logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator w samochodzie AGM 95Ah czy bezpieczne ładowanie panelem solarnym 40W 21V

artursiwek328 29 Lip 2025 23:54 561 18
  • #1 21620716
    artursiwek328
    Poziom 3  
    Dzień dobry wszystkim,
    prosiłbym o potwierdzenie, czy takim panelem przenośnym https://allegro.pl/oferta/ladowarka-solarna-d...el-sloneczny-turystyczny-skladany-15517347485
    poprzez dołączenie krokodylków mogę bezpiecznie doładować akumulator w samochodzie (AGM 95 Ah)?
    Na panelu przy wyjściu DC jest oznaczenie MPPT, 21 V.
    Z góry wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie
  • #2 21620731
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3769
    Jeśli akumulator w samochodzie ma znamionowe napięcie 12V, to nie wolno ładować bezpośrednio takim panelem. Należałoby więc użyć układu dopasowującego napięcie i chroniącego akumulatora przed przeładowaniem i uszkodzeniem (regulator ładowania). Problemem może być także czas ładowania, bo wskazany panel PV o wydajności 40W jest po prostu nieco za mały - optymalna moc panela PV dla tej wielkości akumulatora to około 100W.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21620774
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5142
    Mobali napisał:
    Jeśli akumulator w samochodzie ma znamionowe napięcie 12V, to nie wolno ładować bezpośrednio takim panelem

W teorii to prawda. W praktyce sprawa bez sensu, bo wydajność prądowa tego panelu wystarcza zaledwie do ładowania telefonu po przetwornicy step down, wiec tak czy owak napięcie panelu pod obciążeniem spadnie do tych 12 woltów. 21 VDC to SEM takiego panelu.
  • #4 21620786
    artursiwek328
    Poziom 3  
    Ehh, czyli nie ma co ryzykować…
    Pomijam słabą wydajność, chodzi mi głównie o bezpieczeństwo podczas awaryjnego doładowywania po długim postoju auta…
    Czyli bez sensu, że są w takich zestawach paneli krokodylki… Myślałem, że może właśnie ten napis MPPT na kostce z gniazdami świadczy, iż panel dopasuje napięcie również do akumulatora….
  • #5 21620789
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    Kup regulator ladowania.
  • #7 21620806
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7731
    Kup dowolny regulator solarny, byle był MPPT, nie PWM. O prądzie 10-20A. Regulator możesz zamontować na stałe w aucie a dopinać tylko panel/e.
    artursiwek328 napisał:
    jest panel z wyjściem DC czy istnieje regulator aby go podpiąć takim kablem?

Każdy panel ma wyjście DC. Jakim kablem?
  • #8 21620893
    artursiwek328
    Poziom 3  
    Chodzi mi o wyjście z panelu zakończone wtykiem DC 2,1/5,5 mm, nie znalazłem regulatora, aby prosto wpiąć się takim wejściem…
  • #9 21620903
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    Krzysztof Kamienski napisał:
    wiec tak czy owak napięcie panelu pod obciążeniem spadnie do tych 12 woltów.

I uzyskasz może ze 2 A prądu ładowania.
  • Pomocny post
    #10 21620920
    ArturAVS
    Moderator
    artursiwek328 napisał:
    Chodzi mi o wyjście z panelu zakończone wtykiem dc 2.1/5.5 mm

I nie znajdziesz. Typowe wyjścia paneli, to wtyki/gniazda MC4 lub same przewody.
  • #11 21620946
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6534
    artursiwek328 napisał:
    Chodzi mi o wyjście z panelu zakończone wtykiem dc 2.1/5.5 mm, nie znalazłem regulatora aby prosto wpiąć się takim wejściem…

Nie problem aby podłączyć inaczej 2 przewody.
  • #12 21620953
    artursiwek328
    Poziom 3  
    artursiwek328 napisał:

Na panelu przy wyjściu DC jest oznaczenie MPPT, 21 V.
    Z góry wielkie dzięki za pomoc

Dla jasności panel ma takie oznaczenie:

Tabliczka znamionowa panelu solarnego z parametrami wejścia i wyjścia
  • #13 21620970
    Mobali
    Poziom 43  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    W teorii to prawda. W praktyce sprawa bez sensu, bo wydajność prądowa tego panelu wystarcza zaledwie do ładowania telefonu po przetwornicy step down, wiec tak czy owak napięcie panelu pod obciążeniem spadnie do tych 12 woltów. 21 VDC to SEM takiego panelu.
    Nie w teorii, ale w praktyce. Oczywiście, że się da przy odpowiednim nasłonecznieniu i wydajności układu PV. Sam używam takiego małego panela PV do doładowywania akumulatora podczas wypadów i w czasie długich postojów. Panel, który stosuję ma parametry:
    Voc - 22,03V
    Vmp - 18,36V
    Imp - 2,18A
    Pm - 40W
    Jak widać parametry są bardzo zbliżone do tego posiadanego przez autora. U mnie, w słoneczny dzień, w zupełności wystarcza to do uzupełniania energii podczas postoju. A przy długich postojach unikam efektu samorozładowania i mam zawsze w pełni naładowany akumulator. Doładowuję w ten sposób akumulator 64Ah z tą różnicą, że używam w tym celu prostego regulatora ładowania. Takie dwa zestawy, ale zamontowane "na stałe", mam także w garażu. Jeden ładuje akumulator (36Ah) wykorzystywany do zasilania zestawu lamp. Drugi służy do podładowywania akumulatora w aucie. Jeśli nie ładuję akumulatora w samochodzie, to energia jest wykorzystywana do ładowania akumulatorów w elektronarzędziach, akumulatorków AA i AAA, czy też zasilania radia i innych małych odbiorników, itp. System sprawdza się od kilku lat. Oczywiście warunkiem jest odpowiednio "wydajna" pogoda ;-)
    artursiwek328 napisał:
    ...jest panel z wyjściem DC czy istnieje regulator aby go podpiąć takim kablem? Albo jakieś przejściówki?
    Wystarczy oprawić i zarobić końcówki przewody wychodzące z panela PV i poprawnie podłączyć do regulatora. Są tam zwykle zaciski śrubowe. Wystarczy więc tylko zadbać o poprawną polaryzację i pewne połączenie. Prosty regulator PWM to wydatek od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. MPPT jest droższy, ale lepszy. W zestawie będziesz miał także gniazda USB umożliwiające bezpośrednie doładowanie np. telefonów czy powerbanków.
    artursiwek328 napisał:
    Dla jasności Panel ma takie oznaczenie:
    W tym wypadku wygląda na to, że panel PV jest już zintegrowany z kontrolerem. Należałoby więc po prostu zastosować przetwornicę step-down. Bo liczyć jedynie na spadek napięcia...? Jednak obawiałbym się takiego rozwiązania. A swoją drogą, od wstawienia tego zdjęcia najlepiej było zacząć ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21621007
    ArturAVS
    Moderator
    Mobali napisał:
    w praktyce

Niestety mylisz się. Prąd zostanie ograniczony do Isc, a napięcie do napięcia akumulatora. Twój panel z tych 40 W (18,36 V x 2,18 A) dla bezpośredniego podłączenia pod akumulator da jedynie około 30 W. Nie jest to żadna magia, tylko czysta fizyka i matematyka. Bez przetwornicy zawartej w tegulatorze MPPT nie da się inaczej. Im większa moc panela, tym większe będą straty, nie jest to zdrowe ani dla panela (praca non stop na zwarciu gdzie prąd ogranicza sama konstrukcja panela) ani dla akumulatora zwłaszcza AGM. Te ~ 2A prądu można traktować jako ładowanie konserwujące, jednak bez kontroli napięcia można szybko uszkodzić akumulator
  • #15 21621208
    Mobali
    Poziom 43  
    Nikt tu praw fizyki nie neguje. Korzystam z kontrolera i działa od dawna bez jakichkolwiek problemów. A że wydajność będzie niska z panela 40W PV, to chyba nie jest dla nikogo zaskoczeniem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21621214
    ArturAVS
    Moderator
    Mobali napisał:
    to chyba nie jest dla nikogo zaskoczeniem?

Dla mnie na pewno. Może być to błędne dla początkujących.
  • #17 21621374
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    Musi mieć kontroler nastawy full i flow, po naładowaniu ma przejść na 13,8 V......
  • #18 21621540
    artursiwek328
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję za wszelkie powyższe informacje.
    Oczywiście wydajność panela nie jest tu problemem, bez dokładnych obliczeń, ale już na podstawie wcześniejszych ładowań, proporcji np. mniejszych urządzeń można oszacować możliwości i nie oczekuję cudów…
    Podsumowując:
    1. Tak czy inaczej, dla ułatwienia i bezpieczeństwa na pewno potrzebny jest dodatkowy regulator MPPT, gdyż napięcie jest zbyt wysokie dla aku 12 V.
    (Posiadam jeszcze drugi panel Yato, „goły”)
    2. Mając kabel z wyjściem 2.1/5.5, muszę albo obrobić przewody, albo poszukać przejściówki z 2.1/5.5 na MC4 lub XT60 i podpiąć regulator.

PS, chyba kupię nowy, dedykowany zestaw, gdyż obecne panele są mi również potrzebne w obecnym stanie, bez grubszych przeróbek…
    Myślałem, że uda się je dodatkowo, bezkosztowo wykorzystać…

Dzięki raz jeszcze, uniknąłem potencjalnego zepsucia akumulatorów w dwóch autach :)
  • #19 21622925
    jankowalski2134
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Cześć, dobrze to wszystko podsumowałeś. Co do punktu drugiego - dokładnie tak, najprościej będzie odciąć ten wtyk DC i założyć na kabel standardowe złącza, o których sam wspomniałeś. Dzięki temu bez problemu podłączysz panel do dowolnego regulatora.

Jeśli chcesz iść w typowe złącza solarne, to tutaj masz komplet konektorów MC4: https://erli.pl/produkt/konektor-zlacze-typu-mc4-panel-pv-komplet-,204771548. To bardzo popularne i pewne rozwiązanie.

Alternatywnie, złącza XT60 też się świetnie nadadzą, są wytrzymałe i często stosowane przy akumulatorach: https://erli.pl/produkt/zlacze-konektor-xt60-para-komplet-meska-zenska,243128554.

Zrobienie takiej prostej modyfikacji będzie chyba pewniejsze i tańsze niż szukanie nietypowej przejściówki. Powodzenia!

Moderowany przez gulson:

Nieoznakowana reklama sklepu erli. 3.1.10. Rozpowszechnianie, bez zgody Usługodawcy, reklamy w każdej postaci, w tym kryptoreklamy.

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy możliwości bezpiecznego doładowania akumulatora samochodowego AGM o pojemności 95Ah za pomocą przenośnego panelu solarnego o mocy 40W i napięciu wyjściowym 21V z regulatorem MPPT. Rozważane jest podłączenie panelu bezpośrednio do akumulatora za pomocą krokodylków. Kluczowe kwestie to kompatybilność napięciowa, kontrola ładowania oraz zabezpieczenia przed przeładowaniem i uszkodzeniem akumulatora AGM. W dyskusji podkreślono, że bezpośrednie podłączenie panelu solarnego do akumulatora bez odpowiedniego regulatora ładowania może być ryzykowne, gdyż panel o napięciu 21V i mocy 40W może dostarczać prąd, który nie jest optymalnie kontrolowany, co może prowadzić do uszkodzenia akumulatora. Zaleca się stosowanie dedykowanego regulatora ładowania MPPT lub PWM, który zapewni odpowiednie parametry ładowania i ochronę akumulatora AGM. Panel z oznaczeniem MPPT przy wyjściu DC sugeruje obecność wbudowanego regulatora, jednak należy zweryfikować jego specyfikację i parametry pracy, aby potwierdzić bezpieczeństwo takiego rozwiązania. Podsumowując, doładowanie akumulatora AGM 95Ah panelem 40W 21V jest możliwe, ale wymaga stosowania odpowiedniego regulatora ładowania, aby zapewnić bezpieczne i efektywne ładowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA