Przedstawię tu wnętrze switcha zgodnego ze standardem PoE IEEE 802.3af/at/bt o mocy do 60 W, oferującego 4 porty LAN (z zasilaniem), 2 porty uplink i przepustowość do 1.6 Gbps. PoE (Power over Ethernet), jak sama nazwa wskazuje, to technologia umożliwiająca jednoczesne przesyłanie danych oraz energii elektrycznej tym samym przewodem sieciowym. Przykładowo można w ten sposób wygodnie zasilać kamery IP, access pointy czy tam telefony VoIP, jak i wiele innych urządzeń.
Pudełko jest o tyle ciekawe, że z jednej strony ma jeden model, a z drugiej drugi - a to jedno i to samo pudełko.
Produkt kosztuje niecałe 70 zł i reklamowany jest jako designed in Poland, co mnie już zaciekawiło - produkcja oczywiście w PRC, ale projekt rzekomo nasz. Zaraz zajrzymy do środka, jeszcze został manual:
Obudowa zachęca, jest metalowa i dość solidna.
Przewód nie ma uziemienia, lecz można je podłączyć obok:
Zaglądamy do środka. Mamy tam dwie płytki - jedna to zasilacz, a druga kontroler sieciowy.
Oznaczenie PCB: ANPA_1024PE_V2.22:
PCB od zasilacza - mamy tu prostą topologię flyback, na spodzie widzę nawet TL431:
Na wejściu zasilacza jest puste miejsce na filtry i warystor:
Nie sprawdzałem, na czym zrealizowana jest przetwornica - nie chciałem odlutowywać radiatora. Może to jakiś układ z serii ViPER lub TNY?
Teraz druga płytka. Ktoś pożałował ochronnych diod? LEDy od złącz są na spodzie PCB, chyba tak było taniej niż kupić złącza RJ45 z wbudowanymi LEDami.
Transformatory sygnałowe izolacyjne są osobno (nie ma tu zintegrowanych "magjack"):
DC4810G i DC2064DG. Nota katalogowa, że to do gigabitowego połączenia.
Oprócz tego mamy tam główny kontroler, główną przetwornice i cztery układy FM15N10.
JL5108B:
Roli FM15N10 nie rozpoznałem, może to MOSFET?
Na wejściu jest jeszcze przetwornica XL7005A, służy ona pewnie do obniżenia napięcia do zasilania reszty układu. Co ciekawe, na PCB jest miejsce na diodę zabezpieczającą TVS, ale nie jest ona wlutowana. Przy przetwornicy jest jeszcze montowany powierzchniowo układ w obudowie SOIC, który nie jest oznaczony.
Krótko sprawdziłem ten switch u siebie na miejscu, ale bez testowania PoE. Bez podłączonych przewodów (lub bez ruchu sieciowego) pobiera około 1.5 W, przy umiarkowanym ruchu pobiera 2.5 W.
Następnie switch zamontowałem w docelowym miejscu do pracy z kamerami i działa bez zarzutów.
Podsumowując, to była krótka prezentacja switcha PoE, który wedle informacji na opakowaniu był projektowany w naszym kraju. Trudno mi ocenić na ile rzeczywiście tak było, choć niewątpliwie w środku widać pewne oszczędności na elementach i zmiany planów względem projektu samego PCB. Również nie wszystkie układy elektroniczne ze środka udało mi się jednoznacznie zidentyfikować, więc jeśli ma ktoś coś więcej do dodania, to zapraszam do komentarzy. Czy korzystacie ze switchy PoE?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.