ZbiguZbigu napisał:Być może masz rację, a może się mylisz.
Wiesz co, jest mi to kompletnie obojętne jak zrobisz.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamJanusz_kk napisał:ZbiguZbigu napisał:Wszyscy straszą dokoła, że pompy ciepła są bardzo wrażliwe na przepływy. Kocioł działa ok to prawda.
Już ci pisałem, ja mam na pex 20mm i to wystarcza. Dlaczego tak? bo wymiennik pośredni mam 3/4" i rury do rozdzielaczy też 20 więc nie ma sensu dawać grubszych rur, ważne aby kolanek było mało bo mocno dławią przepływ no i zawory 3D także.
'Wrażliwość' to jest trochę wyższa temp wody bo woda będzie płynęła wolniej przez wymiennik i tyle,. może przez to straci się ze dwie setki w COP-ie ale bez przesady, więcej się traci na grzejnikach ws podłogówka, czy na złych ustawieniach.
Janusz_kk napisał:Wiesz co, jest mi to kompletnie obojętne jak zrobisz.
vorlog napisał:Odpalenie pompy- na pewno do niektórych ustawień potrzebne jest hasło dostępu,
Plumpi napisał:Widzę wywracasz całą naukę i lata doświadczeń do góry nogami.
Plumpi napisał:Rzecz w tym, że przewężenia miejscowe nie powodują aż takich oporów przepływu jak długie odcinki rur.
Plumpi napisał:Nie wiem jak u Ciebie to działa, ale zgodnie z moimi doświadczeniami jest to cud.
Plumpi napisał:Albo pompa ma ograniczoną moc i dlatego nie wykrywa problemów z przepływami.
Janusz_kk napisał:Nic takiego nie ma, jest jedno hasło opisane w instrukcji instalacji, masz pdf-a który załączyłem wcześniej to sobie poczytaj.
vorlog napisał:Pytam, bo urządzenia, z którymi mam do czynienia, mają nieraz po kilka poziomów dostępu z osobnymi hasłami dla np. użytkownika, lokalnego konserwatora, serwisu specjalistycznego itp.
ZbiguZbigu napisał:Twoja pompa Janusz działa ale to jest jak działanie na bezdechu, ona musi mieć większy przepływ. (moim skromnym zdaniem).
Janusz_kk napisał:Się nie znasz i przeceniasz zalecenia producenta, np mój piec gazowy ma rurki fi 19mm po górze bo to jakieś nietypowe, i co, ano nic, działa normalnie a wg ciebie nie powinien działać,
ZbiguZbigu napisał:Dlatego ja jeśli skorzystam z PEX to zrobię to na PEX32 oraz jednocalowe złączki i zawory.
ZbiguZbigu napisał:Każda instalacja jest inna i każdy dom ma inne wymagania. U mnie przepływy muszą być duże i pompka obiegowa musi chodzić na maksa wtedy mam idealnie w domu.
ZbiguZbigu napisał:Wszyscy straszą dokoła, że pompy ciepła są bardzo wrażliwe na przepływy
ZbiguZbigu napisał:Andrzeju, ok. Może i ma to sens tylko powiedz jeszcze jak poznać te zawory z pełnym przepływem przy kupnie przez internet. Rozumiem, że otwór w kuli jest taki sam czyli 1 cal ale które to zawory? Przekonuje mnie różnica w kosztach.
ZbiguZbigu napisał:Zresztą zamierzam zadzwonić do Kaisai i to skonsultować i też podpytać o sprawy gwarancyjne przy samodzielnym montażu
ZbiguZbigu napisał:Ja miałem ważne kiedyś do 1kV takie SEPowskie ale już od wielu lat nieważne.
andrzej lukaszewicz napisał:Odpowiedni złąd wody ( zalecane 15l/1kW mocy) i osiągane przepływy ( powyżej 2m3/h)
andrzej lukaszewicz napisał:Zgłąszamy do najbliższego srewisu kaisai, ustalamy termin uruchomienia.
andrzej lukaszewicz napisał:Standardowo pompa ma 2 lata gwarancji, ale po zamontowaniu modułu KSM przełużana jest do 5 lat pod warunkiem wykonywania corocznych przeglądów technicznych przez autoryzowany serwis.
vorlog napisał:No ponoć Kaisai nie ma sieci autoryzowanych serwisów...
vorlog napisał:Szczerze? Ja osobiście wolałbym dogadać się z jakimś pobliskim serwisem na zakup za jego pośrednictwem (jak cena ok), zrobić montaż własny i odpalenie przez tenże serwis- zawsze to (teoretycznie) fachowe wsparcie i klepnięcie gwarancji
andrzej lukaszewicz napisał:Co do separatoró magnetycznych polecam ADS 160 Afriso
vorlog napisał:skąd te magnetyczne śmieci mają się uzbierać?
jack63 napisał:A z innej beczki proponuję sprawdzić konstrukcję PC pod kątem zabezpieczenia przed brakiem przepływu cieczy przez wymiennik "freonowy" PODCZAS DEFROSTU!
jack63 napisał:Brak przepływu przez wymiennik, który poczas defrostu staje się parownikiem, może skutkować zamrożeniem, a przez to uszkodzeniem,
vorlog napisał:andrzej lukaszewicz napisał:Co do separatoró magnetycznych polecam ADS 160 Afriso
No i zagwozdka (dla mojego przypadku)- krótki obieg na glikolu PC-wymiennik (stal nierdzewna lutowana miedzią), rury miedziane (plus ewentualnie elastyczne łączniki (rura karbowana, stal nierdzewna), kilka zaworów mosiężnych, no owszem, naczynie przeponowe stal malowana- skąd te magnetyczne śmieci mają się uzbierać?
ZbiguZbigu napisał:Janusz a ty masz u siebie czynny moduł WiFi w tym Kaisai? Jeśli tak to czy jesteś z niego zadowolony? Warto dokładać?
andrzej lukaszewicz napisał:Samo urządzenie ma komunikację wi fi z aplikacją itd, ale moduł nadzorczy KSM paradoksalnie jest podłączany ... kabelkiem RJ do istniejącej sieci.
ZbiguZbigu napisał:Moje pytanie jest takie: Czy można w ogóle nie podłączać grzałek do tej pompy a tylko wspierać ją kotłem gazowym. Czy ona na to pozwala i nie wywali jakiegoś przykrego błędu i wymusi skonfigurowanie grzałek?
ZbiguZbigu napisał:Janusz a ty masz u siebie czynny moduł WiFi w tym Kaisai?
ZbiguZbigu napisał:a mnie chodzi czy jest tam jakieś USB do wpięcia komunikacji WiFI dla użytkownika
ZbiguZbigu napisał:Moje pytanie jest takie: Czy można w ogóle nie podłączać grzałek do tej pompy a tylko wspierać ją kotłem gazowym.