logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdo elektryczne – czy można je otworzyć i naprawić, gdy nie działa poprawnie?

Poaser 31 Maj 2025 14:49 1509 32
Najlepsze odpowiedzi

Czy można otworzyć i naprawić listwę/przedłużacz z niesprawnym gniazdem, skoro obudowa nie wygląda na rozkręcaną?

Tak, da się ją otworzyć, bo to najpewniej nie zwykłe nity, tylko specjalne „nito-wkręty”/plastikowe mocowania bez nacięcia, które trzeba rozwiercić ostrożnie i potem złożyć na normalnych wkrętach [#21565856][#21566215] Po otwarciu zwykle okazuje się, że problemem są rozepchane styki gniazd albo włącznik kołyskowy, a nie sam kabel; w środku są dwa mosiężne paski L i N ściskane sprężynkami i takie uszkodzenie da się naprawić, jeśli listwa jest tego warta [#21568143][#21566831][#21569341] W opisywanym przypadku najbardziej prawdopodobne są rozepchane styki po wtyczkach z grubymi bolcami, przez co cienka wtyczka lampy nie ma już dobrego kontaktu [#21568143] Trzeba jednak liczyć się z tym, że to konstrukcja słabej jakości, bez dobrych elementów sprężystych zapobiegających trwałemu rozciąganiu otworów styków [#21569395][#21569430] Dlatego wielu użytkowników uznaje, że naprawa jest mało opłacalna i lepiej wymienić całą listwę na nową [#21565900][#21566405][#21566643]
REKLAMA
  • #1 21565793
    Poaser
    Poziom 5  
    Ocena: 14
    Mam gniazdo, który raczej nie działa niż działa tzn. na 10 prób 2 się powiodły. Czy da się otworzyć? Wydaje mi się, że nie da się go rozkręcić.
    Biała listwa zasilająca z trzema gniazdami i czerwonym wyłącznikiem, leżąca na drewnianej powierzchni.
    Biała obudowa przedłużacza elektrycznego z widocznymi czterema zaślepkami w rogach i etykietą producenta.
    Zdjęcie przedstawia zbliżenie na metalowy nit lub nierozbieralny łącznik w obudowie z tworzywa sztucznego.
    Zbliżenie na okrągły otwór gniazda elektrycznego lub złącza na jasnej powierzchni.
  • REKLAMA
  • #2 21565801
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6600
    Poaser napisał:
    Czy da się otworzyć? Wydaje mi się, że nie da się go rozkręcić.

Wszystko da się otworzyć (rozkręcić). Trochę pomyślunku jeżeli nie ma śrub mocujących.
    Poaser napisał:
    Mam gniazdo, który raczej nie działa niż działa tzn. na 10 prób 2 się powiodły.

Ja widzę 3 gniazdka tego przedłużacza. Nie działa jedno czy wszystkie 3? W czym dokładnie problem? Jak te próby wykonywałeś? Opis dokładnie. Co przedstawiają te 2 zdjęcia poniżej foto przedłużacza?
  • #3 21565836
    Poaser
    Poziom 5  
    Podłączałem lampę do każdego gniazdka. Zaświeciła się w 1 i 2 gn. licząc od włącznika. W sumie 3 próby w każdym.
    To są, moim zdaniem, nity łączące połówki rozgałęźnika, element jest okrągły, a nie 5 czy 6 ramienny.
  • Pomocny post
    #4 21565856
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    To chyba takie nito-wkręty czyli wkręty bez nacięcia na wkrętak. Rozwiercić powoli by nie wtopić w plastik, naprawić co trzeba i skręcić nowymi wkrętami.
  • REKLAMA
  • #5 21565900
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 867
    Nawet jak to rozbierzesz, to co dalej? Masz zamiar wymieniac te blaszki, czyscic, doginac itd?Dalej bedzie to samo.
    Kup nowe i po klopocie.
    I prosze mi nie zarzucac konsumcjonizmu - gdzies jednak istnieje granica ratowania rzeczy.
  • #6 21565959
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    To niech otworzy i się zobaczy. Liczy się zagadka. Jak kupisz nowe to może być takie samo dziadostwo.
  • REKLAMA
  • #7 21565969
    Poaser
    Poziom 5  
    Chciałem się upewnić, że to nity. Dziwi mnie, że polska firma etc robi takie g. Odetnę kabel i zostawię, może się przyda, a naprawa zajmie zbyt dużo zachodu, jeśli wyjdzie. Dzięki za rady.
  • #8 21565999
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1226
    Poaser napisał:
    Dziwi mnie, że polska firma etc robi takie g.

Po prostu dostosowuje się do potrzeb rynku. Większość klientów preferuje kupowanie produktów jak najtańszych a nie dobrych jakościowo.
  • #9 21566011
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2875
    Poaser napisał:

Wszystko się psuje. Pewną odpowiedzią czemu się zepsuło może być cena przedłużacza (tak mniej więcej) oraz co było do niego podłączane i w jaki sposób było urządzenie włączane i wyłączane. Chodzi o to czy miało swój włącznik, czy pełna moc była załączana wetknięciem wtyczki w gniazdko i wyłączane poprzez wyjście tej wtyczki. Może to zły trop, ale często coś się psuje przez niewłaściwe użytkowanie lub przez marną jakość.
  • #10 21566050
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    Poaser napisał:

Polacy tego nie robią — to import z chin. G*tech.
    Te wkręty to swego rodzaju gwoździe. Demontaż jedynie metodą siłową.
    Jak chcesz to rozbierz, z ciekawości zobaczymy z jaką jakością zostało to wykonane.
    Naprawić raczej tego się nie da lub nie opłaca.
  • #11 21566215
    celny
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    To nie nity, to wkręty bez nacięcia na wkrętak. Taki głupi wynalazek stosowany, by ukryć tandetę. Te wkręty są hartowane. Ja otwieram takie obudowy w następujący sposób: punktuję wkręty w miarę na środku, próbuję nawiercać wiertłem 2 mm. Wytwarza się przy tym tyle ciepła od tarcia, że mogę podważyć połowę obudowy i łeb przechodzi przez tworzywo jak przez masło. Zamykając taką obudowę, używam już normalnych wkrętów M3 z większym łebkiem.
  • #12 21566220
    gkwiatkowski
    celny napisał:
    To nie nity, to wkręty bez nacięcia na wkrętak. Taki głupi wynalazek stosowany by ukryć tandetę. Te wkręty są hartowane ja otwieram takie obudowy w następujący sposób. Punktuję wkręty w miarę na środku, próbuję nawiercać wiertłem 2mm. wytwarza się przy tym tyle ciepłą od tacia że mogę podważyć połowę obudowy i łeb przechodzi przez tworzywo jak przez masło. Zamykając taką obudowę używam już normalnych wkrętów M3 z większym łebkiem.

Spróbuj lewym wiertłem lub wykrętakiem. Jeśli to wkręt, to powinien się wykręcić.
  • #13 21566405
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    gkwiatkowski napisał:
    Jeśli to wkręt

To specjalny nit do tworzywa, bez gwintu, ma jedynie stożki przypominające "choinkę", szybki i jednorazowy montaż. Szkoda zachodu. Lepiej ociąć przewód tuż przy odgiętce i założyć nową listwę, którą bez problemu można kupić w markecie budowlanym za kilka zł;

Czterogniazdowa listwa zasilająca ORNO w oryginalnym opakowaniu foliowym.

Taki zabieg pozwoli również zweryfikować przekrój przewodu.
  • #14 21566441
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    ArturAVS napisał:
    Lepiej ociąć przewód tuż przy odgiętce

Przewód pewnie też nie nadaję się do niczego.

Na wtyczce 16A, a przewód 1 mm*2 - z autopsji.
  • #15 21566443
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    @anchilos Dopóki nie sprawdzi, to nie będzie wiedział.
  • #16 21566643
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    Wyrzucić tę chińczyznę do elektrośmieci i kup coś markowego.
  • #17 21566719
    gkwiatkowski
    zbich70 napisał:
    Wyrzucić tę chińczyznę do elektrośmieci i kup coś markowego.

Co jest markowe i dobre jakościowo?
  • #18 21566725
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    gkwiatkowski napisał:
    Co jest markowe i dobre jakościowo?

To co nie chińskie. Problem w tym że takich wyrobów( prawie ) nie ma :-)
  • #19 21566762
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 238
    Kupując przedłużacz patrzę na jego tył. Jeśli nie ma normalnych wkrętów (ewentualnie trójkątne gniazda) lub po drugiej stronie nic nie widać, bo jest zasłonięte opakowaniem, to po prostu nie biorę. Ma być normalny dostęp do rozkręcenia urządzenia, jednorazówki mnie nie interesują.

Rozwiercanie tych nitów przerabiałem. Praca nie warta zachodu.
  • REKLAMA
  • #20 21566831
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 721
    W środku są dwa mosiężne paski do L i N ściskane jednozwojowymi sprężynkami i oczywiście to idzie naprawić, trzecia szyna to bolce to się nie psuje. Powód uszkodzenia to przegrzanie lub wtyczki z grubymi bolcami.
  • #21 21566833
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    anchilos napisał:
    Na wtyczce 16A, a przewód 1 mm*2

Na listwie 10A, więc z przekrojem może być jeszcze gorzej - z autopsji. :-)

Pozdrawiam.
  • #22 21567130
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1843
    klamocik napisał:
    W środku są dwa mosiężne paski do L i N ściskane jednozwojowymi sprężynkami i oczywiście to idzie naprawić, trzecia szyna to bolce to się nie psuje. Powód uszkodzenia to przegrzanie lub wtyczki z grubymi bolcami.

To nie one są uszkodzone, lecz na 100% do wymiany jest włącznik kołyskowy...
  • #23 21567642
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Włącznik kołyskowy można wyjąć bez otwierania obudowy i przewody złączyć na krótko np. kostką elektryczną i otwór zaślepić - no ale to trzeba "umić"
  • #24 21567650
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    brofran napisał:
    To Twoja subiektywna opinia i bez obaw możesz takie w necie zamieszczać.
    Teoretycznie tak. Ale co gdy jakiś prawnik tego innego producenta mnie pozwie, bo jego klientowi wystawiam złą opinię.
    Generalnie wiem, że może mi naskoczyć, ale jakoś nie mam czasu i ochoty żeby włóczyć się po sądach i kancelariach adwokackich. Że o kosztach nie wspomnę.
  • #25 21567744
    gkwiatkowski
    zbich70 napisał:
    brofran napisał:
    To Twoja subiektywna opinia i bez obaw możesz takie w necie zamieszczać.
    Teoretycznie tak. Ale co gdy jakiś prawnik tego innego producenta mnie pozwie, bo jego klientowi wystawiam złą opinię.
    Generalnie wiem, że może mi naskoczyć, ale jakoś nie mam czasu i ochoty żeby włóczyć się po sądach i kancelariach adwokackich. Że o kosztach nie wspomnę.

Każdy może Cię pozwać o cokolwiek, na szczęście sądy odrzucają na wstępie te najgłupsze pozwy.
    Nie dajmy się zwariować.
  • #26 21568143
    DjMapet
    Poziom 43  
    Poaser napisał:
    Podłączałem lampę do każdego gniazdka. Zaświeciła się w 1 i 2 gn. licząc od włącznika.

Włącznik chyba będzie ok.
    Bardziej obstawiam rozepchane styki gniazd przez wtyczki z grubymi bolcami i włożona wtyczka lampy z cienkimi, nie ma z stykami kontaktu.

klamocik napisał:
    W środku są dwa mosiężne paski do L i N ściskane jednozwojowymi sprężynkami i oczywiście to idzie naprawić

Zgadza się.
    Zdarzały mi się takie listwy a na stanie i w użyciu miałem czasem i kilkanaście sztuk naraz i jak któraś była tego warta, naprawiałem a kłopotliwe w demontażu zmieniałem na nowe.

Pozdrawiam.
  • #27 21569335
    Poaser
    Poziom 5  
    Dopiero dziś zrobiłem zdjęcia. Mogę zrobić dodatkowe, jeśli ktoś chce.
    "Rozkręciłem" tym co miałem pod ręką, także proszę się nie śmiać. ;)
    Środkowy, czarny element, gdzieś mi wypadł.

Ktoś_tam napisał:
    Wszystko się psuje

Chodziło mi głównie o te wkrętonity, że jest zrobione tak, aby tego nie rozkręcić i nie naprawić.

Kopia zdjęć:
    https://imgur.com/a/WFo8QcA

Edit 11:24-dodałem zdjęcia kabla
    Załączniki:
    • Gniazdo elektryczne – czy można je otworzyć i naprawić, gdy nie działa poprawnie? 3.jpg (266.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gniazdo elektryczne – czy można je otworzyć i naprawić, gdy nie działa poprawnie? 2.jpg (857.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gniazdo elektryczne – czy można je otworzyć i naprawić, gdy nie działa poprawnie? 1.jpg (38.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gniazdo elektryczne – czy można je otworzyć i naprawić, gdy nie działa poprawnie? IMG_0168.jpg (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gniazdo elektryczne – czy można je otworzyć i naprawić, gdy nie działa poprawnie? IMG_0170.jpg (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gniazdo elektryczne – czy można je otworzyć i naprawić, gdy nie działa poprawnie? IMG_0169.jpg (4.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 21569341
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 721
    Specialnie poszedłem na PSZOK dwie listwy przyniosłem, demontaż wiertło 3 i rurka by miało prowadzenie, nawiercałem na ok 2 mm kwadratowy pilnik odpowiednio zaostrzony, stuknięcie by się zaklinował i wszystkie odkręcone. W obydwu uszkodzone wyłączniki. To czarne to zaślepki, można nie zakładać.
  • #29 21569381
    Poaser
    Poziom 5  
    >>21569341
    Jak oceniasz jakość wykonania? Tandeta?
  • #30 21569395
    DjMapet
    Poziom 43  
    Same szyny nawet ok, ale brakuje sprężystych elementów nie pozwalających na trwałe rozciąganie otworów styków szyn.

Kabel niezły, przynajmniej 3x1,5mm2, więc warto do niego dokupić listwę do montażu. Coś jak podał @ArturAVS w poście #13.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z przedłużaczem, którego gniazda działają nieregularnie. Gniazdo jest zbudowane z połączonych nitów lub specjalnych wkrętów bez nacięcia, które utrudniają rozkręcenie obudowy. Metody demontażu obejmują nawiercanie wkrętów lub użycie wykrętaków, jednak naprawa jest często nieopłacalna. Wewnątrz znajdują się mosiężne paski stykowe ściskane sprężynkami, które mogą ulec rozciągnięciu lub uszkodzeniu przez wtyczki z grubymi bolcami, co powoduje brak kontaktu elektrycznego. Częstą usterką jest również uszkodzony włącznik kołyskowy, który można wymienić lub obejść, łącząc przewody na krótko. Jakość wykonania jest typowa dla tanich, importowanych z Chin produktów, charakteryzujących się brakiem sprężystych elementów zapewniających trwały docisk styków. Zaleca się raczej wymianę całej listwy na nową, dostępną w marketach budowlanych, niż naprawę. Przy zakupie warto zwracać uwagę na obecność standardowych wkrętów umożliwiających rozkręcenie urządzenia. Przewód w omawianym przedłużaczu ma przekrój 3x1,5 mm², co jest wystarczające, ale często w tanich produktach stosuje się cieńsze przewody, co obniża bezpieczeństwo i trwałość.
REKLAMA