logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć canbus RP5-FT-001 do radia z Androidem? Brak wtyczek RX TX CAN

tygrysss 30 Lis 2024 13:31 3957 6
REKLAMA
  • #1 21326380
    tygrysss
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Cześć,
    Posiadam radio z Androidem kupione jako używka. Zestaw kupiony z canbusem. Auto to fiat bravo.
    Mam natomiast problem z działaniem sterowania z kierownicy- w zasadzie nie działa. Zgłębiałem temat i wychodzi na to, że do radia nie mam poprowadzonych 2 wtyczek rx tx can. W mojej przejściówce nie ma też wyjścia (kostki) do radia, żeby podpiąć can.
    Canbus to rp5-ft-001.
    Zdjęcia radia. Czy ktoś dysponuje schematem, jak to powinno być podłączone (canbus rp5 do radia)? Może ktoś ma swoje zdjęcia.
    Tył radia z Androidem z widocznymi kablami i złączami w aucie Fiat Bravo. Tabliczka z oznaczeniami z tyłu radia z Androidem, model XRC-556, z przewodami w tle. Ręka trzymająca wiązkę przewodów w samochodzie, widoczna kostka elektryczna z kolorowymi przewodami. Zbliżenie na kostkę z wieloma kolorowymi kablami podłączonymi do radia samochodowego. Zdjęcie modułu canbus RP5-FT-001 w samochodzie. Ekran radia samochodowego z Androidem oraz panel sterowania klimatyzacją. Zbliżenie na ekran radia z systemem Android oraz panel kontrolny samochodu w ciemnym wnętrzu.
  • REKLAMA
  • #2 21326799
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    W oryginalnej kostce nie ma wyprowadzonego samego sterowania z kierownicy (KEY1/2 bądź podobne)?
    Który rocznik auta?
    W radiu masz osobne RXD i TXD CAN to może być samo sterowanie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21326854
    tygrysss
    Poziom 21  
    Dzięki za odpowiedź!
    Niestety, przyciski „lecą” po canie.
    Schemat wtyczki Canbus z opisem funkcji 16 pinów Schemat połączeń z opisem pinów dla radia samochodowego.
    Znalazłem schemat, pasujący do mojego pinoutu- wcześniejsze zdjęcia rp5.
    Wygląda na to, że te dwa wolne to właśnie rx/tx can. Tylko mimo ich podłączenia pod piny 36 i 50 od strony radia- nie działa sterowanie z kierownicy.
    Z tego co obejrzałem filmiki na youtube - sw1 i sw2 są wykorzystywane jeśli sterowanie jest realizowane poprzez drabinkę rezystorową. Tu przypomnę sygnał idzie po can.
    Zweryfikowałem piny can L oraz H- w mojej kostce, jeden z nich był źle podłączony, ale to nic nie zmieniło.
    Canbus (jako samo urządzenie) wydaje się działać, bo przy wbiciu wstecznego radio się ścisza, a sygnał back wychodzi z modułu Canbus a ten bierze informacje z can (no bo nie ma skąd indziej wedle schematu).
    Wiem, że w radio zmienia się typ Canbus i auta- próbowałem na fiatach- bez skutku.
    Zamiana rx z tx również nic nie dała przy radiu (wykluczenie pomyłki). Rok auta 2008

Dodano po 15 [minuty]:

Ekran radia samochodowego z informacjami o urządzeniu Wyświetlacz radia samochodowego i panel klimatyzacji w nocy Ekran systemu multimedialnego z informacjami o urządzeniu, obok panel klimatyzacji.
  • #4 21331547
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Na kierownicy są tylko przyciski od radia, czy są też inne, np. od tempomatu?
    Oryginalne radio było podłączone do CANa? jeśli tak, co z nim zrobiłeś?
  • REKLAMA
  • #5 21331658
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Pin 16 adaptera CAN podłącz do pinu 36 w kostce B radia.
    Pin 13 adaptera CAN podłącz do pinu 50 w kostce B radia.

Do kostki A w radio, masz doprowadzone sygnały CAN A i CAN B. To implementacja sieci CAN o niskiej prędkości.
    W samochodzie masz sieć CAN do sterowania istotnymi komponentami samochodu, ECU, TCU, zegary, itp. Jest to sieć o dużej prędkości. Oznaczona jest jako CAN-L i CAN-H.
    Druga sieć CAN do sterowania funkcjami standardowymi - szyby, radio, fotele. Jest to sieć o małej prędkości. Oznaczona jest jako CAN-A i CAN-B. Obydwie sieci są połączone za pomocą modułu danych, który potocznie nazywa się Gateway.
    Prawdopodobnie masz na linii A, B sygnały potrzebne do sterowania radiem, pochodzące z modułu kierownicy, ponieważ tą linią sterowane było oryginalne radio. Nie wiadomo jednak, jak moduł CAN/RTX przy nowym radio, interpretuje dane pojawiające się na CAN. Radio jest wytworem raczej uniwersalnym, niededykowanym do marki Fiat, więc bardzo prawdopodobne, że korzysta z implementacji CAN L, CAN H, która jest częściej stosowana w tych modułach, przez co nie może się "dogadać" z siecią oryginalnie sterującą fabrycznym radiem.
    Spróbuj doprowadzić do złącza modułu CAN/RTX sygnały ze złącza OBD, zorganizowanego w standardzie L,H. Podłącz pin 14 OBD do pinu 4 modułu, a pin 6 OBD podłącz do pinu 3 modułu. Sprawdź, czy w takiej konfiguracji zadziała. Oczywiście, w profilu fabrycznym radia, w ustawieniach początkowych, należy wskazać grupę Fiata. Jeśli to zadziała, możesz podłączyć się do CAN L, H w wiązce licznika lub klimatyzacji, gdzie są te sygnały podłączone.
  • REKLAMA
  • #6 21361872
    tygrysss
    Poziom 21  
    Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za zwłokę - nie było mnie w kraju.
    Co do oryginalnego radia - jest, ale chce mieć również android auto, etc. Tempomat jest.
    Co do kolegi @TechLovers - dziękuję serdecznie za szczegółowy opis.
    Gwoli ścisłości - can A I can B to odpowiednio can low i can high?
    Po nowym roku zajrzę do tego ponownie i dam znać.
    Wszystkiego dobrego!
  • #7 21603152
    ancomplay
    Poziom 1  
    Czy ktoś wie, jak takie androidowe radio przywrócić do ustawień fabrycznych?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia modułu CANbus RP5-FT-001 do radia z systemem Android w samochodzie Fiat Bravo, w celu uzyskania funkcjonalności sterowania z kierownicy. Radio nie posiada wyprowadzeń RX i TX CAN, a w przejściówce brak jest odpowiednich kostek do podłączenia CAN. Sterowanie z kierownicy odbywa się po magistrali CAN, a oryginalne radio było podłączone do sieci CAN niskiej prędkości (CAN-A i CAN-B), która odpowiada za funkcje takie jak radio, szyby czy fotele. W samochodzie występują dwie sieci CAN: wysokiej prędkości (CAN-H i CAN-L) do sterowania kluczowymi modułami oraz niskiej prędkości (CAN-A i CAN-B) do funkcji komfortu. Moduł CANbus RP5-FT-001 wydaje się działać poprawnie (np. reaguje na wsteczny bieg), jednak podłączenie pinów RX i TX CAN do pinów 36 i 50 radia nie skutkuje działaniem sterowania z kierownicy. Wskazano, że radio jest uniwersalne i może nie interpretować poprawnie sygnałów CAN specyficznych dla Fiata. W dyskusji pojawiła się sugestia, że pin 16 adaptera CAN powinien być podłączony do pinu 36 kostki B radia, a pin 13 adaptera do pinu 50 kostki B. Użytkownik potwierdził obecność tempomatu i oryginalnego radia, które chce zastąpić radiem z Androidem. Pojawiły się również pytania o przywracanie ustawień fabrycznych radia Androidowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA