wyłączył się!
    Naładowałem go jeszcze raz! znowu padł, ktoś mi powiedział włóż do zamrażarki baterię!!!
    tak zrobiłem! działał 20 minut !!
    ale po pewnym czasie po podłączeniu do zasilania kontrolka w laptopie pokazująca ładowanie gasła po 40 sekundach i bateria miała cały czas zero!
    czasami trzymał się na niej 30 sekund a czasami 10 minut!
    więc - lodówka!
    Teraz po włożeniu do laptopa baterii i podłączeniu do zasilania nie ładuje wógóle!
    więc wymieniłem ogniwa i efekt ten sam!
    czy można skasować pamięć w baterii?!

Siedzę już przed komputerem ze cztery godziny i doczytałem tu i ówdzie że trzeba zmienić jakiś soft w jakimś układzie? ale jak i gdzie?
    compaq series: 2941A
    14.4V
    2.6AHr
    pomocy
  • #768 3124689
    olzbych
    Poziom 13  
    Na stronie 25 zamieściłem wsad pod nazwą e500_100% do compaq armada e500, wczoraj wymieniłem ogniwa 9 szt. przy pierwszym ładowaniu od razu włączyłem kalibracje. Pierwsze ładowanie trwało krótko ok 1 godziny natomiast rozładowanie ponad trzy godziny. Baterie pozostawiłem na noc do normalnego ladowania. Dzisiaj rano sukces bateria naładowana na 100% wskaźnik pozostałego czasu do zużycia baterii 3:30 godz. Zachęcam do eksperymentów na wymienionym wsadzie.
  • #769 3129020
    all510
    Poziom 14  
    Ja napewno ,bedę eksperymentował mam już kilka sztuk do testów :D , pr:
    Zabrałem sie za pierwsza sztuke i sprawa wygląda tak :bateria ładowała się w miare poprawnie przez dwie godz, pod kontrolą batterymoon jest w 100% naładowana ale laptop nie odpala na niej :cry: Dlaczego, czyzby coś niedobrego stało się z armadą ,czy raczej bateria ? Sprawdzałem bespiecznik jest ok, wszystkie diody na baterii swiecą.Co jest grane ?
  • #770 3129158
    olzbych
    Poziom 13  
    Jak pisałem wcześniej nowe wartości wpisane we wsad do epromu baterii compaq armada e500 mają właściwe zastosowanie gdy baterie przy pierwszym ładowaniu po naprawie podda się systemowej kalibracji. To jest chyba najważniejsza rzecz po samodzielnej wymianie ogniw. Wiem jak się wpisuje do eeprom górną wartość pojemności 4800mAh ale nie wiem jak dolny zakres 0mAh. Czy to jest możliwe czy dolna wartość pojemności pomiędzy 400-500mAh jest ustalana przez system jako bezpieczna i przekroczenie jej poniżej powoduje wyłączenie laptopa.
    System XP ustawia inaczej win98 inaczej bezpieczną wartość procentową pojemności baterii do wyłączenia. Opisany wsad pozwala wyładować baterię do 0% i jeszcze trzyma ok 30 sekund.
    Wypróbowałem ten wsad do kolejnej baterii, ogniwa używane, pierwsze łądowanie i rozładowanie wraz z kalibracją. Po kolejnym ładowaniu pojemność ustalona na poziomie 2000mAh. Bateria trzyma ok 1- 1:30godziny w zależności od obciążenia. Ładuje się do 100% i wyładowuje do 0%. Wsad zamieszczam raz jeszcze jedna wartość zmodyfikowana - może trafnie.
    Jeżeli można proszę o info czy działa na innych ogniwach
    Załączniki:
    • 100%.bin (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #771 3130036
    FaBioSw
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem. Jak skasowac pamiec w bateri od Compaq'a Armady 1500c?
  • #772 3134824
    spacemen
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Cytat:
    Mam baterię p/n 1691p od della latitude cpi.W jaki sposób ją zregenerować ? Jak ją otworzyć aby obudowy nie uszkodzić.Przydałyby się jakieś opisy itd.

Posiada ktoś taką baterię ?
  • #773 3139484
    grado
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam problem z bateria w moim laptopie model A3L. bateria 4 ogniwa uzywana okolo roku. Wszystko bylo ok az do tego momentu. Bateria nie chce sie naladowac do pelna tzn caly czas swieci sie dioda od ladowania i raz naladuje sie do 90% raz do 60% kalibracjaz biosu ne pomogla. byc moze ten tematbyl juz wczesniej ale nie doczytalem i bardzo prosze o pomoc!!!
  • #774 3139827
    olzbych
    Poziom 13  
    Specman
    Jezeli chodzi o baterie do Della serii Latitude Cx to że z zewnątrz wyglądają tak samo to w środku jest zupełnie co innego. Inny układ ogniw i zupełnie inne elektroniki. Jak jest elektronika z układem ak64af80 to powinno udać się przepropgramować eeproma orange2. Inne znane mi elektroniki posiadały jeszcze mniejsze kości eeprom z lutownicą nie da rady podejść tylko "gorące powietrze"
  • #775 3141882
    Tom_007
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam, dostałem laptopa z 3 bateriami (2 byly w obudowie a jedna tak do połowy tzn. ogniwa byly odsłonięte). Cały czas laptopa miałem podpiętego pod zasilacz i bateria która była w środku nie była prawie wogóle używana. Teraz gdy potrzebny mi bardzo jest laptop bez zasilania bateria nie spisuje się, gdy naładuję baterie na fulla to w windowsie jak sie odlaczy zasilanie to wogole od wskaznika nic nie odchodzi i nagle tak po 30 minutach spada mi prawie do zera ;/ a jak sie naladuje na fulla to jest napisane ze powinno trzymac prawie 2 godz. baterie sa od TOSHIBY portege 7020CT 10.8 V na allegro jest oferta wymiany ogniw (jedno 30 zł) wszystkie bede musial wymieniać, czy da sie jakos to rozwiazac inaczej? a tamte 2 drugie baterie jak sie wlozy i podepnie zasilanie to przez jakies 30 sek. swieci sie diodka ze sie laduje i po 30 sek znika i nic sie nie laduje....
  • #776 3143294
    modisanyi
    Poziom 1  
    Hi, peoples!
    Please, can somebody help me to reset an eprom to its initial capacity?
    I have an 80A eprom attached to an M37516 controller; Panasonic battery
    Or can somebody explain how to interpret the contents of the eprom?

Thanks in advance!
    Załączniki:
    • 80a_org.bin (1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #777 3143676
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    A ja mam baterie taka:

Ładowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw OldŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw OldŁadowanie baterii w laptopie - Regeneracja ogniw Old
    Bateria laduje sie przez jakies 15 minut poczym zapala sie kontrolka a komputer pokazuje ze ma ona juz 100% naladowania.. gdy wlacze od nowa laptopa jest znowu ladowanie ... itd .. klikajac na przycisk na baterii do pokazania stanu oczywiscie wyswietla 0 kresek.. rozebralem baterie i teraz nie wiem czy mam rozdzielac baterie czy da sie to zalatwic jakos inaczej ;] Sa chyba jakos na cieplo sklejane czy cos ?
    No ale idac dalej zmierzylem ile maja baterie na koncu tu gdzie wchodza na plytke no i maja 2,5V czyli malo troche i teraz nie wiem czy idzie cos zrobic zeby ja naladowac zeby choc cos trzymala ..
    Ma ktos jakies porady albo cos?
  • #778 3144512
    malykazio
    Poziom 13  
    Witam. Moi drodzy, czytam cale forum kolejny raz (chyba juz czwarty) calych 26 stron przeczytalem i naprawde nic nei wiem z tego. Jakei wsady, jakie co?? Czy te "Wsady" to sa jakies programy pod DOS'a czy moze jest to jakis osobny PROGRAMATOR do elektroniki ?? Prosze neich m i ktos kompetentny pomoze bo nie mwm nawet komu zaniesc mojej baterii w celu naprawy.W razie cego moj email pat.roz(_at_)wp.pl. Bardzo Was prosze pomozcie mi jakos bo nie iwem co z tym zrobic. W biosie NIE MAM nic co moglo by miec cos wspolnego z bateria (jednynie APM ENA/DIS i Saving power.... czyli wiem y co to) Jescze raz bardzo prosze pomozcie.
  • #779 3146153
    all510
    Poziom 14  
    Do Olzbych, wgrałem Twój wsad narazie bez rezultatów pozytywnych ,czy to jest wsad do baterii 14,4V? Bo w batterymon pokazuje mi 15,5V (ja mam 11.1V).
    Co mogłem jeszcze zawalić (brak ładowania ,laptop jest ok)?
  • #780 3147653
    olzbych
    Poziom 13  
    Wsad który podałem pod nazwa e500 100% jest do baterii 11,1V 4.800mAh wsad testowany, dwie baterie uratowane.
    All jeżeli Batterymon wskazuje zbyt duże napięcie ładowania to chyba elektronika baterii jest uszkodzona albo zły sposób podłączenia elektroniki do baterii. Być może w złej kolejności podłączenie przewodów.
    Przypomnę. Rozłączamy od plusa do minusa. Podłączamy pierwszy minus a następnie kolejne kabelki w stronę plusa. Kolejny wsad 4800mAh 11.1V z poprawioną datą produkcji.
    Załączniki:
    • 100%.bin (128 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z ładowaniem i regeneracją baterii laptopowych, w szczególności wpływu zasilacza o niższej mocy na niedoładowanie ogniw oraz błędnych wskazań miernika baterii. Użytkownicy analizują parametry ogniw (napięcie, prąd zwarcia, spadek napięcia pod obciążeniem) i wskazują na możliwe uszkodzenia ogniw lub elektroniki baterii, w tym wzrost rezystancji wewnętrznej i uszkodzenia tranzystorów MOSFET. Poruszane są metody testowania ogniw, takie jak obciążanie żarówką samochodową, oraz próby resetowania i programowania pamięci EEPROM (np. 24C01, 24C02, AK6480, SL220) sterującej elektroniką baterii za pomocą programatorów i specjalistycznego oprogramowania (Smart Battery Workshop, BQ2040, BQ2060). Wskazuje się na konieczność dopasowania wsadów pamięci do konkretnego układu sterującego (np. BQ2040, BQ2060, M37515, M37516) oraz na problemy z kompatybilnością i brakiem gotowych wsadów dla niektórych modeli. Dyskutowane są także sposoby kalibracji baterii, wpływ liczników ładowań na działanie baterii oraz ryzyko uszkodzenia elektroniki przy nieprawidłowym programowaniu. Wiele przypadków wskazuje, że problemem jest elektronika baterii, a nie same ogniwa, choć wymiana ogniw bywa konieczna. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi budowy programatorów, edycji pamięci i interpretacji parametrów baterii, a także problemów z różnymi typami układów i pamięci stosowanych w bateriach laptopów różnych marek i modeli.

W dyskusji pojawiają się także uwagi o ograniczeniach programów demo do edycji pamięci, konieczności posiadania odpowiednich programatorów oraz o trudnościach z odczytem i zapisem pamięci w niektórych układach. Poruszane są kwestie związane z protokołem SMBus i jego rolą w komunikacji między baterią a laptopem. Wskazuje się na różne typy ogniw stosowanych w bateriach (Li-ion, Ni-MH, 18650, CGR17670HC) oraz na problemy z ich pojemnością i starzeniem się. Wiele wątków dotyczy konkretnych modeli laptopów i baterii, a także sposobów diagnozy i naprawy.

Podsumowując, główne problemy to: niedoładowanie baterii spowodowane niewłaściwym zasilaczem lub uszkodzoną elektroniką, błędne wskazania stanu baterii wynikające z nieprawidłowych danych w pamięci EEPROM, konieczność regeneracji lub wymiany ogniw, oraz potrzeba programowania i kalibracji elektroniki baterii za pomocą specjalistycznych narzędzi i oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA