zybex napisał:
Dzięki za szkic. Przyda się. I dzięki za zrozumienie o co mi chodzi (w przeciwieństwie do porad w stylu "a po co ci w ogóle to o co pytasz").
CYRUS2 napisał: zybex - sprawdzaj zanim zanim napiszesz.
zybex - czytaj post # 16 !
Mimo wszystko sprawdzę jak mówi Zybex. A nuż coś zmienili i się ściemni (?). (jak zamówię sztukę bo mi się zepsuła od lutowania transformatorówką, taki ze mnie spec).
zybex napisał: Przepraszam, tego rzeczywiście nie czytałem. Wziąłem dane z innych podobnych woltomierzy (te co na zdjęciu). Trzeba zatem porównać świecenie przy 6V i przy 12V. Nie mniej jednak producent mógłby się pokusić o możliwość wyboru jasności świecenia wyświetlacza.
Co do regulacji - przypomniałem sobie że to coś ma z tyłu potencjometr regulujący wyświetlaną liczbę zatem gdyby udało się mniejszym napięciem zasilania (rezystorem) uzyskać ściemnienie, może starczyłoby zakresu tej regulacji żeby dociągnąć/przywrócić wyświetlaną liczbę.
HD-VIDEO napisał:
Pomiar można zrobić na stałe a włączać tylko miernik plusem zasilania - bez otwierania samochodu, magnes-kontaktron przy szybie z wydłużeniem wskazania do paru minut.
Dzięki za info. Nie miałem pojęcia że coś takiego (kontaktron) istnieje.
CYRUS2 napisał:
zybex napisał: Zastosowanie odpowiednio ciemnego filtru, też jest dobrym rozwiązaniem.
Ale tu chodzi o zmniejszenie poboru prądu
Też dzięki za zrozumienie o co mi chodzi.
kkknc napisał: Tu masz jedno
https://a.aliexpress.com/_Euz4rK1
Tu masz drugie.
https://a.aliexpress.com/_EwUifUH
Potrzebuję zmienić jasność tego konkretnie co podałaś też nie ma problemu musisz wylutować wyświetlacz a pod nim jest sterownik tego wyświetlacza i tam zmieniasz rezystor. Na jaki przeczytasz w specyfikacji. tego sterownika i już będziesz wiedział.
No, te gadżety nie dla mnie bo raz za wielgachne (i za dużo zbędnych informacji na wyświetlaczu) a dwa za drogie jak dla tak niepewnej kwestii (czy mój pomysł się w ogóle sprawdzi).
A jakbym miał odlutowywać wyświetlacz to lepiej by mi było go zamiast tego wyrzucić to do elektrośmieci - zaoszczędził bym czas.