logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy slowo WITAM w korespondencji mailowej i na forum jest niemiłe i niegrzeczne

vodiczka 20 Sie 2022 12:19 5211 165
REKLAMA
  • #1 20152388
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Cytat: "WITAM jest niemiłe i niegrzeczne Lepiej stosować WITAJ/WITAJCIE"

Albo oba są niegrzeczne bo stanowią maksymalnie skróconą formę pełnego powitania co niektórych czytających może razić:

"Witam waszmościów" "Witam wszystkich zebranych w Audytorium Novum"
    "Witaj panie bracie" "Witajcie drodzy przyjaciele"

Albo oba są dopuszczalne jeżeli przyjmiemy, że skróty nie rażą naszego ucha a raczej oka.

Zapraszam do dyskusji.
  • REKLAMA
  • #2 20152406
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Jak się idzie na studia (poważniejsze) to się dowiaduje że maile do doktorów zaczyna się:

Szanowny Doktorze

Sposób przywitania się "Witam ja w sprawie passata" pasuje bardziej do olx I do Kaziów z elektrody. Wszystko zależy do kogo się pisze

Moderowany przez ArturAVS:

Właśnie kolego pokazujesz Swój szacunek do użytkowników elektroda.pl.
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    Kolejny szyderstwem podszyty wpis i będzie "nagroda".

• REKLAMA
  • #3 20152419
    vodiczka
    Poziom 43  
    Witać można bezinteresownie, niekoniecznie w sprawie ogłoszenia:
    "Witam was jestem w stegnie na plaży, cześć na plaży jestem w stegnie, drugi dzień w stegnie na plaży, serdecznie was pozdrawiam ze stegny z morza ..." /z netu/ Czy Ty na to jak na lato czy przeciwnie :?: ;)
  • #4 20152464
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2973
    @ArturAVS uważam, że post „nagrodziłeś” trochę nadgorliwie. Nie ma w nim tego, o czym napisałeś. Chyba, że słowo Passat ubodło.

Ale do rzeczy. Kiedyś jedna „utytłana” pani(?) napisała, że słowo „wziąść” jest poprawne, bo ona tak używa. Za nic miała, że istnieje słowo „dać”, „zabrać” a nie ma „daść” czy „zabraść”.
    Do czego dążę? Otóż istnieje słowo „witaj” i „witam”. Uważam, że niosą one taki sam ładunek emocjonalny jak „żegnam” i „żegnaj”. Pierwsze jest dla mnie równoznaczne z trzaśnięciem drzwiami, bo nikt się tak normalnie nie zwróci.
    Tak samo „witam” jest nacechowane wyższością, nadrzędnością, jak ładowanie się z butami komuś do mieszkania.

Wiem, że walczę z wiatrakami. Bo język wulgarnieje. Jak można się obruszać na WITAM, skoro normalnieją wyrazy z dźwięcznym „R” używane obecnie do wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #5 20152478
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Nie wiem dlaczego to i komu przeszkadza. Tyle innego chamstwa jest. Dla mnie nie jest.
  • #6 20152486
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7751
    sanfran napisał:
    post „nagrodziłeś” trochę nadgorliwie

Odniosłem się do;
    NIXIE_123 napisał:
    Kaziów z elektrody

Jak w swe gniazdo plujesz, to czego oczekujesz? Na razie tylko ramka, bez żadnych konsekwencji. Tak że "nagrody" nie było, z drugiej strony @sanfran jak Ty się czujesz jako "Kazio z elektrody"?
  • #7 20152487
    vodiczka
    Poziom 43  
    sanfran napisał:
    Tak samo „witam” jest nacechowane wyższością, nadrzędnością, jak ładowanie się z butami komuś do mieszkania.
    Możesz tak uważać a ja uważam, że wszystko przez to "nieszczęsne" skracanie myśli.

Czy forma "żegnam szanownego pana" jest gorsza niż "żegnaj przyjacielu"?
    Jeżeli nie mamy pewności jak nasze myśli zostaną odczytane to zamiast "witaj, żegnaj" lepiej użyć "dzień dobry, do widzenia".
  • #8 20152489
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    sanfran napisał:
    uważam, że post „nagrodziłeś” trochę nadgorliwie

No, ja też. Ktoś tu nie zrozumiał, za to źle się poczuł. Brak szacunków do użytkowników elektrody. Czyli do mnie samego też nie mam szacunku???? A Kaziów Tu nie brakuje (tak jak wszędzie)
  • #9 20152490
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7751
    vodiczka napisał:
    Czy forma "żegnam szanownego pana" jest gorsza niż "żegnaj przyjacielu"?

Kwestia dyskusyjna. Nie każdy jest przyjacielem... Dla mnie, pierwsze stwierdzenie jest bardziej neutralne.
  • #10 20152497
    sanfran
    Oj Arturze, jakoś „Kazio” mnie nie obraził.
    @vodiczka , No, żegnam szanownego pana - ktoś (jeszcze) starszej daty (tak urodziny w latach 50) mógłby się obrazić.
    Poza tym rozmowa oprócz tekstu niesie jeszcze przekaz niewerbalny, który wiele wyjaśnia. Tekst to jest tekst.

Taka ciekawostka. Kiedyś odwiedzałem mojego dziadka. Przy wyjściu trzeba było dziadkowi przypomnieć o zaryglowaniu drzwi. Żona mówi „niech się dziadek zamknie”. Schodząc po schodach żartobliwie mówi do żony: „lepiej powiedzieć:niemu dziadek nic nie mówi”. Bardzo się zawstydziła, co powiedziała dziadkowi, bo faktycznie to brzmiało dwuznacznie.

Robię sobie przerwę, bo wyjeżdżam w plener wykorzystać słoneczną pogodę i popuszczać latawca nad morzem. Jak wrócę zobaczymy jak się dyskusja rozwinie.
  • #11 20152505
    vodiczka
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    Dla mnie, pierwsze stwierdzenie jest bardziej neutralne.
    Dokładnie. Drugiego użyjemy wobec kogoś z kim się przyjaźnimy. Użycie wobec niego pierwszego stwierdzenia byłoby co najmniej dziwne i mogłoby zostać odebrane jako zakończenie przyjaźni.
    Sporo racji ma kolega NIXIE_123 pisząc:
    NIXIE_123 napisał:
    Wszystko zależy do kogo się pisze
  • #12 20152509
    rubik123
    Poziom 21  
    Ocena: 110
    Witam. Nie macie innych problemów Waszmościowie? Może uderzcie z tym problemem na forum polonistyczne, a nie elektroniczne....
  • #13 20152542
    vodiczka
    Poziom 43  
    rubik123 napisał:
    Witam. Nie macie innych problemów Waszmościowie?
    Waszmość chyba zapomina, że to HP. :D
    Moje pytanie brzmi czy forma WITAJ/WITAJCIE jest lepsza niż ta, której Waszmość użył a która jakoby jest niemiła i niegrzeczna.
  • #14 20152634
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20152749
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 935
    Ja tu chyba jestem jednym z najbardziej kulturalnych forumowiczów i mogę być takim Ordynatem Michorowskim elegancji :D, to się i wypowiem:

Co do maili - nic nie piszę na początku, od razu walę o co mi chodzi, np: "A o co mi chodzi - ........"

na końcu piszę: "Z góry dziękuję"
  • #17 20152760
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Co do zasady wita się kogoś gdzieś np gości w domu.
    Natomiast jest to na tyle powszechne w mailach że mnie nie przeszkadza.
  • #18 20152779
    vodiczka
    Poziom 43  
    Tommy82 napisał:
    Co do zasady wita się kogoś gdzieś np gości w domu.
    Zasady się zmieniają, mnie w korespondencji elektronicznej, słowo WITAM nie przeszkadza podobnie jak tobie i sam go używam, powiedzmy w 1/3 kontaktów internetowych.
    Dlatego zaskoczyło mnie stwierdzenie, że nie jest to poprawne bo stawia witającego w pozycji gospodarza a nie równorzędnego partnera wymiany maili.
  • REKLAMA
  • #19 20152788
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @vodiczka
    Jak ktoś piszą do Ciebie i dopowiadasz w imieniu swojej firmy to jesteś jak by gospodarzem.
  • #21 20152815
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Temat ostatnio jakoś zrobił się "modny", ale też pojawiło się wiele nieścisłości. Nie zgodzę się, że "witam" jest niegrzeczne, niemniej poprawne użycie wymaga, aby tego zwrotu używał gospodarz wobec gości, a nie na odwrót. Czyli nie mówisz "witam" kiedy przychodzisz do kogoś, albo wchodzisz do jakiegoś pomieszczenia, np. do biura. Za to gdy ktoś do Ciebie przychodzi, to "witam cię", "witam zebranych", albo "witam przybyłych" jest jak najbardziej uprzejme i poprawne. Natomiast forma "witaj/witajcie" jest co najmniej dziwaczna, bo to tryb rozkazujący, czyli literalnie wzywa osobę/osoby do których się zwracasz, by kogoś (Ciebie?) witali i jak dla mnie to ta forma jest właśnie niepoprawna, a przynajmniej nieuprzejma.
  • #22 20152827
    sanfran
    Dzięki zabranie głosu w dyskusji.
    Zauważ, że był taki program na jakiejś sieci stacji benzynowych „vitaj”, czy coś w ten deseń.
    Następna sprawa, jak to wyglada w językach nam zbliżonych:

https://www.alamy.com/stock-ph...nair-beoing-737-139096833.html

Ostatnia sprawa: coraz więcej „trzymających poziom” kanałów internetowych nie używa „witam”. Na przykład Adam Śmiałek, czy „Ruch oporu” oraz wiele innych.
  • #23 20152841
    vodiczka
    Poziom 43  
    sanfran napisał:
    coraz więcej „trzymających poziom” kanałów internetowych nie używa „witam”.
    Podobnie coraz więcej "trzymających poziom" używa zwrotu "osoba z niepełnosprawnością" bo jakoby dotychczasowy zwrot "osoba niepełnosprawna" stygmatyzował tę osobę.

Profesor Małgorzata Marciniak (link z postu #20) mimo iż jest przeciwniczką WITAM co wyraża w słowach "Szanowna Pani, swoim pytaniem leje Pani miód w serca nasze. Razi nas forma Witam, ponieważ zakłada ona – jak słusznie Pani zauważa – wyższą rangę osoby, która tej formy używa" na koniec swojej wypowiedzi stwierdza "Dodam, że forma grzecznościowa Witam, rozpoczynająca kontakt zarówno pisemny, jak i ustny, jest dziś formą bardzo popularną, szczególnie wśród osób młodego pokolenia. Język wciąż się zmienia. Być może przyjdzie czas, że formę tę przyjdzie nam uznać za stosowną."
  • #24 20152846
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Zamiast witam mówcie siema i od razu -20lat.
  • #25 20152879
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3563
    Nie zacząłbym służbowego maila od "Witam Panie Prezesie", tylko "Dzień dobry Panie Prezesie ", do innych osób również "Dzień dobry Pani Sylwio,"
    Mniej formalnie: Pani Sylwio, Panie Zdzisławie,. Niezbyt formalne wiadomości zaczynam od Hej, albo Cześć,
    Kończę zwykle: Pozdrawiam, Andrzej.
  • #26 20152899
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    carrot napisał:
    Nie zacząłbym służbowego maila od "Witam Panie Prezesie"

Ja, pisząc do swego "pierwszego po Bogu", zaczynam od "Witam, Szefie" :)
    Podobnie (Witam) zaczynam wszelkie służbowe maile, pisząc do różnych klientów, ich pracowników, przedstawicieli handlowych, serwisów, ale zdarza się, że i również do ludzi, przed którymi spore stadko z Was staje rano na baczność i służbowo nadaje "tak, Panie Prezesie, natychmiast, Panie Prezesie"...
    I na dobrą sprawę, praktycznie większość z tych ludzi pisze do mnie w identycznej konwencji.
    A czy się komuś to moje "witam" na Elektrodzie podoba czy nie, to zwisa mi to kalafiorem...

Znów robicie z igły widły, z nudów, z chęci zapchania nadmiaru wolnego czasu? Weźcież się za coś naprawdę pożytecznego, choćby pooglądajcie śmiszne kitku na jutubie :D
    V.
  • #27 20152901
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 20152908
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy użycia słowa "witam" w korespondencji mailowej i na forach internetowych, które niektórzy uważają za niemiłe i niegrzeczne. Uczestnicy debaty przedstawiają różne opinie na temat form powitania, porównując "witam" z "witaj" oraz "dzień dobry". Wiele osób argumentuje, że "witam" jest neutralnym i powszechnie akceptowanym zwrotem, podczas gdy inni wskazują na jego potencjalne negatywne konotacje, sugerując, że może wyrażać wyższość nad adresatem. Wskazano również na zmiany w języku i kulturze komunikacji, które wpływają na postrzeganie tych zwrotów. Uczestnicy podkreślają, że kontekst i relacje między rozmówcami mają kluczowe znaczenie dla interpretacji używanych form powitania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA