Krzysztof Kamienski napisał: W teorii to prawda. W praktyce sprawa bez sensu, bo wydajność prądowa tego panelu wystarcza zaledwie do ładowania telefonu po przetwornicy step down, wiec tak czy owak napięcie panelu pod obciążeniem spadnie do tych 12 woltów. 21 VDC to SEM takiego panelu.
Nie w teorii, ale w praktyce. Oczywiście, że się da przy odpowiednim nasłonecznieniu i wydajności układu PV. Sam używam takiego małego panela PV do doładowywania akumulatora podczas wypadów i w czasie długich postojów. Panel, który stosuję ma parametry:
Voc - 22,03V
Vmp - 18,36V
Imp - 2,18A
Pm - 40W
Jak widać parametry są bardzo zbliżone do tego posiadanego przez autora. U mnie, w słoneczny dzień, w zupełności wystarcza to do uzupełniania energii podczas postoju. A przy długich postojach unikam efektu samorozładowania i mam zawsze w pełni naładowany akumulator. Doładowuję w ten sposób akumulator 64Ah z tą różnicą, że używam w tym celu prostego regulatora ładowania. Takie dwa zestawy, ale zamontowane "na stałe", mam także w garażu. Jeden ładuje akumulator (36Ah) wykorzystywany do zasilania zestawu lamp. Drugi służy do podładowywania akumulatora w aucie. Jeśli nie ładuję akumulatora w samochodzie, to energia jest wykorzystywana do ładowania akumulatorów w elektronarzędziach, akumulatorków AA i AAA, czy też zasilania radia i innych małych odbiorników, itp. System sprawdza się od kilku lat. Oczywiście warunkiem jest odpowiednio "wydajna" pogoda

artursiwek328 napisał: ...jest panel z wyjściem DC czy istnieje regulator aby go podpiąć takim kablem? Albo jakieś przejściówki?
Wystarczy oprawić i zarobić końcówki przewody wychodzące z panela PV i poprawnie podłączyć do regulatora. Są tam zwykle zaciski śrubowe. Wystarczy więc tylko zadbać o poprawną polaryzację i pewne połączenie. Prosty regulator PWM to wydatek od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. MPPT jest droższy, ale lepszy. W zestawie będziesz miał także gniazda USB umożliwiające bezpośrednie doładowanie np. telefonów czy powerbanków.
artursiwek328 napisał: Dla jasności Panel ma takie oznaczenie:
W tym wypadku wygląda na to, że panel PV jest już zintegrowany z kontrolerem. Należałoby więc po prostu zastosować przetwornicę step-down. Bo liczyć jedynie na spadek napięcia...? Jednak obawiałbym się takiego rozwiązania. A swoją drogą, od wstawienia tego zdjęcia najlepiej było zacząć