logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sekrety oscyloskopów cyfrowych - poradnik (nie tylko) dla początkujących, cz. 2

Urgon 17 Cze 2023 17:26 10692 222
  • #121 20640156
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Dla zwiększenia własnego bezpieczeństwa można kupić rękawice ochronne izolacyjne, które zniosą do 5kV. Koszt 30-100PLN, zależnie od tego, czy chińczyk, czy normalna marka. Moim zdaniem świetna opcja, choć nie najwygodniejsza...
  • #122 20640171
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3446
    ^ToM^ napisał:
    Separacja oscyloskopu jak najbardziej zabezpiecza użytkownika przed porażeniem np. z oscyloskopu
    Nie. Do tego służy przewód PE.
  • #123 20640185
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1988
    Problem separacji oscyloskopu zawsze wzbudza dużo emocji w dyskusji a tak być nie powinno bo wokół bezpieczeństwa człowieka dyskusji być nie powinno.
    Jeżeli ktoś nie wie jak zabezpieczyć stanowisko i nie rozumie podstawowych zasad bezp. to nie powinien się tykać tematu budowy czy napraw przetwornic zasilanych z sieci.
    Grzebanie w przetwornicy będącej pod napięciem i szukanie jakichś szpilek, czy innych pojedyńczych przebiegów to jest amatorszczyzna zmieszana z głupotą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #124 20640220
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1612
    ^ToM^ napisał:
    y jesteś teoretykiem a Urgon praktykiem, stąd nie dziwię się, że ma odmienne od twoich spostrzeżenia. Ty się naczytałeś tych norm i dyrektyw a on to co oni tam opisują robi w praktyce.

Chciałeś powiedzieć, że jestem profesjonalistą, a ty amatorem (dyplomatycznie to ujmując) który norm nie czytał, wymogów bezpieczeństwa nie zna i przewidzieć scenariusza wypadku nie umie.
    Praktyka elektryków i elektroników amatorów w Polsce mnie nie interesuje - interesuje mnie robienie rzeczy dobrze a nie januszexowemu. Całej masy pomiarów nie robię w domu, bo nie mam jak zrobić ich dobrze (czyli też bezpiecznie) Metoda @wada z zdalnym pomiarem ma dużo uroku: izolacja przez wi-fi wytrzymuje megawolty.

Używasz podobnych argumentów co złapani pijani kierowcy: "wszyscy tak robią = taka praktyka", "nie znam nikogo kto by kogoś zabił jeżdżąc po pijanemu", "od zawsze się tak jeździło".
    Nie trafia do mnie też argument Urgona "wystarczy nie dotykać rzeczy pod napięciem" dowodzący totalnego niezrozumienia idei procedur bezpieczeństwa i tego skąd biorą się wypadki.

^ToM^ napisał:
    Starsze oscyloskopy mają wtyczkę bez styku ochronnego a gniada BNC i inne metalowe elementy bywają dostępne.

Argument typu "dawniej to było a teraz to nie ma". Dawniej było gorzej (IMHO) i to poprawiono. "Dawniej" nie powód aby utrzymywać stary stan rzeczy. Postęp jest po coś i z konkretnych powodów. No chyba, że jest się z jakiejś konserwatywnej partii.

^ToM^ napisał:
    Nie znam osobiście nikogo, kogo poraziłby podłączony przez trafo separacyjne oscyloskop, natomiast znam takich, którzy nie zastosowali separacji i doprowadzili do jego uszkodzenia.
    Argument klasy "nie znam nikogo kto by kogoś zabił po jeżdżąc po pijanemu, więc można jeździć po pijanemu" oraz "znam takich co mieli wypadek na trzeźwo więc picie nie ma wpływu". To nie jest nawet śmieszne, to jest błędne myślenie.

^ToM^ napisał:
    Starsze oscyloskopy mają wtyczkę bez styku ochronnego a gniada BNC i inne metalowe elementy bywają dostępne.

Taa. Typowy argument z pozycji ignoranta. Starsze oscyloskopy w II klasie izolacji zaskakująco często były 1 kanałowe. Gdybyś znał "normy i dyrektywy" to może byś zrozumiał czemu :)
    Urządzenia w klasie I i II są zasadniczo inaczej skonstruowane. Problemu z izolacją USB w oscyloskopie z 1980 też raczej nie ma, prawda? Taki mały detal upraszczający konstrukcję.
    Szybka analiza dostępnych skopometrów szybko udowadnia jak ma być zrobiona izolacja w "pływającym" przyrządzie. Taki skompometr będzie miał podobną konstrukcję do starego oscyloskopu w II klasie.

^ToM^ napisał:
    Nie znam osobiście nikogo, kogo poraziłby podłączony przez trafo separacyjne oscyloskop,

Argument anegdotyczny. Niczego nie dowodzi. Ja nie znam nikogo kto miał wypadek prowadząc po pijaku. Czy mam stąd wyciągnąć wniosek, że można jeździć po pijaku, że ryzyka nie ma? Bo Ty masz dokładnie takie rozumowanie.
    Znam co najmniej 3 przypadki ludzi pracujących z separowanym oscyloskopem, którym różnicówki wyłączały obwód "nie wiadomo czemu". No więc ja wiem czemu im wylatywały. Nie wiem co prawda co by było gdyby ich nie było. Ale raczej nic dobrego.. Na elektrodzie jest katalog ludzi którzy się chwalą wręcz brakiem różnicówek w domu. Mój wniosek jest taki, że lepiej nie polegać na obecności różnicówek w Polskich instalacjach.

Poza tym, czy sam byś po porażeniu się przyznał? Ludzie nie lubią się przyznawać do błędów...

CYRUS2 napisał:
    Jak pracuje się pod napięciem to żadne procedury nie pomogą.
    Trzeba znać i stosować BHP na konkretnym stanowisku pracy.
    Jest wiele środków ochrony które można stosować.

Przeczysz sobie. BHP to właśnie procedury jak unikać wypadków. Cały cywilizowany świat uważa, że pomagają. Chyba coś w tym jest.

@^ToM^ Jak wcześniej pisałem: jak jesteś taki mądry i doświadczony i praktyczny to idź, przekonaj komitet IEC do swoich racji. Póki co bardziej udam im niż randomowemu amatorowi z internetów.
  • #125 20640260
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    CosteC napisał:

Chciałeś powiedzieć, że jestem profesjonalistą, a ty amatorem (dyplomatycznie to ujmując) który norm nie czytał, wymogów bezpieczeństwa nie zna i przewidzieć scenariusza wypadku nie umie.
    Praktyka elektryków i elektroników amatorów w Polsce mnie nie interesuje - interesuje mnie robienie rzeczy dobrze a nie januszexowemu.

Rzeczywiście. Update: ty jesteś profesjonalistą a ja zaś zawodowcem. Tym się różnimy zasadniczo. Ewentualnie sprawdź sobie na czym polega różnica :D

CosteC napisał:

Całej masy pomiarów nie robię w domu, bo nie mam jak zrobić ich dobrze (czyli też bezpiecznie)

No dobrze, ale co nas to obchodzi. Rób sobie gdzie ta chcesz. Widzisz, gdybyś był zawodowcem to mógłbyś je robić także w domu. Jednak mimo wszystko nie widzę związku z meritum.

CosteC napisał:

Taa. Typowy argument z pozycji ignoranta. Starsze oscyloskopy w II klasie izolacji zaskakująco często były 1 kanałowe. Gdybyś znał "normy i dyrektywy" to może byś zrozumiał czemu.

No i były też dwukanałowe (np. C1-118A) a nawet więcej kanałowe by się znalazły. No ale, widocznie ich producenci nie znali norm i dyrektyw.

CosteC napisał:

^ToM^ napisał: Nie znam osobiście nikogo, kogo poraziłby podłączony przez trafo separacyjne oscyloskop,
    Argument anegdotyczny. Niczego nie dowodzi. Ja nie znam nikogo kto miał wypadek prowadząc po pijaku. Czy mam stąd wyciągnąć wniosek, że można jeździć po pijaku, że ryzyka nie ma? Bo Ty masz dokładnie takie rozumowanie.

Dowodzi, dowodzi. To był bardzo dobry przykład, tylko trzeba czytać ze zrozumieniem. Oscyloskop odseparowany galwanicznie nie stanowi istotnego ryzyka dla operatora. Dokładnie tak samo jak każde inne urządzenie podłączone przez taki transformator. Po to właśnie stosuje się galwaniczne oddzielenie od sieci. No ale jak widać, nie mają żadnego argumentu merytorycznego można nadal bajki opowiadać.

CosteC napisał:

^ToM^ Jak wcześniej pisałem: jak jesteś taki mądry i doświadczony i praktyczny to idź, przekonaj komitet IEC do swoich racji. Póki co bardziej udam im niż randomowemu amatorowi z internetów.

A po co? Żaden komitet nie zabrania zasilania jakiegokolwiek urządzenia przez transformator separujący. Nie istnieje po prostu taki zakaz. Poza tym nikt nie każe ci ufać amatorom z internetów.

CosteC napisał:

^ToM^ napisał:

Argument typu "dawniej to było a teraz to nie ma". Dawniej było gorzej (IMHO) i to poprawiono. "Dawniej" nie powód aby utrzymywać stary stan rzeczy. Postęp jest po coś i z konkretnych powodów. No chyba, że jest się z jakiejś konserwatywnej partii.

Pisałem właśnie o tych starych konstrukcjach, których masę jest u amatorów - sprawdź sobie. Nigdzie nie pisałem natomiast, że nowe oscyloskopy czy jakikolwiek inny sprzęt pomiarowy należy podłączać z pominięciem styku ochronnego. Czytaj ze zrozumieniem i porzuć warstwę emocjonalną. :D
  • #126 20640313
    _lazor_
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1130
    ^ToM^ napisał:
    A po co? Żaden komitet nie zabrania zasilania jakiegokolwiek urządzenia przez transformator separujący. Nie istnieje po prostu taki zakaz. Poza tym nikt nie każe ci ufać amatorom z internetów.

są zakazy w instrukcjach producentów urządzeń. Tak więc stosuje się urządzenie w sposób do tego nie przeznaczony. A to już może być interpretowane np w przypadkach odszkodowań i świadczeń.

Zawodowiec
    1. «osoba zajmująca się czymś zawodowo»
    2. «osoba mająca duże umiejętności w dziedzinie, którą się zajmuje»

profesjonalista
    1. «osoba zajmująca się zawodowo jakąś dziedziną»
    2. «ktoś, kto ma duże umiejętności w jakiejś dziedzinie i doskonale wykonuje swoją pracę»

Ciężko kogoś polecającego rozwiązanie separowania oscyloskopu nazwać ani jednym ani drugim.
  • #127 20640325
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    _lazor_ napisał:
    ^ToM^ napisał:

są zakazy w instrukcjach producentów urządzeń. Tak więc stosuje się urządzenie w sposób do tego nie przeznaczony. A to już może być interpretowane np w przypadkach odszkodowań i świadczeń.

Zakazy w instrukcjach są i nie stoi to w sprzeczności z tym co wyżej napisałem. Gdyż w ogóle się do takich rzeczy nie odnosiłem. Czytaj ze zrozumieniem.

_lazor_ napisał:

Ciężko kogoś polecającego rozwiązanie separowania oscyloskopu nazwać ani jednym ani drugim.

Nikomu nie polecam stosowania takiego czegoś, jednak stwierdzam, że w wymienionych przeze mnie przypadkach na pewno nie spowoduje to pogorszenia bezpieczeństwa użytkowania. W przypadku zasilania urządzenia, które nie ma PE zastosowanie dodatkowej separacji nie pogarsza bezpieczeństwa.
  • #128 20640341
    _lazor_
    ^ToM^ napisał:
    Nikomu nie polecam stosowania takiego czegoś, jednak stwierdzam, że w wymienionych przeze mnie przypadkach na pewno nie spowoduje to pogorszenia bezpieczeństwa użytkowania. W przypadku zasilania urządzenia, które nie ma PE zastosowanie dodatkowej separacji nie pogarsza bezpieczeństwa.

Każdy ma swoje zdanie i jak piszesz
    ^ToM^ napisał:
    Poza tym nikt nie każe ci ufać amatorom z internetów.

Uznam Twoje przemyślenia za mało istotne i podeślę zdanie z bardziej profesjonalnego źródła:

https://www.tek.com/en/documents/technical-br...lloscope-measurements-and-operator-protection

Jak widać tektronix uważa jednoznacznie manipulowanie przy uziemieniu i o transformatorach separujących oscyloskop jako "WARNING! This Is An Unsafe And Dangerous Practice And Should Never Be Done!"
  • #129 20640365
    CYRUS2
    Poziom 43  
    _lazor_ napisał:
    Ja mam inne zdanie.
    PE to nie jest uziemienie.
    PE to śmietnik zbierający wszystkie śmiecie z instalacji.

PE to przewód ochrony - środek ochrony przeciwporażeniowej który jest elementem SWZ.
    SWZ to środek ochrony przeciwporażeniowej użytkownika w sytuacji uszkodzenia samego oscyloskopu.

Jak komuś nie przeszkadza pojawienie się na masie oscyloskopu 115V AC lub 230V AC to może oscyloskopu nie separować.
    Przepięcia z sieci rozdzielczej także wchodzą na PE.
  • #130 20640372
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Tektronix tak uważa, bo nie chce być pozwany. Ponadto rekomenduje też używanie właściwych narzędzi (w domyśle marki Tektronix). Oczywiście te rekomendacje są jak najbardziej słuszne, i nigdy tego nie kwestionowałem. Problem, który całkowicie ignorujecie polega na tym, że nie każdy ma budżet lub dostęp do odpowiednich narzędzi. A to oznacza, iż ludzie będą dokonywać pomiarów metodami niebezpiecznymi, więc lepiej im doradzić, jakie zagrożenia na nich czyhają i jak te zagrożenia zminimalizować. zresztą nawet zrobienie takich pomiarów zgodnie ze sztuką nie gwarantuje tego, że przypadkiem ktoś nie wsadzi ręki w niewłaściwe miejsce i nie zostanie porażony - i piszę to z własnego doświadczenia...
  • #131 20640388
    CYRUS2
    Poziom 43  
    _lazor_ napisał:
    Jak widać tektronix uważa jednoznacznie manipulowanie przy uziemieniu i o transformatorach separujących oscyloskop jako "WARNING! This Is An Unsafe And Dangerous Practice And Should Never Be Done!"
    Nie wiemy dlaczego tak napisał.
    Bardzo możliwe, że z powodu użytkownika – laika .
    Urgon napisał:
    Tektronix tak uważa, bo nie chce być pozwany.
    Tam komuś tylko kawa się wyleje i należy się ogromne odszkodowanie.
  • #132 20640392
    acctr
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    Ja mam inne zdanie.
    PE to nie jest uziemienie.
    PE to śmietnik zbierający wszystkie śmiecie z instalacji.

To tylko Twoje zdanie niekoniecznie zgodne z faktycznym przeznaczeniem PE jakim jest ochrona.
    To oznacza, że w normalnych warunkach nie powinien płynąć prąd ani nie powinno się odkładać na nim napięcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #133 20640396
    CYRUS2
    Poziom 43  
    acctr napisał:
    To tylko Twoje zdanie niekoniecznie zgodne z faktycznym przeznaczeniem PE jakim jest ochrona.
    Nie.
    PE wprowadza norma PN-HD 60364-4-41.
    Ta norma określa przeznaczenie PE.
  • #134 20640403
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Właśnie zwróciłem uwagę na jeden detal z linkowanego tekstu Tektronix, mianowicie w ramach reklamy proponują oni używanie oscyloskopów serii TDS3000 do niebezpiecznych pomiarów korzystając z faktu, iż posiadają one również zasilanie akumulatorowe, więc mogą być kompletnie odizolowane od gniazdka i przewodu PE. Jak skopometry. Ale w przeciwieństwie do skopometrów te oscyloskopy nie mają zagłębionych i osłoniętych gniazd, więc ryzyko przypadkowego porażenia jest identyczne, jak przy zasilaniu dowolnego oscyloskopu cyfrowego przez transformator separujący lub z zasilacza UPS! Tak że Tektronix jednocześnie ostrzega przed niebezpieczną praktyką, a z drugiej strony proponuje równie niebezpieczną praktykę, byle sprzedać produkt. Pro tip: jeśli chcecie oscyloskopu zasilanego bateryjnie do prowadzenia niebezpiecznych pomiarów, to lepiej kupcie prawdziwy skopometr, gdzie wszystkie gniazda są osłonięte przed przypadkowym kontaktem z użytkownikiem...
  • #135 20640405
    acctr
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    acctr napisał:
    Nie.
    PE wprowadza norma PN-HD 60364-4-41.
    Ta norma określa przeznaczenie PE.

I gdzie w tej normie mowa jest o "śmietniku"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #136 20640413
    _lazor_
    Urgon napisał:
    jednocześnie ostrzega przed niebezpieczną praktyką, a z drugiej strony proponuje równie niebezpieczną praktykę

Doczytaj ten tekst, a zobaczysz raz że wykrzyknik przy rozwiązaniu bateryjnym a potem przeczytasz że trzeba mieć i tak uziemienie.
  • #137 20640453
    wada

Ocena: 731
    _lazor_ napisał:
    https://www.tek.com/en/documen...ements-and-operator-protection

OSTRZEŻENIE! Jest to niebezpieczna i niebezpieczna praktyka i nigdy nie powinna być wykonywana!
    Nie tylko Tektronix — ale na różnych szkoleniach ACS (autoryzowane centrum serwisowe) było to wielokrotnie wałkowane dla różnej aparatury, powód to już, co nieco podał @cyrus21 jak i @lazor oraz problem aparatury o którym napomknąłem:
    wada napisał:
    Z nowymi oscyloskopami może być problem gdzie jest przetwornica i sporo różnych kondensatorków blokujących zasilania.

W ACS stoły serwisowe są wyposażone w trafa separujące dla naprawianych sprzętów, sprzęt pomiarowy jest uziemiony. Na szkoleniach zawsze zalecali aby najpierw spiąć banankiem gorącą masę z oscyloskopem, albo ze specjalną szyną uziemiającą, i dopiero podłączyć urządzenie do odseparowanego gniazda zasilania, wówczas można było przeprowadzać wszelkie pomiary i dopinać się z różnymi kabelkami i sondami.

W automatyce przemysłowej musiałem sobie jakoś poradzić, dlatego zakupiłem dodatkowo tą przystawkę z Wi-Fi i zasilaną z akumulatora, choć bardzo fajnie sprawdza się w prostych naprawach audio i separacja galwaniczna, oraz obsługa myszą jest fajna, nawet wpinanie zwykłymi sondami w różne tory różnicowe nie powoduje problemów
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #138 20640461
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    @ElektrodaBot Czy zasilanie oscyloskopu z transformatora separacyjnego bez podłączonego przewodu PE, przy pomiarach na urządzeniu podłączonym do sieci energetycznej to bezpieczna dla oscyloskopu jak i użytkownika metoda? Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?
  • #139 20640470
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 917
    FourierSTM napisał:
    Czy zasilanie oscyloskopu z transformatora separacyjnego bez podłączonego przewodu PE, przy pomiarach na urządzeniu podłączonym do sieci energetycznej to bezpieczna dla oscyloskopu jak i użytkownika metoda? Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania?
    Witaj użytkowniku,

Podłączanie oscyloskopu do transformatora separacyjnego bez podłączonego przewodu PE (uziemienie) jest praktyką, która ma swoje zalety i wady.

Zalety takiego rozwiązania:

1. Bezpieczeństwo: Główną zaletą jest dodatkowe bezpieczeństwo. Jeżeli oscyloskop jest zasilany przez transformator separujący, to przy zwarcie jednej ze stron zasilania do obudowy oscyloskopu, nie dojdzie do porażenia prądem użytkownika, który dotknie obudowę oscyloskopu.

2. Izolacja: Transformator separacyjny zapewnia galwaniczną izolację między siecią energetyczną a urządzeniem pomiarowym, co chroni sprzęt przed przepięciami i zakłóceniami pochodzącymi od strony sieci.

Wady takiego rozwiązania:

1. Brak uziemienia: Jeżeli transformator separujący nie ma podłączonego przewodu PE, urządzenie pomiarowe nie jest uziemione. To oznacza, że jakiekolwiek prądy błądzące, które mogą potencjalnie powodować niebezpieczne napięcia na obudowie oscyloskopu, nie mają gdzie popłynąć.

2. Ryzyko porażenia prądem: W przypadku uszkodzenia izolacji transformatora, prąd może popłynąć do oscyloskopu i spowodować porażenie prądem przy kontakcie z obudową.

3. Możliwe zakłócenia: Brak uziemienia może prowadzić do zakłóceń w pomiarach, szczególnie w sytuacji, kiedy inne urządzenia w pobliżu są uziemione.

Wnioskując, podłączenie oscyloskopu do sieci poprzez transformator separacyjny bez uziemienia może być bezpieczne, ale tylko pod warunkiem, że transformator jest sprawny i nie zostanie uszkodzony. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że brak uziemienia może prowadzić do zakłóceń i potencjalnie stwarzać ryzyko porażenia prądem. Zawsze warto zastosować dodatkowe środki ostrożności, takie jak izolowane narzędzia czy obuwie ochronne, szczególnie przy pracy z napięciem sieciowym.

Mam nadzieję, że ta odpowiedź była dla Ciebie pomocna. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, śmiało pytaj.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #140 20640477
    FourierSTM
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    @ElektrodaBot Czy istnieje jakiekolwiek lepsze rozwiązanie, które będzie bezpieczniejsze dla oscyloskopu, użytkownika i nie wprowadzi dodatkowych zakłóceń w pomiarach?
  • #141 20640481
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    FourierSTM napisał:
    Czy istnieje jakiekolwiek lepsze rozwiązanie, które będzie bezpieczniejsze dla oscyloskopu, użytkownika i nie wprowadzi dodatkowych zakłóceń w pomiarach?
    Tak, istnieją inne metody, które mogą zwiększyć bezpieczeństwo podczas pracy z oscyloskopem, nie wprowadzając jednocześnie dodatkowych zakłóceń w pomiarach.

1. Użycie oscyloskopu zasilanego bateryjnie: Jeżeli to możliwe, najlepszym rozwiązaniem jest użycie oscyloskopu zasilanego bateryjnie. Tego typu oscyloskopy są całkowicie izolowane od sieci energetycznej, eliminując ryzyko porażenia prądem. Wadą jest to, że baterie muszą być regularnie ładowane lub wymieniane.

2. Użycie oscyloskopu z izolowanymi kanałami wejściowymi: Niektóre nowoczesne oscyloskopy mają izolowane kanały wejściowe, które zapewniają galwaniczną izolację pomiędzy urządzeniem testowanym a siecią energetyczną. To zapewnia dodatkowe bezpieczeństwo podczas pracy z urządzeniem.

3. Użycie transformatora separacyjnego z podłączonym przewodem PE: Podłączenie przewodu PE do transformatora separacyjnego zapewnia dodatkową warstwę ochrony. Jeżeli jakiekolwiek prądy błądzące powstają na obudowie oscyloskopu, mogą one popłynąć przez przewód PE do ziemi, zamiast poprzez użytkownika.

Pamiętaj jednak, że bezpieczeństwo jest najważniejsze. Zawsze należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa przy pracy z elektrycznością, w tym używać odpowiedniego sprzętu ochronnego, takiego jak rękawice izolacyjne i okulary ochronne.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #142 20640492
    acctr
    Poziom 39  
    Urgon napisał:
    Problem, który całkowicie ignorujecie polega na tym, że nie każdy ma budżet lub dostęp do odpowiednich narzędzi. A to oznacza, iż ludzie będą dokonywać pomiarów metodami niebezpiecznymi, więc lepiej im doradzić, jakie zagrożenia na nich czyhają i jak te zagrożenia zminimalizować. zresztą nawet zrobienie takich pomiarów zgodnie ze sztuką nie gwarantuje tego, że przypadkiem ktoś nie wsadzi ręki w niewłaściwe miejsce i nie zostanie porażony - i piszę to z własnego doświadczenia...

Problemem jest twoje myślenie w dziedzinie bezpieczeństwa.
    Nikt nie będzie cię niańczył ani udzielał rad w sprawie zabaw z prądem bo nikt o zdrowych zmysłach nie chce wziąć odpowiedzialności za konsekwencje tego, że pchasz ręce w jakąś druciarnię pod napięciem.
    Od tego są szkoły i różne kursy zakończone stosownym egzaminem, po zdaniu którego masz papierek potwierdzający twoją wiedzę i umiejętności.
    Dlatego takie rzeczy należy ignorować i odesłać @Urgona na odpowiednie szkolenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #143 20640497
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ElektrodaBot napisał:
    3. Użycie transformatora separacyjnego z podłączonym przewodem PE: Podłączenie przewodu PE do transformatora separacyjnego zapewnia dodatkową warstwę ochrony.
    Błąd.
    Nie wolno podłączać PE do wyjścia trafa.

Wtedy nie ma separacji.
    Dlatego środek ochrony "separacja" wolno stosować tylko do jednego odbiornika.
  • #144 20640504
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    CYRUS2 napisał:
    Błąd.
    Wtedy nie ma separacji.
    Dlatego środek ochrony "separacja" wolno stosować tylko do jednego odbiornika.
    Przyjmuję do wiadomości Twoje zastrzeżenia, użytkowniku 2647558. Moje przeprosiny za wszelkie niejasności. Masz absolutnie rację, mój błąd. Nie powinniśmy podłączać przewodu PE (ochronnego) do wyjścia transformatora separacyjnego, ponieważ to faktycznie eliminuje separację, którą próbujemy osiągnąć.

Transformator separacyjny jest używany do izolacji urządzeń elektrycznych od źródła zasilania, co pozwala na bezpieczne pomiary, a także chroni użytkownika i urządzenie przed ewentualnymi szkodliwymi napięciami. Jednak, aby utrzymać tę separację, nie powinniśmy tworzyć dodatkowych połączeń (jak PE) między wyjściem transformatora a ziemią.

Dlatego, jednym z najbezpieczniejszych i najmniej zakłócających pomiarów sposobów pracy z oscyloskopem jest użycie oscyloskopu zasilanego bateryjnie lub z izolowanymi wejściami, jak wcześniej wspomniałem. Ta metoda pozwala na izolację oscyloskopu od potencjalnie szkodliwych napięć i prądów, jednocześnie umożliwiając dokładne i wiarygodne pomiary.

Jeszcze raz dziękuję za wskazanie błędu i przepraszam za wszelkie zamieszanie. Twoje wkłady pomagają utrzymać nasze forum jako wiarygodne źródło informacji dla entuzjastów elektroniki.
  • #145 20640518
    acctr
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    ElektrodaBot napisał:
    3. Użycie transformatora separacyjnego z podłączonym przewodem PE: Podłączenie przewodu PE do transformatora separacyjnego zapewnia dodatkową warstwę ochrony.
    Błąd.

Co to jest wyjście trafa?
    Nie napisał nic o stronie trafa, więc żaden błąd. @ElektrodaBot niepotrzebnie przepraszasz Cyrusa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #146 20640521
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    acctr napisał:
    niepotrzebnie przepraszasz Cyrusa. Błąd.
    Nie napisał nic o stronie trafa, więc żaden błąd. niepotrzebnie przepraszasz Cyrusa.
    Dziękuję za twój komentarz, użytkowniku 4105929. Wygląda na to, że mogło dojść do pewnej niejasności. "Wyjście trafa" w tym kontekście odnosi się do "wyjścia transformatora", gdzie "trafo" jest potocznym skrótem od "transformator".

W kontekście dyskusji, mówimy o transformatorze separacyjnym, który jest używany do izolacji urządzeń elektrycznych od źródła zasilania, aby umożliwić bezpieczne wykonywanie pomiarów.

Gdy mówimy o "nie podłączaniu PE do wyjścia trafa", mamy na myśli, że przewód ochronny (PE) nie powinien być podłączony do wyjścia (drugorzędowej strony) transformatora separacyjnego, ponieważ to eliminuje cel izolacji, który próbujemy osiągnąć za pomocą transformatora separacyjnego.

Przykro mi, jeśli moja wcześniejsza odpowiedź mogła wprowadzić Cię w błąd. Celem moich odpowiedzi jest dostarczanie poprawnych i przydatnych informacji, więc zawsze jestem wdzięczny za uwagi, które pomagają mi to osiągnąć. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości, chętnie na nie odpowiem.
  • #147 20640582
    CYRUS2
    Poziom 43  
    acctr napisał:
    Nie napisał nic o stronie trafa, więc żaden błąd. .
    Trzeba klarować acctr, że nie chodzi o uzwojenie podłączone do sieci ?
    acctr nie odróżnia wejścia od wyjścia ?
  • #148 20640633
    acctr
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    Trzeba klarować acctr, że nie chodzi o uzwojenie podłączone do sieci ?
    acctr nie odróżnia wejścia od wyjścia ?

Najpierw wyklaruj co znaczy "podłączyć PE do wyjścia trafa".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #149 20640722
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Odpowiedziom algorytmu bym nie ufał, bo "głupoty mawia", jak to określa moja córka. Ja to pisałem już wiele razy, że użycie transformatora separującego po stronie badanego urządzenia jest najwłaściwszą metodą. Ale pisałem też, iż nie jest jedyną metodą. A w sytuacjach ograniczonego budżetu bywa metodą niedostępną. Nadal do niektórych to nie dociera...

Załóżmy sytuację następującą: badamy zasilacz impulsowy półmostkowy 300VA. Konkretnie to dobieramy gasik do obwodu pierwotnego. Zasilacz podłączony jest zgodnie ze sztuką przez transformator separujący 500VA. Oscyloskop uziemia nam uzwojenie pierwotne między kondensatorami, a sonda jest wpięta między tranzystory. Napięcie na sondzie wyniesie maksymalnie ~162,5V. jaki prąd popłynie przez pechowego użytkownika, jeśli ten dotknie palcem którejś ze skrajnych szyn zasilania strony pierwotnej, podczas gdy druga ręka spoczywa zbyt blisko złącza BNC oscyloskopu? Dodam do tego drobny fakt, o którym zdajecie nie pamiętać, iż w takiej sytuacji raczej nie zadziała wyłącznik nadprądowy, a różnicowo-prądowy będzie kompletnie bezużyteczny. Serio, polecam się zastanowić nad tym.

@wada, orientujesz się może, ile kosztuje w pełni wyposażone i zabezpieczone stanowisko w ACS? Jaka jest typowa moc transformatora separującego na takim stanowisku?
  • #150 20640736
    _lazor_
    Urgon napisał:
    badamy zasilacz impulsowy półmostkowy 300VA. Konkretnie to dobieramy gasik do obwodu pierwotnego

Naprawdę do półmostka nie trzeba snubberów, tak są diody, które załatwiają sprawę. Uczepiłeś się do nich okrutnie. Dodatkowo w pełnym mostku nie masz połowy napięcia tylko pełne, gdzieś wcześniej pisałeś że połowe.

Urgon napisał:
    jeśli ten dotknie palcem którejś ze skrajnych szyn zasilania strony pierwotnej, podczas gdy druga ręka spoczywa zbyt blisko złącza BNC oscyloskopu?

Jak już coś trzeba to jedną ręką się pracuję, drugą za plecami trzymać (jak tak robię) lub najlepiej nie majstrować przy obwodzie z podanym napięciem. Obwód wyłączyć, poprawić i znów uruchomić. No i kondensatory poczekać aż się rozładują, napięcie DC też szarpie okrutnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat oscyloskopów cyfrowych, szczególnie w kontekście ich użycia przez amatorów, poruszono kwestie związane z bezpieczeństwem pomiarów, w tym zastosowanie transformatorów separacyjnych oraz sond. Uczestnicy wymieniali doświadczenia dotyczące różnych modeli oscyloskopów, ich parametrów oraz zastosowań. Podkreślono znaczenie zachowania ostrożności przy pomiarach, zwłaszcza w kontekście układów zasilających, które mogą generować niebezpieczne napięcia. Wskazano na różnice między układami TN a TT oraz ich wpływ na bezpieczeństwo użytkowników. Wiele osób podkreślało, że amatorzy powinni być świadomi ryzyk związanych z pomiarami i stosować odpowiednie środki ochrony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA