@ppwielki Ty się ciesz chwilą bo chmury z śniegiem właśnie idą nad Twoją farmę PV 😉😁
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamChris_W napisał:Nie może się zdecydować? Jakoś mało? Zaśnieżone?Tak u mnie dziś wstaje pv.
kmarkot napisał:I śmiech na sali, gdy ktoś twierdzi, że energii elektrycznej z PV zimą ma tyle, że może sprzedawać sąsiadom.
Jak to nazwać? Po prostu CUD.
Chris_W napisał:Jeżeli to do mnie pytanie: aby można bylo zrobic lepszą automatykę przełączeń a dzięki temu miec oszczędności.A dlaczego na wszystkich twoich falownikach masz odpiętą sieć AC?
ppwielki napisał:Chris_W napisał:Jeżeli to do mnie pytanie: aby można bylo zrobic lepszą automatykę przełączeń a dzięki temu miec oszczędności.A dlaczego na wszystkich twoich falownikach masz odpiętą sieć AC?
Chris_W napisał:No niby rozumiem. Ale jak wtedy zasilasz dom?
Chris_W napisał:I w tym domu mam ciągłe zużycie mniejsze, większe, nigdy nie schodzi poniżej 200W.
ppwielki napisał:Może zapodasz (nie żądam ani nie zmuszam) dokładnąe foty sswojej kotłowni, falowników i zamontowanych paneli aby choć trochę być rzetelnym, żeby inni mogli (być może) z tego skorzystać, skrytykować?
michalPV napisał:to może załóż temat o metaloplastyce?fot nie publikowałem. Nie są do publikacji bo to totalne druciarstwo
bumble napisał:Czy masz na myśli jakieś konkretne rozwiązanie?Całkowicie bezobsługowe użytkowanie powinno być. Falownik podłączony do sieci. ATS tylko na wypadek awarii falownika. Jeśli nie chcemy pracy przetwornicy to wybieramy odpowiedni falownik.
michal.zd napisał:Tak to może i wygląda ale czytanie na bez zrozumienia. To takie normalne, że aż nie dziwne. Przecież autor zamieszczonego posta z tym zdjęciem wyraźnie uczciwie napisał: ZDJĘCIE Z INTERNETU!Panie, to całkiem dobrze wygląda, nie widzę druciarstwa.
Co to jest te trzy niebieskie pudełka po prawej stronie?
bumble napisał:Falownik powinien być podłączony pod sieć
bumble napisał:Bełkot, przeczytasz czasem co piszesz? Forum techniczne a tu taki bumble?!Dlatego offgrid ale podłączony do sieci nie ma sensu
Maverick73 napisał:Chris_W napisał:No niby rozumiem. Ale jak wtedy zasilasz dom?
Zasila się dom przez ATS co daje ze omijasz nie potrzebne zużycie prądu przez przetwornice falownika. Dajmy na to dom potrzebuje 200W a pracująca przetwornica powoduje ze faktycznie pobiera 260W co daje ze jest pobór domu i do tego jeszcze dokładamy prace falownika. ATS powoduje ze omijamy jego pracę i licznik ZE tylko pobiera 200W a nie 260W. Gdy są warunki sprzyjające za oknem sterowanie wyłącza ATS co powoduje powrót pracy falownika. Tutaj kolega pominął cały ten proces, nie podłączając w ogóle sieci pod falownik dając przed niego ATS. Proces naładowania magazynu włącza lub wyłącza ten ze ATS.
Chris_W napisał:Tak mi przyszło do głowy - jest w Anenji taka opcja "energy saving mode" może to ona coś zmienia - ja u siebie mam włączone to "oszczędzanie" a u Ciebie może nie włączone i bierze z sieci?
Maverick73 napisał:Chris_W napisał:Tak mi przyszło do głowy - jest w Anenji taka opcja "energy saving mode" może to ona coś zmienia - ja u siebie mam włączone to "oszczędzanie" a u Ciebie może nie włączone i bierze z sieci?
To teraz Ty mnie trochę poducz![]()
Ja próbowałem nie raz ten tryb uruchomić aby go sprawdzić... np. i teraz ale nie chwyta, falownik na niego nie chce przejść.
![]()
Jak Tobie się go udało włączyć i jaki masz falownik Anenji.
Teraz według Ciebie co robi dokładnie ten tryb, bo jak wspomniałem nie miałem możliwości aby go uruchomić,
michal.zd napisał:Co to jest te trzy niebieskie pudełka po prawej stronie?
Chris_W napisał:Inwerter na "bypassie" pobiera kilka watów, a w trybie "mains" zasila się z PV, a nie z sieci.