Marico napisał:
Zawsze mnie dziwi po co komu używanie kart, niewygodne to i nieprzenośne w porównaniu do pendrive USB.
Ale jest łatwiejsze do zaimplementowania i zużywa mniej czasu procesora niż USB
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamMarico napisał:Zawsze mnie dziwi po co komu używanie kart
LChucki napisał:Zawsze mnie dziwi po co komu używanie kart
Marico napisał:to jest pełno wolnego kodu do wykorzystania.
LChucki napisał:
I tak jak w Arduino, robię CTRL+C i CTRL+V i magicznie wszystko działa?
LChucki napisał:
Nawet jeśli, to jaki jest wybór STM32 z USB HOST a ile z device? Pokaż mi STM32 bez SPI.
Marico napisał:Na STM32 świat się nie kończy. Ba nawet nie zaczyna.
Marico napisał:Właśnie dlatego Ci coś nie działało bo trafiłeś na gotowy kod opublikowany przez jakiegoś potworko twórcę.
Marico napisał:Zawsze mnie dziwi po co komu używanie kart, niewygodne to i nieprzenośne w porównaniu do pendrive USB.
ex-or napisał:
F103 nie ma USB OTG
Moderowany przez Marek_Skalski:Zgodnie z życzeniem, temat wydzieliłem.
"...powinno się nawet zabronić niektórym programowanie w ogóle..."
Interesujące
LChucki napisał:
Wskaż mi, gdzie napisałem, że coś mi nie działało.
LChucki napisał:
I tak jak w Arduino, robię CTRL+C i CTRL+V i magicznie wszystko działa?.
Marico napisał:Zawsze mnie dziwi po co komu używanie kart, niewygodne to i nieprzenośne w porównaniu do pendrive USB.
Marico napisał:Karty pamięci to ślepa uliczka postępu.
Marico napisał:To, że trzeba założyć okulary by ją za przeproszeniem włożyć?
Marico napisał:To, że trzeba mieć czytnik by ją odczytać na PC (są laptopy z slotem microSD?)
Freddie Chopin napisał:
Poczekam aż zaczną tak myśleć producenci aparatów fotograficznych i smartfonów.
Freddie Chopin napisał:
Trzeba było jeszcze napisać, że potrzebna jest pinceta aby ją wyjąć!
Freddie Chopin napisał:
Do każdej karty micro dodają w gratisie przejściówkę na duże SD. Jak takiej nie masz, to podaj adres - wyślę Ci ze dwie, bo mam ich w szufladzie pełno.
Freddie Chopin napisał:
W ogóle to USB jest mega niewygodne w roli pamięci, same z tym problemy i zero przenośności. Chmura to jest przyszłość!
Marico napisał:Argument z producentami aparatów w mojej opinii jest nietrafiony.
Freddie Chopin napisał:
Jest w aparacie karta pamieci czy nie? Jest w nim zamontowany pendrive na który aparat zapisuje pliki czy nie?
Freddie Chopin napisał:
Nietrafione są Twoje argumenty, bo w aparacie JEST karta pamięci, NIE MA pendrive'a i JEST obsługa USB, ale jako device.
Freddie Chopin napisał:
pomijając to, że jest to kompletnie poroniony pomysł na praktycznie _STAŁĄ_ pamięć w urządzeniu,
Freddie Chopin napisał:
Zgrywanie plików przez kabel USB, ale _Z_ karty pamięci, jest całkiem dobrą ideą, ale ma mało wspólnego z tym co starasz się postulować, czyli używaniem pendrive'a bezpośrednio.
Freddie Chopin napisał:
BTW - akurat z tego co słyszałem [...]
Marico napisał:Raz w życiu musiałem wyjąć kartę SIM z telefonu żeby przełożyć do innego (pomijając zmianę telefonu na nowy). Ale wolę mieć taką opcję, nawet jak z niej nie skorzystam niż jej nie mieć bo oszczędziło mi to wtedy sporo problemów. Swoją drogą pendrive w telefonach to by dopiero była frajda dla producentów, tyle połamanych pendriveów, tyle zniszczonych gniazd USB. No i jeszcze zwiększone zużycie energii, rynek na coraz większe baterie. Same zalety.Tak samo, zresztą okazuje się uciążliwy jak istnienie kart SIM
Marico napisał:
Zawsze mnie dziwi po co komu używanie kart, niewygodne to i nieprzenośne w porównaniu do pendrive USB.
Marico napisał:Zawsze mnie dziwi po co komu używanie kart, niewygodne to i nieprzenośne w porównaniu do pendrive USB
Marico napisał:nie twierdzę, że pendrive wszystko może zastąpić
Robert B napisał:Kingston microDuo.Wątpię, żebyś miał pendriva z podwójnym wtykiem.
Sareph napisał:Kingston microDuo
Robert B napisał:do takiego modemu
https://www.euro.com.pl/modemy-gsm/media-tech-mt4219.bhtml
Robert B napisał:Ja twierdzę, że karta jest bardziej uniwersalna, bo może być i kartą i pendrivem w połączeniu z małym czytnikiem. Masz jakieś argumenty na to?
Freddie Chopin napisał:Daj jeszcze znać, czy znajdziesz pendrive'y które spełniają i gwarantują jakiekolwiek parametry - jak karty pamięci - i jak się kształtują ich ceny względem kart pamięci.
E8600 napisał:Kartę SD dodatkową możemy zabezpieczyć przed zapisem (suwak LOCK).
Robert B napisał:Ja twierdzę, że karta jest bardziej uniwersalna, bo może być i kartą i pendrivem w połączeniu z małym czytnikiem.
Freddie Chopin napisał:kiedyś były też karty SD (duże) które miały wtyczkę USB od razu