logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zasilić układy LED 12-14 V w samochodzie? Czy potrzebna przetwornica?

wujekb 11 Sie 2024 21:47 534 7
REKLAMA
  • #1 21188067
    wujekb
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam! Szybkie pytanie na temat zasilania układu LED. Nie myśląc, na szybko zamówiłem takie układy do markerów LED w samochodzie, bo w jednym niestety połowa diod nie świeci. Wymiarowo płytka pasuje w miejsce oryginału, zasilanie 12-14 V też pasuje, ale zastanawia mnie natężenie prądu, czy będę musiał zastosować jakąś przetwornicę, która ograniczy amperaż? Oryginalnie są zastosowane przetwornice, ale to raczej nie do ograniczenia prądu, tylko do zablokowania błędu spalonej żarówki. Proszę o podpowiedź i pozdrawiam.

Zestaw modułów LED z okablowaniem do samochodu. Dane techniczne i zdjęcie modułu LED 20W w kolorze zimnej bieli
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21188547
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    Napięcie jest orientacyjne. Wymagana stabilizacja prądu 1200 mA +/- 5%. Wszystko jest w parametrach na obrazku. Oznacza to, że bez sterownika ograniczającego prąd uszkodzisz moduł.
  • REKLAMA
  • #4 21189129
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    12-14 V × 1,2 A = ~16 W. A jaką żarówkę to ma zastąpić (moc)? Jak o podobnej mocy, to nic nie trzeba robić.Jak o większej, to trzeba dołożyć rezystor, by znieczulić sygnalizację kompa (uzysk z tego żaden, chyba że się zaingeruje w komputer), jak mniejszą, to raczej nie da się tego zrobić bez przetwornicy podwyższającej - LED-y muszą być zasilane z wyższego napięcia, by dopasować prąd do komputera. Nie będzie wtedy to zasilanie 12-14 V (!). Osobiście nie przerabiałem żarówek oświetlenia zewnętrznego auta, więc nie znam sposobów, jakimi "oszukuje się" sygnalizację komputera auta. Kilka razy przerabiałem za to oświetlenie wewnętrzne i podświetlenia na LED-y.
  • #5 21189212
    wujekb
    Poziom 8  
    Z ciekawości dzisiaj podłączyłem działający led razem z przetwornicą i okazuje się że przetwornica nie tylko ma can bus ale też ogranicza prąd podawany na diodę do około 300mA więc tych diod które kupiłem nie zasili.. Druga sprawa która mnie nurtuje to taka, że posiadam stare trochę słabsze markery które nie mają żadnej przetwornicy tylko obudowa pracująca jako radiator i dioda bodajże cree 12v bez żadnej elektroniki poprostu przyklejona jest do aluminium na klej termoprzewodzący i przy założeniu że musi być jakiś ogranicznik amperażu to powinna się spalić raz dwa
  • REKLAMA
  • #6 21189259
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7763
    wujekb napisał:
    ma can bus

Nie ma i nigdy mieć nie będzie, CAN BUS to w ogóle co innego.
  • #7 21189325
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    Każde LED-y z funkcją oszukiwania komputera (funkcja wykrywania przepalonej żarówki) mają moc zbliżoną do żarówki, którą mają udawać.
    Co do samego zakupu, to podejrzewam, że jego jakość jest zbliżona do jakości tłumaczenia instrukcji. Poza tym lampa ma homologację ze źródłem światła. Jeśli zmienisz źródło światła, to tracisz homologację i możesz mieć problemy podczas kontroli lub wypadku. Tam biegły w niektórych przypadkach może rzucić nowe światło na wypadek i na pewno nie będzie to światło korzystne dla Ciebie.
  • #8 21190264
    wujekb
    Poziom 8  
    Ostatecznie skończyło się na wykorzystaniu starej ledowej H8, która miała uwalone sterowanie. LED delikatnie skrócony, wklejony na pastę termoprzewodzącą i podłączony pod oryginalne sterowanie. Większość będzie pluła jadem, ale dla mnie jest ważne, że zaoszczędziłem i lampy świecą tak samo. Pozdrawiam 😁Zmodyfikowana żarówka LED H8 z pastą termoprzewodzącą. Stara żarówka ledowa H8 po modyfikacji, świecąca na podłodze.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zasilania układów LED w samochodach, szczególnie w kontekście natężenia prądu i potrzeby zastosowania przetwornic. Użytkownik zadał pytanie dotyczące zasilania LED-ów o napięciu 12-14 V, które zamówił do markerów LED, z obawą o ich działanie z powodu braku świecenia części diod. Odpowiedzi wskazują, że jeśli producent określił zasilanie na 12-14 V, to nie ma potrzeby ograniczania prądu, jednak dla niektórych układów może być wymagana stabilizacja prądu na poziomie 1200 mA. W przypadku wymiany żarówek na LED-y o innej mocy, konieczne może być dodanie rezystora lub zastosowanie przetwornicy podwyższającej. Użytkownik zauważył, że przetwornica, którą testował, ograniczała prąd do 300 mA, co nie wystarczało dla jego diod. W końcu zdecydował się na użycie starszej diody LED H8, co pozwoliło mu na oszczędności i zachowanie funkcjonalności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA