logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie równoległe akumulatorów VRLA: AGM, żel oraz ołowiowych

kadexorek 07 Kwi 2022 11:00 3402 17
  • #1 19967968
    kadexorek
    Poziom 3  
    Ocena: 13
    Witam serdecznie,
    mam możliwość taniego pozyskania akumulatorów VRLA (AGM) oraz zwykłych kwasowych.

Pytanie jest takie:
    Czy do obecnego magazynu energii opartego na akumulatorach VRLA(żel) mogę połączyć RÓWNOLEGLE przez busbar (+/-) kolejne akumulatory, ale w technologiach VRLA(AGM) oraz zwykłe kwasowe?

Czy coś się może stać, czy pracują one na "podobnych" parametrach napięciowych?
  • #3 19968120
    kadexorek
    Poziom 3  
    Dlaczego mija się z celem? Nie łączę ich szeregowo, tylko równolegle, więc nie ma to chyba większego znaczenia? Zwłaszcza pojemność, nie ma tutaj raczej nic do rzeczy w przeciwieństwie do łączenia szeregowo, bo wtedy blokujemy szereg pojemnością najmniejszego akumulatora. Co się może stać? Te o większej pojemności będą się ładowały dłużej i tyle chyba? Te o mniejszej pojemności będą już miały duży opór i nic im się nie stanie przy 14,4V.

Proszę o rzeczowe wytłumaczenie, bo taka odpowiedź to żadna odpowiedź.
  • #4 19968122
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15491
    Różne sposoby ładowania, różne specyfikacje rozładowania i wiele innych czynników - to tak samo jakbyś w aucie założył cztery różne wielkością i szerokością felgi - pojedzie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19968128
    kadexorek
    Poziom 3  
    Tylko, że tutaj wielkością jest napięcie znamionowe i wszystkie mają 12V, więc to błędne porównanie. Szerokość jakieś znaczenie ma (pojemność), ale spokojnie można tak jechać, jeżeli można zwiększyć magazyn o np. dodatkowe 100% czy 200% pojemności. Pytanie brzmi co się może stać, czy stary akumulator o mniejszej pojemności może się przeładować?

Chodzi mi w paru zdaniach o określenie jakie parametry decydują o tym, że coś może się uszkodzić i na jakiej podstawie.

Wiem, że ładowanie AGM i żel (VRLA) jest podzielone na te same etapy. Pytanie brzmi: czy taka charakterystyka ładowania może np. uszkodzić akumulator kwasowy albo wydłużyć jego czas ładowania np. o 100%?
  • #6 19968132
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    kadexorek napisał:
    Proszę o rzeczowe wytłumaczenie, bo taka odpowiedź to żadna odpowiedź.

78db78 napisał:
    Łączenie różnych akumulatorów o różnych pojemnościach technologiach i stopniu zużycia mija się z celem.

To jest bardzo rzeczowa odpowiedź.
  • #7 19968135
    sosarek

Poziom 43  
    kadexorek napisał:
    Tylko, że tutaj wielkością jest napięcie znamionowe i wszystkie mają 12V, więc to błędne porównanie.

Błędne to jest Twoje myślenie - napięcie ma tu kwestię drugorzędną.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19968138
    kadexorek
    Poziom 3  
    Celem jest zwiększenie pojemności magazynu energii. Więc jeżeli do obecnego dołożę równolegle kolejne np. 4 akumulatory po 200Ah to dam sobie głowę uciąć, że będzie to działać i więcej energii będzie zmagazynowane, a tym samym wystarczy na dłużej.

Wyjaśnieniem dlaczego NIE, jest tylko określenie jakie mogą być długofalowe skutki takiego dołożenia akumulatorów.
    Dołożone akumulatory na pewno się doładują, na pewno zwiększą pojemność magazynu. Diabeł tkwii w szczegółach i takie chciałbym poznać.

Charakterystyki rozładowania i ładowania są zapewne różne dla tych dwóch typów aku. VRLA/kwasowe zwykłe. W układzie równoległym prąd płynie zawsze ze źródła o najwyższym napięciu. W pewnym momencie dochodzi o tego, że niektóre akumulatory będą się szybciej rozładowywać i będą się również jednocześnie ładowały z mocy zmagazynowanej w pozostałych. Wtedy może nie być zachowana odpowiednia charakterystyka ładowania 0.1-0.3C i akumulator może mieć za duży prąd ładowania. Czegoś takiego się obawiam.
  • #9 19968141
    sosarek

Poziom 43  
    Czego nie rozumiesz w
    sosarek napisał:
    Różne sposoby ładowania, różne specyfikacje rozładowania i wiele innych czynników

prościej się nie da.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19968147
    GanzConrad
    Poziom 25  
    Ocena: 203
    kadexorek napisał:
    Chodzi mi w paru zdaniach o określenie jakie parametry decydują o tym, że coś może się uszkodzić i na jakiej podstawie.

1. Rezystancja wewnętrzna : każdy akumulator ma inną rezystancję i łączysz ze sobą równolegle rezystory. Jeśli będą miały inną rezystancję, wówczas przez jeden akumulator będzie płynął większy prąd ładowania niż przez inny. Jeśli rezystancja będzie za duża, niektóre akumulatory będą się grzać osłabiając cały system.
    Ta rezystancja jest odzwierciedlona w różnej pojemności akumulatorów.

Możesz coś takiego zrobić, ale konsekwencją może być osłabienie całego systemu; np. jeśli razem z dobrymi akumulatorami podłączysz zużyte to cały pakiet będzie miał mniejszą pojemność niż same tylko dobre akumulatory, bez tych zużytych.
  • #11 19968163
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Zrob dwa systemy po prostu. dużo efektywniejsze ( dłużej podzialaja te akumulatory )
  • #12 19968169
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Akumulatory można łączyć równolegle ale obowiązują takie zasady (wynikające z elementarnych zasad fizyki):

1. Baterie są jednego typu (jeden producent, jedna seria, jednakowe napięcie i pojemność - czyli wszystkie identyczne).
    2. Baterie są w jednakowym stanie zużycia.

Pozdrawiam!
  • #13 19968184
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 678
    kadexorek napisał:
    Dlaczego mija się z celem? ... Co się może stać? Te o większej pojemności będą się ładowały dłużej i tyle chyba? Te o mniejszej pojemności będą już miały duży opór i nic im się nie stanie przy 14,4V.

Zepsują się; gel ładuje się do 13,8V. Poza tym wraz z ładowaniem aku jego rezystancja wewn. maleje.
  • #14 19968808
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    kadexorek napisał:
    Celem jest zwiększenie pojemności magazynu energii. Więc jeżeli do obecnego dołożę równolegle kolejne np. 4 akumulatory po 200Ah to dam sobie głowę uciąć, że będzie to działać i więcej energii będzie zmagazynowane, a tym samym wystarczy na dłużej.

Wyjaśnieniem dlaczego NIE, jest tylko określenie jakie mogą być długofalowe skutki takiego dołożenia akumulatorów.
    Dołożone akumulatory na pewno się doładują, na pewno zwiększą pojemność magazynu. Diabeł tkwii w szczegółach i takie chciałbym poznać.

Charakterystyki rozładowania i ładowania są zapewne różne dla tych dwóch typów aku. VRLA/kwasowe zwykłe. W układzie równoległym prąd płynie zawsze ze źródła o najwyższym napięciu. W pewnym momencie dochodzi o tego, że niektóre akumulatory będą się szybciej rozładowywać i będą się również jednocześnie ładowały z mocy zmagazynowanej w pozostałych. Wtedy może nie być zachowana odpowiednia charakterystyka ładowania 0.1-0.3C i akumulator może mieć za duży prąd ładowania. Czegoś takiego się obawiam.

Zmniejsz napięcie ładowania do 13,8 V i żadnemu się nic nie stanie, wszystkie się naładują a przy rozładowaniu do np 11,5 V wszystkie będą prawie rozładowane. Mnie też denerwuje pisanie , że wszystkie takie same , takiego samego producenta, taka sama data produkcji , taki sam kolor , gabaryty i stopień zakurzenia.
  • #15 19968874
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Szczególnie akumulatory kwasowo-ołowiowe nie lubią łączenia równoległego, a o różnych pojemnościach i oporze wewnętrznym to juz na 100%. Pozornie będziesz miał większą pojemność ale pomiędzy akumulatorami cały czas będą płynęły prądy wyrównawcze o których nic nie będziesz wiedział. I właśnie "długo falowo" doprowadzisz do zniszczenia dobrych akumulatorów.
    Na krótka chwile to możesz połączyć - na długo NIE.
  • #16 19969015
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    ^ToM^ napisał:

1. Baterie są jednego typu (jeden producent, jedna seria, jednakowe napięcie i pojemność - czyli wszystkie identyczne).

Teoretycznie będą identycznie albo inaczej w przeświadczeniu kupującego, w praktyce po wyjściu z fabryki będą minimalne różnice.

Dawno temu pracowałem w akumulatorowni. Jeden prostownik był do ładowania wielu różnych akumulatorów, podłączało się je równolegle do wspólnej szyny plusowej i minusowej. Ładowały się oczywiście w różnym czasie bo w różnym czasie były podłączane.
    Jeśli będą ładowane wszystkie razem i rozładowywane razem to ja nie widzę problemu. Każdy weźmie i odda z siebie tyle ile ma jeszcze sprawności.
  • #17 19969259
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Przy połączeniach równoległych akumulatorów trzeba pamiętać co się stanie jak w jednym z akumulatorów dojdzie do uszkodzenia celi ,nagminnie dzieje się to w tych zwykłych z elektrolitem płynnym dojdzie do zagotowania trzeba pomyśleć o bezpiecznym pomieszczeniu ,bezpieczniki, wentylacja gaśnice itd.
  • #18 19969349
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    AT PRO napisał:
    ^ToM^ napisał:

Teoretycznie będą identycznie albo inaczej w przeświadczeniu kupującego, w praktyce po wyjściu z fabryki będą minimalne różnice.

To prawda, ale takie różnice nie mają znaczenia. Baterie z jednej serii produkcyjnej można łączyć równolegle. Jest to sprawdzone w praktyce i działa. Jednakowoż te same zalecenia są do łączenia szeregowego. Też nie bardzo wyobrażam sobie, aby w szeregu każdy akumulator był z innej mańki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię łączenia równoległego akumulatorów VRLA (AGM, żel) oraz akumulatorów kwasowych w systemie magazynowania energii. Uczestnicy podkreślają, że łączenie akumulatorów o różnych technologiach, pojemnościach i stopniu zużycia może prowadzić do problemów, takich jak nierównomierne ładowanie i rozładowanie, co w dłuższej perspektywie może uszkodzić akumulatory. Wskazano na różnice w rezystancji wewnętrznej oraz charakterystyce ładowania, które mogą wpływać na wydajność całego systemu. Zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie dwóch oddzielnych systemów akumulatorowych, aby uniknąć potencjalnych problemów związanych z łączeniem różnych typów akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA