logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radia kuchenne z różnych epok - porównanie - SilverCrest SKR 800 C3 2018 a URB 693A

p.kaczmarek2 24 Mar 2026 13:32 1968 11

TL;DR

• Porównano dwa kuchenne radia z budzikiem: starsze URB 693A i nowsze SilverCrest SKR 800 C3, pokazując ewolucję od konstrukcji analogowej do cyfrowej.
  • URB 693A ma transformator sieciowy, mono, mechaniczną skalę i układ LM8560, a SilverCrest zastępuje to zasilaczem flyback SW2604A, enkoderem, LCD i mikrokontrolerem CA69F32L3.
  • Nowszy model wykorzystuje odbiornik C9636 z AM/FM/SW/LW/RDS, obsługę I2C i automatyczne wyszukiwanie stacji, podczas gdy starszy tor radiowy pozostaje w pełni analogowy.
  • Zmiany obejmują też dźwięk stereo zamiast mono, wyświetlacz LCD zamiast LED oraz dodatkową lampkę w SilverCrest, co zwiększa funkcjonalność i wygodę obsługi.
  • Nie ma tu pomiarów jakości dźwięku ani jednoznacznego zwycięzcy; wybór najlepszego radia autor pozostawia czytelnikom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Dwa kuchenne radia z zegarem: starsze białe z mechaniczną skalą i nowsze czarne SilverCrest z LCD
    Jak wygląda ewolucja radyjka kuchennego z budzikiem? Czy nowsze modele różnią się od starszych budową? W jaki sposób zrealizowane jest strojenie, wyświetlacz, zasilanie? Tutaj postaram się to zaprezentować na przykładzie dwóch kuchennych odbiorników radiowych z różnych okresów. Zacznijmy od tego starszego.

URB 693A
    URB 693A charakteryzuje duży, 7-segmentowy wyświetlacz LED oraz mechaniczna skala. Radio może pracować w trybie budzika i timera.
    Zbliżenie kuchennego radia z czerwonym wyświetlaczem LED 0:00 i skalą MW/UKW
    Rzut oka na spód ujawnia, że całość gra tylko w trybie mono. Widać też slot na baterie do podtrzymania czasu.
    Widok spodu białego radyjka kuchennego z kratką głośnika i klapką komory baterii
    Tabliczka znamionowa:
    Tabliczka znamionowa radia URB 693A na spodzie białej obudowy, trzymanej w dłoniach
    Zajrzyjmy do środka. Pierwsze co rzuca się w oczy to klasyczny transformator sieciowy, nie ma tu zasilacza impulsowego. Oprócz tego jest już wspomniana mechaniczna skala, pojedynczy głośniczek i jednostronne PCB.
    Wnętrze białego radia: płytka PCB, głośnik, transformator i mechanizm strojenia z kołem zębatym
    Widać też śruby zabezpieczone przed odkręcaniem się w transporcie.
    Wnętrze kuchennego radia z brązowymi płytkami PCB, zębatką strojenia, przewodami i głośnikiem
    Wyświetlaczem steruje LM8560:
    Zbliżenie na brązową płytkę PCB z układem LM8560 i złączem taśmowym w obudowie urządzenia
    Osobno jest układ KA22425D, kontroler radia AM/FM, w pełni analagowy:
    Zbliżenie spodu PCB z układem scalonym „SEC A847 KA22425D” i ścieżkami lutowanymi Spód płytki PCB w białej obudowie radia; ścieżki, luty, układ scalony i przewody
    LM8560 obsługi przyciski, wyświetlacz i pomiar czasu. Czas jest taktowany częstotliwoscią sieci przez transformator, a w razie zaniku zasilania podtrzymuje go bateria dzięki prostemu generatorowi RC. LM8560 może włączyć lub wyłączyć radio, gdy używamy go w roli budzika.
    Strona noty katalogowej UTC LM8560, z listą cech i rysunkiem obudowy SDIP-28
    Schemat LM8560: zegar z budzikiem i sterowanie wyświetlaczem LED 7‑segmentowym

SilverCrest SKR 800 C3
    Nowsze radyjko, też z podtrzymaniem, ale już stereo i z dodatkową lampką.
    Spód czarnego radia SilverCrest z kratką głośnika, klapką baterii i naklejką znamionową
    Tabliczka:
    Spód czarnego radia kuchennego SilverCrest SKR 800 C3 z tabliczką znamionową i kratką głośnika
    Pierwszą zmianą w środku jest zastąpienie transformatora sieciowego przez lżejszy, tańszy i wydajniejszy zasilacz impulsowy.
    Wnętrze otwartego radiobudzika: dwa głośniki, płytki PCB, przewody i moduł zasilania
    W tym przypadku opiera się on na układzie SW2604A - jest to sterownik przetwornicy flyback zintegrowany razem z tranzystorem kluczującym. Sprzężenie zwrotne jest brane ze strony wtórnej przez transoptor. Po stronie pierwotnej widzę nawet filtr przeciwzakłóceniowy, wielu producentów go pomija. TL431 w roli napięcia odniesienia kryje się na spodzie PCB:
    Spód zielonej płytki PCB trzymanej w palcach, z lutami i nadrukiem „94V-0 SC-03 E550345”.

To teraz pora na właściwe PCB. Jest jedno, ale i tak jednostronne:
    Rozebrane radio SilverCrest z widocznymi głośnikami, koszykiem baterii i elektroniką
    Od razu rzuca się w oczy enkoder – coś tak jakby "cyfrowy potencjometr". Zamiast zmieniać rezystancję, generuje on impulsy, które odczytuje mikrokontroler.
    Zbliżenie na mikrokontroler CA69F32L3 na zielonej płytce PCB z gęstymi ścieżkami i przewodami
    Sam mikrokontroler to tutaj CACHIP CA69F32L3. Steruje on bezpośrednio wyświetlaczem LCD, więc musi mieć wbudowany sterownik, obsługuje również przyciski. Osobno mamy jedynie układ radiowy:
    Zbliżenie na płytkę PCB z układem scalonym i elementami SMD wewnątrz obudowy
    C9636 to jednoukładowy odbiornik AM/FM/SW/LW/RDS z funkcją stereo. Sterowany jest cyfrowo przez I2C. Poniżej szczegółowa specyfikacja od producenta:
    Cytat:

C9636 electrically adjustable RDS radio receiving chip
    C9636 is a single chip integrated with AM/FM/SW/LW/RDS electronic tuning function. Widely used in: multi-band electrically tuned radios.
    ● Monolithic integrated AM/FM/SW/LW radio receiver
    ● Support FM/AM/SW/LW frequency bands in all regions of the world.
    ● AM band 520-1710 KHz
    ● FM band 87-108 MHz
    ● Support FM single-band 64-108 MHz.
    ● SW band 2.30mhz-23.00mhz.
    ● LW band 144 KHz-288 KHz
    ● Support full-featured RDS.
    ● Support PLL electric tuning to automatically search for stations.
    ● Support manual single-step radio search.
    ● Support to quickly search for radio stations and save them when starting.
    ● Support digital display of frequency band information.
    ● Support I2C communication interface.
    ● Support mono audio output.
    ● Support stereo audio output.
    ● Support automatic stereo/mono switching.
    ● Support mute function
    ● Support 32-level electronic volume adjustment.
    ● Support 2 sets of stereo LINE_IN input.
    ● Built-in 5mW@32Ω headphone power amplifier output
    ● Working voltage: 2.2V-3.6V
    ● Package type: SOP16

Zostały jeszcze dwie sztuki wzmacniacza audio 8002A - tuż przy głośniczkach:
    Spód zielonej płytki PCB z lutami, ścieżkami i dwoma układami 8002A oraz przewodami czerwonym i czarnym
    Nota katalogowa:
    Strona noty katalogowej wzmacniacza audio 8002 z opisem i listą cech

Podsumowanie
    Choć oba urządzenia należą do tej samej kategorii sprzętu, różnice konstrukcyjne między nimi są bardzo wyraźne. Najbardziej zauważalne zmiany to:
    - zasilanie - ciężki transformator sieciowy zastosowany w starszym modelu został zastąpiony lekkim i bardziej efektywnym zasilaczem impulsowym (topologia flyback).
    - tor audio - starszy odbiornik oferuje jedynie dźwięk mono, podczas gdy nowszy model obsługuje już stereo.
    - stopień cyfryzacji - w starszym urządzeniu zastosowano prosty analogowy tor radiowy AM/FM współpracujący z układem zegara (LM8560). W nowszym modelu dominuje elektronika cyfrowa: odbiornik radiowy jest zintegrowany w jednym układzie (C9636), sterowanym przez interfejs I2C i oferującym funkcje takie jak RDS czy automatyczne wyszukiwanie stacji.
    - dodatkowo wyraźnie widać różnice w sposobie obsługi i prezentacji informacji:
    - strojenie – mechaniczne w starszym modelu zostało zastąpione cyfrowym sterowaniem przy użyciu enkodera.
    - wyświetlacz - zamiast wyświetlacza LED zastosowano bardziej energooszczędny LCD.
    Całość dobrze pokazuje kierunek rozwoju tego typu urządzeń - od prostych, analogowych konstrukcji do silnie zintegrowanych, cyfrowo sterowanych układów o większej funkcjonalności i wygodzie użytkowania.
    Pytanie tylko, które radyjko było lepsze? Decyzję pozostawiam już wam...

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14580 postów o ocenie 12604, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21869521
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 423
    Mam w kuchni 10 letnie SONY. Na UKF odbiera wszystkie stacje, czasami nawet oddalone o 50-100km). Czas na zmianę bo przyciski się wyrobiły a i zasilacz zaczyna brzęczeć. Ale.... Ale przetestowałem już 3 różne modele (Philips, Grundig, JVC) i WSZYSTKIE mają słabe wzmocnienie głowicy UKF. Ostatnie było JVC , wypasione, z CD, budzik, Bluetooth, USB, DAB, etc. Co z tego, kiedy również jeśli chodzi o UKF to nie łapie kilku istotnych dla małżonki stacji. Nie pomogła wymiana anteny (oryginalna ma 42cm) na ćwierćfalową... Pogrzebię jeszcze w środku bo może jest jakieś dopasowanie {indukcyjność} anteny. Jakieś rady/konkluzje ?
  • #4 21869588
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5538
    Produkt "radio kuchenne" to jest ciekawy pomysł. Połączenie zegarka z radiem w obudowie pasującej do montażu w okolicach kuchennych szafek. Produkt dość dobrze się wpasował w potrzeby. Kiedyś radio kuchenne był to zwykły radioodbiornik typu "Śnieżnik" później mniejszy gabarytowo typu "Izabela", "Jowita", "Roksana", które często miały lepszą jakość dźwięku niż pierwsze srebrne plastikowe bateryjne chińskie "bzyczki".

Tak czy inaczej takie radia mają ciężkie warunki pracy w wilgoci i z zanieczyszczonymi panelami. W blokowiskach łatwo było wieczorem namierzyć okna kuchenne gdyż wyświetlacz LED zegarka w radium kuchennym widoczny był jako czerwone lub później zielone światło.
  • #5 21869605
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12604
    U mnie też od lat jest jedno radio kuchenne, dość podobne do tego co prezentowałem w pierwszym poście, ale wiąże się z nim pewna zabawna historyjka.
    Panel sterowania radia SilverCrest z wyświetlaczem i przyciskami numerycznymi oraz funkcyjnymi
    A mianowicie, te radio, jak podobnie jak inne egzemplarze, ma w sobie budzik. Ale u mnie w domu są osoby nietechniczne, które mają problem z obsługą sprzętów takich jak radio. A budzik w tym egzemplarzu ustawia się od domyślnej godziny 00:00, więc jak ktoś przypadkiem włączy budzik, to jest on właśnie ustawiony na północ. No i w ten sposób właśnie w ciągu ostatnich kilkunastu lat byliśmy już kilkukrotnie budzeni o północy przez to radio, włączające się na cały regulator, na skutek czyjegoś "klikania na ślepo" za dnia. Z którymś razem uznaliśmy, że dość, i radio jest wyłączane z prądu gdy nie gra.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21869626
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 826
    Te nowe są do ....;)
    Swego czasu zrobiłem sobie nadajnik radiowy na FM.
    Dzięki temu mogłem np. w radio słyszeć muzykę z komputera, MP3, czy nawet słyszeć dźwięki z mikrofonu w innej części domu.
    Niestety te nowe odbiorniki mają słabą selektywność i przeskakują na stacje o silniejszym kanale, przez co nie dają się dostroić do sygnału o niskiej mocy.
    Pokrętło miało nad nimi przewagę ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21869811
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 525
    Nic po stereo, jeśli radio ma głośniki we wspólnej komorze i umieszczone tak blisko siebie. Zresztą, oba egzemplarze sprawiają wrażenie tandety.
    U moich rodziców gra coś takiego jak Grundig Sonoclock 690, o takie:
    Białe radio z zegarem Grundig Sonoclock z zielonym wyświetlaczem 6:30 i przyciskami z przodu

Proste w obsłudze, ale co najważniejsze... ma duży (10 cm) dobrej jakości głośnik i muszę przyznać, że jak na radio kuchenne, to słuchanie go jest wręcz przyjemnością.
  • REKLAMA
  • #8 21869925
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 863
    James596 napisał:
    Nic po stereo, jeśli radio ma głośniki we wspólnej komorze i umieszczone tak blisko siebie.

Zawsze można dodac system poszerzania bazy stereo - rozwiązanie znane z lat '80 w PRL.
  • #9 21870213
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 293
    W moim mieście na nic takie "stereo" - sygnał stacji ogólnopolskich i wojewódzkich jest za słaby, żeby był odbiór stereo na kawałku kabelka. Stereo odbiera tylko jedna stacja miejska, mająca nazwę miasta w swojej nazwie. O stereofonicznym odbiorze "Trójki" czy RMF zapomnij...
  • #10 21870317
    CHCl3
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Pomijając zupełny bezsens stereofonii przy takim umieszczaniu głośników, to czy to nowsze radio odbiera cokolwiek z zakresu AM? Scalak oferuje odbiór D, S, K, ale nie widzę przełącznika zakresów. Oczywiście zakładając że przetwornica wszystkiego nie zakłóci; u siebie, żeby posłuchać czegokolwiek z zakresów AM to muszę odpinać drukarkę z gniazdka, bo zasilacz sieje słyszalnymi zakłóceniami do kilkunastu MHz.
    Choc AM niestety w bardziej współczesnym sprzęcie traktuje się bardzo po macoszemu. Mam kilkunastoletnią ,,miniwieżę" sony, i nawet w środku nocy na falach średnich nic nie łapie; a fal długich czy krótkich nawet nie obsługuję. Z kolei ponad 40 letnia Śnieżka już wieczorem odbiera dwie czy trzy stacje na falach długich, z 5 na średnich i kilkanaście na krótkich.
  • #11 21870486
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1444
    CHCl3 napisał:
    to czy to nowsze radio odbiera cokolwiek z zakresu AM? Scalak oferuje odbiór D, S, K, ale nie widzę przełącznika zakresów.

Nie, mam też tego SilverCrest-a i ostatnio go naprawiałem zaczął warczeć i gubił mi stacje no i zauważyłem że transformator sieciowy się okropnie grzeje, tak normalnie. Całe szczęście miałem jakiś mały 2x9V i go tam wsadziłem, elektrolity wymieniłem i radio gra, teraz przynajmniej sie nie martwię że mi dom puści z dymem.
    A do podtrzymania pamięci trzeba dobre baterie, akumulatorki Ni-Mh słabo sie nadają bo mają niższe napięcie i jest na granicy pamietania.
    Więc powiedziałem że mają domonicy nie wyłączać radia z gniazdka.
  • #12 21872827
    dgolf
    Poziom 15  
    Ocena: 150
    Nie jestem fanem radyjek grających tylko wysokimi tonami, więc na parapet zakupiony Ferguson Regent DAB+151. Zaskoczył mnie bas niczym z przenośnego JBL, a pieniądze śmieszne.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ewolucji radii kuchennych z budzikiem na przykładzie starszego modelu URB 693A oraz nowszego SilverCrest SKR 800 C3 z 2018 roku. URB 693A posiada duży, 7-segmentowy wyświetlacz LED, mechaniczny wskaźnik strojenia oraz klasyczny transformator sieciowy, brak w nim zasilacza impulsowego. Radio pracuje w trybie mono i ma slot na baterie podtrzymujące czas. Nowsze modele, takie jak SilverCrest, często wyposażone są w zasilacze impulsowe, co może powodować zakłócenia w odbiorze fal AM. Wspomniano o problemach z odbiorem UKF w nowoczesnych radioodbiornikach, które mają słabą selektywność i wzmocnienie głowicy, co utrudnia odbiór słabszych stacji. Dyskutowano także o jakości dźwięku, gdzie starsze modele z większymi głośnikami (np. Grundig Sonoclock 690) oferują lepsze brzmienie niż niektóre współczesne radia kuchenne. Poruszono kwestie zasilania podtrzymującego pamięć, gdzie akumulatory Ni-MH mogą być niewystarczające ze względu na niższe napięcie. Wspomniano również o praktycznych aspektach użytkowania budzika w radiu kuchennym, takich jak domyślne ustawienie alarmu na godzinę 00:00, co może powodować niezamierzone budzenie. W dyskusji pojawiły się także propozycje rozwiązań technicznych, jak system poszerzania bazy stereo znany z lat 80. oraz własne eksperymenty z nadajnikami FM dla poprawy odbioru. Na koniec wskazano na alternatywne modele, np. Ferguson Regent DAB+151, które oferują lepszą jakość dźwięku i bas przy niskiej cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA