logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczny licznik energii - porównanie wskazań z multimetrem

TechEkspert 08 Lis 2025 12:08 3438 108

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Porównano elektroniczny licznik energii APATOR OTUS1 z multimetrem i analizatorem mocy dla odbiorników rezystancyjnych, pojemnościowych, indukcyjnych oraz LED.
  • Testy obejmowały napięcie sieciowe, małe obciążenia kilku watów, kondensatory 470nF i 16µF, transformator jałowy oraz źródło LED 12W.
  • Licznik pokazał 221,2V przy pomiarze multimetru 221,1V, 7W dla małego odbiornika, 5W dla transformatora i 0W przy kondensatorach.
  • Wniosek jest taki, że licznik zasadniczo nie zawyżał wskazań, a starszy licznik indukcyjny może pomijać małe moce, zwłaszcza pojedyncze źródła LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Wyświetlacz licznika OTUS 1 Apator i miernika SANWA pokazujący 221,0 V
    Materiał o licznikach energii elektrycznej sprowokował mnie do wykonania prób praktycznych i porównania wskazań licznika ze wskazaniami multimetru. W materiałach wideo @Piotr_Burnos poruszony został temat niedoskonałości stosowanych od lat elektromechanicznych liczników indukcyjnych, znajdziemy także komentarz do holenderskiego materiału o błędach zliczania elektronicznych liczników energii elektrycznej. Mając dostęp do lokalizacji gdzie znajduje się licznik energii elektrycznej APATOR OTUS1 zabrałem ze sobą sprzęt do przeprowadzenia kilku prób w praktyce. Przygotowałem warunki testów, które są możliwe do odtworzenia. Napiszcie proszę co myślicie o takim podejściu do tematu. Wymiana liczników z tarczą aluminiową na liczniki elektroniczne wzbudza wiele emocji oraz przekazów o zmianie wysokości rachunków po wymianie licznika. Sprawdźmy w praktyce co pojawi się na wyświetlaczu licznika w zależności od podłączonych odbiorników.

Na początek sprawdziłem wskazania licznika gdy wszystkie odbiory są odłączone. Wynik jest prawidłowy, na wyświetlaczu widzimy zerową moc rejestrowaną przez urządzenie. Rozdzielczość wskazań dla mocy czynnej to 1W.

Wyświetlacz licznika energii elektrycznej z odczytem 000000 kW i symbolem sygnału

Następnie porównałem wskazania licznika dla napięcia skutecznego, licznik praktycznie dublował wskazania multimetru. Multimetr wskazał 221,1V wynik pomiaru to 221,1V +/- 1,4V a na wyświetlaczu licznika pojawiło się wskazanie 221,2V. Nie miałem możliwości regulacji napięcia sieciowego, więc po dość prymitywnym jednopunktowym sprawdzeniu wskazań licznika przyjmuję, że pomiar napięcia działa prawidłowo. W dalszych próbach wykorzystam wskazania licznika dotyczące napięcia.

Wyświetlacze cyfrowych mierników pokazujące napięcie 221,2 V i 221,1 V oraz wartość 12,70

W tzw. holenderskim artykule poruszony był temat błędów pomiarowych przy małych wartościach pobieranej mocy. Zaczynamy od odbiornika rezystancyjnego, który wymusi pobór mocy kilku watów.

Zielony rezystor drutowy 6.8 kΩ 5% z końcówkami i przewodami

Tu natrafiamy na pierwszy problem, multimetr wskazuje wartość 33,49mA wynik pomiaru to 33,49mA +/- 0,23mA jednak wskazania licznika są prezentowane z rozdzielczością 100mA. Zakładam, że rozdzielczość wewnętrzna pomiaru prądu jest większa, jednak prezentowana jest z ograniczeniami.

Wyświetlacze dwóch urządzeń pomiarowych pokazujące wartości prądu i napięcia

Ponieważ moc prezentowana jest z rozdzielczością 1W to wskazanie 7W przy wskazaniu dla napięcia 226,1V oceniam jako wiarygodne w odniesieniu do prądu zmierzonego multimetrem. Licznik prawidłowo rejestruje małą moc dla odbiornika rezystancyjnego.

Zbliżenie na ekran wyświetlacza licznika energii elektrycznej z odczytami mocy i napięcia.

Tym samym sposobem weryfikujemy wskazania dla 40W żarówki, dla tego odbiornika rezystancyjnego wskazania licznika również oceniam jako wiarygodne. Niestety licznik w przeciwieństwie do multimetru nie posiada wygodnej prezentacji wskazań. Przełączanie się między kodami OBIS zajmuje czas, przy bezczynności licznik przełącza się na kolejny kod co utrudnia odczyt w jednym punkcie czasu.

Zbliżenia ekranów urządzeń pomiarowych pokazujących napięcie, prąd i zużycie energii

Żarówka halogenowa 140W - zarówno wskazania prądu jak i mocy oceniam jako wiarygodne.

Zbliżenia wyświetlaczy mierników energii z wartościami prądu, napięcia i mocy

Na koniec grzejnik 1kW, również moim zdaniem wyniki są prawidłowe. Niestety nie ma możliwości jednoczesnej obserwacji napięcia, mocy i prądu więc podczas przełączania kodów OBIS zmiana napięcia sieciowego wpływa na wskazania. Moc odbierana przez odbiorniki rezystancyjne jest prawidłowo rejestrowana przez licznik.

Zbliżenia wyświetlaczy mierników pokazujących wartości prądu, napięcia i mocy

Do kolejnej próby wykorzystamy kondensator o pojemności 470nF.

Żółty kondensator MKP 0,47 µF 275VAC z wyprowadzeniami drutowymi

Wskazania licznika są poprawne, 0W mocy czynnej mimo przepływającego przez kondensator prądu.

Dwa elektroniczne wyświetlacze z odczytami liczników energii i miernika prądu.

Następnie wykorzystujemy kondensator o większej pojemności 16µF.

Biały kondensator cylindryczny z metalowymi złączami i nadrukowanymi danymi technicznymi

Wynik prawidłowy, prąd ponad 1A - 0W mocy czynnej. Moc bierna pojemnościowa nie miała wpływu na wskazania mocy czynnej.

Trzy wyświetlacze mierników pokazujące dane dotyczące prądu i zasilania

Z odbiorów o charakterystyce pojemnościowej przechodzimy na indukcyjności. Transformator separacyjny w przeciwieństwie do kondensatora będzie pobierał niewielką moc czynną związaną z mocą strat.

Transformator elektryczny z pomarańczowymi zaciskami montażowymi

Przy pracy jałowej transformatora rejestrujemy 5W mocy czynnej.

Wyświetlacze dwóch urządzeń pomiarowych pokazujące pobór prądu i zużycie energii

W późniejszym czasie potwierdziłem wskazania licznika analizatorem mocy. Wskazania analizatora to 5W mocy czynnej, 16var mocy biernej indukcyjnej. Wskazania licznika oceniam jako prawidłowe. Licznik prawidłowo zarejestrował moc czynną dla odbiornika o charakterze indukcyjnym.

Wyświetlacz miernika energii pokazujący wartości w watach, VAR, VA i VAh

Zbliżenie na ekran urządzenia pomiarowego z odczytami napięcia i prądu.

Na koniec źródło światła LED o deklarowanej mocy czynnej 12W, wskazania licznika oceniam jako prawidłowe.
    To dla mnie dość istotny wynik, gdyż wiele domowych odbiorów będzie pracować z odkształconym prądem. Nie mam wiedzy czy liczniki energii muszą spełniać normy określające prawidłowe zliczanie energii dla odbiorów z zasilaczami impulsowymi. Przykładowo czy EN 50470-3 określa takie sytuacje? SMPS o większej mocy posiadają aktywną korekcję współczynnika mocy i kształt pobieranego prądu jest zbliżony do sinusoidalnego. Zasilacze impulsowe mniejszej mocy wymuszają silnie odkształcony prąd.

Wyświetlacz licznika i opakowanie żarówki LED 12W o barwie zimnej 6500K

Kształt prądu pobieranego przez LED (ślad żółty) jest fatalnie odkształcony od sinusoidy, co niestety jest typowe dla takich odbiorów.

Ekran oscyloskopu z dwiema nakładającymi się przebiegami sygnału o częstotliwości 50 Hz

W późniejszym czasie potwierdziłem analizatorem mocy parametry dla LED: 11W mocy czynnej i 7var mocy biernej pojemnościowej.
    Wyświetlacz elektroniczny z pomiarami energii w jednostkach W, var i VA

Zbliżenie na ekran wyświetlacza z odczytami napięcia, natężenia i mocy.

Nie posiadam dokładnej specyfikacji licznika APATOR OTUS1 więc trudno odnieść się do deklarowanych możliwości tego urządzenia. Kolejna sprawa to przełączanie się między funkcjami licznika zajmuje czas i odczyty dotyczą oddalonych w czasie punktów gdy zmienia się np. wartość napięcia sieciowego. To utrudnia pobranie spójnych danych do testu. Wygląda na to, że licznik prezentuje na wyświetlaczu uproszczone informacje i np. wartość prądu jest wewnętrznie przetwarzana z większą rozdzielczością a prezentowana jako wielokrotności 100mA.

Podsumowując - uważam, że wskazania tego konkretnego licznika pokrywały się z pomiarami multimetrem lub były zbieżne z parametrami mocowymi odbiorników. To dobra informacja dla osób obawiających się, że nowe liczniki elektroniczne mogą zawyżać wskazania. Proste testy nie odzwierciedlają wszystkich możliwych warunków pracy jednak udało się wykonać kilka prób z różnymi rodzajami odbiorników. Takie próby łatwo powtórzyć dla różnych liczników.

Czy wymiana licznika mechanicznego na elektroniczny może spowodować zwiększenie naliczonej energii czynnej? Podejrzewam, że jest to możliwe gdyż tak jak zostało to sprawdzone w praktyce indukcyjny licznik z aluminiową tarczą może nieprawidłowo reagować na małe moce w tym nawet dla pojedynczych źródeł światła LED liczydło może stać w miejscu. Liczniki elektroniczne nie mają takich ograniczeń i odbiorcy mogą być niezadowoleni z prawidłowego naliczenia energii elektrycznej.

Napiszcie proszę co myślicie o takim porównaniu, oraz czy posiadacie wyniki i wnioski ze swoich prób?
    Czy spotkaliście się z sytuacją gdzie wskazania elektronicznego licznika energii elektrycznej były nieprawidłowe?

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    TechEkspert
    Redaktor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Specjalizuje się w: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert napisał 7318 postów o ocenie 5691, pomógł 17 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21745242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21745328
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5691
    Dzięki za odzew, jaki masz model licznika?
    Czy udało się ustalić źródło zmiany naliczeń?

Mam pierwszy kontakt i wnioski ze sprawdzenia wskazań podobnymi odbiornikami innego elektronicznego licznika energii elektrycznej: GAMA 100.
    Wyniki takie same, licznik prawidłowo wskazuje moc czynną dla podłączonych odbiorników.
  • #4 21745390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21745520
    TechEkspert
    Redaktor
    Gdyby udało się ustalić która przetwornica powoduje zawyżone wskazanie w 1.7.0 to może dałoby radę sprawdzić jaki jest kształt prądu lub jakie cechy to powodują.
    Być może powoduje to nie jeden konkretny zasilacz a tak jak piszesz wypadkowa kilku.
  • #6 21745552
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21745667
    TechEkspert
    Redaktor
    Nie jestem pewien czy kompensacja mocy biernej pomoże. Z eksperymentu wynika, że moc bierna nie ma wpływu na wskazania mocy czynnej na liczniku. Bardziej podejrzewałbym jakiś dziwny kształt prądu pobieranego przez SMPS, który myli układ pomiarowy licznika. Być może szeregowa indukcyjność w obwodzie takiego zasilacza złagodziłaby szybkość narastania prądu. Przy okazji taka indukcyjność zmniejszy nieco pojemnościowy charakter odbiornika dodając moc bierną indukcyjną do pojemnościowej. Natomiast stawiałbym na to, że to nie bezpośrednio brak PFC jest problemem a kształt prądu pobieranego z sieci. Jednak bez eksperymentów trudno to ocenić.
  • #8 21746051
    TechEkspert
    Redaktor
    Mam odzew poza forum o teście z licznikiem APATOR i ośmioma różnymi LED, dla wszystkich licznik wskazywał moc z maksymalną różnicą +/- 2W od tej jaką zadeklarował producent źródła światła.

@khoam wszystkie wyniki prób jakie zabrałem dotyczyły liczników jednofazowych, natomiast GAMA 300, o której wspominasz jest trójfazowa. Być może stosowana jest tam inna metoda pomiaru, np. przekładniki zamiast boczników?
  • #9 21746055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21746067
    TechEkspert
    Redaktor
    W jednofazowym liczniku którego wnętrze kiedyś pokazałem, znajdował się bocznik.

Jeżeli problem jest z wieloma SMPS o silnie odkształconym prądzie pobieranym z sieci, to być może udałoby się niektóre skonsolidować do pojedynczego zasilacza impulsowego o większej mocy, który posiada APFC i pobiera prąd o kształcie sinusa?

• #11 21746068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21746073
    TechEkspert
    Redaktor
    To też będzie bardzo ciekawy eksperyment, chętnie poczytałbym o wynikach próby z UPS VFI na elektroda.pl

Tak się zastanawiam, jeżeli mamy sytuację gdzie przed wymianą licznika rachunki były mniejsze a po wymianie są większe to teraz jest szansa aby przycisnąć temat i sprawdzić co zwiększa wskazania. O ile zwiększyło się zużycie procentowo?

Możliwym rozwiązaniem jest też to, że indukcyjny licznik zaniżał wskazania i elektroniczny jest dokładniejszy. Wtedy nic się nie poradzi poza oszczędzaniem zużycia energii.
  • #13 21746098
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21746104
    TechEkspert
    Redaktor
    Zapowiada się bardzo ciekawa próba, z której wyników może skorzystać więcej osób. Osobiście zaczynałbym od modeli na mniejszą skalę i po zauważeniu wyników próbował przeskalować na całą instalację.
  • #15 21746560
    Piotr_Burnos
    Specjalista elektryk
    Ocena: 174
    Ciekawe pomiary! Jednak... pomiar multimetrem nie jest miarodajny (zakładamy niemal idealny charakter odbiornika R, C lub L). Bardziej wiarygodne wyniki są z miernika mocy.
    Tak czy inaczej, planuję obecnie zweryfikować inną rzecz. Czy montaż dodatkowego podlicznika przez odbiorcę faktycznie zmniejsza 2x rachunki za prąd.
    Takich doniesień na YT jest coraz więcej.
    Pozdrawiam,
    Piotr Burnos
  • #16 21746773
    TechEkspert
    Redaktor
    To jest bardzo ciekawy pomysł na materiał, gdyż wokół podliczników powstało dużo szumu, lecz nie trafiłem na wyjaśnienie tego tematu.

Multimetru użyłem do weryfikacji wskazań napięcia i prądu przez licznik oraz mocy dla odbiorników rezystancyjnych.

Podczas prostych prób nie zauważyłem błednych wskazań licznika np. 2x większych lub rząd wielkości większych niż spodziewane. Dla odbiorników z odkształconym prądem wskazywana moc przez licznik była zgodna z deklaracją producenta LED oraz ze wskazaniem analizatora mocy.

Najbardziej zainteresowały mnie odpowiedzi w tym wątku i poza forum, gdyż to pozwala poszerzyć perspektywę spojrzenia na temat.
  • #17 21746791
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 305
    Piotr_Burnos napisał:
    Czy montaż dodatkowego podlicznika przez odbiorcę faktycznie zmniejsza 2x rachunki za prąd.

Nie bardzo rozumiem - jeśli odbiorca/właściciel jest jeden i odbiorniki/ pobór mocy będą nadal takie same- to dlaczego / (tzn jakim cudem?) zamontowanie dodatkowego podlicznika - może zmniejszyć rachunki za prąd?

Czy te materiały na Youtubie nie są promowane przez producentów podliczników, a potem reszta to już efekt wiary naiwniaków - jak kiedyś było np dla "zmiejszacza rachunków" (wtyczka z jakimś małym kondensatorkiem wetknięta do gniazdka, całość sprzedawana po 200zeta)
  • #18 21746830
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2912
    Matheu napisał:
    Nie bardzo rozumiem - jeśli odbiorca/właściciel jest jeden i odbiorniki/ pobór mocy będą nadal takie same- to dlaczego / (tzn jakim cudem?) zamontowanie dodatkowego podlicznika - może zmniejszyć rachunki za prąd?

Czy te materiały na Youtubie nie są promowane przez producentów podliczników, a potem reszta to już efekt wiary naiwniaków - jak kiedyś było np dla "zmiejszacza rachunków" (wtyczka z jakimś małym kondensatorkiem wetknięta do gniazdka, całość sprzedawana po 200zeta)

Może psychika ma tu sporo do powiedzenia? Jak ktoś zamontuje "pod nosem" sobie podlicznik to widzi jak on "nabija" na bieżąco kWh i się ogranicza?
    Nie widziałem nigdy podlicznika od środka, ale z doświadczenia wiem że filtr w torze prądowym obliczony na max prąd licznika byłby większy od tego licznika, a właśnie o właściwościach filtrujących podliczników tlumaczą "spece" od teorii obniżania zużycia przez te urządzenia.
    Może Pan, Panie Piotrze w ramach materiału pokaże budowę badanych podliczników?
  • #19 21746881
    TechEkspert
    Redaktor
    Teza z podlicznikami była taka, że w obwodach pomiarowych zawierają elementy indukcyjne, które wpływają na charakterystykę odbiorów i wskazania licznika głównego.

Jest to bardzo ciekawe, niestety materiały na jakie trafiłem traktuję bardziej jako 'ezoteryczne' 😀 Brakuje mi materiału gdzie licznik 'trafia na stół' i w jasny, mierzalny i powtarzalny sposób zaprezentowany jest jego wpływ lub brak wpływu.
  • #20 21747093
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    khoam napisał:
    Na podstawie moich rachunków mogę stwierdzić, że zdecydowanie tak.

Zdecydowanie czyli o ile procent więcej?
  • #21 21747288
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2912
    vodiczka napisał:
    khoam napisał:
    Na podstawie moich rachunków mogę stwierdzić, że zdecydowanie tak.

Zdecydowanie czyli o ile procent więcej?

Oczywiście mowa o ile więcej procent jest kWh a nie PLN.
    Ja nie zauważyłem większego albo mniejszego zużycia po zamianie licznika indukcyjnego na elektroniczny, wszystko w granicach poprzednich wskazań.
  • #22 21748834
    504d
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Norma 50470-3 w bardzo ograniczonym stopniu wymaga sprawdzenia liczników przy przebiegach odkształconych. Najważniejsze charakterystyki są zdefiniowane dla przebiegów sinusoidalnych. Proszę zwrócić uwagę na pomiar energii biernej. Obecnie wszystkie liczniki (od 2022) muszą mierzyć energię bierną zgodnie z 62053-24 która wymaga pomiar tylko 1 harmonicznej (pozostałe muszą być filtrowane). We wcześniejszych rozwiązaniach pomiar biernej może być inaczej realizowany. W licznikach trójfazowych występuje również problem tzw. bilansowania międzyfazowego. W skrócie chodzi o naliczanie energii w sytuacji gdy przepływa ona w różnych kierunkach w poszczególnych fazach. To może również wpływać na różne wskazania.
  • #23 21748960
    TechEkspert
    Redaktor
    Bardzo ciekawe, dziękuję za wypowiedź. Zauważyłem, że zebrane tutaj wszystkie wyniki prostych porównań wskazań liczników, które potwierdzały ich prawidłowe działanie dotyczyły liczników jednofazowych. Natomiast jeden odzew z informacją o zawyżaniu wskazań dotyczył licznika trójfazowego.

Nie do końca rozumiem jakie wyzwania z pomiarem energii występują w liczniku trójfazowym względem jednofazowego, natomiast być może to jest kluczem do licznych doniesień o zmianie wysokości rachunków po wymianie licznika?
  • #24 21749475
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1668
    TechEkspert napisał:
    Czy wymiana licznika mechanicznego na elektroniczny może spowodować zwiększenie naliczonej energii czynnej? Podejrzewam, że jest to możliwe gdyż tak jak zostało to sprawdzone w praktyce indukcyjny licznik z aluminiową tarczą może nieprawidłowo reagować na małe moce w tym nawet dla pojedynczych źródeł światła LED liczydło może stać w miejscu. Liczniki elektroniczne nie mają takich ograniczeń i odbiorcy mogą być niezadowoleni z prawidłowego naliczenia energii elektrycznej.

Obawiam się, że w olbrzymiej większości przypadków nowe liczniki będą naliczać większą moc czynną ale nie dla tego, że źle mierzą moc. Wręcz przeciwnie - liczą dokładniej, ale stare liczniki 'mechaniczne' zaniżały bo nie były w stanie reagować na krótkie, gwałtowne impulsy prądowe generowane przez słabej jakości zasilacze impulsowe.
    Dodatkowo, dochodzi problem małych odbiorników - też często nie mierzonych w ogóle przez stare liczniki. Tego typu odbiorniki jak ładowarki do telefonów czy oświetlenie często pracują ciągle, generując może nie duże rachunki, ale zauważalną różnicę.
  • #25 21749498
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    CosteC napisał:
    Dodatkowo, dochodzi problem małych odbiorników - też często nie mierzonych w ogóle przez stare liczniki.

Dokladnie. Od wielu lat mam dzwonek elektryczny na 8V i transformator dzwonkowy na stałe wpięty do sieci. Licznik mechaniczny nie zliczał energii jaką transformator stale pobiera a elektroniczny zlicza. Jest to niewielkie zużycie ale rejestrowane.
  • #26 21749634
    CosteC
    Poziom 39  
    Ciekawym przypadkiem są taśmy LED na 12 V d.c. Niby oszczędne. Niby, bo rzadko zasilane z odpowiedniego źródła. Tanie zasilacze nie tylko mają średnie lub słabe sprawności pod obciążeniem, ale także duże pobory prądu w stanie jałowym, kiedy LEDy nie świecą bo są odłączone od zasilacza. Który jest cały czas podpięty do 230 V a.c. Póki klient indywidualny nie płaci za moc bierną to jeszcze nie jest tak źle, ale klient biznesowy może już być obciążony, a zasilacz bez aktywnego PFC jest przecież tańszy. Ale tylko w zakupie :)
  • #27 21749679
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1930
    TechEkspert napisał:
    Teza z podlicznikami była taka, że w obwodach pomiarowych zawierają elementy indukcyjne, które wpływają na charakterystykę odbiorów i wskazania licznika głównego.

W tanich licznikach które można kupić w necie czy marketach budowlanych nie ma żadnych elementów indukcyjnych, próbkowanie i pomiar prądu odbywa się na zwykłym boczniku. Teoria że miałyby te liczniki cokolwiek "wygładzać" przebieg prądu i filtrować wyższe harmoniczne raczej jest błędna.

Nie mniej jednak to byłoby ciekawe doświadczenie gdyby sprawdzić jak na wskazania licznika wpłynie odpowiednio dobrany dławik (np. kompensator). Przy rozliczaniu tylko za energię czynną w taryfie G nie powinno to mieć żadnych negatywnych skutków a wręcz przeciwnie, część wyższych harmonicznych można odfiltrować.
  • #28 21751976
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    Nie znamy algorytmów pracy liczników.
    Piotr_Burnos napisał:
    Możliwe, że to jest prawda.

Legalizacja licznika - na czym polega?
    Na licznik podawane są wzorcowe sygnały.
    To wcale nie oznacza, że inne odkształcone sygnały licznik liczy prawidłowo.

U wielu odbiorców pracują inwertery PV.
    Inwertery robią syntezę przebiegu sinusoidalnego.
    Jak to wpływa na napięcie i prąd w konkretnej sieci - nie wiadomo.
    Sieci w wielu miejscach są stare - niezmodernizowane.
    Nie trzymają parametrów - bez PV.
    A prosumenci w takich sieciach "podkręcają" inwertery.
  • #29 21752264
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Sprawdziłem historię mojego PPE - różne liczniki 3F przez 10 lat, historia nie sięga dalej niestety.
    Kuchnia indukcyjna, i trochę zasilaczy i ładowarek oraz 1 UPS, reszta standardowo.

Jako miesiąc porównawczy wybrałem kwiecień-maj i wrzesień-październik i nie widzę istotnych różnic w zużyciu kWh.

Niestety nie pamiętam jaki licznik miałem 10 lat temu - mógł być już elektroniczny...

Może problem u tych co twierdzą że mają x2 różnicę jest w fotowoltaice lub czymś jeszcze co zakłóca?
  • #30 21752553
    CosteC
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    Legalizacja licznika - na czym polega?
    Na licznik podawane są wzorcowe sygnały.
    To wcale nie oznacza, że inne odkształcone sygnały licznik liczy prawidłowo.

U wielu odbiorców pracują inwertery PV.
    Inwertery robią syntezę przebiegu sinusoidalnego.
    Jak to wpływa na napięcie i prąd w konkretnej sieci - nie wiadomo.
    Sieci w wielu miejscach są stare - niezmodernizowane.
    Nie trzymają parametrów - bez PV.
    A prosumenci w takich sieciach "podkręcają" inwertery.

Wow. Poczułem się jakbym czytał "Fakt".
    Ta sama jakość. Nic nie wiadomo poza tym, że należy się bać!

Autorzy takich nagłówków albo nie wiedzą bo są amatorami, albo ignorantami lub są celowo szkodliwi. To co ich łączy to fakt, że celowo tworzą wrażenie zagrożenia stosując mieszankę truizmów i niepewności.

Rzeczywistość, jak zwykle, jest nudna i skomplikowana:
    W dyrektywie 2014/32/UE jest cała długa lista metod (uwaga, znanych!) zapewnienia poprawności naliczenia (prądu, gazu, etc)
    Moduł B – badanie typu UE
    Moduł D – zgodność z typem na podstawie zapewnienia jakości procesu produkcji
    Moduł F – zgodność z typem na podstawie weryfikacji wyrobu
    Moduł H1 – zgodność na podstawie pełnego zapewnienia jakości i badania projektu

W Polsce obwiązują:
    PN-EN 50470-1 Urządzenia do pomiarów energii elektrycznej (prądu przemiennego) -- Część 1: Wymagania ogólne, badania i warunki badań -- Urządzenia do pomiarów (klas A, B i C)
    PN-EN 50470-3 Urządzenia do pomiarów energii elektrycznej -- Część 3: Wymagania szczegółowe -- Liczniki statyczne energii czynnej prądu przemiennego (klas A, B i C)
    PN-EN 50470-1 Urządzenia do pomiarów energii elektrycznej (prądu przemiennego) -- Część 1: Wymagania ogólne, badania i warunki badań -- Urządzenia do pomiarów (klas A, B i C)
    Dodatkowo istnieje cała grupa norm serii EN 61000 zawierających wymagania oraz procedury badań kompatybilności elektromagnetycznej oraz EN 60068, w których opisane są sposoby przeprowadzania testów elementów mechanicznych obudowy.

Znalezienie tego zajmuje jakieś 5 minut...
    Więc "nie wiadomo" zazwyczaj znaczy: "nie wiem i nie chciało mi się sprawdzić", "nie rozumiem, ale się nie przyznam" albo "chcę wyjść na mądrego i cię postraszyć"..
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy porównania wskazań elektronicznego licznika energii APATOR OTUS1 z pomiarami multimetru oraz analizatora mocy, w kontekście dokładności pomiaru i wpływu różnych odbiorników, zwłaszcza zasilaczy impulsowych (SMPS) i LED, na wskazania licznika. Wskazano, że liczniki elektroniczne mierzą moc czynną dokładniej niż tradycyjne liczniki indukcyjne, które mogą zaniżać zużycie energii, szczególnie przy obciążeniach nieliniowych i krótkotrwałych impulsach prądowych. Poruszono temat pomiaru energii biernej, norm PN-EN 50470-3, 62053-23, 62053-24 oraz problemów z pomiarem w licznikach trójfazowych, w tym bilansowania międzyfazowego energii czynnej i biernej. Omówiono wpływ harmonicznych i odkształconych przebiegów prądu na pomiar, a także rolę filtrów cyfrowych i analogowych w przetwornikach pomiarowych. Wskazano, że podliczniki z bocznikami ani indukcyjne nie wpływają istotnie na wskazania licznika głównego, a teorie o redukcji zużycia energii przez podliczniki są najczęściej placebo. Dyskutowano także o stabilności zegara taktującego mikrokontroler licznika, wpływie temperatury i starzeniu rezonatora kwarcowego na dokładność pomiaru oraz o konstrukcji i działaniu układów pomiarowych (np. BL6503S, mikrokontroler TI M430F). Poruszono kwestie legalizacji liczników, wymagań normowych, możliwości zdalnej zmiany oprogramowania licznika oraz problemów z pomiarem energii biernej, która nie jest objęta MID. Wskazano, że kompensacja mocy biernej pojemnościowej może być realizowana przez dławiki lub zasilacze UPS z aktywnym PFC, co może wpłynąć na wskazania licznika. Podkreślono, że dokładność pomiaru jest kluczowa ze względu na rozliczenia finansowe, a błędy pomiarowe rzędu 1% mogą przekładać się na realne kwoty na rachunkach. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące wpływu falowników PV i prosumentów na jakość sieci oraz konieczności monitorowania i regulacji mocy biernej i harmonicznych w sieci energetycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA