logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa stacja lutownicza - porządna ale dla domowego użytku

austriackimalarz 09 Cze 2023 01:38 3057 10
REKLAMA
  • #1 20610344
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Cześć.
    Szukam nowej stacji lutowniczej. Poprzednio miałem Zhaoxin 898HD, i mimo że przesiadałem się z kolbowej bez kontroli temperatury, to nadal nie było idealnie. Kontrola temperatury była nieprecyzyjna, a wentylator w kolbie zaczął hałasować bardzo szybko. Stacja działała wiele lat do zeszłego tygodnia, gdyż załamała się półka... na której było imadło... No stacja nie przeżyła :)
    Także szukam czegoś porządnego, z dobą kontrolą temperatury, szybką reakcją na regulacje. Stacja 2w1 (kolba plus hot-air) z kompresorem w stacji a nie wentylatorek w kolbie. Myślałem o Quick'u ale ile głosów tyle zdań, i ja już nic nie rozumiem.
    Możecie coś podpowiedzieć?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20612184
    romarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    Moim zdaniem, nie kupuj urządzeń "dwa w jednym", albo hotair, albo lutownica może nie spełniać wymagań, jak ma być tanio i rozsądnie, to kup jakąś stację na groty T12, i stacje, i groty tanie, jak ma być coś o wyższej mocy, to Chińska "JBC", ale groty droższe, "hotairy" z wbudowanym w w kolbę wentylatorem, bez względu na nazwę, wyglądają jak z jednej Chińskiej fabryki, mam najprostszy model: 858 bez wyświetlacza cyfrowego, i o dziwo całkiem dokładnie trzyma temperaturę na wylocie.
  • #5 20612381
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    slavo666 napisał:
    O jakim Quicku myślałeś i jaki budżet?

Myślałem o 709D+, ale budżetu nie mam określonego. Kilka stów, tysiąc, tysiąc z kawałkiem... nie widzę raczej potrzeby zbliżania się do 2 tysięcy.
    Ale szukałbym raczej czegoś na groty T12 bo w innym temacie szukam lutownicy mobilnej i też pewnie padnie na T12. Przede wszystkim szukałbym czegoś co dobrze trzyma temperaturę, można lutować grubsze rzeczy (duża pojemność lutowanych elementów), i żeby nagrzewanie i stygnięcie było szybkie.
  • REKLAMA
  • #6 20612544
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 390
    Quick ma ciekawe modele, ale ten do nich raczej nie należy.
    T12 to optymalny wybór do domowego użytku. Jest naprawdę masa stacji lutowniczych na te groty, które działają dobrze i nie ma się co pchać w jakieś droższe modele. OSS T12-X będzie wystarczające.
    Jeśli chodzi o hotair to pompka nie jest wcale lepsza od wentylatora w kolbie. Ma niższą wydajność i generuje spory hałas oraz wibracje. Też się psuje bo to tanie chińskie badziewie. Legendarny Quick 861DW ma w środku silnik BLDC. Najpewniej byłoby go dokupić do zestawu. Chociaż lata minęły i pojawiło się sporo alternatyw. Odwieczny problem co wybrać, żeby mało wydać i było dobrze.
    Chcesz porządnego i sprawdzonego hota to kupuj Quicka 861DW.
    Chcesz tańszego i być może równie dobrego, to masz np. ATTEN za 892zł z Chin: https://www.diyfixtool.com/products/atten-st-...station-for-pcb-repair?variant=39463362199709
    Albo jak do tej pory wystarczał ci hotair z wentylatorem w kolbie, to weź byle jakie z 858D w nazwie za 150zł i za jakiś czas kupisz następnego albo dostaniesz drugiego z gwarancji.
  • #7 20613455
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Kolba z wentylatorem bardzo szybko u mnie uległa uszkodzeniu, i mimo że dmuchała to strasznie warczała. Stacja lutownicza zaś miała ten problem, że po ustawieniu maksymalnej mocy hota i maksymalnego nadmuchu, paliło bocznik do pomiaru prądu grzałki, przez co wylądowała na serwisie. Także "jakość" :)
    A na przykład takie coś:
    https://katemedia.pl/pl/strona-glowna/3020-stacja-lutownicza-sugon-212-2w1-hot-air-i-t12.html
    slavo666 napisał:
    OSS T12-X będzie wystarczające.

Wygląda super ale chyba prędzej kupiłbym ją jako małą mobilną do pracy. Ciekawi mnie czy da się do niej dołożyć moduł na USB-C 20V, to by od razu była przenośna.
  • #8 20791556
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20793983
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6562
    Cokolwiek byle z kolbą T12... jeśli koniecznie chcesz kombo to Yihua 706 II powinna być optymalnym wyborem - tylko zwróć uwagę, że jest też "zwykła" 706 z kolbą na groty 900M.

https://allegro.pl/oferta/stacja-lutownicza-2w1-hot-air-t12-yihua-706-ii-moc-13723476544
  • #11 21397225
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    strzalkazjazd2023 napisał:
    Tu są świetne oryginalne groty w dobrej cenie do kolby JBC 245.

Sprzedaje osoba prywatna a nie firma.
    Pytanie jak sprawdzić że są to groty orginalne JBC a nie chińskie kopie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano nowej stacji lutowniczej do użytku domowego, z dobrą kontrolą temperatury, szybkim nagrzewaniem i stygnięciem oraz stacją 2w1 (lutownica plus hot-air) z kompresorem w stacji, a nie wentylatorem w kolbie. Wskazano, że stacje z grotami T12 są optymalne do domowego użytku, oferując szeroki wybór modeli w rozsądnej cenie. Krytykowano stacje 2w1 z wentylatorem w kolbie ze względu na hałas i awaryjność. Polecano osobne urządzenia lub modele z pompą powietrza w stacji, choć pompa może generować hałas i wibracje. Jako sprawdzone rozwiązania wymieniono stacje Quick 861DW (hot-air z silnikiem BLDC) oraz YIHUA T12 706 II, która posiada groty T12 i hot-air z pompką w stacji, dostępna w cenie około 350 zł. Alternatywnie wskazano ATTEN ST-862D jako tańszą opcję hot-air. Dyskutowano także o jakości grotów do JBC 245, zwracając uwagę na oryginalność części. Budżet użytkownika oscylował w granicach kilkuset do około tysiąca złotych, z preferencją na stacje dobrze trzymające temperaturę i umożliwiające lutowanie większych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA