logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Luźne rozmowy i pytania dotyczące fotowoltaiki (PV) – doświadczenia, zagadnienia

05 Wrz 2025 18:11 9321 355
Najlepsze odpowiedzi

Why didn’t my inverter shut down at the configured BMS low-voltage thresholds, and how can the BMS show the battery at a higher voltage than the inverter under load?

To normalne, że pod obciążeniem falownik widzi niższe napięcie niż BMS, bo większość BMS-ów rozłącza minusem MOSFET-ami, które mają swoją rezystancję, a do tego dochodzą spadki na kablach i stykach — przy poborze ok. 2,5 kW (ok. 50 A) nawet 20 mΩ daje około 1 V spadku [#21654304] Jeśli falownik nie ma komunikacji z BMS, pracuje na własnym pomiarze i jego odczyty/progi mogą być przesunięte względem BMS, więc trzeba brać napięcie z BMS i korygować progi falownika o zauważony offset albo spiąć go z BMS przez RS485/CAN [#21780059][#21780074][#21779722] W dyskusji padło też, że różnice napięcia między BMS a inwerterem rzędu 0,4–1 V nie są niczym wyjątkowym i trzeba je uwzględnić w nastawach, zamiast ufać samemu ekranowi falownika [#21780074][#21779722] U jednego z użytkowników podłączenie sieci AC od razu wyrównało wskazanie falownika z BMS, co sugeruje błąd/offset toru pomiarowego falownika, a nie rzeczywiste napięcie pakietu [#21780563]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #241 21804375
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #243 21804381
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1044
    Tak u mnie dziś wstaje pv.

Wykres mocy paneli fotowoltaicznych od 07:51 do 08:51, z rosnącą tendencją
  • #244 21804387
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    A 10 minut później radocha większa, bo tak ma być!

Zrzut ekranu aplikacji monitorującej system fotowoltaiczny z danymi o baterii i obciążeniu
    Ekran z aplikacji pokazujący dane czasu rzeczywistego z instalacji fotowoltaicznej

Dodano po 2 [minuty]:

Chris_W napisał:
    Tak u mnie dziś wstaje pv.
    Nie może się zdecydować? Jakoś mało? Zaśnieżone?
  • #245 21804393
    Chris_W
    Poziom 39  
    Panele są od zachodu na dachu, chyba nie zaśnieżone, nie chce mi się wychodzić sprawdzać. No i to tylko 2kW.
  • #246 21804397
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #247 21804400
    ppwielki
    Poziom 27  
    kolejne 10 minut i taka to rzeczywistość.
    Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej pracę instalacji fotowoltaicznej

a to taki wykres poglądowy automatycznej pracy przemiennej: płaska część wykresu oznacza pracę drugiego zestawu
    Wykres obciążenia systemu Anenji z danymi napięcia, prądu i częstotliwości

Dodano po 12 [minuty]:

Teraz lepiej widac jak u mnie dziala elektrownia?

ps. Ten ostatni regulator produkuje prąd tylko na oświetlenie 24V czyli w nocy odciąża inne obwody.
    ps. Czy teraz łatwiej uwierzyc w to co napisałem wcześniej (bez żadnej złośliwości)?

...i kilka minut później

Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej falownik PV z danymi napięcia, prądu i mocy.

Ekran aplikacji pokazujący dane instalacji fotowoltaicznej i stanu baterii
  • #248 21804410
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #250 21804442
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #252 21804461
    Chris_W
    Poziom 39  
    A dlaczego na wszystkich twoich falownikach masz odpiętą sieć AC?
  • #253 21804482
    ppwielki
    Poziom 27  
    Chris_W napisał:
    Jeżeli to do mnie pytanie: aby można bylo zrobic lepszą automatykę przełączeń a dzięki temu miec oszczędności.
  • #254 21804485
    Chris_W
    Poziom 39  
    ppwielki napisał:
    Chris_W napisał:
    Jeżeli to do mnie pytanie: aby można bylo zrobic lepszą automatykę przełączeń a dzięki temu miec oszczędności.

No niby rozumiem. Ale jak wtedy zasilasz dom?
    Ja mam klasycznie - wchodzi sieć i panele do falownika, i output wychodzi na dom. I w tym domu mam ciągłe zużycie mniejsze, większe, nigdy nie schodzi poniżej 200W.
  • #255 21804548
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #256 21804567
    ppwielki
    Poziom 27  
    Plusik za prosty opis. Zapomnialeś dodać, że trzeba najpierw poeksperymentowac, wymienić spostrzeżenia. Tematyka offgridu jako podstawowego zasilania jest naprawdę trudniejsza niż chwilowe podłączenie przetwornicy (nie ujmując ich zalet). Mnie, do zrobienia sterowania zmusiły prawie codzienne wyłączenia prądu i fimy z yt. Nie, nic z nich nie rozumiałem bo przeważnie produkcji azjatyckiej ale jedno mnie zastanowiło: prawie wszystkie nie były podłączone do sieci energetycznej. Można też zauwazyc w jakich złych warunkach pracują a mimo wszystko... pracują więc i ja odłączyłem zasilanie z ZE.
  • #257 21804589
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1190
    Całkowicie bezobsługowe użytkowanie powinno być. Falownik podłączony do sieci. ATS tylko na wypadek awarii falownika. Jeśli nie chcemy pracy przetwornicy to wybieramy odpowiedni falownik.
  • #258 21804600
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #259 21804623
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    ppwielki napisał:
    Może zapodasz (nie żądam ani nie zmuszam) dokładnąe foty sswojej kotłowni, falowników i zamontowanych paneli aby choć trochę być rzetelnym, żeby inni mogli (być może) z tego skorzystać, skrytykować?

Jestem tu na forum od 2022 i nigdy takich fot nie publikowałem. Nie są do publikacji bo to totalne druciarstwo - jeszcze by ktoś z tego korzystał a to nie jest dobry wzorzec do naśladowania ;p Jako zestaw to i owszem ale podłączenie tego to już nie bardzo, haha
    Jedynie co tu publikuje to foty samych liczników DC oraz screenshoty z aplikacji monitorujących produkcję (jak: eWeLink, Tuya, eLicznik)

Także prośba odrzucona.

A kwestia mojej rzetelności wg mnie jest bardzo czytelna przez to, co tutaj na forum napisałem/pisze i jakie dane opublikowałem/publikuje.
    _____________________________________________________________________________________________

W kwestii ostatnich relacji jaka to dziś produkcja napiszę po raz kolejny to co pisze w takich sytuacjach:

1. bez podawania jaka moc paneli informacja o danej chwilowej produkcji jest funta kłaków warta.
    Bo produkcja o mocy 2kW może być zarówno bardzo wysoka bo zainstalowane panele są o mocy 2kWp jak i bardzo niska bo zainstalowane panele mają moc 20kWp

2. bez podawania ile dom zużywa kWh (w danej jednostce czasu) i jaka moc paneli oraz jaka pojemność ewentualnego magazynu energii to samo podanie produkcji z PV jest mało znaczącą informacją bo:
    produkcja dzienna 6kWh jest bardzo wysoka gdy nasz dom zużywa dziennie 6kWh ale jest znikoma gdy nasz dom zużywa dziennie 60kWh (grzanie pompą ciepła)

U mnie w listopadzie moja PV dała mi 41% prądu jaki potrzebowałem, w grudniu wiadomo, najniższa wartość bo to było zaledwie 18%, do dnia wczorajszego styczeń jest jak na razie u mnie fajny bo za okres 1-9 stycznia pokrycie z PV jest na poziomie 26% (dziś słonecznie więc się nie pogorszy)
    Przykładowo u mnie za 1-9 stycznia średnio PV dostarcza mi 1,85 kWh / dziennie ale zużyłem średnio 7,07 kWh / dziennie.

Instalacja PV mieszana: on-grid i off-grid z magazynem 24V 300Ah LFP, łączna moc PV -> 5kWp
  • #260 21804647
    ppwielki
    Poziom 27  
    @michalPV oczekujesz rzetelnych informacji a w zamian jakieś zrzuty, obliczenia? Jezeli ...
    michalPV napisał:
    fot nie publikowałem. Nie są do publikacji bo to totalne druciarstwo
    to może załóż temat o metaloplastyce?

Dodano po 1 [minuty]:

bumble napisał:
    Całkowicie bezobsługowe użytkowanie powinno być. Falownik podłączony do sieci. ATS tylko na wypadek awarii falownika. Jeśli nie chcemy pracy przetwornicy to wybieramy odpowiedni falownik.
    Czy masz na myśli jakieś konkretne rozwiązanie?
  • #261 21804649
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    @ppwielki , ludzie mają swój rozum i widzą co jest rzetelne a co nie.

Jeśli dla Ciebie zdjęcia są miarą rzetelności to proszę bardzo:
    System magazynowania energii z bateriami SEPLUS i komponentami Victron Energy

Ps.da Ci to cokolwiek do rzetelności w dobie internetu? oczywiście fotka z netu.
  • #262 21804695
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    Panie, to całkiem dobrze wygląda, nie widzę druciarstwa.
    Co to jest te trzy niebieskie pudełka po prawej stronie?
  • #263 21804729
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #264 21804777
    bumble
    Poziom 40  
    >>21804600 Deye.

Dodano po 10 [minuty]:

>>21804647 Falownik powinien być podłączony pod sieć żeby uzupełniać większe pobory z sieci właśnie inaczej będzie ATS taktował co nie jest wskazane. Jeśli na pracy wyspowej to sygnał z falownika na ATS kedy nie ma PV i kończy się magazyn żeby przełączył na sieć aż do kolejnego naładowania magazynu i wtedy kolejny sygnał żeby przełączył na falownik ale to nie gwarantuje całkowitego wykorzystania dostępnej mocy z PV. Dla mnie priorytet to wygoda nie oszczędność. Dlatego offgrid ale podłączony do sieci nie ma sensu. Przy pracy wyspowej kiedy nie mamy dostatecznej mocy z falownika falownik jako primary zasygnalizuje przeciążenie i się wyłączy bo nie może dobrać energii z sieci w locie. Kiedy się wyłączy ATS automatycznie zdejmie obciążenie z falownika i przełączy na sieć. Wtedy falownik przy minimalnym zapasie z PV lub magazynu znowu się włączy a pojawienie się napięcia na źródle primary spowoduje przełączenie ATS na falownik. Jeśli obciążenie będzie za duże falownik znowu się wyłączy i ATS przełączy na sieć i tak w kółko.
  • #265 21804829
    ppwielki
    Poziom 27  
    michal.zd napisał:
    Panie, to całkiem dobrze wygląda, nie widzę druciarstwa.
    Tak to może i wygląda ale czytanie na bez zrozumienia. To takie normalne, że aż nie dziwne. Przecież autor zamieszczonego posta z tym zdjęciem wyraźnie uczciwie napisał: ZDJĘCIE Z INTERNETU!
    Nawet bez wskazówki można było łatwo porównać sprzęt z foty z opisem instalacji @michalPV . Widzę, że nawet na Elektrodzie zachodzi potrzeba zatrudnienia tłumacza i psa z przewodnikiem.

Dodano po 11 [minuty]:

bumble napisał:
    Falownik powinien być podłączony pod sieć

bumble napisał:
    Dlatego offgrid ale podłączony do sieci nie ma sensu
    Bełkot, przeczytasz czasem co piszesz? Forum techniczne a tu taki bumble?!
  • #266 21804897
    bumble
    Poziom 40  
    Zacznij myśleć.
  • #267 21804919
    Chris_W
    Poziom 39  
    Maverick73 napisał:
    Chris_W napisał:
    No niby rozumiem. Ale jak wtedy zasilasz dom?

Zasila się dom przez ATS co daje ze omijasz nie potrzebne zużycie prądu przez przetwornice falownika. Dajmy na to dom potrzebuje 200W a pracująca przetwornica powoduje ze faktycznie pobiera 260W co daje ze jest pobór domu i do tego jeszcze dokładamy prace falownika. ATS powoduje ze omijamy jego pracę i licznik ZE tylko pobiera 200W a nie 260W. Gdy są warunki sprzyjające za oknem sterowanie wyłącza ATS co powoduje powrót pracy falownika. Tutaj kolega pominął cały ten proces, nie podłączając w ogóle sieci pod falownik dając przed niego ATS. Proces naładowania magazynu włącza lub wyłącza ten ze ATS.

Wydaje się to dziwne.
    Inwerter na "bypassie" pobiera kilka watów, a w trybie "mains" zasila się z PV, a nie z sieci.
    Skąd w ogóle przypuszczenie że on przy podpiętych panelach pobiera swoje zasilanie z sieci, jak wg mnie wszystko wskazuje że pobiera z paneli.
    Tak mi przyszło do głowy - jest w Anenji taka opcja "energy saving mode" może to ona coś zmienia - ja u siebie mam włączone to "oszczędzanie" a u Ciebie może nie włączone i bierze z sieci?
  • #268 21804960
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #269 21804990
    Chris_W
    Poziom 39  
    Maverick73 napisał:
    Chris_W napisał:
    Tak mi przyszło do głowy - jest w Anenji taka opcja "energy saving mode" może to ona coś zmienia - ja u siebie mam włączone to "oszczędzanie" a u Ciebie może nie włączone i bierze z sieci?

To teraz Ty mnie trochę poducz :)
    Ja próbowałem nie raz ten tryb uruchomić aby go sprawdzić... np. i teraz ale nie chwyta, falownik na niego nie chce przejść.

Ustawienia falownika z wyłączonym trybem oszczędzania energii

Jak Tobie się go udało włączyć i jaki masz falownik Anenji.

Teraz według Ciebie co robi dokładnie ten tryb, bo jak wspomniałem nie miałem możliwości aby go uruchomić,

Mam anenji 4kW.
    Tę opcję miałem w rejestrach modbus i kiedyś ją przestawiałem (przez HA->esphome->modbus), faktycznie ona nie da się przestawić, bo po chwili wraca wył - więc nawet jeśli ją włączałem, to wyszło że nieskutecznie, aktualnie widzę że jest wyłączona - wygląda jakby nieaktywna opcja.
    Ja te rejestry opcji menu zassałem z netu pod ESPhome i większości nawet nie używam (tej opcji też nie używam - tylko za pierwszym razem, bo zbyt dużo opcji obciąża i spowalnia odczyty) - teraz dopiero zmodyfikowałem soft i uaktywniłem tę opcję i widzę ze wyłączona i oczywiście nie da się trwale załączyć.
    Więc wynika że ja też nie wiem do czego - nazwa sugeruje oszczędzanie energii.
  • #270 21804991
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    michal.zd napisał:

To są ładowarki PV. Dla kogoś posiadającego dodatkowe panele prościej jest podłączyć dodatkowe panele przez ładowarkę niż kombinować i podpinać je razem z działającą już instalacją PV.
    W prosty sposób rozbudowujesz instalacje bez kombinowania z dopasowaniem napięć i natężenia z paneli.

Jeśli dobrze dobrać ładowarki z napięciem startu niższym niż inwerter to zysk z mniejszego dodatkowego zestawu PV jest dość duży, zwykle pozwala to dodatkowemu ładowaniu działać wcześniej i dłużej niż panelom w inwerterze.

U siebie mam teraz po prostu sajgon, słońce mam dopiero od 9-10 na główne panele w lecie , zima od 10 najwcześniej a poranne i zachodzące słońce przez 2-4 h było bezczynne od przodu domu, wystarczyło dołożyć kilka paneli na wschód i zachód z ładowarkami by zysk był w lecie ok 6 kWh a w zimie 1-2kWh. ;)
    Malizna ale cieszy.

Chris_W napisał:
    Inwerter na "bypassie" pobiera kilka watów, a w trybie "mains" zasila się z PV, a nie z sieci.

Nie każdy inwerter pobiera z magazynu i PV, zwykle większość pobiera zasilanie z podpiętej sieci a dodatkowo wykorzystuje PV i magazyn.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pracy magazynu energii LiFePO4 z falownikiem i BMS JK: wyjaśniano spadek napięcia na MOSFET-ach BMS, przewodach i połączeniach przy dużym prądzie rozładowania oraz to, dlaczego falownik odciął się przy 47,1 V mimo ustawionych progów odcięcia w BMS. Po analizie logów BMS ustalono przyczynę przerwy i problemów z komunikacją między SA a BMS. Omawiano też balansowanie ogniw, wpływ prądu rozładowania na skuteczność balancera 2 A, rezystancję przewodów pomiarowych, jakość połączeń busbarów miedzianych i aluminiowych oraz sens stosowania pasty przewodzącej. W dalszej części wątku poruszono aktualizację firmware JK BMS, odczyt i archiwizację danych z SolarAssistant, podłączenie BMS/falownika przez RS-485, ustawienia wide/narrow dla zakresu napięcia AC, pracę off-grid/on-grid/hybrydową, ATS, automatyczne przełączanie źródeł, rozbudowę magazynów energii, wykorzystanie trackerów PV oraz wpływ sezonowości na produkcję i zużycie energii. Pojawiły się też tematy prognoz i rozliczeń w Tauronie, kosztów odczytu rzeczywistego oraz opłacalności i autonomii instalacji PV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA