logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opaski skrętne na osłonie półosi i przegubu – czy to bezpieczne rozwiązanie?

ulas75 28 Lip 2025 17:41 2958 48
Najlepsze odpowiedzi

Czy można jeździć z opaskami skręcanymi na osłonie półosi i przegubu zamiast fabrycznych zaciskanych?

Można, ale najlepiej wymienić je na właściwe opaski do manszety przegubu; skręcane są raczej rozwiązaniem awaryjnym i trzeba pilnować, żeby nie uszkodziły gumy ani o nic nie zahaczały [#21619564][#21621820] Opaski dedykowane do przegubu są niskie, mają równą szerokość i są zaciskane specjalnym narzędziem, więc lepiej trzymają i mniej ryzykują przecięcie osłony [#21621820][#21622444] Przy skręcanych problemem może być wystający element śruby/ślimaka, poluzowanie od wibracji albo zaczepienie o trawę, patyk czy lód, co może uszkodzić osłonę i puścić smar [#21619616][#21619739][#21622444] Część osób uważa, że przy małej średnicy i jeśli opaska nie haczy o nic, da się tak jeździć bez zauważalnego wpływu na pracę półosi, ale nie jest to rozwiązanie zgodne ze sztuką [#21620541][#21620648][#21622444] Jeśli mechanik założył skręcaną, a miejsce jest blisko zwrotnicy, bezpieczniej jest założyć dedykowaną opaskę zaciskaną do przegubu [#21619564][#21620648]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #2 21619564
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    ulas75 napisał:
    opaski skrętne

Zapewne chodzi o skręcane?

Można stosować choć zaciskane są lepsze (zacisk z konkretną siłą na całym obwodzie - dlatego są jednorazowe) bo skręcane można przykręcić za mocno i uszkodzić osłonę, więc z wyczuciem.
  • #4 21619616
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1062
    ulas75 napisał:
    Czy można tak jeździć?

A jak brzmi prawo Murhy'ego?
    - Jeżeli coś moze się popsuć, to z pewnością się popsuje.

Wystarczy, że opaska poluzuje się od wibracji i smar poleci na wolność.
  • #6 21619717
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 515
    O wyważeniu nie wspomnę. Ręce opadają.
  • #7 21619739
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    Powodem dla którego się tam nie zakłada takich opasek jest możliwość zaczepienia czegoś. Łatwo jest nawinąć trawę,zabrać patyk,uzbierać lód w zimie i uszkodzić osłonę albo przewody.
  • #9 21620277
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    Sam stosuję opaski skręcane od przeszło 30 lat i nie udało mi się czegokolwiek uszkodzić w samochodzie więc nie wiem w czym problem.
    Widziałem osłony założone na trytki i też było ok.
  • #10 21620307
    jarewa
    Poziom 35  
    robert nawrot napisał:
    Sam stosuję opaski skręcane od przeszło 30 lat i nie udało mi się czegokolwiek uszkodzić w samochodzie więc nie wiem w czym problem.

Ściągnij sobie 10g (bo tyle wazy około przekładnia ślimakowa) odważników z koła to możemy rozmawiać dalej.
  • #11 21620329
    m2606
    Poziom 34  
    robert nawrot napisał:

Nie było ok. Fakt,niedowaga też występuje,ale to jest tak blisko osi że prędkość obwodowa jest niewielka .Może jednak mieć wpływ przy dużych prędkościach i latach użytkowania,więc tego też bym nie bagatelizował.
    Nie udało Ci się niczego uszkodzić,bo się po prostu udawało. Przy jednym niefortunnym zbiegu okoliczności zmieniłbyś te opaski. Co do trytek,cóż,też widziałem. Widziałem też dziesiątki poprzedzieranych osłon ,bo smar w nich zaczyna ważyć jak koło się obraca. Nawet kiedy założysz opaskę takiego typu jak na focie poniżej,do gumy przy której jest dedykowana zaklepywana na płasko,albo z kulką zatrzaskującą,to na pierwszym lepszym skręcie zaczniesz drzeć szmaty z takiej osłony.Wystające elementy,a tymbardziej ostre,to tylko chwila i guma jest dziurawa.

Manszeta przegubu napędowego z metalowymi opaskami zaciskowymi
  • #12 21620541
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Opaski skręcane to doskonałe, wielorazowe rozwiązanie do uszczelniania osłon. Bajdurzenie o niewyważeniu czy zaczepieniu o coś to bzdury teoretyków.
  • #13 21620553
    jarewa
    Poziom 35  
    marszałekkom napisał:
    zy zaczepieniu o coś to bzdury teoretyków

To po co wyważają półosie i po co wyważają przeguby skoro to są bzdury?? a nawet czasami dodają "masę" gdy jest zbyt lekka półoś. A później ludzie są wkurzeni jak to nowa cześć wytrzymała tylko 10tyś/km

Ja wiem że tego kierowca nie będzie czół na kierownicy, ale to przyspieszy zużycie przegubów. Ale co ja tam wiem mechanika nie skończyła się na pojazdach jeżdżących vmax 100km/h dziś to sa inne priorytety.
  • #14 21620593
    m2606
    Poziom 34  
    marszałekkom napisał:
    Opaski skręcane to doskonałe, wielorazowe rozwiązanie do uszczelniania osłon. Bajdurzenie o niewyważeniu czy zaczepieniu o coś to bzdury teoretyków.

Widzisz,akurat nie trafiłeś . Jarewa jest praktykiem.Nie znam go osobiście,ale ma analityczne podejście,co wskazuje na to że nie jest świeżakiem,bo to jest w tym fachu cecha nabyta. Ja również na brak praktyki nie narzekam po ponad ćwierć wieku serwisów różnego pokroju . Większość ludzi nie ma pojęcia co na warsztaty przyjeżdża i po jakich druciarzach trzeba naprawiać szkody. Wiele z tych szkód to niestety skutek porad zaczerpniętych z internetu.Można dużo prowizory zrobić,ale zawsze trzeba to przemyśleć.
    Popatrz sobie dokładnie na opaskę fabryczną .
    https://youtu.be/l4H6qkeYHu0?t=128
    W którymś momencie widać bardzo wyraźnie jak jest od strony półosi "wyświecona" w miejscu zaprasowania.
    Teraz sobie wyobraź jak zadziała jakaś ostra,albo bardziej wystająca krawędź na gumę,która to wyciera.
    Na filmie nie widać co się z taką manszetą dzieje jak auto jedzie np. po bruku. Nie obraca się "grzecznie" ,tylko lata na wszystkie strony.Na pełnym skręcie nie jest lepiej.Guma gumie też nie jest nierówna ,mają różne konstrukcje.
    Tą na 100% od razu uszkodzisz jak zaaplikujesz tam wystające ,ostre elementy które dostaną się w przełamanie.

Manszeta półosi z widocznym fabrycznym zaprasowaniem i opaskami zaciskowymi
  • #15 21620627
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21620648
    jarewa
    Poziom 35  
    Nie wiem czy przesadzają gdyby takie były dobre to by takie wkładali w komplety. Wiec nie rozumiem po co wyrzucają ściskane z kompletu a wkładają ślimakowe. A prawie każdy producent dodaje jeszcze się nie spotkałem by nie dał. Mechanik nie miał specjalnych szczypce? nie miał nawet obcęgów ? to czym oni naprawiają samym młotkiem?

Tak samo co się często spotykam że wyrzucają opaski samozaciskowe na węzach a zakładają skręcane.
  • #17 21620655
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21620764
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    Z gów... bicz robicie. Można ale po co? Typowe są najlepsze.
  • #19 21620997
    m2606
    Poziom 34  
    andrzej20001 napisał:
    Z gów... bicz robicie

Jest kwestia,to się ją roztrząsa.Tu nie chodzi o doktoryzowanie się,bo temat prosty jak cep. Dyskutujemy,wymieniamy argumenty,które i tak do niektórych nie trafią -"nie bo nie".
    Potem ktoś to czyta , robi bez zastanowienia rzeczy zgodnie z poradami takich ludzi i robi źle.
    andrzej20001 napisał:
    Typowe są najlepsze.

Tak,są najlepsze. Niech sobie każdy oceni sam.
    Poniżej fabryczna opaska,która i tak wierci dziurę w gumie.Mniej się tego spotyka,bo producenci poprawiają błędy,ale jednak.
    Zbliżenie na opaskę zaciskową zamontowaną na gumowej manszecie przegubu napędowego

Teraz takie samo miejsce,ale z założoną opaską skręcaną.
    Dziura po wkręcie prawie gotowa i na bank by powstała,gdyby manszeta nie zdążyła się najpierw podrzeć na rowku.
    Widać też dokładnie gdzie zaczynała się przedzierać.

Uszkodzona manszeta przegubu z opaską skręcaną i widocznym przecięciem gumy
    Dlaczego tak? Bo oprócz niezdodności budowy,mamy jeszcze niezgodność szerokości i wystaj acy element,który przecina gumę na progu rowka w wale.
    Niech sobie każdy oceni sam czy chce dla paru złotych,czy dla swojej upartości wsadzić coś takiego do swojego samochodu.
    Różnice w budowie widać nawet w okularach z zamalowanymi szkłami. Opaski do przegubów mają równą szerokość,są niskie,a miejsce zaciskania jest od dołu wyściełane poprzez dodatkowe opasanie.Opaski z zatrzaskiem też mają odmienną budowę.

Dwie metalowe opaski zaciskowe: jedna fabryczna, druga z mechanizmem śrubowym
    O uszkodzeniach drugiej strony to nawet nie ma co pisać,bo to standard.Każdy jeden mechanik z jakimś stażem oglądał coś takiego dziesiątki razy.
  • #20 21621639
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    Ja stosowałem: OBEJMA ZACISKOWA OPASKA SKRĘCANA W1 GBS 23-25.
    Ma inną konstrukcję i nie niszczy zaciskanego elementu.
  • #21 21621664
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    Opaska metalowa zaciskowa z mechanizmem blokującym na końcu
    Taka 5 zł

Trzy czarne opaski zaciskowe ułożone poziomo na białym tle.
    Taka 8.
  • #22 21621756
    m2606
    Poziom 34  
    robert nawrot napisał:
    Ja stosowałem: OBEJMA ZACISKOWA OPASKA SKRĘCANA W1 GBS 23-25.
    Ma inną konstrukcję i nie niszczy zaciskanego elementu.

Metalowa obejma do rur z gwintowaną śrubą i zaciskiem, widok z boku

To sarkazm?
  • #23 21621772
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    Oczywiście że najlepsza jest ta która powinna być czyli ta zaciskana lub zawiązywana ta z kulką za 8zł, się absolutnie nie nadaje. Jak nie miał i dał skręconą i nigdzie się nie zaczepia a w tym miejscu się zaczepiać nie będzie, to może być. Nic a nic nie będzie. A geniuszowi który chce ściągnąć 10 g z koła proponuję zważyć taką opaskę następnie zważyć sam element czyli ślimak ze śrubą, ile waży następnie wróci do szkoły podstawowej a myślę że w ogóle ją nie skończył i wyliczyć działającą siłę odśrodkową przy różnicy jednego grama i średnicy 2 cm bo tyle ma półoś a następnie przenieś te pół grama na całe koło powiedzmy na stare auto które ma mniejszą praktycznie dzisiaj spotykaną średnicę czyli 15 cali.
    A ty co samochody to tylko widzą jak się po ulicy poruszają albo od strony kierownicy to od razu powiem że półośki to jakoś nie są wyważone. W typowych autach klasy niższej średniej bardzo rzadko się to zdarza żeby były wyższej.
    I dla tych samych ludzi którzy tylko widzą auto na ulicy to tak tylko dopowiem że na każdej półośce jest naklejona kartka z kodami i proponuję tym purystom zważyć tą kartkę i policzyć sobie jak jeszcze nie wyważenie ta kartka powoduje. Mało tego jakby któryś geniusz o coś coś wiedział na temat regeneracji części na przykład w Niemczech to by wiedział że do nich są dodawane metalowe tabliczki z numerem i kodem firmy regenerującej i to wszystko jest ściągane metalowymi opaskami tak żeby warto odwiedził co zakłada i klient też to zobaczył. Także jak widać najwięcej zawsze się odzywają ci którzy się najmniej znają.
    Natomiast dla superpurzystów którzy twierdzą że się znają proponuję podjechać na autoryzowanego serwisu BMW bo oni są zobowiązani mieć dowarzarkę,
    I chętnie zadotowaną opłatą wywarzą ci koło razem z elementami ruchomymi czyli tarczą i tą półośką.
  • #24 21621810
    jarewa
    Poziom 35  
    kkknc napisał:
    proponuję zważyć taką opaskę następnie zważyć sam element

To kiedy idziesz do szkoły?? opaska zależy od rozmiaru ale te mniejsze na przegubie wazą około 20g sam element skręcający to około 10g. Ważyłeś? nie to po co się odezwałeś i udajesz mądrzejszego?
  • #25 21621820
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    @andrzej20001 To jest dedykowana opaska zaciskowa do manszety półosi. Takie opaski stosują producenci samochodów i Kumaci Mechanicy. Do tego jest nawet specjalne narzędzie do zaciskania. Tyle i tylko tyle. Stosujcie sobie Panowie zaciski typu ,,Zebra", czyli skręcane ślimakiem (Szał lat 80tych u motoryzacyjnych prywaciarzy) i dokonajcie matematycznej analizy niewyważenia elementu wirującego, albo używajcie drutu kolczastego galwanizowanego skręcanego ,,kompinerkami" i bez analizy. Kolejna gownoburza na Forum o nic. Ale cóż, wakacje.
    kkknc napisał:
    W typowych autach klasy niższej średniej bardzo rzadko się to zdarza żeby były wyższej.

Tym cytatem warto zakończyć te zmagania, bo głównie chyba chodzi o 4 zlotową różnicę w cenie opasek. Święta racja Panie @kkknc
  • #26 21621825
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3286
    Zawsze można skręcić dwie opaski razem by te śruby do skręcania były równo po obu stronach o temat wyważenia odpada.
  • #27 21621851
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6629
    jarewa napisał:

To kiedy idziesz do szkoły?? opaska zależy od rozmiaru ale te mniejsze na przegubie wazą około 20g sam element skręcający to około 10g. Ważyłeś? nie to po co się odezwałeś i udajesz mądrzejszego?

Gratuluję skończenia ( albo i nie przedszkola )
    Widzisz sama taśma przylega do półosi zmieniając tylko jej masę natomiast nie zmienia punktu wyważenia. Jedynym wystającym elementem jest właśnie ślimak z jego obudową. O czym zresztą pisałem wyżej i on nie waży 20 g.
    Ale zawsze możesz to udowodnić. Jeszcze jakiś dziesięciogramowy moment skręcający ci się pojawi przy opasce no po prostu geniusz. Tak więc twój zasług wiedzy i postrzeganie świata mamy już umówione.
    Metalowe złącza opasek zaciskowych z mechanizmem ślimakowym
  • #28 21621919
    m2606
    Poziom 34  
    kkknc napisał:
    A ty co samochody to tylko widzą jak się po ulicy poruszają albo od strony kierownicy to od razu powiem że półośki to jakoś nie są wyważone. W typowych autach klasy niższej średniej bardzo rzadko się to zdarza żeby były wyższej.

Każda jedna półoś bez wyjątku jest wyważona . Nie piszę tego w nawiązaniu do niedowagi spowodowanej opaską.
    Wszystkie półosie narmalnych producentów kute z pręta są obrabiane tak żeby spełniały wymaganie.Jeśli nie spełniają to idą do odrzutu.Każda półoś czy wał z rury trafia na maszynę .Jeśli w katalogu producenta nie występuje w osobnych elementach ,to znaczy że wyważana jest w komplecie z przegubami. Do tego jest jeszcze tłumik drgań montowany na półosiach pełnych i niekytórych wałach na odcinku skrzynia-podpora. Wyważane w komplecie mają znakowanie wzdłuż,żeby po np.wymianie osłony poskładać komplet w tym samym ułożeniu. Na rurach znajdziesz ciężarki,na pręcie mimośrodowość względem nakiełka.
  • #29 21621955
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    m2606 napisał:
    Jest kwestia,to się ją roztrząsa.Tu nie chodzi o doktoryzowanie się,bo temat prosty jak cep.
    Pewnie u innych tylko nie u mnie bo czym bym nie zacisął tej harmoni to i tak pęknie w niecały rok. Dlatego czytam z uwagą bo próbowalem już chyba wszystkiego (vwt3).
  • #30 21622003
    m2606
    Poziom 34  
    Gdzie pęka?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stosowania opasek skręcanych na osłonach półosi i przegubów oraz ich bezpieczeństwa i skuteczności. Opaski zaciskowe (jednorazowe, z równomiernym dociskiem) są uważane za lepsze i dedykowane do tego celu, natomiast opaski skręcane mogą uszkadzać gumę osłony przy zbyt mocnym dokręceniu. Istnieje ryzyko poluzowania się opaski skręcanej pod wpływem wibracji, co może prowadzić do wycieku smaru i uszkodzenia przegubu. Krytykowane są także opaski skręcane ze względu na możliwość zaczepienia o elementy zewnętrzne (np. trawa, lód), co może uszkodzić osłonę lub przewody. Wątpliwości budzi również wpływ opasek na wyważenie półosi i przegubów, jednak analiza dynamiki wskazuje, że masa i siły odśrodkowe opasek są znikome w porównaniu do ciężarków wyważających koła. W praktyce stosowanie opasek skręcanych jest możliwe, jeśli nie powodują one zaczepiania i są prawidłowo założone z wyczuciem siły dokręcenia. Wskazane jest stosowanie dedykowanych opasek zaciskowych z odpowiednim narzędziem do zaciskania. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące trwałości osłon i przegubów, konieczności oceny stanu smaru i luzów na przegubach oraz wpływu niewłaściwego montażu na przyspieszone zużycie elementów. Przykłady opasek skręcanych i zaciskowych zostały zilustrowane zdjęciami. Wspomniano markę Spidana jako producenta przegubów. Podsumowując, opaski skręcane mogą być stosowane, ale nie są rozwiązaniem optymalnym i dedykowanym, a ich użycie wymaga ostrożności i świadomości potencjalnych zagrożeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA