logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samodzielne podłączenie pompy ciepła monoblok do istniejącej kotłowni z kotłem gazowym.

24 Lut 2025 22:44 9549 215
Najlepsze odpowiedzi

Jak najlepiej wpiąć monoblokową pompę ciepła do istniejącej kotłowni z miedzianym pionem 35 mm bez lutowania i jakimi rurami oraz złączkami to wykonać?

Najpraktyczniej zrobić główne podejście do pompy na PP40 stabi glass albo PEX32 z pełnoprzelotowymi zaworami 1", bo większe średnice nie są tu potrzebne, a PEX powyżej 32 robi się drogi i kłopotliwy; całego długiego odcinka na sztywno w miedzi forum raczej nie poleca ze względu na drgania i koszty [#21456746][#21471962][#21472924][#21473759] Jeśli chcesz wpiąć się w pion Cu 35 bez lutowania, nie znaleziono gotowego trójnika skręcanego 35x5/4x35, więc padł praktyczny wariant: 2× złączka Conex 35→5/4 GZ wkręcona w zwykły trójnik 5/4 albo po prostu lutowana złączka 35/5/4 GZ, która jest najtańsza [#21458148][#21458374][#21466796] Na układzie daj zawory zwrotne, filtr siatkowy i separator/magnetyczny, żeby kocioł i PC nie przepychały wody w złym kierunku [#21455327][#21474777] Bufor w tym układzie nie wygląda na konieczny przy ok. 200 l zładu i 100% grzejnikach; jeśli już, to lepiej równolegle niż szeregowo, bo defrost w tej klasie pomp trwa zwykle tylko kilka minut i zjada około 3–4°C na rozgrzanej instalacji [#21458421][#21468491][#21472228] Przy zaworach szukaj wersji z pełnym przelotem i dławnicą na trzpieniu; Andrzej wskazał m.in. Valvex/Green, Calido i Hydroland Tytan jako sensowne przykłady [#21474367][#21474417]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #151 21475837
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #152 21475849
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1449
    ZbiguZbigu napisał:
    A co z tymi czujnikami temperatury?

Masz w instrukcji przykładowe schematy i tam są opisane czujniki. Z pompą przychodzi jeden do ciepłej wody, ale możesz go też użyć jako czujnika np strefy 2. Bez sensu żebym ci instrukcję tutaj przepisywał, masz tam opisane, generalnie jak ustawisz pogodówkę czyli krzywą grzania to czujniki temp wody są opcjonalne :) oprócz CWU.
  • #153 21475861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #154 21475873
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Przy grzejnikach powinieneś podłączyć termostat domowy, dowolny, podpinasz go pod styki na płycie sterującej, może być na 230 V jak i na niskie napięcie, ale styki są odrębne, w instrukcji jest to opisane.

Dodano po 1 [minuty]:

ZbiguZbigu napisał:
    Zobaczę, ale wątpię żeby taki układ tam był.

Oczywiście, że nie ma, będziesz sam rzeźbił ze sterowaniem, wg mnie zupełnie bez sensu.
  • #155 21475886
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #156 21475990
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    ZbiguZbigu napisał:
    Ona pewnie mierzy temperaturę powrotu i zasilania i temperaturę zewnętrzną w samej jednostce zewnętrznej

Mierzy ale pracuje tylko wg czujnika który sie wybierze. Przy grzejnikach termostat domowy jest lepszy bo daje się go w najzimniejszym pomieszczeniu i grzejnik bez głowicy termostatycznej. Wtedy jak inne się nagrzeją to termostaty się zamykają a to ostatnie z termostatem wyłącza pompę.
  • #157 21476257
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #158 21476864
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    ZbiguZbigu napisał:
    Rozumiem, że w tym sterowniku kablowym od Kaisai jest czujnik temperatury w razie czego może on robić za taki termostat domowy?

Nie.
    ZbiguZbigu napisał:
    Ile jest tam fabrycznie dane przewodu między PC a tym sterownikiem? Potrzebuję z 10m.

Nie ma, trzeba sobie kupić 5x0.75 ekranowany.
  • #159 21477086
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #160 21477129
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    A te nóżki na czym będą stać? Bo jak na kostce (tak jak na obrazku) to podejrzewam, że z czasem będą wciskać kostki w ziemię.
    Do mnie bardziej przemawia postument podobny jak zrobił @Janusz_kk . No, może ładniej wykonany :P
    W lekkie "rusztowania" jakoś nie bardzo wierzę, bo ich konstrukcja sugeruje eleganckie przenoszenie, wręcz wzmacnianie, drgań.
    Inna rzecz, że widziałem zewnętrzną jednostkę splita, stojącą nóżkami na spiętrzonych po kilka sztuk kostkach brukowych, luźnych, nawet niczym nie sklejonych do kupy :D Wystarczy chwila nieuwagi i maszyna leży na ziemi...
    V.
  • #161 21477131
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    Najpierw pod pompę trzeba zrobić dół chłonny. Robisz wykop o wymiarach przynajmniej 1m szeroki, 1,5m długi i 1,5m głęboki.
    Zasypujesz to tłuczniem i żwirem. Po ubiciu posadawiasz betonowe postumenty. Na postumentach możesz zamontować taką ramę lub gumowe bloki amortyzujące.
    Podczas pracy pompy powstaje duża ilość skroplin, która będzie Ci zalewać kostkę na sporym obszarze, a przy mrozach powstanie czapa lodowa.
    Studnia chłonna przyjmuje te skropliny i pozwala je odprowadzić do gruntu.
    Jeżeli masz warstwę gliny to musisz się wkopać poniżej tej warstwy, aż do warstwy chłonnej.
  • #162 21477144
    vorlog
    Poziom 40  
    @Plumpi ja mam w planie wykonać odpływ skroplin z tacki przez rurkę (φ25...32) przez ścianę do piwnicy- za ścianą mam kolektor kanalizacji, wystarczy rurkę poprzez syfon z kilku kolanek podpiąć do kolektora. Kwestia w rurkę w części zewnętrznej wpakować kawałek przewodu grzejnego, by nie zamarzła w zimie i co jakiś czas sprawdzać, czy się nie przytkała jakimiś liśćmi itd.- dopuszczalna zabawa?
    V.
  • #163 21477156
    Plumpi
    @vorlog Można i tak, choć nie wiem jak na to będzie się zapatrywać przedsiębiorstw zajmujące się kanalizacją. Jak ktoś Cię podkabluje, albo ktoś z wodociągów się zorientuje to możesz mieć kłopoty. Tutaj masz odprowadzane zarówno skropliny jak i opady atmosferyczne.
    Ponadto jeżeli już chcesz tak odprowadzać te skropliny to pamiętaj, aby dobrze to zasyfonować, bo wyziewy z kanalizacji są mocno korozyjne i po kilku latach pompa ciepła będzie do wymiany (amoniak, siarkowodór).

Studnia chłonna zdecydowanie jest bezpieczniejsza.
  • #164 21477158
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #165 21477164
    Plumpi
    ZbiguZbigu napisał:
    Ja chcę jak najmniejszym wysiłkiem i dewastacją kostki to załatwić. Wyjmę ze dwie kostki i świdrem wywiercę otwór 1m na rurkę 50mm. Potem wsypie na spód trochę żwiru wsadzę tę rurkę i do niej odpływ z tacki ociekowej i tyle. Mam piasek żółty, będzie chłonął jak gąbka.

A pierwszej zimy rura zamarznie i ją rozsadzi. Będziesz musiał co dwa dni rozkuwać lód i go wywozić :)
  • #166 21477167
    vorlog
    Poziom 40  
    Plumpi napisał:
    Jak ktoś Cię podkabluje, albo ktoś z wodociągów się zorientuje to możesz mieć kłopoty. Tutaj masz odprowadzane zarówno skropliny jak i opady atmosferyczne.

Nie sądzę, aż takich "dobrych" sąsiadów nie mam. Sama rurka będzie praktycznie niewidoczna, pójdzie jedną wiązką z rurkami obwodu termicznego (pomijając izolację) i wlezie tym samym przepustem przez ścianę za pompą do piwnicy.
    Opady atmosferyczne nie wchodzą w grę, pompa będzie praktycznie pod zadaszeniem, a samych skroplin ile się może uzbierać? Wiadro na trzy dni?
    V.
  • #167 21477173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #168 21477179
    Plumpi
    vorlog napisał:
    Wiadro na trzy dni?

Zdziwił byś się ile wody potrafi się lać.
    Pamiętaj jeszcze, że latem ten syfon będzie wysychał. Co kilka dni będziesz czuł smród no i pompa będzie korodować.
    Pompa pod zadaszeniem to trochę zły pomysł, bo pompa będzie miała mniejszą sprawność, gdyż będzie zasysać to powietrze, które sama schłodzi. Większość powietrza będzie się kotłować.
  • #169 21477210
    vorlog
    Poziom 40  
    Plumpi napisał:
    Pompa pod zadaszeniem to trochę zły pomysł, bo pompa będzie miała mniejszą sprawność, gdyż będzie zasysać to powietrze, które sama schłodzi. Większość powietrza będzie się kotłować.

Daszek byłby jakiś metr-półtora wyżej. No ale oczywiście zacinający deszcz zrobi robotę.
    Plumpi napisał:
    Zdziwił byś się ile wody potrafi się lać.
    Pamiętaj jeszcze, że latem ten syfon będzie wysychał. Co kilka dni będziesz czuł smród no i pompa będzie korodować.

O, to istotny powód przeciw moim genialnym wymysłom.
    Ale jest inne rozwiązanie- podjechać rurką dwa metry dalej wzdłuż ściany i wpiąć się w rurę odpływową rynny- sama instalacja burzowa idzie metr pod ziemią, tam można lać ile się chce.
    Oczywiście rurka z przewodem grzewczym wewnątrz, z wierzchu zaizolowana, syfon zbędny :)
    Plumpi napisał:
    Studnia chłonna zdecydowanie jest bezpieczniejsza.

U mnie nie wchodzi w grę- ił wysokiej klasy do trzech metrów wgłąb ziemi, dalej nie sprawdzałem :P
    V.
  • #170 21477247
    Plumpi
    Ale rurę deszczową będziesz musiał grzać i to dość intensywnie W przeciwnym razie może zamarznąć w niej woda i tę rurę rozsadzić.
  • #171 21477259
    vorlog
    Poziom 40  
    Ta rura (spustowa rynny) ma średnicę 110mm, niemożliwe by zalodziła się na zero.
    Zimą wszak, jak słońce przywali w dach, to nawet podczas lekkiego mrozu śnieg na nim topnieje i woda spływa rurą do burzówki- nigdy nie zaobserwowałem zamarznięcia/oblodzenia rury.
    W dodatku jest ciemnobrązowa i wystawiona na słońce :)
    V.
  • #172 21477262
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #173 21477267
    Plumpi
    Tyle, że jak będzie mróz taki, który spowoduje zamarzniecie tej rury to woda z dachu już nie będzie ściekać i nie będzie miało co zamarznąć w tej rurze odpływowej, a z wymiennika pompy ciepła tak :)
    To jest ta niewielka różnica, że wymiennik się obladza, pompa uruchamia defrost i rozmraża ten lód i szron, który w postaci skroplin spływa pod pompę. Ziemia w tym czasie może być mocno zmrożona, a zanim ciepłe skropliny dopłyną do tej rury odpływowej to zdążą się już schłodzić na tyle, żeby zamarznąć w rurze.

Dodano po 2 [minuty]:

ZbiguZbigu napisał:
    Ja swoją zadaszę na 100% dam taki daszek nad nią:

W jakim celu? Tylko po to, żeby stracić na sprawności? Bo przecież ten daszek nie osłoni pompy ciepła przed śniegiem czy deszczem. Według mnie jest to tylko niepotrzebne wyrzucanie kasy w błoto.
  • #174 21477273
    vorlog
    Poziom 40  
    @zbiguzbigu no takie coś miałem na myśli, ale nie tylko ze względu na pompę- tam również mam mauzera na deszczówkę, chciałem to razem "zapokrywkować". Ale nie upieram się co do tego rozwiązania :)
    V.
    ZbiguZbigu napisał:
    a pompa wg nie wymaga grzania tacy ociekowej jak stoi przy domu równolegle do ściany ale ja bym użył ją do ogrzania rury spustowej do gruntu.

To taki przewód należy wpakować do wewnątrz rurki, nie owijać go na rurce, bo jak siedzi wewnątrz, to nawet jak lód zapcha rurkę nagrzewający się przewód wytapia sobie kanał w lodzie i powoli udrażnia spływ.
    Takie rozwiązanie widziałem w agregatach chłodni do warzyw, jak pracowałem wiele lat temu w przemyśle spożywczym.
    V.
  • #175 21477275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #176 21477279
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    ZbiguZbigu napisał:
    Czy z tą pompą jest dostarczona taśma grzewcza.

Nie.
    ZbiguZbigu napisał:
    Czy jest możliwość zaprogramowania włączania ogrzewania (tej taśmy grzewczej) podczas defrostów.

Nie wiem, masz instrukcję, szukaj.
  • #177 21477282
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #178 21477283
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    ZbiguZbigu napisał:
    Pozostaje temat bez odpowiedzi jak ją posadowić na ramie (145kg)

Ostrożnie :)
  • #179 21477284
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #180 21477287
    vorlog
    Poziom 40  
    @Plumpi nie zamierzałem rurki odpływowej prowadzić w ziemi- chciałbym ją puścić po ścianie do rury rynny, mógłbym nawet ją wprowadzić w tej rurze schodząc rurką odpływową pół metra poniżej gruntu- tam nie ma prawa woda szybko zamarznąć. Kwestia odpalić zasilanie przewodu grzewczego w rurce na czas spływania skroplin z z tacki z wydłużeniem tego czasu o, powiedzmy, 15min- to przecież tylko kilkanaście- kilkadziesiąt watów mocy. Proste do zrobienia, niedrogie w utrzymaniu.
    V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia pompy ciepła monoblok do istniejącej instalacji centralnego ogrzewania (C.O.) z kotłem gazowym Viessmann 222f. Użytkownik planuje zainstalować pompę ciepła Kaisai 12 kW, aby wspierać ogrzewanie domu o powierzchni 270 m². W trakcie rozmowy omawiane są kwestie doboru odpowiednich rur (PEX 32, PEX 40, miedź 35 mm), zaworów, bufora oraz sposobu podłączenia. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami na temat efektywności pomp ciepła, ich mocy, a także problemów związanych z przepływem wody i zamarzaniem. Zwracają uwagę na znaczenie odpowiedniego doboru średnic rur oraz na konieczność zabezpieczenia instalacji przed zamarznięciem w przypadku braku zasilania. Użytkownik planuje również zastosować system monitorowania i sterowania pompą ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA