logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio zrk Bolero - Radio lampowe Bolero - głośno buczy

dachowykot 30 Sty 2022 16:11 6231 107
REKLAMA
  • #1 19853098
    dachowykot
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam ostatnio znalazłem na złomie radio zrk bolero. Radio jest w tak dobrym stanie że pokusiłem się i włączyłem do prądu i na początku radio cicho buczy ale jak rozgrzeją się lampy to buczenie cały czas narasta aż w pewnym momencie jest tak głośne że musiałem wyłączyć radio z prądu bo wole nie sprawdzać co się stanie jak zostawię je włączone na dłużej.
    Myślałem że to może wina kondensatorów filtrujących ale znalazłem w necie podobny przypadek i tam okazało się że winna jest lampa el84, które podobno są z reguły wadliwe.
    Może ktoś miał podobny przypadek i wie co może być przyczyną.
    Radio nie reaguje również na potencjometr głośności oraz na zmianę zakresów.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19853200
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Skoro znalazłeś to radio na złomie, to najpierw trzeba zrobić generalny przegląd całości. Brak reakcji na regulację głośności i przełącznik zakresów może świadczyć o niedziałaniu stopnia końcowego. Podmiana lamy EL84 na inną to tak na początek. Można by się pokusić o sprawdzenie części radiowej podłączając sygnał wchodzący na potencjometr do innego wzmacniacza. Chodzi o okolice gniazda "Adapter" i "Magnetofon".
  • Pomocny post
    #4 19853231
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1600
    Bardzo prawdopodobne, że uszkodzeniu uległ kondensator w zasilaczu. Jest tam pewnie podwójny 2x50 µF zaraz po prostowniku selenowym. Można łatwo sprawdzić miernikiem, czy nie ma tam znaczących tętnień.
  • REKLAMA
  • #5 19853261
    dachowykot
    Poziom 4  
    Dobra na razie wymienie el84 jak dalej sytuacja się nie zmieni to wymienie te kondensatory filtrujące. Ale sądzę że to jednak wina lampy bo po jej wyjęciu słychać że coś lata luźno w środku.
  • Pomocny post
    #6 19853476
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    Ocena: 131
    dachowykot napisał:
    to wymienie te kondensatory filtrujące.
    Nie musisz od razu wymieniać. Najpierw sprawdź czy jest dokręcony a następnie podłącz równolegle jakikolwiek sprawny kondensator o tych samych lub wyższych parametrach. Sprawdź kartoflaki, w pierwszej kolejności sprzęgający 10nF.
  • REKLAMA
  • #7 19853842
    dachowykot
    Poziom 4  
    Narazie tylko mam zamiar zlikwidować to bardzo głośne buczenie a to nie wina kartoflaków więc narazie wymiana lampy jak to nie pomoże to wymiana kondensatorów filtrujących bo nie ma cudów jak nie lampa to musi być to bo innej opcji nie widzę, no może być jeszcze ten kondensator co jest połączony z głośnikami. Jutro zamawiam lampę i ide po resztę brakujących części czyli żarówki skali i te filtrujące.
  • #8 19854653
    dachowykot
    Poziom 4  
    Jeszcze takie szybkie pytanie do znawców lamp elektronowych, czy jeżeli lampa ma powyginane nóżki ale nadal działa to może być to oznaka dostania się powietrza do lampy i za jakiś czas przestanie działać?
  • Pomocny post
    #9 19854669
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    dachowykot napisał:
    czy jeżeli lampa ma powyginane nóżki ale nadal działa to może być to oznaka dostania się powietrza do lampy i za jakiś czas przestanie działać?
    Od powietrza w lampie nóżki się nie wyginają. :) A poważnie, zawsze można je wyprostować. Delikatnie i przy odrobinie wprawy to żaden problem. O ile szkła nie ukruszysz to będzie działać.
  • #10 19854753
    dachowykot
    Poziom 4  
    Dzięki. Teraz wiem że moge je kupić i mi się nie zepsuje po tygodniu. Sprzedawca napisał że ma powyginane nóżki ale jest sprawna i mieści się do podstawki. Więc skoro się mieści i działa poprawnie to zamawiam i zaraz trafia do radyjka.
    Swoją drogą ta lampa co była w radiu już odrazu po zdjęciu tylnej ścianki mi podpadła bo radio widać po ilość kurzu stało bardzo długo No i jak tak oglądałem środek to wszystko było całkiem zakurzone poza jedną rzeczą, lampą el84 całe radio w kurzu a ona wypolerowana. To już daje do myślenia że może radio było sprawne a ktoś miał jakieś lepsze radio i tam mu siadła lampa i wziął z tego do swojego a starą wsadził tu i to by wyjaśniało czemu jest czyściutka.
  • Pomocny post
    #11 19854930
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Swoją drogą to ciekawe. Radio zaczyna buczeć coraz bardziej w miarę rozgrzewania się lamp. Oznaczałoby to, coraz większe obciążenie zasilacza a co za tym idzie coraz gorszą filtrację i w efekcie coraz silniejsze buczenie.
    Największym obciążeniem dla zasilacza jest stopień mocy, czyli rzeczona EL84. Można więc przypuszczać, że ma jeszcze przyzwoitą emisję.

W takiej sytuacji warto upewnić się, czy kondensator sprzęgający, pomiędzy anodą stopnia przedwzmacniacza a siatką sterującą EL84 nie ma upływności.
    Na czas pomiarów można go odłączyć i ocenić zachowanie wzmacniacza.

Poprawnie działająca lampa oglądana w ciemnym pomieszczeniu nieznacznie świeci na niebiesko po wewnętrznej stronie anody. Trzeba na nią spojrzeć pod odpowiednim kątem by zaobserwować co dzieje się pod siatkami.
    W poprawnie działającej lampie nie świeci anoda (przy przekroczonym prądzie anodowym anoda po kilku minutach robi się czerwona).

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

dachowykot napisał:
    Sprzedawca napisał że ma powyginane nóżki ale jest sprawna i mieści się do podstawki.
    Słabe lub uszkodzone lampy zwyczajowo zaznaczało się w taki właśnie sposób.
    Wystarczyło trzymając za bańkę przycisnąć nóżkami do stołu i obrócić sprawnie. Po tym zabiegu 9 nóżek z powierzchni bocznej graniastosłupa przybierało kształt powierzchni stożka ściętego.

Każdy, kto miał cokolwiek do czynienia z lampami uważał by nie doszło do nawet delikatnego wygięcia nóżki, gdyż prowadzić by to mogło do rozszczelnienia wskutek niewidocznych pęknięć szkła.
  • Pomocny post
    #12 19855135
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1334
    dachowykot napisał:
    Dobra na razie wymienie el84

Lampę sprawdza się testerem, ale spróbuj omomierzem czy ona nie ma zwarcia katoda - żarzenie.
    To zwarcie moze występowac dopiero po nagrzaniu.
  • #13 19855226
    dachowykot
    Poziom 4  
    Bo może tak być że tamta miała zwarcie.
    No wróciłem właśnie ze sklepu mam 2 kondensatory 49uF /450v trochę odbiegają voltami od oryginałów ale innych nie było więc wziąłem te co były przy okazji kupiłem jeszcze żarówki skali teraz czekam za lampą.
  • Pomocny post
    #14 19855262
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2999
    Maksymalne napięcie używanych kondensatorów nie jest ograniczone ! Przed zakupem lamp należy mieć pewność , że są uszkodzone lub utraciły emisję. Warto je zmienić, aby sprawdzić tylko wtedy, gdy je masz. Aby przetestować przydatność EL84, wystarczyło zmierzyć napięcie na katodzie i obliczyć prąd katody, który w tym radiu powinien wynosić około 40-45 mA (Ia+Is2). A potem nie trzeba byłoby wymacywać , patrzeć , zgadywać, czy jest sprawna, czy wadliwa, a tym bardziej bezmyślnie kupować . Radio zrk Bolero - Radio lampowe Bolero - głośno buczy
  • Pomocny post
    #15 19855263
    W.P.
    Zanim przyjdzie wiadomość o przesyłce zmierz napięcie na rezystorze katodowym (150Ω od nóżki 3 EL84 do masy). Nie pamiętam wartości ale powinno być ok. 10V.
    Zmierz także napięcie na siatce sterującej - nóżka 2. Powinno być 0V.
  • Pomocny post
    #16 19855267
    TELEWIZOREK52
    Poziom 29  
    To że kupiłeś na wyższe napięcie to i dobrze. Nigdy odwrotnie. Tylko ta pojemność 49 a nie 47 uF ? Oczywiście to bez znaczenia.
  • Pomocny post
    #17 19855268
    W.P.
    He, he... Ale nam równo wyszło :)
  • #18 19855698
    dachowykot
    Poziom 4  
    TELEWIZOREK52 napisał:
    Tylko ta pojemność 49 a nie 47 uF ? Oczywiście to bez znaczenia.
    Na oryginałach pisze że nie ma być 47 a 50uF więc 49 uF a 50uF to mała różnica.
    Teraz mam pewność że lampa jest uszkodzona bo z jednej strony jest malutkie takie ledwo widoczne pęknięcie. A co do kupowania z wyprzedzeniem to wiem że kondensatory filtrujące będą do wymiany bo mam 5 radyjek lampowych 3sprawne i wszystkie sprawne mają wymienione filtrujące bo oryginalne już były zaschnięte. Tu sądzę że też będą do wymiany dlatego je kupiłem a to wcale nie było drogie więc mogłem sobie pozwolić na kupno na zapas.

Dodano po 12 [minuty]:

Pomyliłem się i napisałem że kupiłem 47uF a kupiłem 49uF. Sorry za pomyłkę.
  • Pomocny post
    #19 19855825
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1050
    Jeśli lampa ma pęknięcie to powinna się zabielić jej górna część. Jest tam od wewnątrz taki metalicznie połyskujący "getter". Jeśli do lampy dostało się powietrze to on się utlenia i wygląda jakby mąki nasypał do lampy. Z objawów wynika, że może być uszkodzona lampa ale w taki sposób, że zwarte jest żarzenie z katodą. Mierzyć napięcia na katodzie lampy nie polecam bo na zimno napięcia nie będzie a po nagrzaniu głośniki "wyplują" cewki. Sprawdź czy po wyjęciu lampy z podstawki jest izolacja pomiędzy nóżką 3 i 4, lub 3 i 5.
  • #20 19855843
    dachowykot
    Poziom 4  
    Też uważam że to lampa, dobrze jak wyjmę z podstawki to sprawdzę.
    Jeszcze nie wykluczam że buczenie jest spowodowane kondensatorami filtrującymi które mogły zaschnąć albo nie mają pojemności.
  • Pomocny post
    #21 19856102
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 917
    dachowykot napisał:
    Jeszcze nie wykluczam że buczenie jest spowodowane kondensatorami filtrującymi które mogły zaschnąć albo nie mają pojemności.

Nie można o wszystko oskarżać biednych kondensatorów, zwykle większość w tym także filtrujące jest sprawna. Filtrujące zwykle wystarczy uformować i posłużą jeszcze długo, a nie wstawiać najtańszy chiński badziew, który jest czasem od nowości do wyrzucenia :evil: :evil:

Pozdrawiam,
    A.
  • #22 19856290
    dachowykot
    Poziom 4  
    Dobra. Jeżeli zadziała to zostawię oczywiście oryginał. Zobaczymy przy naprawie, bo będzie trzeba trochę zrobić bo dwa pokrętła od barwy tonu( jedno się wogóle nie kręci bo się nie da ruszyć, drugie ociera o skalę) i jeszcze głośność kręci się razem z drugim pokrętłem od anteny ferrytowej. Ale to tylko do czyszczenia i będzie chodzić.
  • REKLAMA
  • #23 19856525
    aksakal
    Jeśli lampa straci próżnię, zmieni się nie tylko kolor hettera ,ale także po włączeniu radia na jej katodzie nie będzie napięcia , ponieważ prąd nie przepłynie przez nią. Kollego, dachowykot! Podaj przynajmniej wyniki pomiarów napięcia, które uratują nas od wróżenia i pozwoli przeprowadzić analizę możliwych przyczyn problemów
  • Pomocny post
    #24 19856563
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1050
    Ja proponuję najpierw wyjąć lampę EL 84 i wtedy włączyć radio a po nagrzaniu pomierzyć napięcia na cokole tejże lampy. Napięcie stałe na nóżce 7 i 9 powinno być nieco poniżej 300V. Na pozostałych wyprowadzeniach nie powinno być żadnego, stałego napięcia. Przy okazji, ze lampa jest wyjęta możesz też pomierzyć izolację pomiędzy nóżkami 3 i 4 oraz 3 i 5. Te pomiary pozwolą na przejście do następnego etapu. Podczas tych pomiarów radio będzie milczeć a co najwyżej będzie słychać delikatne trzeszczenie podczas dotykania końcówką miernika nóżki 7 EL 84. Pomierz też napięcia na pozostałych lampach i zapisz je.
  • #25 19856652
    dachowykot
    Poziom 4  
    Czyli jak wyjmę el84 a resztę lamp zostawię to w głośniku pozatym jak będę dotykać styków lampy to nie powinno być nic słychać?
  • Pomocny post
    #26 19856696
    Olkus
    Poziom 32  
    dachowykot napisał:
    Czyli jak wyjmę el84 a resztę lamp zostawię to w głośniku pozatym jak będę dotykać styków lampy to nie powinno być nic słychać?

Tak, ma być cisza, przy dotykaniu styków podstawki mogą być słyszalne stuki/trzaski.

Pozdrawiam,
    A.
  • #27 19856919
    dachowykot
    Poziom 4  
    aksakal napisał:
    Kollego, dachowykot! Podaj przynajmniej wyniki pomiarów napięcia, które uratują nas od wróżenia
    Jak pomierze to podam ale najpierw musze mieć trochę wolnego czasu, bo z czasem słabo, więc jak pomierze to oczywiście napisze.
  • #28 19856945
    aksakal
    Kolego,dachowykot! Mnie przedłużasz dziwić !. Poszukiwanie problemu w radioodbiorniku bez wymiarów jest równoznaczne poszukiwaniu czarnej kotki w ciemnym pokoju, zwłaszcza jeśli kotki w niej nie ma! Gdyby rozpocząłeś z wymiaru napięcia, to tych rekomendacji, które już otrzymałeś, wystarczało by na wyjaśnienie przyczyn problemu co najmniej kilku radioodbiorników! Jeśli kto to zamierza dalej nabierać ilość postow i punktów, to niechaj przedłuża wróżbę na osadzie kawowym, powtarzając praktycznie jednakowe rekomendacje, tylko w różnych wariantach . Już mamy 26 postow i ani jednego kroku do przodu!! Przepraszam za być może nieprzyjemne dla ciebie słowa!
  • #29 19857013
    dachowykot
    Poziom 4  
    Napisałem powyżej że czekam za lampą.
    Ale to zabrzmiało tak jakbym juz czekał za przesyłką. Ale chciałem napisać że czekam za jakąś dobrą ofertą. Więc lampy jeszcze nie kupiłem, jedyne co kupiłem to żarówki skali których brakowało i kondensatory filtrujące które kosztowały kilka złotych. Wiec lampy NARZIE NIE ZAMÓWIŁEM. Zamówie jak pomierze. Ale wiem na 100% że muszę zamówić bo pisaliście tam powyżej że jak ma taki biały czubek to dostało się powietrze i faktycznie coś na tym czubku jest. Co oznacza że i tak bym musiałbym kupić nową.
    Pozdrawiam.
  • #30 19857035
    Olkus
    Poziom 32  
    dachowykot napisał:
    pisaliście tam powyżej że jak ma taki biały czubek to dostało się powietrze i faktycznie coś na tym czubku jest. Co oznacza że i tak bym musiałbym kupić nową.

Wrzuć zdjęcie, będzie wiadomo czy zapowietrzona czy nie.

Pozdrawiam,
    A.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł radio lampowe ZRK Bolero, które po włączeniu zaczęło głośno buczeć, co narastało wraz z rozgrzewaniem lamp. Problemy z brakiem reakcji na potencjometr głośności oraz przełączniki zakresów sugerowały uszkodzenie lampy EL84 lub kondensatorów filtrujących. W trakcie dyskusji zasugerowano wymianę lampy EL84 oraz sprawdzenie kondensatorów, w tym kondensatorów w zasilaczu. Po wymianie kondensatorów filtrujących radio przestało buczeć, ale dźwięk był słyszalny tylko na maksymalnej głośności, co wskazywało na możliwe uszkodzenie innych kondensatorów (tzw. kartoflaków). Użytkownik zauważył również, że radio zaczęło odbierać stacje po przestawieniu skali, co sugerowało poprawę działania. W końcu, po wymianie kondensatorów i lampy, radio zaczęło grać głośniej i lepiej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA