logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na tym nie da się zarobić.

13 Lip 2019 12:58 6138 131
REKLAMA
  • #1 18058584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 18058588
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    No i dobrze. Kurier nie miał czasu, to niech jedzie dalej...
  • REKLAMA
  • #4 18058648
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6379
    stasiekb100 napisał:
    Ja abonament omijam szerokim łukiem. Cenię sobie wolność.
    A co ma jedno do drugiego? Licznik prądu tez masz przedpłatowy? Abonament z umową zawieraną na dwa lata daje mi gwarancję dostępu do usługi w niezmienionej cenie przez okres jej trwania. Mając kilka lat telefon "na kartę" miałem wieczny problem - bo albo "pieniądze się skończyły", w najmniej oczekiwanym momencie, albo się przeterminowały - i potrzebowałem gdzieś pilnie zadzwonić, a tu lipa. Trzeba czytać to co się podpisuje i tyle.
  • #5 18058710
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18058874
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 228
    A czy jest u Was coś takiego jak „dyskryminacja” starych klientów?
    U mnie jak podpiszę jakąś umowę to nie mam już szans zmienić ją na „lepsza i tańszą”, a tylko na „lepsza i droższą”.
    Te „lepsze i tańsze” są oznaczone jako „tylko dla nowych klientów” i nie pozostaje nic innego jak zmieniać dostawcę po upływie umowy.
    Nie wolno tylko przegapić czasu kiedy kończy się umowa, bo będzie przedłużona.
  • REKLAMA
  • #7 18058900
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    Pani w plusie powiedziała mojemu wprost.
    "Niech pan zrezygnuje i przyjdzie jako nowy"
  • #8 18058924
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 276
    Ja zanim wyrażę zgodę, chce mieć warunki oferty na piśmie. Choćby w mailu. Jeśli słyszę tekst, że nie mogę ich dostać w takiej formie - dziękuję, raz walczyłem z reklamacjami przez trzy miesiące i więcej nie chcę. A co do kuriera - zdaje się że mają obowiązek jakiś czas, bodajże 15 minut, zaczekać na zaznajomienie się z umową przed jej podpisaniem. Ale tu mogę się mylić...
  • #9 18058995
    masa_huku
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    stasiekb100 napisał:
    Ja abonament omijam szerokim łukiem. Cenię sobie wolność.

Dokładnie, nic z lojalką, już od dawna wszystko powinno być na kartę.
  • #10 18059041
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18059050
    gathor10
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Millaka napisał:
    A czy jest u Was coś takiego jak „dyskryminacja” starych klientów?
    U nas jest i to duża. Ja osobiście co 2 lata przeglądam sobie oferty innych dostawców i wybieram najtańszą dla moich wymagań
    zjo napisał:
    już od dawna wszystko powinno być na kartę.
    Ja za takie rozwiązanie podziękuję. Cenię sobie wygodę i to, że nie muszę tracić czsu szukając jakiegoś sklepu w celu doładowania internetu o 3ciej w nocy :)
  • #12 18059106
    masa_huku
    Poziom 10  
    gathor10 napisał:
    Cenię sobie wygodę i to, że nie muszę tracić czsu szukając jakiegoś sklepu w celu doładowania internetu o 3ciej w nocy

No to załaduj sobie raz w roku za 300 i przestać BIDULIĆ :D :D
    Płacę na kartę 29zł m-c za nolimit, czyli za rok mam 348zł. Kupuję na początku "sezonu" (roku ważności konta) trzy zdrapki po 100zł. Ładuję telefon i święty spokój na cały rok. Na dodatek do doładowania za 100zł dostaję premie więc dwa miesiące mam praktycznie gratis gdy mi wejdzie 3 x 20zł i wtedy miesiąc wychodzi mi nie 29zł lecz 300zł / 12 = 25zł m-c
  • #14 18059138
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    ZdecydowanieWitam napisał:
    Aha no i prosiłem umowę wysłać na @, odpowiedź: nie.
    Więc chyba rozumiesz co jest grane :)
    Jak każdą ofertę złożoną przez telefon proszę o potwierdzenie mailem i kontakt się urywa.
    Chyba dwa dni temu, miałem telefon od firmy prowadzącej jakoby ogólnopolską ankietę w sprawie usług telefonicznych, po minucie rozmowy chcieli mi złożyć ofertę niby korzystniejszą niż umowa którą mam.

Dodano po 4 [minuty]:

gathor10 napisał:
    Cenię sobie wygodę i to, że nie muszę tracić czsu szukając jakiegoś sklepu w celu doładowania internetu o 3ciej w nocy
    Możesz doładować przez internet o każdej porze dnia i nocy. Nie wiem czy wszystkie sieci tak mają ale od kilku lat tylko raz kupiłem zdrapkę - byłem bez dostępu do internetu, kilka dni dłużej niż planowałem.
  • #15 18059217
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18059248
    zjo
    Poziom 28  
    Kolego @gathor10, ja nic o kartach nie pisałem. Przeciwnie, wszystko mam na abonament. Cenię sobie spokój i to, że nie muszę pamiętać o doładowaniach itp. Proszę o nie przyklejanie do mnie nie moich wypowiedzi. A odnośnie doładowania na cały rok - nie wiem czy jakaś sieć ma ofertę na kartę no limit na wszystko, łącznie z internetem, za 30/miesiąc. Płatność poleceniem zapłaty i nic mnie nie interesuje. Co do umowy - nie wiem jak z umowami na usługi telekomunikacyjne, ale kiedy ostatnio podpisywałem umowę z brokerem, przesłaną kurierem - ten grzecznie czekał, aż się z nią zapoznam. Ale tu wchodzi w grę rozszerzony obowiązek informacyjny, możliwe że inne umowy są traktowane łagodniej.
  • #17 18059429
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Tak się robi biznes na umowach za internet nie ma zapisu od ale jest do i moja dziewczyna miała ogromny problem gdy podpisała umowę na 2 lata było ok przez 3 miesiące potem internet nie działał i trzeba było wytrwać do końca umowy albo kara za zerwanie. Większość ludzi bierze usługi w pośpiechu i wierzą na słowo sprzedawcom dlatego te firmy tak robią kto zna sytuację że usługa miała kosztować 30zł za cały okres umowy ale po pół roku kosztowała nawet 90 bo był kruczek w umowie. To my konsumenci powinnyśmy coś z tym zrobić nikt nam nie pomoże a politycy są przekupywani przez firmy żeby nie wchodziły blokady dla takich działań. Abonament na telefon nie zawsze jest dobry ale tu warto wiedzieć jakie się ma potrzeby, ja mam telefon na kartę i warunki prawie takie same jak na abonamencie ale mogę zmienić operatora kiedy chcę i co najbardziej mi się podoba to że nikt nie będzie mnie uważać za złodzieja gdy zabraknie pieniędzy na opłatę. Firmy pewnie mają dużo lepsze warunki niż osoba indywidualna i oni wybiorą abonament.
  • #18 18059452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18059466
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18059567
    zjo
    Poziom 28  
    Nie wiem, co podpisała twoja dziewczyna, kolego @2konrafal1993 . Ja od ładnych kilkunastu lat jestem w jednej sieci, umowę na kolejny okres podpisuję zawsze u przedstawiciela. Nigdy nie miałem problemu z wywiązywaniem się sieci z tego, co mam na umowie (pomijając oczywiście, notabene dość rzadkie, awarie}. Umowę czytam, jeśli jakieś ustalenia mi nie odpowiadają - zawsze można ponegocjować. Na obecnej umowie mam odnośnie opłat jedno zdanie: "wysokość opłaty abonamentowej przez cały okres trwania umowy... zł". Panaceum na problemy z dostawcami usług jest proste: trzeba rozumieć, co się podpisuje, i zgadzać się na to. Od tego jest przedstawiciel, żeby ewentualne wątpliwości wyjaśnić. Jeśli ktoś podpisuje umowę, która nie jest dla niego do końca jasna (lub jest celowo zagmatwana) - robi to na swoją odpowiedzialność i ryzyko.
  • #21 18060055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18060090
    masa_huku
    Poziom 10  
    W Play jest taryfa NoLimit za 49zł m-c, to znaczy dają do 100GB z pełną prędkością a po przekroczeniu jest różnie, piszą w regulaminie że do 2Mbps przycinają ale tak naprawdę jest przedział od 4 do 6Mbps (używam tego już cztery lata). Na dodatek jest taryfa moherowska, to znaczy, rok ważności internetu za 50zł i to się naprawdę opłaca. Za 50zł wybieramy właśnie te taryfę i co miesiąc dodają nam jedynie 2GB ale ... możemy dokupować sobie wedle uznania wtedy takowe jak nocki bez limitu za 5zł miesięcznie (kompletny brak limitu danych z pełną prędkością w LTE w godz od północy do 9 rano), możemy wziąć sobie dzień bez limitu (24 godziny od chwili aktywacji) za 5zł, możemy też wziąć WEEKEND bez limitu za 5zł od piątku od godz. 23:59 do niedzieli do godz. 23:59.
    W tej taryfie rocznej można także zamówić cyklicznie lub jednorazowo pakiet no'limit na tydzień (15zł) lub na miesiąc (49zł). Taryfa naprawdę super opłacalna, osobiście używam tylko i wyłącznie nocki bez limitu i te 2GB miesięcznie. Jeśli już muszę coś pobrać z neta to ustawiam kompa i InternetDownloadManagera i zostawiam to na noc, rano wszystko co potrzeba jest pobrane. To samo robię z korespondencją, z rodziną najczęściej przez Skajpa rozmawia się od północka do rańca, a co? :D Przyzwyczaili się już.

A2 MOBILE????
    Przecież to Plus, szkoda tylko że wstydzą się zrobić takie promocje pod logo "Plusa"
    Przypomniała mi się Era/Heyah :D
  • REKLAMA
  • #23 18060094
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18060098
    masa_huku
    Poziom 10  
    A te WIFI CALL u nich naprawdę działa?
  • #25 18060131
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 18060158
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 18061579
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 726
    robokop napisał:
    Abonament z umową zawieraną na dwa lata daje mi gwarancję dostępu do usługi w niezmienionej cenie przez okres jej trwania

Abonament za <18pln daje mi rozmowy i smsy do wszystkich sieci za darmo + 21GB bez pętli na 2 lata ;) Miesięczny okres wypowiedzenia.
    Płatne tylko MMSy, o ile ktoś używa.
  • #28 18061888
    gathor10
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    kolego @zjo. Najmocniej przepraszam. Nieumyślnie popełniłem błąd. Ta wypowiedź poszła od @masa_huku.
    masa_huku napisał:
    No to załaduj sobie raz w roku za 300 i przestać BIDULIĆ
    Doładujesz w ten sposób wszystkie rachunki za prąd, gaz, czynsz itp? Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie to jakieś 40K, a aż tak kasą to ja nie szastam, żeby wywalić taką kwotę za jednym zamachem w rachunki.
  • #29 18063542
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1738
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Masz 14 dni na zerwanie umowy.

Chyba, że świadczenie usługi rozpoczęło się przed upływem tych 14 dni. Wtedy prawo do odstąpienia nie obowiązuje. I to właśnie wykorzystują firmy, mimo że konsument musi wyrazić zgodę na natychmiastowe świadczenie usług. Link
  • #30 18063663
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    zjo napisał:
    Nie wiem, co podpisała twoja dziewczyna, kolego @2konrafal1993 . Ja od ładnych kilkunastu lat jestem w jednej sieci, umowę na kolejny okres podpisuję zawsze u przedstawiciela. Nigdy nie miałem problemu z wywiązywaniem się sieci z tego, co mam na umowie (pomijając oczywiście, notabene dość rzadkie, awarie}. Umowę czytam, jeśli jakieś ustalenia mi nie odpowiadają - zawsze można ponegocjować. Na obecnej umowie mam odnośnie opłat jedno zdanie: "wysokość opłaty abonamentowej przez cały okres trwania umowy... zł". Panaceum na problemy z dostawcami usług jest proste: trzeba rozumieć, co się podpisuje, i zgadzać się na to. Od tego jest przedstawiciel, żeby ewentualne wątpliwości wyjaśnić. Jeśli ktoś podpisuje umowę, która nie jest dla niego do końca jasna (lub jest celowo zagmatwana) - robi to na swoją odpowiedzialność i ryzyko.
    proszę znajdź mi umowę w której jest opisana minimalna wartość i maksymalna szybkość łącza. Co moja dziewczyna podpisała? Umowę jak każda inna ale firma bardzo znana i mało tego bo nie mieli ochoty zrobić z tym porządku a na wieść o chęci zerwania umowy z tego powodu powiedzieli że w takim razie będzie kara które wynosiła chyba 700zł. A sam fakt że tobie wszystko zawsze działa w porządku nie znaczy że ktoś inny jest głupi tylko że umowy są sporządzane w taki sposób żeby nawet odejście było drogie. Ja swoje usługi mam ok ale dawno temu przeszedłem na umowę bezterminową i jak będzie problem to uciekam do kogoś innego, umowy terminowe mają za zadanie trzymać klientów na siłę nawet jeśli usługa jest słaba bo im się coś popsuło a czasem można spotkać firmy które nie chcą słyszeć o umowie bezterminowej z możliwością natychmiastowego zrezygnowania. Nie wiem czy mogę tu wymieniać nazwy firm które stosują takie praktyki ale zapewniam że są to znane firmy, tylko nieduży odsetek tych firm na prawdę stara się trzymać klientów jakością usług cała reszta umowami.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik opisuje problem związany z przedłużeniem umowy na internet w Polsacie, gdzie podczas rozmowy telefonicznej zapewniono go o stałej opłacie przez 12 miesięcy w wysokości 30 zł, a następnie 40 zł przez kolejne 14 miesięcy. Po przybyciu kuriera, nie miał możliwości zapoznania się z umową przed podpisaniem, co skutkowało otrzymaniem faktury na 65 zł miesięcznie. Użytkownik podjął próbę kontaktu z infolinią, gdzie dowiedział się o 14-dniowym okresie na odstąpienie od umowy, jednak zrezygnował z dalszych negocjacji. W dyskusji poruszane są również praktyki operatorów telekomunikacyjnych, w tym dyskryminacja starych klientów oraz problemy z umowami, które często są niekorzystne dla konsumentów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z umowami, nagrywaniem rozmów oraz sposobami na unikanie niekorzystnych warunków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA