Witajcie.
Potrzebuję porady odnośnie nowobudowanego systemu alarmowego.
11 lat temu postawiłem system alarmowy na Satel 128 WRL, ale przez ten czas prawie cała wiedza uleciała mi z głowy + nie mam czasu by w nowym domu robić to samemu. Złożyłem zapytanie na system alarmowy oparty na
1, czujkach dual PIR i kontaktronach w oknach
2. 2 kamery wewnętrzne do weryfikacji alarmów gdy będę na wakacjach
3. czujki zalaniowe + dymu i sterowanie elektrozaworem głównym wody
4. systemie kamer zewnętrznych
5. sterowanie roletami
6. sterowanie bramą wjazdową
7. sterowanie bramą garażową
Najbardziej przekonuje mnie oferta firmy która zaproponowała rozdzielenie systemu alarmowego od systemu sterowania roletami i postawienie do tego celu osobnego serwera smarthome opartego o system Nice firmy Fibaro. Nie śledzę rynku, ale słyszę pozytywne opinie nt. Fibaro. Oba systemy byłyby zintegrowane ze sobą. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że do Fibaro będę mógł dodać sobie w bezpieczny sposób np. sterowanie oświetleniem (dużo ledów niebawem, chciałbym to ogarnąć sam), ogrodem, etc. No i Satel z tego co pamiętam nie jest najbardziej intuicyjny jeśli chodzi o sterowanie takimi peryferiami - można łatwiej.
Alternatywnie mam ofertę na system oparty o Jablotron, ale tego nie znam i słyszę, że wywodzi się on bardziej z przemysłowych rozwiązań. Jest też mniej firm któe mi to obsłużą. Zaletą jest struktura drzewa w Jablotronie, ale nie wiem, czy w domu jednorodzinnym to ma praktyczne znaczenie. Firma proponująca Jablotron przekonuje, że przy zwierzętach czujki PIR są bez sensu i chce zastąpić je czujkami stłuczeniowymi. Mnie to nie przekonuje, bo one raczej nie zareagują jak ktoś mi szybę po prostu wytnie, a nie stłucze (może się mylę, ale firma nie była sama pewna).
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi w tym zakresie. Jest to konkretna kasa i chciałbym wydać ją sensownie.
Z góry dzięki za pomoc.
Poniżej zamieszczam listę urządzeń zaproponowanych przez oferenta:
1. Sterowanie 9 roletami i 20 żaluzjami, moduły „dopuszkowe”, centrala Yubii Home Pro (do 250 obiektów), integracja z systemem alarmowym -
2. Router z zewnętrznymi antenami który faktycznie będzie działał to min. 1500-1700 zł netto plus kable bez instalacji
SSWiN
1. Integra 128wrl (ETHM, LTE)
2. Manipulator INT-TSG biały
3. 14 *SLIM Dual
4. 2 sygnalizatory zewnętrzne
5. 2 czujki dymu
6. 2 x czujka zalania
7. Podłączenie 13 kontaktronów bez dostawy
8. ABAKS
i. 2 czujki zalania
ii. 4 kontaktrony – podłączenie bez dostawy
iii. 1 czujki dualne
iv. 1 czujka wibracyjna
v. 1 czujka dymu
9. Podłączenie elektrozaworu wodnego
CCTV
10. Dostawa i uruchomienie 2 kamery NICE IP Smart Bullet Camera
11. Instalacja 4 kamery Hikvision
12. Włączenie rejestrator Hikvision + 4 kamery od klienta
LAN/WLAN (OMADA)
13. Router TL-MR150 V2.30 – 1 szt. nie pracuje w systemie OMADA
14. AP WiFi 6 OMADA (pracujące w MESH) – 3 szt.
15. Przełącznik OMADA 16 portów GB – 1 szt.
*Docelowo TL-MR150 V2.30 zostanie zastąpiony zintegrowanym routerem z kontrolerem OMADA
Inne
Wideodomofon NICE BLUE KEY PLUS (IP; PoE; montaż naścienny lub podtynkowy) z zasilaniem – 1 szt
Szafa okablowania 19” 12U z osprzętem – 1 kpl.
Chciałbym prosić o opinię i uwagi odnośnie takiej architektury - czy to ma sens, na co zwrócic uwagę.
Ponadto, czy warto budować alarm w oparciu o czujki Satela (kablowe + abax), czy można lepiej obecnie? (mam w domu 2 koty).
Potrzebuję porady odnośnie nowobudowanego systemu alarmowego.
11 lat temu postawiłem system alarmowy na Satel 128 WRL, ale przez ten czas prawie cała wiedza uleciała mi z głowy + nie mam czasu by w nowym domu robić to samemu. Złożyłem zapytanie na system alarmowy oparty na
1, czujkach dual PIR i kontaktronach w oknach
2. 2 kamery wewnętrzne do weryfikacji alarmów gdy będę na wakacjach
3. czujki zalaniowe + dymu i sterowanie elektrozaworem głównym wody
4. systemie kamer zewnętrznych
5. sterowanie roletami
6. sterowanie bramą wjazdową
7. sterowanie bramą garażową
Najbardziej przekonuje mnie oferta firmy która zaproponowała rozdzielenie systemu alarmowego od systemu sterowania roletami i postawienie do tego celu osobnego serwera smarthome opartego o system Nice firmy Fibaro. Nie śledzę rynku, ale słyszę pozytywne opinie nt. Fibaro. Oba systemy byłyby zintegrowane ze sobą. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że do Fibaro będę mógł dodać sobie w bezpieczny sposób np. sterowanie oświetleniem (dużo ledów niebawem, chciałbym to ogarnąć sam), ogrodem, etc. No i Satel z tego co pamiętam nie jest najbardziej intuicyjny jeśli chodzi o sterowanie takimi peryferiami - można łatwiej.
Alternatywnie mam ofertę na system oparty o Jablotron, ale tego nie znam i słyszę, że wywodzi się on bardziej z przemysłowych rozwiązań. Jest też mniej firm któe mi to obsłużą. Zaletą jest struktura drzewa w Jablotronie, ale nie wiem, czy w domu jednorodzinnym to ma praktyczne znaczenie. Firma proponująca Jablotron przekonuje, że przy zwierzętach czujki PIR są bez sensu i chce zastąpić je czujkami stłuczeniowymi. Mnie to nie przekonuje, bo one raczej nie zareagują jak ktoś mi szybę po prostu wytnie, a nie stłucze (może się mylę, ale firma nie była sama pewna).
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi w tym zakresie. Jest to konkretna kasa i chciałbym wydać ją sensownie.
Z góry dzięki za pomoc.
Poniżej zamieszczam listę urządzeń zaproponowanych przez oferenta:
1. Sterowanie 9 roletami i 20 żaluzjami, moduły „dopuszkowe”, centrala Yubii Home Pro (do 250 obiektów), integracja z systemem alarmowym -
2. Router z zewnętrznymi antenami który faktycznie będzie działał to min. 1500-1700 zł netto plus kable bez instalacji
SSWiN
1. Integra 128wrl (ETHM, LTE)
2. Manipulator INT-TSG biały
3. 14 *SLIM Dual
4. 2 sygnalizatory zewnętrzne
5. 2 czujki dymu
6. 2 x czujka zalania
7. Podłączenie 13 kontaktronów bez dostawy
8. ABAKS
i. 2 czujki zalania
ii. 4 kontaktrony – podłączenie bez dostawy
iii. 1 czujki dualne
iv. 1 czujka wibracyjna
v. 1 czujka dymu
9. Podłączenie elektrozaworu wodnego
CCTV
10. Dostawa i uruchomienie 2 kamery NICE IP Smart Bullet Camera
11. Instalacja 4 kamery Hikvision
12. Włączenie rejestrator Hikvision + 4 kamery od klienta
LAN/WLAN (OMADA)
13. Router TL-MR150 V2.30 – 1 szt. nie pracuje w systemie OMADA
14. AP WiFi 6 OMADA (pracujące w MESH) – 3 szt.
15. Przełącznik OMADA 16 portów GB – 1 szt.
*Docelowo TL-MR150 V2.30 zostanie zastąpiony zintegrowanym routerem z kontrolerem OMADA
Inne
Wideodomofon NICE BLUE KEY PLUS (IP; PoE; montaż naścienny lub podtynkowy) z zasilaniem – 1 szt
Szafa okablowania 19” 12U z osprzętem – 1 kpl.
Chciałbym prosić o opinię i uwagi odnośnie takiej architektury - czy to ma sens, na co zwrócic uwagę.
Ponadto, czy warto budować alarm w oparciu o czujki Satela (kablowe + abax), czy można lepiej obecnie? (mam w domu 2 koty).