logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LM3886 pierwszy projekt początkującego

Bart_Tut 25 Lip 2025 13:32 2448 34

TL;DR

• Buduje prosty wzmacniacz audio na LM3886 jako pierwszy projekt początkującego, z myślą o pracy z kolumnami 4 Ω.
  • Korzysta z projektu z circuitbasics.com i filmu na YouTube, a płytki zamówił w PCBWay dokładnie według tego schematu.
  • Zastosował zasilacz i soft start z AliExpress oraz transformator z toroidy.pl.
  • W solidnej obudowie z dużymi radiatorami planuje zostawić miejsce na RS Simple Preamp z korekcją niskich i wysokich tonów.
  • Czeka jeszcze na kilka elementów do płytki PCB wzmacniacza, więc projekt nie jest jeszcze ukończony.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Zawsze chciałem zrobić sobie dość prosty wzmacniacz audio, kiedyś myślałem o układach TDA2050, ale potem zobaczyłem, że jest coś takiego jak LM3886.
    Zgromadziłem już większość części potrzebnych do budowy. Nie jestem elektronikiem, tylko trochę się interesuję elektroniką i postanowiłem założyć temat, żeby w razie czego szukać porady u bardziej doświadczonych osób.

Oto projekt, według którego chcę zbudować wzmacniacz

Schemat wzmacniacza audio oparty o układ LM3886 z elementami filtrującymi i zabezpieczającymi

Jest to projekt ze strony circuitbasics.com i na YouTube jest film, który dokładnie go opisuje

Płytki do wzmacniacza zamówiłem z PCBWay dokładnie według tego projektu z filmu. Do tego zasilacz i soft start z AliExpress, a transformator ze strony toroidy.pl.
    Mam też solidną obudowę z dużymi radiatorami, oto kilka fotek podzespołów

Czarna płytka PCB wzmacniacza audio Opera HiFi z opisanymi polami na podzespoły
    Transformator toroidalny TS300VA z oznaczeniami napięć i kolorów przewodów
    Obudowa z aluminiowymi radiatorami i zamontowanymi modułami wzmacniacza audio
    Moduł soft start na płytce PCB z przekaźnikami HF105F-1 i zasilaczem HLK-PM12

W obudowie z przodu chciałbym mieć trochę miejsca na ewentualny przedwzmacniacz. Myślałem o RS Simple Preamp, mógłbym go połączyć z tym transformatorem. Preamp ogólnie nie jest mi potrzebny, na wejściu do wzmacniacza będzie sygnał z interfejsu audio o dużej możliwości regulacji, ale chciałbym mieć docelowo preamp we wzmacniaczu z korekcją niskich i wysokich tonów. Czekam jeszcze na kilka elementów do płytki PCB wzmacniacza. Wzmacniacz ma działać z kolumnami 4 Ω, gdyż na razie nie mam dobrych kolumn 8 Ω, które docelowo chciałbym mieć. Z góry dziękuję za wszystkie cenne podpowiedzi.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Bart_Tut napisał 16 postów o ocenie 4. Jest z nami od 2024 roku.
  • #2 21616751
    Cezary_
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Płytki i elementy już zamówione, więc trochę poniewczasie będzie ten mój post.
    W pokazanym na schemacie układzie są kondensatory, w szczególności C4 - 470µF, który w moim przekonaniu nieco burzy całą narrację, dotyczącą jakości sygnału, uzyskiwanego ze wzmacniacza. Kondensator ten pracuje przy praktycznie zerowym napięciu stałym, a zgodnie z dostępnymi w sieci materiałami, (np. https://www.ti.com/lit/an/slyt796a/slyt796a.pdf?ts=1753425899422 ) jest to chyba najgorszy wariant, z punktu widzenia zniekształceń. Istnieją rozwiązania, bardzo skutecznie eliminujące ten problem, przy okazji pozwalające na kilkukrotne zmniejszenie pojemności (co za tym idzie ceny i rozmiaru) kondensatora, występującego w tym projekcie jako C1. Przykład na to wraz z opisem, znajduje się w książce Cordella "Designing Audio Power Amplifiers", rysunek 27.2 na stronie 539. By nie naruszyć praw autorskich, zamieszczam swoją modyfikację tego rozwiązania na załączonym rysunku.
    Schemat wzmacniacza audio z operacyjnym OPA1678 i końcówką LM3886
    Zagadnienie jest interesujące i sądzę, że warto takie problemy podnosić, szczególnie na tym portalu.
    Nie traktuj, proszę, tego posta jako zniechęcającego do wykonania urządzenia wedle pomysłu, jako przyjąłeś. Zapewne wykonanie da Ci wiele satysfakcji i wzmacniacz będzie działał bardzo dobrze. Z mojej strony to tylko taki przyczynek do dyskusji na temat rozwiązań, jakie warto rozważyć przy podejmowaniu decyzji. Przy okazji chętnie poznam inne opinie na ten temat.
  • #3 21616756
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    >>21616751

Mam zapasowe płytki i mogę potem zmontować coś z innymi parametrami. Na razie chciałbym to uruchomić i zobaczyć, czy działa. Myślałem też, żeby ten kondensator zamienić na 220 µF, taki jest w tej finalnej wersji z filmu. Autor tam mówił, żeby ta częstotliwość odcięcia była 4× mniejsza od tej na wejściu.
  • #4 21616773
    Cezary_
    Poziom 18  
    Zgodnie z danymi pomiarowymi w artykułu TI, który wyżej wskazałem, w celu redukcji zniekształceń harmonicznych, wprowadzanych przez pracujące bez polaryzacji napięciem stałym kondensatory elektrolityczne, należy je mocno "przewymiarować", to jest dać większą pojemność, niż by to wynikało z dolnej granicznej częstotliwości. Będziesz miał szansę popróbować i sprawdzić efekty, co jest zawsze najciekawszym elementem takich hobbystycznych działań. Przy tym bez dobrej aparatury pomiarowej pewnie nie da się za wiele zauważyć (to potrafi tylko ucho prawdziwego audiofila, który "słyszy" rzeczy niesłyszalne ;) )
  • #5 21617208
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1827
    Z sobie znanego powodu firma Onkyo w swoich najdroższych modelach nie cuduje i montuje zwykły kondensator o pojemności 220µF, na napięcie 25V, choć np. cały układ sterowania Spectra Module zawiera 12 tranzystorów i jest rozbudowany, jak moduł rakiety kosmicznej :) (i jeszcze 9 tranzystorów w stopniu mocy).

Ałdiowódu wiecznie żywe.
    I co Pan zrobisz?
    Nic Pan nie zrobisz.
  • #7 21619686
    Cezary_
    Poziom 18  
    >>21618563
    Tak, są, tylko jak się zachowują, gdy reaktacja robi się istotna (przy małych częstotliwościach)? Znasz jakieś pomiary?
  • #8 21620336
    pan_buka
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Mam nadzieję, że samego LM3886 nie kupowałeś jednak na Ali
  • #9 21620363
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Mam kilka z ali i nie ma problemów.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #10 21620378
    pan_buka
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Obawiam się, że do czasu. Na 99% kupiłeś podrobione i nigdy nie wiesz, czy padnięty tranzystor stopnia końcowego nie puści ci pełnego napięcia na głośniki. Kup oryginalne, ostatnio były dostępne w Farnell.
  • #11 21620392
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    >>21620378
    LM3886 nie kupowane z ali, podobno oryginalne. Jutro odbieram ostatnie kondensatory i powinno być już wszystko co potrzeba.
  • #12 21621478
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Dostałem już wszystkie elementy. Trochę dziwnie wygląda spód płytki od zasilacza jakby jakiś chińczyk nie pogrubił tych ścieżek w całości.

Spód płytki drukowanej z widocznymi ścieżkami i punktami lutowniczymi

Czy jeśli to było robione cyną bezołowiową, to mogę na to dać cynę ołowiową żeby to poprawić?

Kondensatory foliowe ziomek polecał mundorf evo, chciałem troszkę przyoszczędzić na pierwszą wersje płytek i kupiłem takie, będą musiały lekko wisieć bo mają trochę inny wymiar.

Kondensatory foliowe zamontowane nad płytką drukowaną wzmacniacza Opera HiFi

Zrobiłem też cewkę z drutu emaliowanego 1mm co ma być na wyjściu wzmacniacza razem z rezystorem. Powinna mieć ok 0,7uH.

Cewka z drutu emaliowanego i ceramiczny rezystor 10W 10Ω na drewnianym tle

Scalaki lm3886 kupowałem ze sklepu hfo. Można jakoś po wyglądzie ocenić czy to tanie podróbki? A może nie ma to znaczenia czy podróbka czy nie?

Zbliżenie układu scalonego LM3886TF z oznaczeniami i widocznymi końcówkami
    Układ scalony LM3886TF w różowej torebce antystatycznej, etykieta HFO

Według projektu masy sygnałów i zasilania mają się spotkać w zasilaczu, a obudowa nie ma być połączona z masą złączy? Chciałem do takiej szyny te masy podłączyć

Listwa zaciskowa TB-1501 z 6 śrubowymi zaciskami na tle drewnianym

Z obudową będzie tylko połączony przewód ochronny i ten z transformatora oznaczony na zielono-żółto.
    Z przodu będzie skromnie tylko przełącznik monostabilny z zieloną diodą połączony do tego modułu soft start i gałka volume. Dioda z przełącznika działa z napięciami 3-12v. Chciałem ją połączyć przez rezystor 2k albo 3.3k z zasilaniem +33v na wyjściu zasilacza. Nie chciałbym żeby za mocno świeciła.

Panel przedni obudowy wzmacniacza z gałką i przyciskiem monostabilnym
  • #13 21623618
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Zmontowałem płytkę wzmacniacza. Zamiast ceramicznych kondensatorów c11 i c12 dałem elektrolity o takiej samej pojemności. Mam nadzieję, że nie będzie to problemem. Można jeszcze jakoś sprawdzić taką płytkę multimetrem przed podłączeniem zasilania?

Płytka wzmacniacza Opera HiFi z zamontowanymi kondensatorami elektrolitycznymi i elementami pasywnymi
    Płytka wzmacniacza Opera HiFi z zamontowanymi kondensatorami i innymi elementami
    Spód lutowanej ręcznie płytki PCB z widocznymi punktami lutowniczymi
  • #14 21623629
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5152
    Bart_Tut napisał:
    Zamiast ceramicznych kondensatorów c11 i c12 dałem elektrolity o takiej samej pojemności

Wiesz, jaka jest różnica pomiędzy tymi kondensatorami i dlaczego dodatkowo dano kondensatory nieelektrolityczne? Np. styrofleksowe albo rzeczywiście ceramiczne? Poza tym nie widziałem jeszcze ceramicznego kondensatora o pojemności 4,7 µF. Poczytaj o indukcyjności (dziwne, co?) własnej kondensatorów. Nie tylko pojemność i ESR i napięcie pracy.
  • #15 21623634
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    >>21623629
    Chodziło o kondensatory 4.7 uF X7R TDK, takie były w wykazie elementów. Takich małych elementów smd nie lutowałem nigdy i kupiłem elektrolity. Pewnie złożę jeszcze jedną wersje tych płytek później.
  • #16 21623638
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Napisalem Ci czym różnią sie kondensatory nawet ceramiczne od elektrolitycznych. One są tam po to by tłumic najwyższe częstotliwości, które przez własną indukcyjność elektrolity już nie są w stanie.
  • #17 21623807
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    >>21623638
    Znalazłem odpowiednie kondensatory (FK20X7R1H475K), to nie są elementy smd jak myślałem, jest wersja przewlekana. Użyje je razem z tymi polecanymi mundorf evo w finalnej wersji. Na razie zobacze jak działa to co zmontowałem.
    Zmieniłem też zdanie co do przedwzmacniacza, raczej nie skorzystam z projektu RS simplepreamp. Podobno są z tym jakieś problemy, tak samo jak z rs simpleamp.
  • Pomocny post
    #18 21623922
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1827
    Kondensatory 4,7µF są niezbędne, wręcz konieczne w urządzeniach z zasady cyfrowych, np. płyty główne wszelkich komputerów i sterowniki cyfrowe.
    W Twoim wzmacniaczu nie ma takich stopni, ale szpilki mogą pojawiać się wszędzie, także tu.
    Jeśli masz dostęp do uszkodzonej płyty z laptopa, to z niej możesz pozyskać te kondensatory: w sekcji zasilania i ładowania baterii jest ich zawsze kilka i są na 50V.
    Te przy samym procesorze i grafice nie nadają się, one pracują przy niższych napięciach, więc ich napięcie pracy to najwyżej 25V i te nie nadają się.

Nowe tu:
    https://www.tme.eu/pl/details/grm21br61h475ke51l/kondensatory-mlcc-smd/murata/
  • #20 21633974
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Będę montował kolejne płytki z 4.7uF 50V Kondensator cer X7R SMD 1210 Murata zamiast tych małych elektrolitów. Obudowa jest już gotowa, gniazda zamontowane. Poprawiłem te ścieżki na spodzie płytki od zasilacza.
    Przylutowałem potencjometr do takiej płytki

Dwie czerwone płytki PCB z nadrukiem, jedna z przylutowanym potencjometrem
    Piny oznaczone jako out są połączone z masą, tak powinno być?
  • #21 21650688
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Udało mi się uruchomić wzmacniacz, działa :)
    Wymieniłem te małe elektrolity i pozbyłem się tego soft staru z ali. Coś nie działał najlepiej, włączał się, a po ponownym naciśnięciu startu nie wyłączał się. Zmontowałem taki prosty układ soft start z kitu avt na dwóch rezystorach i jednym przekaźniku, działa dobrze.

Zbliżenie na płytkę drukowaną wzmacniacza mocy z zamontowanymi kondensatorami, rezystorami i układem scalonym.
    Płytka pcb trochę za bardzo wystaje i musiałem zastosować miedzianą podkładkę o grubości ok 1mm.
    Zmierzyłem napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza i na jednym kanale jest 15mV, a na drugim trochę więcej 30mV. Napięcie mierzyłem na podłączonych głośnikach bez podłączonego pota.
    W głośniku jest cisza, zero szumów i brumów. Dopiero po przyłożeniu ucha do głośnika wysokotonowego słychać delikatny szum. Dla porównania w monitorach adam audio t5v które mam podłączone do kompa przez interfejs audio tymi kablami zbalansowanymi jest dużo większy szum.
    Obudowa ciągle w częściach po planuję dodać jeszcze przedwzmacniacz z regulacją barwy, znalazłem coś takiego na allegro:
    Płytka drukowana przedwzmacniacza z regulacją barwy dźwięku z czterema potencjometrami i elementami elektronicznymi.
    Jak poskładam bardziej na gotowo dodam więcej zdjęć.
  • #22 21703771
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Trochę to trwało ale zmontowałem go w końcu. Masę sygnałową podłączyłem z wyjścia pota do tej głównej szyny z masą, nie wiem czy tak powinno być ale wzmacniacz nie szumi. Jest bardzo cicho tylko w prawej kolumnie słyszę delikatne zakłucenia ale trzeba przyłożyć ucho do głośnika wysokotonowego żeby to zauważyć. Może to przez bardziewny kabel którym podłączyłem odtwarzacz mp3. Podoba mi się jak to gra, może podaruję sobie ten przedwzmacniacz z regulacją barwy, który chciałem tu dodać i zrobię to jako osobny projekt.
    Nagrałem krótki film z pierwszego uruchomienia obu kanałów na raz.

Wnętrze wzmacniacza audio DIY z transformatorem toroidalnym i komponentami elektronicznymi

Widok wnętrza zmontowanego wzmacniacza audio z transformatorem toroidalnym i elektroniką

• Pomocny post
    #23 21703798
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Trzeba teraz Koledze wysłać paczkę tzw. trytytek, żeby odpajeczynowal tą konstrukcję. Poza tym użycie elektrotechnicznej kostki łączeniowej we wzmacniaczu ? Planujesz bezlutownicowo wymieniać te PCB ?
  • #25 21704288
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Masa nie jest połączona z obudową. Tylko przewód ochronny się łączy. Tak jak wyczytałem w internecie trzeba zrobić masę w jednym punkcie najlepiej. masa wejść rca łączy się przy potencjometrze i dalej idzie do tego wspólnego punktu. obie płytki mają masy sygnałowe które też idą do jednego punktu. Trochę nie czaje jak może się tutaj pętla masy tworzyć. Mam też dużo zakłóceń z sieci może jakaś niewielka część się przedostaje dalej. Pokombinuje z tym jeszcze ale poziom szumu jest jak najbardziej akceptowalny. Taki sam poziom szumu mam w swoich głośnikach aktywnych co mam podłączone do kompa i nie słychać tego z odległości ok 1m. Płytek pcb kupiłem 10 sztuk. Na pewno zrobię jeszcze jedną wersję na trochę innych komponentach plus jeden wzmacniacz mono do gitary ale tam pewnie będzie trzeba dodać jeszcze przedwzmacniacz bo gain tego lm3886 za mały pewnie będzie.
  • Pomocny post
    #26 21704367
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Bart_Tut napisał:
    Masa nie jest połączona z obudową

Nieprawda. Jest połączona przez gniazda wejściowe RCA, chyba że je odizolowałeś. Zamiast tej kostki ze śrubkami mogłeś zastosować kawałek taśmy miedzianej i przylutować do niej masy. Jak uporządkujesz okablowanie, bezpieczniki wyprowadzisz w oprawkach na tylna ściankę zamiast tych ,,motorowerowych", to zacznie się ten wzmacniacz robić zupełnie sensowny.
  • #27 21704479
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Gniazda rca są odizolowane, jest podkładka w środku i sprawdzałem miernikiem. Chyba dokupię jeszcze dodatkowo taki filtr sieciowy.
  • #28 21704792
    terminus
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    No widzisz, to forum w większości opanowane jest przez oszołomów i pisanie negatywne... Pętla masy może być przy potencjometrze, na szynie masowej, na pcb też. Nie tylko obudowa i gniazda.
    Mój patent na to: narysować schemat blokowy - na kartce - tak jak połączyłeś, tylko masę, i wyjdzie wtedy. Narysuj taki schemat blokowy, to podpowiem, co dalej.

Dodano po 3 [minuty]:

Krzysztof Kamienski napisał:
    Nieprawda. Jest połączona przez gniazda wejściowe RCA, chyba że je odizolowałeś.

Skąd to wiesz? A może nie wiesz?
    Wiesz, że woda jest mokra, zimna i ciepła?
    Trzeci świat.
  • #29 21704984
    Bart_Tut
    Poziom 3  
    Takie coś

Schemat połączeń mas masy w układzie typu gwiazda dla wzmacniacza audio

Same połączenia masowe. Na płytkach pcb wzmacniacza masa jest oddzielona tzn. sygnałowa masa i masa zasilania nie łączy się na płytce tylko w centralnym punkcie masy z zasilacza. Pomyliłem prawy z lewym wzmacniaczem na schemacie.

Edit:
    Chyba wiem co mogłem zchrzanić, masa z przewodu sygnałowego nie łączy się przy płytce wzmacniacza. Płytka jest podłączona ale ekran przewodu łączy się przez pota dodatkowym kablem. Spróbuje odłączyć ten kabel i dać połączenie z prawej i lewej strony pcb wzmacniacza.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Projekt prostego wzmacniacza audio opartego na układzie LM3886 został zrealizowany według schematu z circuitbasics.com. Autor zgromadził części, w tym płytki PCB zamówione w PCBWay, zasilacz i soft start z AliExpress oraz transformator z toroidy.pl. Dyskutowano o kondensatorach w układzie, zwłaszcza o kondensatorze C4 (470 µF) i jego wpływie na zniekształcenia sygnału, z sugestiami dotyczącymi modyfikacji i stosowania kondensatorów bipolarnych lub ceramicznych X7R (np. Murata FK20X7R1H475K). Poruszono temat jakości i oryginalności scalaków LM3886, z zaleceniem kupowania ich w sprawdzonych sklepach (HFO, Farnell, TME). Autor wymienił kondensatory elektrolityczne na ceramiczne 4,7 µF SMD 1210 Murata oraz zbudował własny układ soft start, eliminując problemy z zakupionym z AliExpress. Omówiono kwestie masy sygnałowej i eliminacji pętli masy, co znacząco zmniejszyło zakłócenia i szumy. Pomiar napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza wykazał wartości typowe dla LM3886 (poniżej 1 mV). Radiatory okazały się nadmiarowe przy umiarkowanym poziomie głośności. Autor planuje dalsze prace nad przedwzmacniaczem z regulacją barwy, rozważając modyfikację zakresu regulacji poprzez zmianę wartości potencjometrów. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące poprawnego okablowania, łączenia masy oraz eliminacji zakłóceń sieciowych, w tym zastosowania filtrów i izolacji gniazd RCA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA